Denen vieren feest na individuele tijdrit in PostNord Danmark Rundt

donderdag 22 augustus 2019 om 17:33
Denen vieren feest na individuele tijdrit in PostNord Danmark Rundt

foto: Cor Vos

Martin Toft Madsen is winnaar geworden van de individuele tijdrit in de PostNord Danmark Rundt. De 34-jarige Deen wist de snelste tijd te klokken in Grindsted, voor zijn landgenoten Rasmus Quaade en Mads Würtz Schmidt. Die laatste wist Tiesj Benoot uit de leiderstrui te rijden, al zijn de verschillen nog speelbaar.

Na het Belgische succes op de openingsdag, was het vandaag erop of eronder in de PostNord Danmark Rundt. Vandaag stond namelijk de individuele tijdrit op het programma in en rond Grindsted. De renners kregen een biljartvlakke tijdrit van zeventien kilometer voorgeschoteld, waardoor het uitkijken was naar de pure specialisten. Dat is Tiesj Benoot zeker niet, maar de Belg was gemotiveerd om zijn leiderstrui te behouden.

Toptalent Johansen laat zich zien
Matias Gunnar Malmberg rolde om 14.56 uur als eerste renner van het startpodium. De nog altijd maar 18-jarige Malmberg is opgegroeid als baanrenner, maar mocht vandaag zijn tijdrijderskwaliteiten laten zien. De thuisrijder wist echter geen bijzondere tijd neer te zetten, waardoor het uitkijken was naar een generatiegenoot van Malmberg: Julius Johansen. De 19-jarige renner van ColoQuick wist wel over het Deense parcours te razen.

De voormalig wereldkampioen bij de junioren reed naar een tijd van 20:21, waarmee hij enkele seconden sneller was dan zijn al gefinishte concurrenten. Johansen mocht plaatsnemen in de hot seat, maar echt lang kon hij niet genieten van zijn leidende positie. Het was namelijk zijn oudere landgenoot Martin Toft Madsen die nog maar eens liet zien een tijdritspecialist te zijn. De 34-jarige renner was maar liefst driekwart minuut sneller.

Mikkel Bjerg greep naast de overwinning – foto: Jan Brychta

Oudgediende Toft Madsen klokt de snelste tijd 
Met een tijd van 19:36 mocht Toft Madsen dromen van de ritzege, al kwam Jonas Vingegaard (+ 19 seconden) nog aardig dichtbij de toptijd. Het leek even een geheel Deens feestje te worden, want ook toptalent Mikkel Bjerg (19:47), Rasmus Quaade (19:46) en Lasse Norman Hansen (19:56) reden een uitstekende tijdrit, al verloren ze allemaal wat van hun pluimen in het laatste gedeelte.

Vanuit Nederlands oogpunt was het uitkijken naar Koen Bouwman. De renner van Jumbo-Visma reed zeker geen slechte tijdrit, maar moest aan de finish toch al 27 tellen toegeven op Toft Madsen. Steeds meer renners beten hun tanden stuk op de scherpe tijd van de Deen, die vorig jaar nog (tevergeefs) probeerde om een nieuw werelduurrecord te vestigen. Het gevaar kwam alleen nog van een andere Deen: Mads Würtz Schmidt.

Denen vieren feest 
De renner van Katusha-Alpecin – die deze week uitkomt voor de Deense nationale selectie – was aan het eerste tussenpunt twee seconden langzamer dan Bjerg, maar wel een fractie sneller dan Toft Madsen. Maar ook Würtz Schmidt kon het hoge tempo niet vasthouden, waardoor hij na zeventien kilometer meer dan tien seconden moest prijsgeven. De ritzege leek te gaan naar de ervaren Toft Madsen, maar de strijd om de blauwe leiderstrui moest nog beginnen.

Het was uitkijken naar de prestatie van Amund Grøndahl Jansen, Krists Neilands, Jasper De Buyst en natuurlijk Tiesj Benoot; de renners die gisteren een hoofdrol vertolkten in de openingsrit naar Silkeborg. De Noor van Jumbo-Visma werd de verliezer van de dag, aangezien hij door een val maar liefst anderhalve minuut trager was dan Toft Madsen. Neilands en De Buyst deden het een stuk beter, maar beide renners verloren wel meer dan een halve minuut.

Tiesj Benoot verloor zijn leiderstrui – foto: Cor Vos

Kleine verschillen
En hoe verging het Benoot? De leider begon uitstekend aan de vlakke tijdrit, maar in het laatste deel verloor de renner van Lotto Soudal meer dan twintig seconden. De Belg bleek uiteindelijk 35 seconden langzamer dan Toft Madsen, die eindelijk de individuele tijdrit in de Ronde van Denemarken wist te winnen. De 34-jarige tijdritspecialist werd in het verleden al eens tweede, derde én derde, maar vandaag bleek er niemand sneller.

Zijn jongere landgenoot Würtz Schmidt mocht ook het podium op als nieuwe leider in de PostNord Danmark Rundt. De Deen is echter nog niet lang niet zeker van de eindzege, aangezien zijn jongere landgenoot Niklas Larsen in dezelfde tijd. Ook Quaade (+3 seconden), Bjerg (+4 seconden) en ritwinnaar Toft Madsen (+10 seconden) staan nog binnen de tien seconden van Würtz Schmidt.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Sagan=hulk 22 augustus 2019 om 18:04

7 Denen bij de eerste 8, die laten even zien wat tijdrijden is.

0
Groningen 22 augustus 2019 om 18:07

Ik wist wel dat dit een hobby van de Denen is, maar dat zijn wel erg veel Deense vlaggetjes

0
Random wielerliefhebber. 22 augustus 2019 om 18:17

Zegt ook veel over het deelnemersveld haha

0
Turtlehead 22 augustus 2019 om 18:10

Wat een grote verschillen. Iets met de wind?

0
josi 22 augustus 2019 om 18:15

Vingegaard verrast me hier positief, staat toch niet bepaald als een tijdrijder bekend. bij Jansen is het dan weer het omgekeerde verhaal, wat is daarmee gebeurd?

0
attickfan 22 augustus 2019 om 18:19

Verloor ook al 3 minuten op het Noors kampioenschap.

0
Timothy12 22 augustus 2019 om 18:59

Jansen is gevallen

0
kelderfan 22 augustus 2019 om 18:59

Hij is gevallen bij km 5; derhalve de grote verliezer.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone