De Jongh: “In de volgwagen zitten zou nu nog niet lukken”

De Jongh: “In de volgwagen zitten zou nu nog niet lukken”

Steven de Jongh

dinsdag 4 december 2018 om 09:32

Steven de Jongh kan zich opmaken om zijn verhaal de komende week tijdens het trainingskamp van zijn ploeg Trek-Segafredo op Sicilië meermaals te vertellen. De ploegleider, die op dit moment druk revalideert, heeft nog wat kleine problemen met zijn concentratie en gehoor. “In de volgwagen zitten zou nu nog niet lukken”, vertelt de 45-jarige Nederlander aan Het Nieuwsblad.

“Op dit moment ervaar ik in de dagelijkse dingen geen problemen meer. Maar in groep is het moeilijker. Na anderhalf uur krijg ik problemen met mijn gehoor en concentratie. Er is geen filter meer, ik krijg alle prikkels tegelijk binnen”, legt De Jongh uit. Zijn werk als ploegleider zou hij nu nog niet uit kunnen voeren. “Het autorijden op zich wel, maar je hebt ook de communicatie met de renners en de koersradio. Gelukkig beginnen de koersen voor mij pas in februari.”

Tijdens een training leek De Jongh van de aardbodem te zijn verdwenen. Zijn echtgenote verspreidde het bericht. Na urenlang zoeken, werd De Jongh in een greppel gevonden door – naar nu blijkt – een wildplasser. “Ik zag mensen van de brandweer. Er was een Nederlandse arts bij en Robert Gesink, die ook naar mij zocht. Maar tegelijkertijd had ik er geen idee van wat er precies was gebeurd. Dat was heel beangstigend. Ik had het ook vreselijk koud”, zegt de voormalig winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne. De Jongh vond het extra eng omdat hij zijn vader verloor nadat hij was verongelukt tijdens een tochtje op de fiets. “Het is niet fijn om dat opnieuw te beleven. Voor mijn vrouw en voor mijn moeder zijn het heel emotionele momenten geweest.”

De oud-renner van onder meer Rabobank en Quick-Step realiseert zich niets meer van het ongeluk. “De artsen hebben meteen gezegd: als het in de eerste vierentwintig uur niet terugkomt, dan komt het helemaal niet terug.” De Spaanse politie doet tegelijkertijd onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Op beelden is te zien dat een auto met hoge snelheid de berg op rijdt. “Maar er zijn geen verdere ontwikkelingen rond die auto”, aldus De Jongh.

De ploegleider herstelt door samen met hardloopclub De Oude Lullen te gaan joggen. Bij de club zitten onder meer Michael Boogerd en de nieuwe bondscoach Koos Moerenhout. Fietsen heeft De Jongh inmiddels ook weer gedaan, op de rollers. “Buiten koersen heb ik nog niet gedaan. Daar ben ik nog niet klaar voor. Maar als ik het doe, dan zeker in gezelschap van iemand anders.”

Dit artikel delen:

4 Reacties

wienesroa 4 december 2018 om 11:52

edit redactie: aangepast

assen 4 december 2018 om 12:19

Neem de tijd voor je herstel – kan een tijdje duren – wees geduldig.

ah-ja 4 december 2018 om 12:39

Ouwe lul

Veloburto 4 december 2018 om 14:05

Ik fietste laatst met hem op Zwift :)

Headlines

Materiaalzone

Populair