De Gendt snoept ritzege af van Weening in Catalonië

De Gendt snoept ritzege af van Weening in Catalonië

foto: Lotto Soudal/Photonews

donderdag 24 maart 2016 om 17:25

Thomas De Gendt mag de koninginnenrit in de Volta Ciclista a Catalunya 2016 op zijn palmares bijschrijven. De 29-jarige Belg van Lotto Soudal kwam solo aan op de top van de Port Ainé, voor Nairo Quintana en Richie Porte. Quintana is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Veel Belgen en Nederlanders mee in kopgroep
Vanuit de start moest er direct geklommen worden, waardoor zich al snel een kopgroep vormde. In totaal maakten elf renners de sprong, waaronder vier Belgen en twee landgenoten. Philippe Gilbert (BMC), Gianni Meersman (Etixx-Quick-Step), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Boris Dron (Wanty-Groupe Gobert), Laurens ten Dam (Giant-Alpecin), Pieter Weening (Roompot-Oranje Peloton), Kristijan Đurasek (Lampre-Merida), Alexey Tsatevich (Katusha), Rubén Plaza (Orica-GreenEDGE), Ben Swift (Sky) en Imanol Erviti (Movistar) maakten het mooie weer. Het peloton liet begaan en in rap tempo verzamelden de elf een voorsprong van tien minuten.

Kopgroep valt uiteen
Op de Port Cantó gaf Chris Froome in het peloton het bevel om de gashendel open te draaien. Onder aanvoering van Sky smolt de voorsprong van de koplopers als sneeuw voor de zon. Geraint Thomas moest verrassend genoeg snel lossen uit het peloton, maar kwam weer terug toen het tempo in het peloton weer daalde. In de kopgroep versnelden De Gendt en Erviti, die met nog vijftig kilometer voor de streep de twee koplopers waren. Tien kilometer verder gaf de rest van de voormalige kopgroep een minuut toe op het duo, terwijl het peloton opnieuw een achterstand van zeven en een halve minuut aan haar broek kreeg.

Weening op en over koploper, maar De Gendt sneller
Weening besloot vanuit de achtergrond naar de koplopers toe te rijden en slaagde in die opzet. Erviti greep de nieuwe situatie aan op weg te springen vooraan. Op de dag dat Johan Cruijff kwam te overlijden, wilde het toeval dat de Spanjaard met rugnummer veertien vooraan rondreed. Aan de voet van de slotklim kwam onze landgenoot terug bij Erviti en hij liet hem vrijwel direct achter. In de achtergrond versnelden onder meer Wout Poels en Robert Gesink uit het peloton, maar zij werden later weer teruggepakt. Weening bouwde een mooie voorsprong uit en leek geruime tijd uitzicht te hebben op de dagzege. Dat was buiten De Gendt om gerekend, die de slotklim beter ingedeeld had dan de Nederlander. Met een soepele tred en dito versnelling liet de Belg de renner van Roompot-Oranje Peloton op anderhalve kilometer van de streep achter en boekte hij zo exact drie jaar na dato zijn volgende profzege. Ook toen was De Gendt succesvol in Catalonië.

Dit artikel delen:

66 Reacties

SoloSlim 24 maart 2016 om 17:25

De Gendt sterker en beter ingedeeld. Verdiend!

vevie 24 maart 2016 om 17:26

Netjes Quintana. Mooi ook van de Gendt, natuurlijk. Contador nog achterhaald door Porte. Froome nog niet echt in vorm.

Wheely 24 maart 2016 om 17:26

Hier gaat mijn wielerhartje sneller van kloppen, mooie rit!

Puffin87 24 maart 2016 om 17:27

Spannende rit gezien, met dank aan Weening!
Mogelijk een hongerklopje dat hem de overwinning heeft gekost?

En ongelooflijk eigenlijk dat deze ronde World Tour is. Wat een dramatische regie en tijdswaarnemingen zeg, pff…. (Zoals elk jaar eigenlijk)

Gesink4President 24 maart 2016 om 17:27

De Nederlanders hebben zich in ieder geval goed laten zien vandaag. Jammer dat ze er niet voor beloond worden.

HoofdIsVrij 24 maart 2016 om 17:27

Grote verschillen ook nog in het AK.

Tokstar 24 maart 2016 om 17:28

Eindelijk nog eens beloond na al dat aanvallen!

Rondo 24 maart 2016 om 17:29

Gesink en Kruiswijk op 4 min.

kasseifretter 24 maart 2016 om 17:29

Zalige strijd tussen de lage landen en wat een seizoensstart voor mijn favoriete ploeg! Eindelijk nog eens een beloning voor één van de grootste aanvalsharten uit het peloton en alweer een zeer mooie!

martini151 24 maart 2016 om 17:30

TLJ echt geweldig dramatisch. Ik wil ze graag verdedigen. Maar dit is echt om te janken. Kruijswijk en Gesink allebei. Roglic helemaal niet te zien. Wat is daar aan de hand?!

kasseifretter 24 maart 2016 om 17:31

Voor de eerste keer het “genot” gehad om naar Been te mogen luisteren. Traksel vond ik nog erger. Hoeveel keer kan je euh zeggen en in je woorden blijven steken? Die ontnemen gewoon een deel van het kijkplezier en hoe waanzinnig chauvinistisch kan je commentaar geven? Daar kan zelfs Sporza niet aan tippen.

martini151 24 maart 2016 om 17:32

En Weening komt uiteindelijk op 1.40 binnen. Die heeft duidelijk niet genoeg gegeten, want hij valt wel heel erg stil. In dat geval is het helemaal niet zo goed gereden als dat iedereen zegt.

LyndaLid 24 maart 2016 om 17:32

Mooie winst van De Gendt, maar deze ronde is een joke. Waardeloze regie, waardeloze tijdswaarneming en waardeloze verbiningen waardoor het beeld constant schokt. Doe mij dan maar Oman of Californië in de World Tour, dit verdient het niet. En het commentaar helpt bepaald niet, maar dit kan zelfs De Cauwer niet redden.

Quintana trouwens knap, rijdt Contador gewoon los. Froome, maar heel Sky, valt tegen. Die zullen iets hebben, want deze prestaties zijn opvallend onder de maat.

Timocycling 24 maart 2016 om 17:33

Team lotto faal jumbo man man man wat een drama is die ploeg dit seizoen.

fcdb4-ever 24 maart 2016 om 17:33

Weening redt de Nederlandse eer want voor de rest was het niet veel jammer genowg. Poels en Gesink nog geprobeerd. Kruiswijk volgens mij ook op redelijk ruime achterstand. Ik denk dat het qua ronderijden het moeten hebben van Mollema, die maakt op mij de meeste indruk.

Pils 24 maart 2016 om 17:34

Froome was vorig jaar ook niet goed in Catalonië dus dat zal ook wel goed komen

hansiehansie 24 maart 2016 om 17:35

Leuke rit om te zien, mede dankzij Weening.
TLJ inderdaad erg matig. Ben fan van de ploeg, maar dit is teleurstellend.
Mooie strijd om het AK, verschillen in de top nog klein.

Retro Lex 24 maart 2016 om 17:36

Sky kwam met een hele sterke selectie.
Froome komt op een halve minuut van Quintana binnen. en 20 sec na Porte en Contador.

Wat is er met sky aan de hand ??

vlek 24 maart 2016 om 17:39

Het blijft een speciale, onze Thomas! Wel jammer dat Weening het net niet red, maar weet goed gereden. Mooie rit gemist zo te lezen.

fietsvriend 24 maart 2016 om 17:40

@beni Ik hapte bijna

grootverzet 24 maart 2016 om 17:41

Jammer voor Pieter. Zo,n klim voorop blijven is zo moeilijk. Je moet alles blijven geven want er is druk van achter. Lijkt me super stressvol en je benen lopen leeg. De man daarachter kan een veel relaxter tempo rijden want die rijdt eigenlijk op geslagen positie. Hij heeft niets meer te verliezen. Heel vaak zie je dat de aanvaller dan instort. Ik was er de hele tijd niet gerust op en het kwam helaas weer uit. Wat een slechte coverage van een wielerwedstrijd overigens.

hansiehansie 24 maart 2016 om 17:41

@beni
Je kan ook overdrijven hè. Volgens mij heeft hij gisteren de oorzaak echt alleen maar bij zichzelf gezocht en nergens gezegd dat hij niet door wil gaan of dat hij het niet meer leuk vindt.
Prima om je mening te geven, maar ga geen dingen verzinnen.

Bassieb 24 maart 2016 om 17:41

Haha Lyndalid. Ik ben het volledig met je een eens. Kan je de etappezege van Mezgec nog herinneren in Catalonie? Werkelijkwaar een farce.

mooie

tendam 24 maart 2016 om 17:41

@beni
Waar jammert hij precies over? Volgens mij zoekt hij de fout altijd bij zichzelf.

on: Ik ben eigenlijk nog het meest onder de indruk van Hugh Carty, een renner waar ik voor deze ronde nog nooit van had gehoord.

Hakkie2 24 maart 2016 om 17:42

@beni: ik heb Gesink eigenlijk nog nooit naar excuses horen zoeken… Ben je in de war met een ander?

Headlines

Materiaalzone

Populair