De mooiste zege van Mathieu van der Poel in 2020

vrijdag 25 december 2020 om 19:45
De mooiste zege van Mathieu van der Poel in 2020

foto: Cor Vos

Eindejaarslijstjes

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en welke renners verdienen nog een eervolle vermelding voor 2020? Elke werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Na de mooiste zeges van Wout van Aert, is het vandaag de beurt aan die van zijn eeuwige rivaal: Mathieu van der Poel.

flag-wc Wereldkampioenschap veldrijden

foto: Cor Vos

Met slechts één verloren veldrit (de Hotondcross in Ronse, waar Toon Aerts de betere bleek) in de vorige crosswinter, startte Mathieu van der Poel logischerwijs als torenhoge topfavoriet voor de wereldtitel veldrijden. Op het Zwitserse vliegveld van Dübendorf maakte hij jacht op zijn derde regenboogtrui in het veld. Met – zoals altijd – de gehele natie België als tegenstand, absoluut geen sinecure.

In het Alpenland was de technische omloop door de regen verworven tot een drassige bedoening. Het zorgde er wel voor dat de sterksten automatisch kwamen bovendrijven. Bij de mannen was dat al snel het geval. Héél snel. Al in de eerste ronde trapte MVDP de tegenstand op de adem. Een ronde later was het verschil tussen hem en nummer twee in de wedstrijd Aerts bij de doorkomst start-finish al opgelopen tot vijftig seconden.

De strijd was beslist en eigenlijk was dat al na een halve ronde het geval. De crosser van Alpecin-Fenix zou na afloop concluderen dat hij de perfecte race had gereden. Gelukkig maar voor de rest, want Van der Poel verpulverde de concurrentie. Met een saluut aan zijn Canyon-fiets vierde hij zijn zege. De uiteindelijke nummer twee Tom Pidcock kwam een minuut en twintig seconden na hem over de meet.


flag-nl Nederlands kampioenschap op de weg

foto: Cor Vos

Na de coronabreak van het seizoen wilde het aanvankelijk niet vlotten voor Van der Poel. Het was niet slecht, maar de Nederlander was ook niet op het niveau dat we van hem gewend zijn. Op het parcours op en rond de VAM-berg in Drenthe was hij het echter aan zijn stand verplicht om het Nederlands kampioenschap op de weg te winnen. Dat hij die boodschap luid en duidelijk had ontvangen, bleek tijdens de wedstrijd.

Nog voor halfweg koers haalde de renner van Alpecin-Fenix eigenhandig de vroege vlucht terug. Daarna nam hij – mede dankzij ploegmaats Oscar Riesebeek en broer David – het heft in handen. Jumbo-Visma zat met drie renners mee in de eerste groep en kon zodoende in de finale een overtal situatie uitspelen. Maar voordat zij dat plan ten uitvoer konden brengen, was Van der Poel al gevlogen. Op de twee steile hellingen trok hij fel van leer, al sputterde Pascal Eenkhoorn toch nog even serieus tegen.

Daarna begon de jongste zoon van Adrie van der Poel aan een ongeëvenaarde solo, een beproeving die hij na afloop zou omschrijven als ‘misschien wel de zwaarste ooit’. Een straf nummer was het in ieder geval. Ook hier kwam de nummer twee – neoprof Nils Eekhoff – op ruim anderhalve minuut na hem binnen.


flag-it Tirreno-Adriatico, etappe 6

foto: Cor Vos

Met co-sponsor Fenix haalden de Christoph en Philip Roodhooft een Italiaanse geldschieter aan boord voor hun wielerproject. Bijgevolg of niet, er kwamen dit jaar een pak Italiaanse koersen bij. Zo ook Tirreno-Adriatico, de eerste WorldTour-rittenkoers uit de geschiedenis van de Belgisch ploeg. Als loods piloteert Van der Poel in de vijfde etappe snelle man Tim Merlier naar een ritzege. Een dag later zit hij – voor de tweede keer in de Italiaanse rittenkoers – mee in de vroege vlucht van de dag.

Voor Tirreno-Adriatico had MVDP al aangekondigd dat hij die wedstrijd nodig had met het oog op de klassiekers. Juist de finale van die zesde etappe naar Loreto had wel iets weg van een heuvelklassieker. Een ideale testcase, dus. Van der Poel kreeg in zijn escapade een flink aantal vluchtmakkers met zich mee. In de finale vielen zij een voor een af. Matteo Fabbro was op de slothelling alleen, gevolgd door een groepje van vijf met Van der Poel.

In de steile slotkilometer komt die laatste zienderogen dichterbij, mede dankzij een impuls van Ruben Guerreiro. De killer in Van der Poel ruikt de finish en maakt jacht op de onfortuinlijke Italiaan. Met lede ogen moet hij toezien dat MVDP’s laatste versnelling iedereen te machtig is. De vorm steeg.


flag-be BinckBank Tour, etappe 4

foto: Cor Vos

In de afgeslankte Binck Bank Tour – die zelfs tijdens de koers nog met een dag werd ingekort – moest Van der Poel zijn vorm verder aanscherpen richting de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, waar toen nog sprake van was. Na twee sprintetappes en een vijfde plek in de individuele tijdrit leek er in de slotetappe niets te doen aan klassementsleider en wereldkampioen Mads Pedersen. Maar dat was buiten de Nederlandse veelvraat gerekend.

Van der Poel volgde zijn instinct en opende op ruim zeventig kilometer de debatten. Hij sprong mee met een tussenvlucht en kwam zodoende in een vroeg stadium op kop. Achter hem ontbrandde de koers ook, waarna hij op 43 kilometer van de meet zijn duivels ontbond op de tot God verheven Muur van Geraardsbergen. Al snel bad een moegestreden Pedersen in de achtervolgende groep om zijn moeder.

Van der Poel was aan een solo begonnen en zorgde door zijn aanvalslust voor een goudeerlijk man-tegen-mangevecht. Uiteindelijk kwamen naaste belagers Oliver Naesen, Sonny Colbrelli, Søren Kragh Andersen en Stefan Küng nog akelig dicht. Maar na een prachtige apotheose wist de Nederlands kampioen stand te houden tot op de streep op de Vesten. Eindwinst kreeg hij er meteen bij.


flag-be Ronde van Vlaanderen

foto: Cor Vos

Voorafgaand aan de Ronde van Vlaanderen lag er toch de nodige druk op de schouders van Van der Poel. Ondanks een aantal mooie overwinningen miste – zeker na het stroeve begin in de Italiaanse wedstrijden – de kers op de taart. Ook al omdat Parijs-Roubaix een week later was weggevallen, was er voor de renner van Alpecin-Fenix nog maar één kans om zijn seizoen van een gouden rand te voorzien. Toen wereldkampioen Julian Alaphilippe een versnelling plaatste op de Taaienberg, had aanvankelijk alleen Van der Poel een antwoord. Wout van Aert zat iets verder, maar rukte naarmate de top in zicht kwam ook op naar voren.

Voordat de finale goed en wel begonnen was, viel Alaphilippe letterlijk en figuurlijk weg. Zo kreeg de hele wielerwereld in de laatste 35 kilometer te zien waar men al een hele tijd op hoopte: eeuwige crossrivalen Van Aert en Van der Poel die samen in de slotfase van een monument gingen uitvechten wie van hen nu de betere was. Geen van beiden plaatste in de ellenlange kilometers een demarrage en dus kwam het aan op een sprint met z’n tweeën.

In een bloedstollende laatste kilometer reed Van der Poel op kop. Als een aasgier hield hij Van Aert in de mot. Op 192 meter voor de streep zette MVDP een fractie van een seconde eerder aan en dat bleek beslissend. Na 244 kilometer koers was de Nederlander slechts luttele centimeters eerder bij de eindstreep dan Van Aert. Het verschil was zo klein, dat Van der Poel niet durfde te juichen. Enkele ogenblikken later realiseerde hij zich – nadat hij miljardmiljoen keer om bevestiging vroeg – dat hij zijn eerste monument had gewonnen.


flag-be Wereldbeker veldrijden, Namen

foto: Cor Vos

We begonnen deze chronologische lijst met Van der Poels zege op het WK Veldrijden in Dübendorf en we sluiten ook af met een zege in het veld. Zo langzamerhand geldt de Wereldbeker-cross in Namen tot een van de grootste klassiekers van de veldritwinter. De editie van 2020 kenmerkte zich door natte weersomstandigheden, waardoor de tenoren een dik uur lang moesten blubberploeteren in diepe groeven.

In de cross was het vlieggewicht en pocketklimmer Tom Pidcock die de eerste wedstrijdhelft dicteerde. De gevestigde orde was niet veraf, maar het kleine gaatje naar het jonge Britse talent bleef lange tijd even groot. Uiteindelijk was het Van Aert die in de achtste ronde het gaatje met Pidcock definitief dichtte. Een spannend slot van de Citadelcross zou volgen. Bij een nieuwe versnelling van wereldkampioen Van der Poel moest de jongste van de drie uiteindelijk passen.

Ook Van Aert zat niet meteen op het wiel van zijn eeuwige rivaal, maar de Belg van Jumbo-Visma hield de druk hoog bij de Nederlander van Alpecin-Fenix. De beslissing viel bij een haakse bocht, net voor het opgaan van de kasseistrook. Van der Poel kon hier steeds technisch het verschil maken. Dat zorgde er in de slotronde voor dat hij met drie tellen verschil won.


Dit artikel delen:

111 Reacties

McPriem 24 december 2020 om 08:35

BinckBank Tour, etappe 4 + eindklassement …..voor mijn geen moeilijke keuze

1 man tegen 5……en er zaten geen pannenkoeken achter hem aan te fietsen….dat was meer dan 50km topsport van de bovenste plank.

Qua naam misschien niet de tofste maar zeker wel de indrukwekkenste,

ProfrondeZevenbergen 24 december 2020 om 12:31

Helemaal mee eens. Dat was echt fenomenaal.

Murcia 24 december 2020 om 13:03

Ook mijn keuze, niet de grootste natuurlijk maar wel de mooiste. Het moment in die koers waarop je de kop van Senechal ziet als Matthieu bij hem is weggereden is geniaal. En we praten dan niet bepaald over een koekenbakker maar een topcoureur die MVDP achter zich laat alsof het niets is.

Wheely 24 december 2020 om 13:37

Voor mij ook deze, prachtig wielrennen.

Beer 24 december 2020 om 08:46

De veldritten zijn er natuurlijk bijgesleurd om het lijstje wat langer te maken. Verder een mager beestje met één hele grote uitschieter. Dat NK is alsof je Hazard laat meespelen tegen Heracles. Binckbank is natuurlijk maar Binckbank zoals het ook maar San Juan, Algarve, Burgos en Polen zijn. De achtervolgende groep was sterk, maar met het ploegenspel viel heel wat meer te doen om VDP te stoppen. Tirreno was mooie zege tegen Matteo Fabbro.

Anyway, RVV dus, maar ik stem ook pas als er ook een lijstje van Demare komt.

Lalsacien 24 december 2020 om 08:58

Zijn we hier aan het jij bakken?
Zeven argumenten om de prestaties van een renner te minimaliseren. Daar kunnen we nog een puntje aan zuigen…

CechRepublic 24 december 2020 om 09:09

Het zou al heel wat zijn zijn als Hazard zelfs maar tegen Heracles zou kunnen spelen.

Michelangelo 24 december 2020 om 09:32

Hazard…. Is dat niet die overroepen Belgische pingelaar, die driekwart van het jaar te dik staat, en het andere kwart geblesseerd is?

Als je hem vergeleken had met De Bruyne kon ik er nog ergens in mee… die leeft en gedraagt zich als een topsporter, en laat schitterende en wedstrijdbepalende dingen zien.

En voor de rest: hopelijk voor jou komt straks dezelfde poll nog over “jouw” Evenepoel. Dan mag je kiezen uit overwinningen in memorabele wedstrijden als San Juan, Algarve of Polen.

Fijne feestdagen, Beer!

S'mon 24 december 2020 om 09:40

@beer, dan mag het nog binckbanck zijn, het deelnemersveld was zeker niet niks. Hetzelfde in Burgos, Polen, … Dus eigenlijk maakt het niet uit welke koers het is, maar wie er deelneemt.

Beer 24 december 2020 om 09:41

Mij moet je niet overtuigen S’mon.

Mijn Evenepoel? Wow!

Fast Freddy 24 december 2020 om 10:52

@beer Lekker aan het stoken? Wie de fuck is Hazard? Een duke? Jihaa. Fijne kerst.

Derrick 24 december 2020 om 11:44

Beetje lacherig doen over Evenepoel?Sorry, maar dan vond ik Evenepoels solo in Polen toch van een ander niveau dan die van Mathieu in de Binck.

Marik 24 december 2020 om 12:02

Ik vond het juist vergelijkbaar Derrick. Waar zat voor jou het grote verschil?

Romāns Vainšteins 24 december 2020 om 13:38

Natuurlijk is wie er deelneemt niet zaligmakend maar gaat dat altijd in combinatie met wat er op het spel staat. De binkie bonk tour of polonaise blijven wat ze zijn al rijden God, Allah en Buddha mee.

RvV is het natuurlijk ware het niet dat dat zo’n aanslag op de ogen was dat ik het bolletje om humantaire redenen niet aanklik.

Chippen 24 december 2020 om 20:46

ach, ronde van vlaanderen was ook zonder gilbert, sagan en van avermaet, de meest constante toppers van de vorige jaren. nog een geluk dat dikke alexander mee deed, dan had je tenminste nog een has been als derde op het podium in plaats van turgis of claeys of zo.

adelaarvanantwerpen 24 december 2020 om 22:14

Als jij echt denkt dat de GVA, Sagan en Gilbert van de laatste twee jaar mee zouden kunnen met Alaphilippe, Van Aert en VDP dan zegt dat genoeg.

Gilbert won wel PR vorig jaar maar dat is een koers met veel minder explosiviteit en hij zou die bommetjes van Alaphilippe nooit hebben kunnen volgen.

Sagan schoot tekort in de Tour. Werd ingemaakt door Démare voor de paarse trui en schoot tekort in de Italiaanse klassiekers dit jaar en in de Vlaamse klassiekers vorig jaar.

GVA, tja zijn piek dateert van 2017 en sindsdien alleen subtop. WVA is nu trouwens al beter dan piek GVA en het verschil is niet eens klein. Hij is beter in elk onderdeel van het wegwielrennen.

boenk 25 december 2020 om 14:19

Het grote verschil zat ‘m aan de voorsprong aan de meet, Marik: 0 seconden vs 2 minuten.

Marik 25 december 2020 om 14:30

Wat goed dat jij even voor derrick antwoordt boenk.

Chippen 25 december 2020 om 21:04

@adelaarvanantwerpen

ja, dat is het net. die oudere renners moeten het hebben van een lange, slopende koers, die zouden dus van veel verder de koers moeten hebben gemaakt. niet als makke lammetjes wachten op een voorspelbare finale, zoals naesen en co wel deden.

het was gewoon geen sterk bezette ronde van vlaanderen in 2020. best mogelijk dat het resultaat hetzelfde was geweest indien dat wel zo was. maar dat was niet het geval.

Koers 24 december 2020 om 09:05

De ontknoping in de binckbank was natuurlijk prachtig, maar om in je thuisritje van je eeuwige rivaal te winnen in een mm-sprint mag er natuurlijk ook zijn. Te lastig om te kiezen. Wk cross is natuurlijk ook mooi, maar als je bijna alle crossen wint gaat dat speciale er wel een beetje van af.

Chris Van Uden 24 december 2020 om 09:07

RVV for sure

Lalsacien 24 december 2020 om 09:14

Het is maar wat je betekenis is van de mooiste overwinning.
Mooiste op de erelijst is voor mij de RvV.
Mooiste wedstrijd om te volgen waarbij hij wint, de etappe in de BinckBank Tour.
Wat betreft de veldritten zit de bijzonderheid in het feit dat hij ze op één na allemaal wint.
Het NK was indrukwekkend maar daar kon de tegenstand, JV, geen vuist maken.
En de Tirreno was een opluchting voor hem, volgens mij.
Uiteindelijk op de winst op de Muur gestemd.

Michelangelo 24 december 2020 om 09:40

Exact ook mijn voorkeuren en bijbehorende motivatie.

Vergeleken met het lijstje van gisteren steekt Wout er bovenuit in kwantiteit en kwaliteit, en Mathieu in “schoonheid”. Hier zitten geen lelijke overwinningen tussen, bijna allemaal tot stand gekomen op basis van eigen strijd en initiatief, vaak met een aanval van ver. Terwijl er bij Wout bijna alleen maar hele dikke vissen op staan, waarbij hij (op SB na) eigenlijk altijd heeft “gevolgd” en de tegenstand gevloerd heeft in de sprint. Niet altijd supermooi qua koerswijze, wel qua resultaat!

Ik weet overigens wel welk lijstje ik liever zou overleggen dit jaar ;-)

Beer 25 december 2020 om 13:33

Toch opvallend dat VDP zijn enige grote zege behaald heeft door enkel maar ’te volgen’. In de RVV was er van mooi koersen door VDP weinig te zien. Toont opnieuw maar aan dat hij die magistrale nummertjes enkel kan opvoeren in een wedstrijd van iets lager niveau. Wedstrijden van een niveau die van Aert ook niet gereden heeft dit seizoen en zodoende ook niet op die manier heeft kunnen uithalen. Al komt Strade Bianche wel aardig in de buurt natuurlijk.

FDJ 25 december 2020 om 14:09

@Beer sorry hoor maar wat een onzin. VDP heeft in 2019 al laten zien op fenomenale wijze te kunnen winnen waar de allergrootste renners bij zijn. De Amstel bijvoorbeeld, maar de Ronde in 2019 bv ook. Die prestatie was nog knapper, is mijn mening, dan de winst in 2020.

Marik 25 december 2020 om 14:38

Ook beer is aan het zuigen geslagen, lekker laten gaan.

Lalsacien 25 december 2020 om 14:45

@beer ontopic!!!

Romāns Vainšteins 25 december 2020 om 14:58

de RvV was een gedrocht maar dan niet omdat de één de ander volgde, dat is crap.

Toen Alaphilippe tegen de vlakte sloeg wisten de *proest* 'kemphanen' meteen de vredelievende handjes ineen te slaan en er een liefhebbernetvliestergend braaf einde aan te borduren waarin ze gedwee identieke kopbeurtjes doend als diplomatieke modelprofs naar de meet schreden. Ongeacht wie in deze hartstochtelijke bromance het snoezelige wieltje als eerste over de meet drukte een wanvertoning, doch het product van een innige samenwerking en niets met profiteren van.

Jammer genoeg natuurlijk.

Michelangelo 25 december 2020 om 15:07

@Bromance Vainsteins,
Wat hadden ze dat moeten doen? Op de rest wachten en dan opnieuw beginnen? Meteen beginnen linkeballen zodat de rest kon terugkomen? Waar zit voor wie het voordeel van dat scenario?

Ze deden professioneel gezien het enige juiste. Dit was voor allebei de enige manier om een winstkans te hebben die circa 50% bedraagt. Alle andere scenario's zouden leiden tot een kleinere winstkans. Komt de groep terug verkleinen je kansen. Probeer je het op de Kwaremont of Pater verklein je je kansen, zeker als je zo aan elkaar gewaagd bent en elkaar er zeer waarschijnlijk niet af krijgt (dat hebben ze eerder in de koers al wel gevoeld vermoed ik).

Enige echte probleem voor die twee is dat het jou niet kan bekoren….

@Beer, het is december: moet jij niet in je winterslaap zitten?

Romāns Vainšteins 25 december 2020 om 15:13

Ja, ze hadden er oorlog van moeten maken. Uit respect voor de liefhebber.
Er was ook tijd genoeg voor want daarachter kwamen ze nooit echt dichter, ik reken het ook de ploegleiders aan want zie in met name MvdP geen renner die dit zelf zo had bedacht.

Wat in ieder geval zeker is, Alaphilippe doet hier niet aan, al dreigt Lefevere hem in de nieuwe brug naar Seraing te gieten.

Beer 25 december 2020 om 15:27

@FDJ, wat een onzin. RVV 19 heeft hij niet gewonnen voor zover ik weet en de Amstel heeft hij natuurlijk te danken aan de juiste gangmakers. Betere voorbeelden zoeken om mijn punt te ontkrachten vriend.

Romāns Vainšteins 25 december 2020 om 15:40

De Amstel was een sublieme overwinning en wat mij betreft eentje die de top 10 van beste koersen ooit haalt. Met krachten smijten, deksel op de neus ontvangen, vanuit het achterland opstormen, vleugje schemerig vals spel en dom gesteggel van de voorop liggenden er bij en dan er als een stoomwals overheen klappen op de aankomst.

Niet de beste of slimste renner zijn maar met een combinatie van onverzettelijkheid, mazzel en persoonlijk talent toch de zege pakken. Dat is wielrennen.

Beer 25 december 2020 om 15:48

Maar het was in elk geval geen voorbeeld van een wedstrijd waarin VDP iedereen bij elkaar reed. Dat kan ook hij enkel in een wedstrijd met een magerder deelnemersveld. Mislukte poging van Michelangelo dus om de overwinningen van VDP naast die van WVA te heisen op basis van het geleverde machtsvertoon.

Marik 25 december 2020 om 15:51

Gelukkig zijn we nog steeds bezig met een wedstrijdje ver-pissen, goed bezig mannen.

Beer 25 december 2020 om 15:54

Niet echt. Best inhoudelijk hier, op jou bijdragen na.

Marik 25 december 2020 om 17:07

Ja ik heb er 1 voor de alter ego bingo! beer is Hollow Knight.

Checco 25 december 2020 om 17:42

Wielerflitspolitie ben je 24/24 en 7/7.

VespavanBern 25 december 2020 om 18:06

Beer, dit slaat echt alles. Alleen het feit dat mvdp die sprint won terwijl hij met een groep van 10 man in het wiel de laatste kilometer indraaide, is al ontzettend knap en gaat tegen al de woekerwetten in. Daarnaast heeft hij die bewuste Amstel ook gewoon veel van de vlucht opgeknapt, in ieder geval niet minder dan 1/2 van zijn medevluchters. Als je dan nog steeds niet inziet hoe knap het was wat MVDP in de Amstel deed, snap je wel echt ontzettend weinig van wielrennen.

Beer 25 december 2020 om 18:13

Van iemand die Tratnik beter vindt dan Evenepoel heb ik gelukkig weinig te leren ;-)

Michelangelo 25 december 2020 om 18:48

Marik, je zou zo maar eens gelijk kunnen hebben vwb je alter ego bingo.

En dan hadden we onlangs ook SvennysN1fan: zou dat dan “geengeelengeengroen” zijn, of Lihgtngin (of waren dat dezelfde)?
En Checco dan Burdinnogwat?
Ik weet allen nog niet goed wie -stijn- dan is. Want die kan er af en toe ook wat van.

Ik zou het overigens wel stoer vinden als de betreffende flitsers ooit hun ware/oude identiteit zouden onthullen…

VespavanBern 25 december 2020 om 20:00

Aha, beer is aan het zuigen en trollen geslagen. Had nog gehoopt dat er een gesprek was te voeren dat het kleuter niveau zou ontsteigen, maar helaas is dat teveel gevraagd blijkbaar.

Beer 25 december 2020 om 20:09

Wat vind je dan net zuigen/trollen Vespa? Ik vond het bv trollen van jou toen je schreef dat Tratnik, Cerny, Caicedo en Guerreiro beter renners waren dan Evenepoel.

josemanuelfuente 24 december 2020 om 09:41

Binck, bij die wedstrijd zat ik kilometers op het puntje van de stoel, bij de RvV 1 kilometer.

Checco 24 december 2020 om 09:51

Hangt misschien af van de definitie van mooiste zege, maar welke koers zou MVDP willen houden als hij er maar eentje kan hebben? Welke koers maakte zijn seizoen? Dan kom ik toch bij de Ronde van Vlaanderen uit. Dat is een monument en de grootste overwinning op zijn erelijst dusver. En dan nog in een close sprint tegen zijn grote rivaal die hij tot dan van aan de zijlijn moest zien schitteren. Andere overwinningen hadden misschien leuker koersverloop, maar komop… een overwinning in een ritje id Binckbank/een onthoofde Tirreno of de Ronde van Vlaanderen? :-)

Michelangelo 24 december 2020 om 10:09

Klopt helemaal Checco. Het is waar je de schoonheid in ziet.

Maar ik ben benieuwd als je het Mathieu zelf vraagt welke hij de mooiste vindt. Ik verwacht dat hij dan toch komt met het antwoord “RVV was de grootste, maar de Binckbank was de mooiste”.

Marik 24 december 2020 om 09:59

Makkelijk voor de Binckbank gekozen. Dat was zo razend spannend en de inspanning was van wereldformaat.

Bobby Solo 24 december 2020 om 10:46

Tsja, toch maar de BinckBank. Anderhalf uur lang op het puntje van m’n stoel gezeten. Typerende actie van van der Poel, enorme moed, plaat voor z’n hoofd, talent en wilskracht tezamen met dat fantastische slot op de Vesten maakte het een fantastische kijkervaring.

VespavanBern 24 december 2020 om 10:52

RVV de grootste, bb tour het hoogste ‘puntje van je stoel’ gehalte. Toch voor Vlaanderen gestemd, verschil tussen een monument en een rittenkoers van een week is toch wel heel groot.

CechRepublic 24 december 2020 om 13:06

Zo heb ik ook gekozen. Zelfs “lelijk” een monument winnen is altijd mooier dan indrukwekkend een kleinere rittenkoers winnen.

FDJ 24 december 2020 om 11:01

Toch de Binckbank. De Ronde was op die eindsprint na al snel beslist en niet echt spannend. De twee legden het vuur elkaar niet aan de schenen. Binckbank was ruim een uur puntje van je stoel en spanning.

thorsen 24 december 2020 om 11:36

Het waren bijna allemaal hele mooie overwinningen. NK, BinckBank, Tirreno dat waren echt ‘nummertjes’. Toch voor Vlaanderen gestemd, aangezien die het spannendst (en belangrijkst) was.

Barry Batsbak 24 december 2020 om 11:36

BinckBank de mooiste rit, RVV de mooiste zege. Ook vanwege de witte broek.

Arie den Blanken 24 december 2020 om 11:37

Voor mij een keuze uit twee: het WK veldrijden of de WB winst in Namen.
Voor de laatste gekozen vanwege de hoge amusementswaarde van de koers.

CechRepublic 24 december 2020 om 13:08

Toch jammer dat MvdP en WvA het schitterende veldrijden niet op waarde weten te schatten en tegenwoordig voor dat suffe wegrennen kiezen, Arie.

yo-eddy 24 december 2020 om 13:24

WK veldrijden was het best voor mijn hart :) …. gewoon in topvorm en dan vanaf de start iedereen “de moeder” rijden.

RVV was de grootste en Binckbank de leukste

Checco 24 december 2020 om 13:49

edit wf: niet doen

fringale 24 december 2020 om 13:26

Ik ben (vooral) een fan van WVA en hoop (ijdel) dat die MVDP in alle volgende duels aftroeft, maar dat maakt mijn bewondering voor die laatste niet minder groot. Wie "straffe prestaties" zegt, komt in de eerste plaats uit bij Evenepoel én Van der Poel. Ze koersen met lef en zelfvertrouwen en zonder rekenen of angst om te verliezen, en als ze dan winnen is dat vaak op "ongeziene" wijze. Zegens voor het wielrennen !

ot : doe mij maar de slotrit in de BinckBank-tour

Marik 24 december 2020 om 13:36

Hopen dat vd Poel en Evenepoel elkaar gaan tegenkomen in diverse wedstrijden. En dan allebei aangaan vanaf 60 km tot aan de meet. Nu al zin an.

Checco 24 december 2020 om 13:51

Hun karakters lijken in lijn te liggen van hun manier van rijden. Van Aert meer berekend, nooit zijn cool verliezen, terwijl de 2 andere emotioneler zijn en ik al vaak heb zien huilen. Grote Emoties en het Grote Gebaar.

girardengo 24 december 2020 om 14:23

De mooiste zege vond ik die in de Binck Bank Tour. Hij hield in zijn eentje stand tegen een stel kleppers. Die in de Ronde was verreweg de belangrijkste (grootste) zege, maar ik vind 'mooiste' op iets anders slaan.
PS Nu ik de andere reacties lees zie ik gelijksoortige reacties, dus het is waar (;-)

Wheely 24 december 2020 om 14:48

Klopt het is waar, de kenners hebben gesproken. ;-)

HoofdIsVrij 24 december 2020 om 16:29

Het NK was natuurlijk ook mooi hoe hij heel Jumbo Visma op een hoopje reed. Tirreno straf, alleen matig in beeld gebracht. RvV spannend tot zelfs na de finish en zeker met het verhaal erachter en Gent-Wevelgem.

Binckbank prachtig in beeld gebracht en prachtig slot. Voor mij de mooiste.

Checco 24 december 2020 om 16:56

Wel grappig dat de redactie begint met de mooiste zege van Van Aert, toch ook weer een zekerheidje op een 30-tal reacties dat dit een onzinlijstje is want Nederlandse site en pas de dag erna Matje. Afijn, van beide renners is een leuk lijstje samen te stellen, maar het toont toch dat we als reaguurders ook maar marionetten zijn in het spel vd clicks. Veronderstel dat De mooiste zege-reeks er alweer opzit of krijgen we nog Roglic? Bij dalende advertentie-inkomsten kan je nog altijd de ultieme lijstjesbom droppen: De mooiste zege van Remco :-)

Limal 24 december 2020 om 20:02

En niet te vergeten: de strafste uitspraak van Ome Pat :)

Taurus 24 december 2020 om 20:59

Was het niet de vijfde etappe in de Binckbank?

rahimns 24 december 2020 om 21:10

officieel wel ja… maar doordat de 2e etappe niet is verreden werd het uiteindelijk de 4e etappe. Het is maar hoe je het bekijkt.

Romāns Vainšteins 25 december 2020 om 09:01

Moet je nagaan wat een apart decor het was om jezelf à la René Frogers ’this is the moment’ aan bagger te hakken. Met dan Luik een paar dagen verderop alwaar je een paar procenten tekort kwam om aan te haken…

Michelangelo 25 december 2020 om 10:33

Je praat leuk maar je snapt er precies niet veel van romans.
Waarom was een goed resultaat in de bbt ook al weer belangrijk voor het procontinentale alpecin? Precies, de broodnodige punten om aankomend seizoen alle mooie wedstrijden te kunnen rijden. En dan kun je blijven meefietsen in het peloton, maar soms lopen de dingen in koers zoals ze lopen en moet je er het beste van maken.

En daarbij: volgens mij was mathieu zelf verrast dat hij zo lang mee kon met de klimmers in LBL. Dan is het achteraf mooi wonen.

Overigens: ik zou graag eens in je brein willen kijken om te snappen hoe je bepaalde associaties maakt. Van bbt naar René Froger… daar moet iets geniaals gebeuren in jouw bovenkamer…

HennieK 24 december 2020 om 23:53

Leuk overzicht! Meer van dit!
De mooiste zege, de mooiste vrouw, de mooiste auto, het mooiste horloge, het lekkerste weer, de beste wijn, het beste bier, de leukste ronde, de spannendste finale, de ergste val, het fijnste standje… Het forum kan weer lekker los, want over smaak valt veel te twisten!

edit: BTW: ik heb op Binck Bank gestemd, hoewel iedereen liever de RvV wint, maar dan wel op de manier van de Binck Bank Tour.

FritsvanHoefelen 25 december 2020 om 10:56

SKA in de Tour
Vrouw van Serge Pauwels
De 4×4 van Ineos
Dat van Alaphilippe
Dit jaar dat in Italië
Barolo van LtD
Dit jaar geen, want geen Kwaremont
Giro
Binck Bank
Die van Hirschi in LBL
Dat laat ik aan Ine

winningmood 25 december 2020 om 09:17

Mooiste wedstrijd Ronde van Vlaanderen. Mooiste overwinning toch wel het Nederlandskampioenschap. Waar Mathieu het hele blok Jumbo Visma renners degradeert tot een stel figuranten. Hele dag in grote meerderheid zijn, maar toch laf volgen. Om dan vervolgens een voor een uit het wiel gereden te worden. Beste Jumbo Visma renner kwam binnen op meer dan 3 minuten. Met die bedoeling zullen ze ongetwijfeld niet gestart zijn.

Hier werd echt zichtbaar hoe Mathieu boven de rest uitsteekt.

rogierb 25 december 2020 om 11:49

B-garnituur van Jumbo. Winst in Binck Bank was mijns inziens indrukwekkender, maar iedereen zijn eigen mening natuurlijk.

Michelangelo 25 december 2020 om 12:04

Rogierb,
Heb je de betreffende wedstrijd ook gezien? Of reageer je obv de uitslagenlijstjes en commentaren van anderen?

Want natuurlijk stonden op het NK niet alle toppers van TJV aan de start. Maar het is gewoon een profploeg met profrenners, waarvan diverse renners regelmatig gewoon in WT wedstrijden rijden. Dus geen amateurs.

Dat MvdP sterker is dan deze mannen is niet vreemd. Maar dat hij in zijn eentje een heel leger aan “gele mannetjes” naar de klote fietst op een rondje VAM berg, dat is toch zeker niet vanzelfsprekend.

Mocht je de wedstrijd niet gezien hebben, zoek hem dan eens op op Youtube…

Checco 25 december 2020 om 12:22

Leuk vooral dat hij zo’n nummertjes durft op te voeren. Niet zomaar willen winnen, maar liefst met zoveel mogelijk panache.

Beer 25 december 2020 om 13:21

Er stond gewoon geen enkele kopman van Jumbo-Visma aan de start.

harryjohan71 25 december 2020 om 14:15

Er reden maar 9 renners van JV op het NK. Van der Poel had trouwens ook 2 knechten ter ondersteuning. Van deze 9 zijn er een aantal, bijv Tom Leezer, die nooit bij de eersten de VAM berg overkomen.

harryjohan71 25 december 2020 om 18:38

@Michelangelo Van der Poel reed niet in zijn eentje op het NK. Hij had 2 ploegmaats.

Michelangelo 25 december 2020 om 18:54

Klopt: 2 procontinentale ploegmaats (die uitstekend werk hebben verricht al heel vroeg in de koers). Maar in de lange finale was het toch “allen tegen 1”.

En Harryjohan71, iedereen heeft natuurlijk het recht om de zaken te zien zoals hij/zij ze bekijkt. Maar hoe je er ook tegenaan kijkt, daar werd een straf nummer opgevoerd. En ook gewoon mooi om te zien. Qua grootsheid van de wedstrijd zelf natuurlijk niet te vergelijken met de RVV, maar uiteindelijk qua “puur wielrennen” een heel stuk mooier om naar te kijken dan de Ronde.

harryjohan71 25 december 2020 om 19:18

@Michelangelo Ik zeg niet dat het geen straffe prestatie was, maar Van der Poel reed niet in zijn eentje en had in het begin van de wedstrijd wel degelijk ondersteuning. Bij JV was er naar de schifting ook zo goed als niemand meer over. Ik heb meer bewondering voor zijn overwinning in de BinckBank waar een sterke achtervolgende groep hem in het vizier had, maar ze hem niet te pakken kregen. Bij NK had ik al verwacht dat hij zou winnen, omdat er zeker in NL niemand is die zo snel de VAM berg op kan rijden. Zijn knechten moesten er alleen voor zorgen dat Van der Poel na de eerste 100 km nog goed voorin zat

Beer 25 december 2020 om 19:19

Allen tegen 1. Overdrijven is ook een kunst. Eén tegen Eekhof en Eenkhoorn dekt de lading al beter. Maar goed, sommigen zouden liever meer wedstrijden zien waarin één topper het opneemt tegen een B of C-veld. Ik verkies dan weer de echte confrontaties met veel toppers aan de start. Ieder zijn voorkeur.

Michelangelo 25 december 2020 om 20:11

edit wf: ontopic svp

Beer 25 december 2020 om 20:48

Rustig; je hoeft niet zo aanvallend en beledigend te reageren als je het niet met me eens bent. Het niveau in de Binckbank Tour moet je trouwens ook niet opkloppen tot niveau RVV. De achtervolgende 4/5 renners waren semi-toppers, maar het bijhorende peloton was ook vrij mager. Onbegrijpelijk dat het daar niet tot een meer georganiseerde achtervolging gekomen is toen. En als Naesen 1 kopbeurt doet hoeven we het over deze heroïsche overwinning niet eens te hebben.

Michelangelo 25 december 2020 om 21:19

Beer aka hollow.
Het maakt mij helemaal niet uit of ik het wel of niet met je eens bent. Maar waar het wel om gaat is het constant creëren van schijnbare tegenstellingen, om daar vervolgens op in te hakken met als doel reacties te krijgen.
Zoals het beweren dat ik liever een wedstrijd zou zien met 1 topper tegen een berg b en c renners dan een wedstrijd met alle toppers. Om daar vervolgens iets van te vinden. En daarna vrolijk te roepen dat ik rustig moet blijven als iemand het niet met me eens is.

Het is een trieste manier van discussiëren die ik hier eerder gezien heb. Het was op dat vlak een tijd rustig nadat hollow en lightning verbannen waren. Maar sinds jij hier rond hangt lijken oude tijden te herleven.

harryjohan71 25 december 2020 om 21:21

@Beer zo kun je elke heroïsche overwinning ontkrachten. Er zijn altijd renners die niet meerijden in achtervolging om wat voor reden dan ook.

Beer 25 december 2020 om 22:34

Tuurlijk Harry, maar we moeten nu toch echt niet discussiëren over het verschil in sterkte van het deelnemersveld in de RVV tov dat op het NK of in de Binckbank. Moeilijker als dat is het echt niet en mij lijkt met dit een heel terechte nuance.

rogierb 25 december 2020 om 22:54

Jullie hebben allemaal een eenzame kerst achter de rug zo te lezen. Gelukkig kunnen jullie morgen weer cross kijken op tv.

boenk 25 december 2020 om 14:20

Ik heb alvast om FDJ een plezier te doen, op de .be gevraagd dit soort artikels voor de .nl te reserveren! Hopelijk zien we morgen het levenslicht van de .fr met de overwinningen van Alaphilippe.

Marik 25 december 2020 om 14:33

Zuigen om het zuigen boenk?

boenk 26 december 2020 om 02:33

Om je helpen met het zuigen moet je bij FDJ zijn, Marik. Misschien kan die je verder helpen. Hoe vaak heb je hem die vraag al gesteld, want elke keer een bericht over een Belgische renner op .nl staat, is FDJ er als de kippen bij. Vreemd dat je met je oneerbaar voorstel dan meteen bij mij aanklopt.

Marik 26 december 2020 om 06:30

We hebben inderdaad weer hetzelfde sfeertje op het forum als tijdens de Tour. Heel jammer ook dat het nu gaat om: “maar hij begon ,boe boe.”

FDJ 26 december 2020 om 09:35

Sorry Boenk dat ik net een stukje van je lange tenen mee heb gepakt. En dat je daar nu heel veel last van hebt.

Ter herinnering: Wielerflits.be is in het leven geroepen om een splitsing te maken en Belgen een platform te geven. Iets wat in de ogen van de redactie een gat in de markt voor was. Nu blijkt dat tegen te vallen, maar draai het eens om. Hoe zou in België gereageerd worden als Het Nieuwsblad, HLN, GVA of Sporza een paginagroot artikel publiceert over de mooiste overwinning van Dumoulin, vd Poel of Groenewegen en een dag later een keer met Van Aert komt?

Ze zouden serieus kritiek (en terecht) ontvangen. Vandaar dat ik aan heb gegeven dat het lijstje van Van Aert leuk is voor een Belgische site, maar niet voor een Nederlandse site. Dan had er ook een lijstje van Roglic of iets dergelijks kunnen komen. Er lijkt nu bewust voor de kliks behorend bij een Van Aert artikel te worden gekozen.

harryjohan71 26 december 2020 om 10:42

@FDJ op de .be site zijn er bijna geen kliks. Wielerflits blijft het proberen maar de Belgen houden meer van .NL dan .BE. Het lijkt wel of ze een hekel aan .BE hebben zo voelen ze zich aangetrokken door .NL

Michelangelo 26 december 2020 om 10:51

Een soort zelfkastijding lijkt het. Ze zijn enerzijds graag op de .nl, maar doen niets liever dan zagen en klagen als er kritische opmerkingen komen op een Belg. En het liefst trekken ze dan meteen de nationalistische kaart.

Maar terug gaan naar .be doen ze helaas niet;-)

FDJ 26 december 2020 om 11:25

@Harry met je eens hoor. Ik denk niet dat je .be een succes kunt noemen. Er worden nu met name pageviews gezocht door heel krampachtig de veldritvoorbeschouwingen er exclusief neer te planten (wat mij betreft prima want heb er niets mee, maar begrijp wel dat het voor Nederlandse liefhebbers vervelend is). Daardoor komt er toch een bepaald publiek, maar ik heb niet het idee dat het concept .be in huidige vorm aan is geslagen en vanuit dat oorspronkelijke concept had dus een lijstje Van Aert op .be en een lijstje VDP op .nl op dezelfde dag een keuze binnen het gecommuniceerde beleid kunnen en misschien wel moeten zijn.

Beer 26 december 2020 om 12:16

Natuurlijk niet meer dan logisch dat de Belgen hier aansluiten in de discussies. Dat was al zo voor .be werd gelanceerd. Daar steeds naar blijven verwijzen en blijven opperen dat de Belgen daar maar moeten gaan reageren… beetje bloedarmoede vind ik. Je zou ook kunnen aanvaarden dat de Belgen een andere mening hebben natuurlijk of toch minstens op een andere manier naar de zaken kijken. Beetje diversiteit en verschillende meningen zouden deugd moeten doen zou je denken.

FDJ, fyi, op sporza staat het bomvol VDP artikelen. Ze doen ook ontzettend hun best om San Matje zo positief en sportief mogelijk voor te stellen. In de RVV kwamen ze bij elke overnamebeurt van VDP bijna klaar, 'wow, hoe sportief'! Werd een beetje belachelijk na een tijdje. Ook over een Dumoulin staan er best veel artikels op sporza, ook al blijven prestaties uit.

Wheely 26 december 2020 om 12:30

@Beer
VdP en Dumoulin wonen ook beiden in België, misschien heeft dat er iets mee te maken. Overigens merk ik bij veel Belgen wel wat adoratie voor de Nederlandse nuchterheid, niet alleen van onze wielrenners. Andersom vind ik Vlamingen ook wel charmant, ik voel juist wel een band tussen Vlaanderen en NL. Dat er hier op dit forum een handjevol Nederlanders en Belgen constant met elkaar in de clinch liggen is niet representatief naar mijn idee, zijn ook altijd dezelfde.

FDJ 26 december 2020 om 13:00

@Beer je begrijpt toch nog wel het verschil tussen dit soort lijstjes en een nieuwsartikel of moet dat nog uitgelegd worden? Als van Aert iets wint moet dat uiteraard belicht, maar dit soort fanlijstjes is vooral leuk voor in eigen land.

Romāns Vainšteins 25 december 2020 om 14:47

Eigenlijk uitermate boring en fantasieloos ook om enkel die overwinningen in lijstjes te vatten. Vaak zijn de verliezen even mooi, met dan :

1. Roglic in de tour
2. Alaphilippe in LBL
3. Hirsch in Laruns
4. WvA op het WK
5. MvdP in de FW

En nu iemand die me gaat uitleggen dat het enkel om winnen draait, rijden in een peloton best lastig is en dat ronde wielen de minste weerstand hebben.

klootje kriekeljon 25 december 2020 om 15:15

Meest interessante lijstje dat ik in jaren gezien heb.

Michelangelo 25 december 2020 om 15:16

Als iets goed is krijg je van mij een +1, Romans. Dus bij deze.

Verliezen in de sport is inderdaad vaak minstens net zo mooi als winnen. Twee verliezers die mij bijgebleven zijn:
– Hirschi die net niet wint in de TdF na een hele dag op kop. En twee klassementsmannen net voor zich moet dulden. Nadat ie er ook al net naast greep met Alaphillipe.
– Mathieu die zich laat piepelen door twee Fransmannen in de Brabantse Pijl, en achteraf woest is op zichzelf omdat hij die wedstrijd altijd had moeten winnen als hij zelf het inintiatief had gepakt in de sprint.

Romāns Vainšteins 25 december 2020 om 15:20

Je hebt gelijk, Hirschi die oversploeld werd en net te lang doorreed om nog een spurt te hebben gaat zo van Aert op het WK van plek 3 afstoten. Die laatste was vooral memorabel vanwege het oliedomme gezeik op Roglic achteraf. MvdP op 5 er bij.

Wie nog meer???

Jacco van Stierop 25 december 2020 om 15:58

Keldermans eenzaamheid op de Stelvio was ook van grote schoonheid. Het roze pakken en tegelijkertijd de Giro verliezen. Topwielrennen.

Checco 25 december 2020 om 16:22

Met stip op 1 toch wel Roglic die op de Plank vd mooie meisjes totaal onverwacht helemaal “de moeder” werd gereden door Pogi indd.

Wheely 25 december 2020 om 17:04

Mooiste stervende zwaan 2020:
1 Roglič – Tour
2 Pinot – Dauphiné
3 Kelderman – Giro

boenk 26 december 2020 om 02:36

MvdP reed geen FW bij mijn weten.

Romāns Vainšteins 26 december 2020 om 07:51

Scherp, ik bedoelde dan ook FB, hoewel die tegenwoordig eerder BP heet.

Murcia 25 december 2020 om 17:03

De nederlaag naast die van Roglic die mij het meest is bijgebleven is Kamna in de Tour tegen Martinez. Eerst twee tegen een met Schachmann er nog bij en daarna de pogingen van de duitser om weg te rijden en dan die sprint op die steile slotmeters. Letterlijk stervende zwanen.

  • 1
  • 2

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone