Degenkolb en Haga moeten in ziekenhuis blijven
foto: Marcel Koch
Nick Doup zondag 24 januari 2016 om 22:39

Degenkolb en Haga moeten in ziekenhuis blijven

John Degenkolb en Chad Haga zullen nog enkele dagen in het ziekenhuis blijven. De Duitser en de Amerikaan worden nog behandeld in Spanje. De overige vier gewonde renners na het ongeluk van Giant-Alpecin zijn ontslagen uit het ziekenhuis. Dat meldt de ploeg.

Ramon Sinkeldam, Warren Barguil, Fredrik Ludvigsson en Max Walscheid hebben het ziekenhuis verlaten. De Fransman en de Duitser zullen in eigen land nog verder onderzocht en behandeld worden.

Barguil en Walscheid minstens anderhalve maand ‘out’
Volgens teamarts Anko Boelens duurt het herstel van Barguil minimaal zes weken, daarna kan hij beginnen met opbouwen. Neoprof Walscheid is langer uit de roulatie. De jonge sprinter ligt er enkele maanden uit. Sinkeldam (veel hechtingen) en Ludvigsson (gekneusde ribben) zullen sneller op de fiets zitten.

Haga wacht nog operatie
Zoals eerder al gemeld zal Haga nog een operatie aan het aangezicht ondergaan in Spanje. Degenkolb wordt deze week nog naar Duitsland gebracht, waar hij verder behandeld zal worden aan zijn armbreuk en handblessure. “Zijn focus zal liggen op herstel, wat tijd kost, maar het is lastig om een schatting te maken hoe lang dat duurt”, aldus Boelens.

Spekenbrink: “Herstel is prioriteit nummer één”
Ploegmanager Iwan Spekenbrink zegt dat zijn formatie even pas op de plaats moet maken. “Herstel van de renners is de eerste prioriteit. Evenals het emotionele verwerking van de gebeurtenis voor zij die erbij waren”, aldus de manager in het persbericht. Tegenover de NOS wil hij zich niet uitlaten of kopman Degenkolb kan deelnemen aan de klassiekers. “Ik wil er niet over speculeren of hij mee kan doen, maar houdt er maar geen rekening mee.”

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
24 januari 2016 22:44
Hopen op een spoedig herstel voor alle renners. Wat zou het onwijs jammer zijn als John zijn wedstrijden niet kan rijden in het voorjaar. Echt heel erg balen.
24 januari 2016 22:51
dat ze maar voorzichtig zijn met Soren Kragh Andersen. hij heeft alles bewust meegemaakt.
24 januari 2016 22:55
De kans is klein dat hij de klassiekers kan rijden en door de tijd dat hij nu niet kan fietsen, zal hij conditioneel tekort komen in de klassiekers vrees ik.
24 januari 2016 23:16
Ik begrijp dat het best heavy is, maar vind al dat emotionele gedoe een klein beetje overdreven.
Als renner heb je er toch ervaring mee om dit soort dingen, al dan niet met auto of andere fietser, mee te maken?
24 januari 2016 23:24
@Nico, zelf koersend wielrenner??
Ik kan je zeggen dat ik soms nog wakker schiet van lelijke valpartijen die ik heb mee gemaakt, ookal was ik zelf geen slachtoffer of net niet.
Het heeft enorm veel inpact op deze renners
24 januari 2016 23:39
@Nico
Ja joh, zes renners in de kreukels, twee daarvan zwaar gewond en je halve voorjaarsploeg naar de knoppen. Geen probleem. Life goes on zeker? Lijkt me logisch dat het peloton meeleeft. Iedereen is zich ervan bewust dat het hen ook had kunnen overkomen.
25 januari 2016 06:47
Nico: je klinkt als iemand die enkel ervaring heeft met tegenslag die uiteindelijk 100% goed komt. Voor de betrokkenen bij deze valpartij zal het besef doordringen dat niet alles 100% goed zal komen. En het is bekend dat sommige mensen daar prima mee om kunnen gaan, maar anderen daar emotioneel van in de knoop raken. Dit proces hebben bijvoorbeeld Gesink en Phinney ook meegemaakt. Grote crash en het besef dat topsport mogelijk blijft, maar net niet meer op je eigen 100%. Waarschijnlijk valt Haga in deze categorie.
Team Giant gaat niet uit van het slechtste geval, maar houdt slechts rekening met dit gegeven en legt nu geen extra druk op de renners. Over een weekje is duidelijker wanneer iedere renner fysiek weer in staat is om terug te keren in training. Pas op dat moment heeft het zin om toe te werken naar een doel (terugkeren op wedstrijdniveau op 95% van de vorm). Ook dan pas kan je concreet doelen stellen (wanneer je de vorm weet op te krikken naar 100%).
Giant doet niets anders dan de verwachtingen managen en doet dat goed. Degenkolb bijvoorbeeld heeft genoeg drive en eerzucht om er alles aan te doen. Die man hoef je niet te pushen, die man ondersteun je en dan weet je dat hij er weer staat straks.
25 januari 2016 08:34
Ik weet niet in welke mate Degenkolb verhindert zal worden om te trainen. Aangezien hij geen complexe breuken heeft en mits een goeie operatie aan die vinger, lijkt het me dat hij relatief snel op de rollen zal kunnen rijden, niet?
25 januari 2016 08:38
Balen, ik had er zo naar uitgekeken om mijn drie favoriete klassieke renners (Boonen, Cancellara en Degenkolb) bezig te zien elkaar het vuur aan de schenen te leggen. Maar opzich ben ik al Super blij dat hij en z'n teammakkers nog leven.
Get well soon John Beton en dan maar voor groen in de Tour gaan !
25 januari 2016 08:52
@ nico als jij nu eens met 6 vrienden gaat fietsen en die 6 worden voor jouw ogen van de weg gemaaid door een auto. wat denk je dan? gelukkig is mijn fiets nog heel? voor vele kan zo'n gebeurtenis grotere wonden geestelijk achterlaten die niemand kan zien.
25 januari 2016 10:53
@haroldvc
Een vinger die moet aangenaaid worden kan echt lang duren vooraleer dit echt goed geheeld is. Denk maar aan zenuwen en spiertjes die terug aan elkaar moeten groeien. Bovendien in het voorjaar zal hij veel aan zijn stuur moeten trekken. Lijkt me allemaal niet heel ideaal. Ik ben uiteraard geen dokter maar ik ken iemand die zijn vinger moest aangenaaid worden die liep toch weken volledig ingepakt rond zonder dat hij iets mocht doen met dat hand...

Het lijkt mij het belangrijkste dat de ploeg de tijd neemt om dit allemaal emotioneel en fysiek te boven te komen. Een volledig herstel is prioritair. Koers komt later.
25 januari 2016 11:29
Voorjaar is in iedergeval weg voor Degenkolb. Nu richten op Tour de France lijkt me realistisch
25 januari 2016 11:52
@Dee die gast heeft wel humor. Hopen dat hij snel weer hersteld is
25 januari 2016 12:41
LOL Haga heeft inderdaad wel humor.

Reacties zijn gesloten.