Debusschere: “Bouhanni verdiende de overwinning niet”

dinsdag 7 juni 2016 om 10:58
Debusschere: “Bouhanni verdiende de overwinning niet”

Nacer Bouhanni- Foto: Sirotti

De stelling ‘als je wint heb je vrienden’ ging gisteren niet op voor Nacer Bouhanni. De Fransman van Cofidis mocht weliswaar de eerste rit in lijn van het Critérium du Dauphiné op zijn erelijst bijschrijven, maar zijn gedrag tijdens de voorbereiding op de sprint leverde veel verontwaardigde reacties op.

“Ik vind het zeer frappant dat renners zelf de mond vol hebben over het thema veiligheid en dan zulke dingen doen”, zo verwoordde Jens Debusschere, die tweede werd achter Bouhanni, op de website van Lotto Soudal zijn gevoel. “Mijn sprint is er niet door beïnvloed, maar ik denk dat het logisch is dat de winst niet kan gaan naar een renner die deze op een onrechtmatige manier behaald heeft.”

Met name Alexander Kristoff werd het slachtoffer van het gedrag van de Fransman. De Noor kreeg een kopstootje toen hij in het wiel van zijn ploeggenoot Jacopo Guarnieri wilde kruipen. “Het was een gevecht met Nacer om in het wiel te komen en daarbij gebruikte hij zijn elleboog om me weg te duwen”, zo luidde na afloop de lezing van de Noor. “Maar goed, ik wist het wiel toch te houden. Toen ik de sprint wilde beginnen tikte ik helaas het achterwiel van mijn ploegmaat aan en toen was het over. Uiteindelijk ben ik blij dat ik niet ben gevallen.”

Degenkolb: “Vraag me af of Bouhanni en Cofidis zich niet schamen”
John Degenkolb, die twaalfde werd, was na afloop minder genuanceerd in zijn commentaar. “Ik vraag me af of Bouhanni en Cofidis zich niet schamen als ze de beelden van de finale terugzien”, vroeg de Duitser zich af op Twitter. “Sorry, maar dit ging een stap te ver.” Greg Van Avermaet dacht er hetzelfde over. “Wat er in de laatste kilometer gebeurde, had niets meer met wielrennen te maken. Er zijn grenzen.”

Bouhanni: “We willen allemaal de best mogelijke positie”
De hoofdpersoon zelf zag net als de jury weinig kwaad in de actie, al gaf hij toe dat er sprake was van een ‘mannelijke sprint’. “Het was een groot gevecht, maar dat is de sprint. Alle sprinters willen de best mogelijke positie hebben, maar er is niet voor iedereen ruimte. Het ging allemaal heel snel.” De aanvaring met Kristoff kwam volgens hem op het conto van beide partijen. “We schuurden met onze schouders langs elkaar. Dat duurde lang, bijna vijfhonderd meter.”

Bouhanni vierde zijn overwinning met het maken van boksbewegingen, een eerbetoon aan de vorige week overleden Muhammad Ali. “Hij was een echte legende en betekende veel voor me. Ik had mijn ploeggenoot Cyril Lemoine al laten weten dat ik mijn overwinning op deze manier zou vieren als ik een rit zou winnen.”

Dit artikel delen:

43 Reacties

Jori 7 juni 2016 om 12:32

http://www.steephill.tv/players/720/streamable/?title=Last+7+Km+of+Stage+1&dashboard=criterium-du-dauphine-libere&id=xmte&yr=2016

Op 2.8/2.7 km laat Debusschere zich ook niet onbetuigd, al is het natuurlijk in mindere mate dan Cofidis/Katusha

Als je naar de herhaling kijkt, zie je dat Cofidis hun trein naar de kop wil werken, maar zodra de man met de grootste baard vooraan ligt, Katusha zich direct op die plekken erachter drukt en de eerste tikken uitdeelt. Daarna was het een flink duel, waar ook gewoon straffen hadden mogen volgen, maar om dit zoveel op Bouhanni af te schuiven, puur omdat hij een naam heeft, vind ik te ver gaan. Katusha begint, Cofidis doet wat terug en beide sprinttreinen hadden gewoon uit koers gezet moeten worden.

0
123poetertjes 7 juni 2016 om 12:50
Quote:
ik denk dat het logisch is dat de winst niet kan gaan naar een renner die deze op een onrechtmatige manier behaald heeft
Quote van de archieven:
Thx @GroenewegenD to f*ck up for both of us. I would feel sorry if I did something wrong but this is not the case. Anyway hope you are OK.

— Jens Debusschere (@jensdebus) September 18, 2015

Gnagnagna…

0
Sunrider 7 juni 2016 om 12:56

De vraagstelling van deze poll had beter kunnen gaan over het ontbreken of onduidelijkheid van regels door de UCI.

0
Jori 7 juni 2016 om 13:09

@123poetertjes: Is dat deze? Bouhanni is een lieverdje vergeleken met deze bruut ;)
https://www.youtube.com/watch?v=51cDsq4bLGc
EDIT: Nogal pijnlijk om naar te kijken….

0
WCEendT 7 juni 2016 om 13:27

Hmm Degenkolb de nieuwe Hofland…

0
antwerpfan 7 juni 2016 om 13:44

Als een meerderheid van het peloton vindt dat dit niet door de beugel kan, dan zal er wel iets aan de hand zijn zeker? Zelfs iemand als Van Avermaet, die er geen enkele baat bij heeft dat Bouhanni teruggezet zou worden (Greg weet ook wel dat hij noch een ploeggenoot van BMC zo’n vlakke spurt kan winnen), reageert spontaan dat dit over de schreef gaat. Persoonlijk zou ik Laporte uit de koers nemen en Bouhanni en Kristoff schorsen. Mocht Bouhanni nu niks gedaan hebben, kan je hem natuurlijk niet schorsen voor wat Laporte doet. Maar als de jury zou oordelen dat dit een 50/50-geval is (wat het op zijn minst toch is), vind ik het eerder gedrag van Laporte wel een verzwarende factor.

Dat Debusschere geen recht van spreken heeft is trouwens larie. De situatie in Koolskamp pleit net in zijn voordeel: als hij daarvoor gediskwalificeerd werd, verdient Bouhanni dat hier zeker. En ik blijf er trouwens bij dat hij in Koolskamp niets verkeerd deed, bekijk gewoon de beelden nog eens, hij wijkt nergens bruusk van zijn lijn af. Maar ja, dat zijn oude koeien natuurlijk.

0
Orakel 7 juni 2016 om 13:58

“Als een meerderheid van het peloton vindt dat dit niet door de beugel kan, dan zal er wel iets aan de hand zijn zeker”?

Je leest een handvol tweets en drie interviews. Is dat tegenwoordig al een meerderheid van het peloton?

Jij laat juist zien dat neutraliteit niet bestaat door een aanslag van Debusschere op Groenewegen als “niets verkeerd” te bestempelen. Zet het beeld eens stil op 2:29 en zie dat Groenewegen al aan de binnenkant zit terwijl Debusschere net het midden van de weg kruist! https://www.youtube.com/watch?v=L0smsTDlc0I
Hoe merkwaardig is het dat het in de hekken duwen van een opponent als “niets verkeerds” wordt benoemd en Bouhanni gediskwalificeerd zou moeten worden voor het imponeergedrag (kopstoot in de lucht) van Laporte? Ik kijk liever naar daden wanneer ik voor een schorsing pleit, niet naar bluf.

0
Thoin 7 juni 2016 om 14:25

@orakel
Mijn mening is ook dat Groenewegen in een gat wil kruipen, waar zelfs Ewan niet in past, mss maakt Debusschere dan een iets te hevige beweging, daar kan ik je in volgen, maar Groenwegen moet daar gewoon niet zitten, ze gaan beide in de fout enkel Groenewegen was zwaar gewond en dat verdraait de kijk op de zaak. Ik wil maar zeggen als Groenwegen de andere kant kiest wint hij met lengtes
Maar oude koeien laten we beter steken ;)
Over deze sprint kunnen we kort zijn… Guarnieri, Morkov en Laporte naar huis, Bouhanni heeft al ergere dingen gedaan op een fiets, dit kan er wel door

0
Orakel 7 juni 2016 om 14:58

“Mijn mening is ook dat Groenewegen in een gat wil kruipen, waar zelfs Ewan niet in past”

Op 2:29 zie je dat Debusschere nog op het midden van de weg zit en Groenewegen al met zijn voorwiel naast het achterwiel zit. Daarna kan je niet meer van kant wisselen.
Los daar van laat de reactie van Antwerpefan duidelijk zien dat een gedeelte van de wielervolgers Bouhanni met een vergrootglas bekijkt en dat andere smerige acties die we zien vooral met een fanpet beoordeeld worden. Zakarin (de ‘pakhaas’), Bouhanni (de ‘bokser’), Greipel (de ‘heer in het verkeer’) zijn ooit in een hokje gestopt wat vervolgens iedere discussie framed.

0
Sunrider 7 juni 2016 om 15:37

Er speelt ook mee dat Bouhanni weer de zege ontnemen mogelijk een te moeilijke beslissing was. Wie weet wat je losmaakt. Niet dat ik vind dat hij schuld had maar enkele ploeggenoten en die van Katusha zeker. Een goed gesprek met de beide teams en ploegleiders zou toch minstens op zijn plaats zijn.

0
klootje kriekeljon 7 juni 2016 om 15:44

Je ziet dat het op alle gebieden een en al versnippering is. Er is geen consequentheid of eensgezindheid in het wielrennen. Niet onder de organisaties van koersen, niet bij juryleden van de UCI, niet onder de renners enz.

Natte vingerwerk is het.

0
Laatste man 7 juni 2016 om 16:12

Als het om Bouhanni gaat is het direct nogal tendentieus. Zowel vanuit de serieuze media (Sporza, Wielerflits, Zonneveld etc.) als fans. Nergens komt een poll voorbij over de diskwalificatie van renners als Kristoff of knechten van beide ploegen. Nergens kopt men de titel met andere renners of ze gediskwalificeerd moeten worden. De reacties eronder (websites/Facebook) worden hierdoor ook gestuurd.

0
klootje kriekeljon 7 juni 2016 om 16:16

Laatste man, als Kristoff gewonnen had zou het over hen gaan.

0
antwerpfan 7 juni 2016 om 16:46

@orakel: op 2.29 is de spurt nog niet eens in beeld, dus het heeft weinig zin dat ik het dan stopzet. In ik schat 75 meter spurten wijkt Debusschere maximaal één meter af naar rechts. Als dat “op de wandel gaan” is, dan moet geen enkele spurt meer gereden worden. Sommigen hebben blijkbaar de indruk dat vlak naast de dranghekken spurten sowieso ontoelaatbaar is. Maar soit, het gaat nu niet meer over dat incident.

Uit het blote hoofd heb ik tweets zien passeren van Greipel, Debusschere, Van Avermaet, Trentin, Martinelli, Degenkolb, Guarnieri, Kristoff, Rowe, Curvers… Het feit alleen al dat we er hier een dag nadien nog steeds over bezig zijn, zegt toch genoeg? Wat wel vreemd is, is dat er niemand een klacht heeft ingediend achteraf (denk ik toch).

0
Vic413 7 juni 2016 om 17:30

Als het van mij afhangt dq voor Kristoff, Bouhanni, Laporte en de 2 katusha koppers.
Dat er alleen gefocust wordt op Bouhanni is anderzijds wel logisch, hij wint tenslotte de rit.

0
Fernandi 7 juni 2016 om 17:41

Zonneveld onder serieuse media scharen is ook betwistbaar.

0
Angus 7 juni 2016 om 19:34

Misschien volgende keer een motard er tussenin laten rijden, voor de veiligheid ?

0
mark vv 7 juni 2016 om 19:47

Bouhanni sprinter van de tweede rang.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone