Debusschere: “Bouhanni verdiende de overwinning niet”

dinsdag 7 juni 2016 om 10:58
Debusschere: “Bouhanni verdiende de overwinning niet”

Nacer Bouhanni- Foto: Sirotti

De stelling ‘als je wint heb je vrienden’ ging gisteren niet op voor Nacer Bouhanni. De Fransman van Cofidis mocht weliswaar de eerste rit in lijn van het Critérium du Dauphiné op zijn erelijst bijschrijven, maar zijn gedrag tijdens de voorbereiding op de sprint leverde veel verontwaardigde reacties op.

“Ik vind het zeer frappant dat renners zelf de mond vol hebben over het thema veiligheid en dan zulke dingen doen”, zo verwoordde Jens Debusschere, die tweede werd achter Bouhanni, op de website van Lotto Soudal zijn gevoel. “Mijn sprint is er niet door beïnvloed, maar ik denk dat het logisch is dat de winst niet kan gaan naar een renner die deze op een onrechtmatige manier behaald heeft.”

Met name Alexander Kristoff werd het slachtoffer van het gedrag van de Fransman. De Noor kreeg een kopstootje toen hij in het wiel van zijn ploeggenoot Jacopo Guarnieri wilde kruipen. “Het was een gevecht met Nacer om in het wiel te komen en daarbij gebruikte hij zijn elleboog om me weg te duwen”, zo luidde na afloop de lezing van de Noor. “Maar goed, ik wist het wiel toch te houden. Toen ik de sprint wilde beginnen tikte ik helaas het achterwiel van mijn ploegmaat aan en toen was het over. Uiteindelijk ben ik blij dat ik niet ben gevallen.”

Degenkolb: “Vraag me af of Bouhanni en Cofidis zich niet schamen”
John Degenkolb, die twaalfde werd, was na afloop minder genuanceerd in zijn commentaar. “Ik vraag me af of Bouhanni en Cofidis zich niet schamen als ze de beelden van de finale terugzien”, vroeg de Duitser zich af op Twitter. “Sorry, maar dit ging een stap te ver.” Greg Van Avermaet dacht er hetzelfde over. “Wat er in de laatste kilometer gebeurde, had niets meer met wielrennen te maken. Er zijn grenzen.”

Bouhanni: “We willen allemaal de best mogelijke positie”
De hoofdpersoon zelf zag net als de jury weinig kwaad in de actie, al gaf hij toe dat er sprake was van een ‘mannelijke sprint’. “Het was een groot gevecht, maar dat is de sprint. Alle sprinters willen de best mogelijke positie hebben, maar er is niet voor iedereen ruimte. Het ging allemaal heel snel.” De aanvaring met Kristoff kwam volgens hem op het conto van beide partijen. “We schuurden met onze schouders langs elkaar. Dat duurde lang, bijna vijfhonderd meter.”

Bouhanni vierde zijn overwinning met het maken van boksbewegingen, een eerbetoon aan de vorige week overleden Muhammad Ali. “Hij was een echte legende en betekende veel voor me. Ik had mijn ploeggenoot Cyril Lemoine al laten weten dat ik mijn overwinning op deze manier zou vieren als ik een rit zou winnen.”

Dit artikel delen:

43 Reacties

Zuurmatje 7 juni 2016 om 11:05

De organistaie heeft liever een valsspeler als winnaar dan voor racist uitgemaakt te worden

0
Puffin87 7 juni 2016 om 11:14

Tja, als het wél een valpartij tot gevolg zou hebben gehad, zou er dan wel een DSQ zijn geweest? Zo ja, dan had de jury dat gisteren natuurlijk ook moeten doen. Je kan niet enkel dsq’s uitdelen op basis van of iets goed gaat of niet.
Ik heb enkel wat fragmenten langs zien komen, maar ik vond het er behoorlijk onveilig uitzien. Hadden wat mij betreft best wat diskwalificaties mogen komen.

Sowieso frappant dat renners klagen over de veiligheid van het parcours, van motoren in de koers, etc…en ondertussen wel zelf zo fietsen. Al vinden de meeste renners het ook niet kunnen gelukkig.

0
Spinergy 7 juni 2016 om 11:18

De klim is te steil, de sprint is niet goed…..

0
Timocycling 7 juni 2016 om 11:24

Bouhanni is altijd al een vervelend vies mannetje die op de fiets de gekste toeren uithaalt. Gruwelijke hekel heb ik aan die man, hij brengt iedereen met zijn gekte in gevaar. Totaal geen respect voor dit figuur.

0
Marakus 7 juni 2016 om 11:26

Zuurmatje, wat heeft racisme hier mee te maken wanneer de organisatie hem zou diskwalificeren?

Gezien de discussies zou interessant zijn om hier een goede video van te zien op Wielerflits zelf.

0
Tobsodan 7 juni 2016 om 11:28

Misschien ligt het aan mij, maar nadat ik daarnet even de beelden heb bekeken komt het op mij over alsof vooral de Katusha trein hier de fout in gaat. Die wordt op een gegeven moment eigenlijk voorbij gereden, maar door zich ertussen te duwen ontregelen ze de (snellere) Cofidis trein.

Wel is Laporte degene die het meest overduidelijk de fout in gaat, en verdient die misschien een DQ, maar daar schiet niemand iets mee op. Als je vindt dat Bouhanni hier een DQ moet hebben, dan verdient Kristoff die volgens mij minstens net zo veel.

(Overigens staan de laatste 7 km gewoon op steephill.tv, voor diegenen die alleen fragmenten hebben gezien)

0
GreenDay 7 juni 2016 om 11:31

Bouhanni is een echte wan-coureur. Als je zulke zaken uitsteekt bij de juniors, wacht je een fikse boete en een schorsing. Waarom mag hij het dan wel? Alsof de sport dit nu kan gebruiken.

0
Sephiroth 7 juni 2016 om 11:37

En terecht dat renners zich hiertegen uitspreken. Dit hoort ook gewoon onder het kopje veiligheid. Prima dat er een paar renners (en WFers) zijn die het er niet mee eens zijn, maar de renners die zo aan het boksen waren mogen van mij een DQ krijgen. Beetje schuren begrijp ik, maar handen, voeten en hoofdjes thuishouden.

0
drikkes 7 juni 2016 om 11:39

Dat hij hem niet verdient is wel ongelukkig omschreven. Hij was de snelste in de sprint.
Verder is het aan de UCI om duidelijk te zijn in de regels. Maak contact nemen met een andere renner (buiten uit voorbehoud voor een valpartij (voor beide partijen)) gelijk aan een uitsluiting van de koers en je hebt geen discussie meer.

0
Orakel 7 juni 2016 om 11:41

Jens Debusschere heeft zich volledig gediskwalificeerd om ooit nog serieus genomen te worden op het gebied van fair sprinten en veiligheid na het incident met Groenewegen en zijn reacties na die aanslag.

Dat er met twee maten wordt gemeten is wel duidelijk. De ploeggenoten van Kristoff en Bouhanni maakten er een fysieke strijd van op het randje (je breed maken en koppen in het luchtledige vind ik op het randje en niet over het randje). Bouhanni en Kristoff zelf hebben in feite maar één moment waarop ze de grens opzoeken en dat is het moment waarop Bouhanni in het wiel zit van een Katushaman en Kristoff van achteren komt en Bouhanni wegdrukt uit dat wiel. Als er op dat moment al sprake is van een unfaire actie dan wijs ik eerder Kristoff dan Bouhanni aan als boosdoener. De sprint zelf was clean.

0
bart12 7 juni 2016 om 11:43

maar er waren ook nog 3 anderen die gediskwalificeerd moesten worden. 2 van cofidis en 2 katusha in toaal, moeilijk te herkennen, maar ik dacht vanBilsen, Bouhanni, Kristoff en dan nog 1 van katusha

0
ddb 7 juni 2016 om 11:44

Ik vind Katushja ook meer fout in deze.

Maar Bouhanni heeft een naam he…

0
LucasR 7 juni 2016 om 11:52

Exact, Katusha was net zo 'fout' in deze sprint, maar daar hoor je de collega's niet over. Verder vind ik dat Debusschere hierin echt geen recht van spreken heeft.

0
Michael_ 7 juni 2016 om 11:52

Het is en blijft een fransman in een franse koers he, die mogen steeds wat meer. Dat ze zo vaak mogelijk een fransman de strijdlust laten winnen kan ik wel mee leven. Maar op dit vlak kan je het toch niet tolereren omdat het een landgenoot is.

0
RaketVuist 7 juni 2016 om 11:53

Benieuwd of er hier nu nog steeds een paar betweters zijn die denken dat dit gedrag wel acceptabel is.

0
Silent Hill 7 juni 2016 om 11:53

Bouhanni = de Djamolidin van zijn generatie

0
elrio 7 juni 2016 om 11:56

Ik vind eigenlijk sowieso dat een sprinter teruggezet kan worden als een van zijn helpers zich gevaarlijk gedraagd. Het is tenslotte een teamsport. Dan stopt het misschien ook eens met het hinderlijk terugzakken in het peloton van de sprintvoorbereiders. Dus ik zeg Bouhanni (en helpers) en Kristoff (en helpers) terugzetten tot de laatste plaatsen in het peloton.

0
Covadonga 7 juni 2016 om 11:57

Als je hier als jury al niets meer mee doet, gaat het niet de goede kant op met het wielrennen. Deze acties kan en mag je gewoon niet tolereren.

0
Quintenri 7 juni 2016 om 11:59

Bouhanni is gewoon een misselijkmakend mannetje.
Kristoff heeft gewoon veel meer massa en body dan kleine Nacer, dus die duw je niet zomaar opzij. Renners van 80+ kg hebben een voordeel op dat vlak (remember Boom die probeerde langs Boonen te rijden bij het aanvatten van de taaienberg in de Omloop van 2012 ;) ). Kristoff doet niets verkeerd, laat gewoon zijn massa het werk doen en rijdt weer naar het wiel van zijn ploeggenoot.

0
Laatste man 7 juni 2016 om 12:05

Het was vooral de knecht van Kristoff en de knecht van Bouhanni die idioot deden. Jammer dat je daar niemand over hoort, het peloton is een beetje hypocriet om alleen op Bouhanni af te geven.

0
Zuurmatje 7 juni 2016 om 12:14

Marakus, er was wat ophef op social media toen hij wel gediskwalificeerd werd een paar maanden geleden (weet ff niet meer welke ronde). Twitterde Bouhanni zelf dat dat was omdat ie een kleurtje heeft.

0
Wheely 7 juni 2016 om 12:15

Zowel de mannen van Katusha als die van Cofidis treffen hier blaam, ik vermoed dat er ook nog wel wat gebeurd is wat niet op camera staat. Naar mijn idee ontstaat er door hun doen een situatie waardoor andere sprinters er niet aan te pas komen en maken ze de koers onveilig. Het beste lijkt me dat het peloton ze hier vooral zelf op aanspreekt.

0
Romāns Vainšteins 7 juni 2016 om 12:23

Twitterende, immer selectief verontwaardigde renners op twitter is zo’n beetje het verschrikkelijkste wat wielrennen anno 2016 te brengen heeft.Da’s geen ‘geluid vanuit het peloton’ maar verdedigen van de eigen equipe c.q. een lekker wit voetje halen.

0
Brakkel 7 juni 2016 om 12:27

Snap ook niet waar Debusschere dit vandaan haalt. Prima dat ze die Laporte uit koers nemen en boetes uitdelen aan een aantal Katushas. Maar het “duel” tussen Kristoff en Bouhanni vond ik binnen de limieten. Uiteindelijk wordt Kristoff door zijn eigen onkunde uitgeschakeld en niet door Bouhanni.
Debusschere kwam gewoon van veel te ver.

0
Front-runner 7 juni 2016 om 12:31

De reacties hier focussen zich veel te veel op Bouhanni. In deze sprint kan je Bouhanni weinig verwijten.
Wat er tussen de lead-outs van Katusha en Cofidis gebeurde, is wat mij betreft wel op de grens van het geoorloofde. Om geen precedent te scheppen, zou het goed zijn geweest als er enige vorm van straf (bijv. een geldboete) was uitgedeeld aan zowel Guarnieri (de aanstichter) als Laporte (de kopstoter).

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone