De Gendt: “Vind het zelfs wat spijtig dat ik niet naar de Giro ga”

Door , donderdag 26 april 2018 om 20:43
De Gendt: “Vind het zelfs wat spijtig dat ik niet naar de Giro ga”

foto: Sirotti

Thomas De Gendt voerde donderdagmiddag in de Tour de Romandie een van zijn bekende nummers op. Een echt ‘De Gendt-je’. Na afloop was de hoofdpersoon in zijn nopjes met de zege. “Ik had echt goede benen. Ik was van plan in de aanval mee te gaan als het om een goede groep ging. Maar uiteindelijk hebben we die aanval zelf gecreëerd”, vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

Zelfverzekerd
“Victor Campenaerts en ik hadden twee weken geleden eigenlijk al afgesproken dat we vol zouden gaan op de eerste klim”, vertelt de renner van Lotto Soudal. “Vrijdag is er een tijdrit en we wilden al een beetje hetzelfde gevoel opwekken in de benen. Maar nadien bleven we vol gaan. Toen we bijna acht minuten voorsprong hadden, wist ik dat het heel moeilijk zou zijn voor het peloton om ons nog terug te grijpen. Ik denk niet dat we die voorsprong cadeau kregen. Wij bleven gewoon de hele tijd snel gaan. We vertraagden nergens. Ik denk dat ik een gemiddeld wattage heb neergezet van 360. Hoger dan dat heb ik nog nooit zolang gedaan. Iedere keer als ik op kop kwam, duwde ik minimum 400 watt. Ik denk dat we vandaag de sterkste renners waren. Ze konden ons gewoon niet terugnemen.”

Straf streven
De Gendt wilde graag een rit in Zwitserland winnen. Hij heeft zichzelf ten doel gesteld om in iedere WorldTour-koers waar hij altijd start, een rit te winnen. “Ik won in Romandië nog nooit. De vorm is echt goed, ik vind het zelfs wat spijtig dat ik niet naar de Giro d’Italia ga. Met deze benen kan ik daar iets gaan doen. De enige WorldTour-wedstrijden waar ik altijd start, maar nog niet kon winnen, zijn de Ronde van het Baskenland en de Tour Down Under. Volgend jaar zal ik daar een ritzege proberen te pakken. En daarnaast probeer ik ieder jaar in de grote rondes te winnen.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

GreenDay 26 april 2018 om 20:56

In het lijstje van 20 beste renners ter wereld de vreemde eend in de bijt; maar hij staat er toch maar mooi in. Die wattages zeggen genoeg. De Gendt rijdt het hele peleton aan gort en doet dat schijnbaar zo makkelijk dat sommigen (die wellicht nooit zelf gekoerst hebben) lijken te denken dat hij de zege cadeau krijgt van het peleton. Petje af, Thomas! Inderdaad spijtig dat Lotto hem niet in de selectie heeft opgenomen. De Giro past ook veel beter bij Thomas dan de Tour: minder in een keurslijf gedwongen worden, minder zenuwachtig, minder media-aandacht en een knalroze trui. Geen clown, wel een kleurrijk, flegmatiek figuur die verdomd hard met de fiets kan rijden.

Titaantje 26 april 2018 om 21:32

Op een goede dag een van de beste renners uit het peloton die hard kan rijden, tijdrijden en klimmen, maar ook o zo volatiel.
Ik zou het mooi vinden als hij voor ritzeges in de TA (ipv TDU) en Baskenland gaat. Dan heeft hij een etappezege in alle “klassieke” rondes.

Jacco van Stierop 26 april 2018 om 22:08

Het is bijzonder knap om met regelmaat zelf de omstandigheden te creëren waar binnen je flink kunt woekeren met de kwaliteiten die je bezit. Nog knapper is het als je dat succesvol weet af te ronden. Dan bezit je daadwerkelijk een flinke dosis kracht, koersinstinct en zelfkennis.
Eerlijke, noeste, doordachte arbeid die beloond wordt, gelukkig kan dat nog steeds.

woutie 26 april 2018 om 22:13

Toch wat jammer dat hij geen plaats krijgt in plaats van Hansen, die de laatste jaren echt niets meer presteert

Wheely 26 april 2018 om 23:51

Wat een baas, kan het halve peloton een voorbeeld aan nemen. Wat betreft die Giro, je kan niet alles hebben, een rit in de Tour is evengoed mooi.

Sunrider 27 april 2018 om 02:53

Eens met @woutie, De Gendt maakt het kijkspel voor de volgers van de Giro ook een stuk aantrekkelijker dit integenstelling tot Hansen die meedoet om uit te rijden.

wielrenner 27 april 2018 om 07:01

360 watt gemiddeld over de ganse etappe……poeh haha.

LaurentJalabert 27 april 2018 om 09:15

Het enigma De Gendt. 30 kansloze ontsnappingen, waar hij zelfs niet de sterkste is in de kopgroep en een dag dat ie weer alles aan gort kan rijden. Bijzonder en prachtig om te zien.

Kreiger 27 april 2018 om 09:19

Neemt waarschijnlijk geen nulmetingen mee in zijn gemiddelde. Een optie die veel vermogensmeters hebben en waarvan wordt aangeraden om ze wel mee te nemen omdat ze wel degelijk belangrijk zijn. Elke keer je de benen stil houdt (ook langere periodes in afdalingen) telt anders niet mee in het gemiddelde.

maklukzat 27 april 2018 om 09:58

nulmetingen of niet. Dit is een bijzonder sterke prestatie van De Gendt. Hoort absoluut bij de sterkste 20 renners van het peloton, maar dan wel op een atypische manier.

Canabliz 27 april 2018 om 10:01

@greenday De Gendt bij de beste 20 renners? Denk dat je er dan aardig wat overslaat (denk maar aan alle goede klassements renners, klassiekermannen etc). Als De Gendt echt bij de beste hoorde kwam hij in klassiekers ook wel boven drijven maar dat is niet het geval.

8 minuten wegrijden bij een zieke De Tier, zwakke Boom, en niet gefocusde/goede Wagner (zwangere vrouw etc) is niet zo heel speciaal, zeker wanneer er een ploegmaat bij is die alles geeft voor je en een tijdrijder pur sang is.

Mark 27 april 2018 om 11:04

Lijstje met 20 namen:
Sagan, Valverde, Nibali, Dumoulin, Quintana, Froome, Van Avermaet, Gilbert, Jungels, Alaphilippe, D. Martin, T. Martin, Dennis, Landa, Kittel, Gaviria, Cavendish, Viviani, Kristoff, Bardet. (dan mis ik in deze 20 nog: Aru, Matthews, Demare, Pinot, Stuyven, Ullisi, Boasson Hagen, Wellens, Uran, Roglic, Mollema, Lopez, Greipel, Porte, Van Garderen, Groenewegen, Kwiatkowski, Naesen, Terpstra, Ewan)
Top 50 gaat echt al heel lastig worden, neemt niet weg dat het goede renner is, maar top 20 is overdreven.

RefleX 27 april 2018 om 11:08

@Canabliz, of hij tot de twintig beste renners hoort laat ik in het midden. De top is breedt dus je komt al snel aan twintig. Toch moet je zijn prestatie niet onderschatten. Iedereen die een beetje fietst weet hoe knap dit is. Keer op keer doet hij het toch. Hij kiest zijn dagen uit en pakt dan vaak de winst. Het hele peloton weet wat hij kan en toch wint hij weer. Geloof jij dat ze hem nog onderschatten? Ik niet, volgens mij is hij gewoon te sterk. Vraag het aan mannen die met hem op pad gaan.

Je hoeft geen klassieker te winnen om een goede renner te zijn. Voor veel landen tellen onze voorjaarsklassiekers niet eens.

moa 27 april 2018 om 11:13

@canabliz @ mark
beste renner is blijkbaar iets waarbij jullie enkel denken aan overwinningen? er staat niet beste spurter of klimmer oid. Ik ben benieuwd. Zet TDG aan de start van om het even welke rit, met aan de start nog een andere renner. Wie zou het halen?

Zoek es 20 namen die alleen de wattages van TDG kunnen duwen, alleen. geen sprinters die 50m op kop rijden of klimmers die alleen maar volgen.
TDG heeft meer en mooiere ritten gewonnen dan sommige van de namen die je opsomt. Hij heeft er ook tientallen keren voor gezorgd dat zijn sprinter het kon afmaken.

GreenDay 27 april 2018 om 13:01

@Mark: Dat is nu eigenlijk net mijn punt: velen zullen het niet met mijn stelling eens zijn dat De Gendt in dat lijstje van de twintig beste renners hoort (mooi lijstje trouwens, komt aardig overeen met de namen die ik op zou noemen). De Gendt lijkt daar niet tussen te passen. De grootte van zijn palmares rechtvaardigt dat plekje niet. Maar doe mij eens een plezier en bekijk eens op welke manier hij telkens zijn zeges behaalt. Dat getuigt van enorm, enorm veel talent en dat maakt van hem een onderschat renner. Qua intrinsiek talent moet De Gendt voor nagenoeg niemand onderdoen. Hij heeft één grote zwakte: hij is totaal niet consistent en heel wisselvallig. Dat zorgt ervoor dat renners zoals Froome, Valverde, Sagan, Quintana en stuk of 5 anderen van diegenen die je opsomt, nog een stukje meer klasse hebben. Daar kun je je klok op gelijk zetten en iedereen kent die renners dan ook. Maar zijn renners als Pinot, Hagen, Jungels, Viviani, Stuyven, Bardet, etc. wezenlijk beter? Ik vind van niet; wat De Gendt kan, dat kunnen zij niet. Binnen zijn branche is De Gendt drie klassen beter dan al de rest.

Headlines

Materiaalzone

Populair