De Gendt doet een ‘De Gendt-je’ in Romandië, Roglič blijft leider

De Gendt doet een ‘De Gendt-je’ in Romandië, Roglič blijft leider

foto: Sirotti

donderdag 26 april 2018 om 17:15

Thomas De Gendt heeft de tweede rit in de Tour de Romandie 2018 op zijn palmares bijgeschreven. De 31-jarige Belg van Lotto Soudal maakte deel uit van de vroege vlucht en ging er in het laatste wedstrijduur alleen vandoor; zijn handelsmerk. Sonny Colbrelli won twee minuten later het sprintje van de achtervolgende groep, voor Samuel Dumoulin. Primož Roglič blijft leider.

Vijf min één maakt vier
Na amper vier kilometer koers was de vlucht van de dag vertrokken. Lotto Soudal was daarin wat van plan, want met De Gendt en Victor Campenaerts had de Belgische formatie twee kleppers mee in de ontsnapping van de dag. Het tweetal kreeg bijval van Nathan Brown (EF Education First-Drapac), Matteo Fabbro (Katusha-Alpecin) en Andriy Grivko (Astana). Al snel reden de vijf een mooie voorsprong bijeen, maar moesten ze al na dertig kilometer koers een tegenslag verwerken. Het Italiaanse klimtalent Fabbro kreeg te maken met materiaalpech en zou niet meer terugkeren vooraan.

Peloton laat begaan
De voorsprong van de vier liep op tot een kleine zeven en een halve minuut. In het peloton wilden de grote ploegen niet werken. Bahrain Merida en LottoNL-Jumbo zetten op een gegeven moment een aantal mannen op kop, maar de bonus van de vier bleef groot. Grivko moest voorin na dik honderd kilometer koers ook de rol lossen. Campenaerts reed vervolgens zijn kastje leeg voor zijn ploeggenoot. Op iets minder dan dertig kilometer voor de meet, zat zijn job erop. Niet veel later besloot De Gendt ook Brown overboord te kieperen, waarna hij een solo van 25 kilometer uit zijn benen schudde.

Dit artikel delen:

81 Reacties

teunster 26 april 2018 om 19:27

Ideefiks, dit was het precieze plan, Campenaerts heeft samen met TDG de plannen gemaakt paar weken geleden en heeft zn ballen eraf gedraaid in de kopgroep. Prima toch?
Stb het is gewoon een manier om een koers te winnen. Flauwe vergelijking. Een sprinter profiteert van het zog van het peloton, een tijdrijder kan in de voorbereiding het verschil maken, een gc man zorgt er alleen voor dat ie niet op zn bek gaat en erbij blijft. En Thomas doet het op deze manier.
Denk inderdaad dat hij meer kan, puur fysiek gezien, maar hij is geen monnik begreep ik.

S.t.B 26 april 2018 om 19:36

@Tomvanmel.. Dat beeld leeft hopelijk alleen maar bij mij, en daar heb ik het al moeilijk genoeg mee. Van een type renner als de Gendt heb je er elk decennium één, hooguit twee.. In de 90’s was het Durand. Zijn RvV winst zal me altijd bijblijven. Als de Gendt een monument in zijn vroege vlucht stijl wint dan hang ik als Nederlander de vlag uit, en zal ik het woord ‘clown’ en ‘de Gendt’ nooit meer in één zin gebruiken.. Beloofd!

RRobson 26 april 2018 om 19:41

@vdb44: my thoughts exactly

@leegloper: van De Gendt wordt al wel eens gezegd dat hij moeite heeft om zich te positioneren / handhaven in de buik van het peloton. Je ziet ook erg vaak dat (wanneer hij eens niet in een ontsnapping zit of gelost is) hij helemaal achteraan het peloton bengelt of aan de kop zit te sleuren in dienst van Greipel. Een overwinning vanuit een vroege vlucht zoals hij er al zoveel haalde, waarbij er toch een soort berusting/goedkeuring vanuit het peloton is, is bijna onmogelijk in een eendagskoers van enig niveau.

M.a.w. is dit misschien de enige manier waarop hij kan winnen, maar hij is er wel verdomd goed in en is zo stilaan een cultfiguur aan het worden die veel langer in de herinneringen zal voortleven als pakweg een Quintana… Heerlijke renner!

S.t.B 26 april 2018 om 19:48

@Teunster.. Op deze (lees jouw) manier een sprinter, tijdrijder en GC man omschrijven is anders ook wel erg kort door de bocht.

Silent Hill 26 april 2018 om 19:53

Enkel nog een rit in de Tirreno ontbreekt, lijkt me. In alle andere belangrijke etappekoersen heeft hij al prijs gereden. Ik denk niet dat veel renners dat kunnen zeggen.

De Gendt doet het inderdaad net daar. Zo’n Breakaway Brian probeert het eerder in de eendagswedstrijden. Met iets minder succes …

Zelfkennis dus. Weten wat je kan en wat niet. Dat moet je De Gendt wel nageven.

peervaneynthoven 26 april 2018 om 19:58

QS geen poot/wiel uitgestoken. Weet iemand waarom? Gaviria zat toch in de achtervolgende groep en Morkov was ook kanshebber voor ritwinst. De tactische insteek en timing van veel ploegen is me volledig ontgaan. Dat heeft De Gendt zeker geholpen, waarbij ik niets af wil doen aan zijn (steeds weer) gelijksoortige/voorspelbare prestaties.Chapeau!

sjaspatat 26 april 2018 om 20:01

Zo te lezen bij sommigen lijkt T Degendt toch sinterklaas zijn lievelingskind te zijn …. zoveel cadeau's hij al gekregen heeft …. Ben van mening dat hij tonnen respect verdiend voor wat deze kerel elke keer opnieuw doet ….
2 ritzege's dit jaar , 6e na quintana in rit Eibar-arrate , 3 keer top 5 bergklassement
2 ritzege's vorig jaar , 5 keer top tien en jawel 3 keer top 5 bergklassement
slechts 1 ritzege twee jaar terug , was een klein prijsje op een bergje , de ventoux ? nadat hij in le lorian net naast zege pakte , 3 keer top tien en jawel 3 keer top 5 in bergklassement

ik vermoed dat er veel voor willen tekenen , supercoureur !

Romāns Vainšteins 26 april 2018 om 20:09

Het moeilijk hebben met de Gendt is iets dat je bij jezelf moet uitzoeken, niet bij de Gendt.

Pacino 26 april 2018 om 20:10

@sjaspatat : dikke 2, ode aan Thomas !
Thomas De Gendt is eerst en vooral één van de weinigen met bergen koersinzicht die weet wat hij goed kan en wat hij vooral niet kan … en daar beperkt hij zich toe. Hier kunnen heel veel renners van leren

Titaantje 26 april 2018 om 20:15

Wat is er aan de hand met Cummings? Had toch ook de De Gendt kwaliteiten, maar laat echt totaal niks zien dit jaar.

Silent Hill 26 april 2018 om 20:19

@Imbatido: interessante opmerking.

Ik denk dat die 3de plaats in de Giro een vergiftigd geschenk (heb je hem ?) was. Dat creëerde alleen maar hoge verwachtingen – van iets wat hij misschien niet wou.
Om in De Kleedkamer-sfeer te blijven: je zou het kunnen vergelijken met Moreno Argentin, toch niet de minste. Die startte zijn carriere met een 3de plaats in de Giro, maar merkte dat het eigenlijk niet dat was wat hij wou. Hij legde zich toe op de Waalse klassiekers, en net dat beeld leeft nog steeds van hem: die ijzersterke renner in LBL en de WP. Niemand die nog weet dat hij ooit podium in de Giro reed.
Idem De Gendt. Zo’n AK wil/kan hij niet, dus heeft hij zich toegelegd op wat hij wel kan: ontsnappingen overleven. En zeker weten dat hij via die manier nog tientallen jaren zal herinnerd worden. De Stelvio, Mont Ventoux … dat zullen de echte wielervolgers niet snel vergeten.

Wheely 26 april 2018 om 20:21

Arme Colbrelli, potverdorie weer 2e.

Zjoske 26 april 2018 om 20:30

Twee mooie waarheden gelezen in de comments hier die genoeg zeggen over de kwaliteiten van De Gendt:
– Die 7 minuten krijgt iedere kopgroep in elke etappe kado. Aan de streep nog marge houden, daar gaat het om en dat gebeurt vaak wel als De Gendt meezit.
– En De Gendt laat vaak zijn medevluchters achter, het is niet zo dat de kopgroep om de 1e plek sprint.

djerkson 26 april 2018 om 20:37

Na het Giropodium volgde een moeilijke tijd bij Quick Step. Daarna heeft hij in een interview laten ontvallen dat hij in elke kleine ronde die hij kan rijden een ritzege wil meepikken en liefst zoveel truitjes. Hij zei toen daar meer aan te hebben dan zich helemaal pleuris te rijden voor een 6de of 7de plaats in eindklassement en gelijk heeft hij. Wat een palmares intussen, indrukwekkend.
En clownesk? Onlangs had men het erover op VRT, daar zit altijd een heel doordacht plan achter en een intense voorbereiding, ook bij de tour. Conclusie was eenduidig: de man leeft voor zijn vak en bijzonder intens ook.
Bovendien: hoeveel verschillende mannen heeft hij in al die ontsnappingen al helemaal aan flarden gereden? Altijd andere coureurs en vaak niet de minsten. Dus de zege krijgen? Alle andere renners zijn teruggepakt en zo is het vaak, dus ik zeg afdwingen ipv krijgen. Diepe buiging!

GreenDay 26 april 2018 om 20:41

De Gendt is een absolute wereldtopper; één van de 20 hedendaagse renners met het meeste talent. Ik zou willen zeggen "het komt er alleen zo weinig uit", maar dat klopt eigenlijk ook niet. Het komt er gewoon op een heel a-typische manier uit. Eén van de meest aparte renners in jaren wat mij betreft; en ook gewoon een heel hoge gun-factor. Hier op Wielerflits wordt er lacherig over hem gedaan, in het peleton weten ze wel beter. De kopgroep aan flarden rijden en op die manier solo binnenkomen; dan rijd je verdomd hard.

LennartZ 26 april 2018 om 20:47

Oké ik lees hier veel en reageer bijna nooit omdat er vrijwel altijd een soort algemene consensus komt waar ik mij in kan vinden.

Maar de Gendt is toch een FANTASTISCHE coureur?!?? Hij heeft etappes gewonnen in alle grote rondes, inclusief op de stelvio en de Ventoux! Daarnaast heeft hij in bijna alle wt rondes van een week overwinningen gehaald. Als die gozer een Nederlands paspoort had gehad zou hij hier op handen gedragen worden.

En elke keer dat hij wint heeft hij het ook verdient! En ook nog eens podium gereden in een grote ronde. Wat een palmares, wat een coureur!

Ik ben groot fan!

S.t.B 26 april 2018 om 20:50

@Roman V.
Op zijn prestaties valt niets af te dingen. Op mijn respect (groot) voor de Gendt evenmin. Binnen het peloton denk ik alleen dat er een soort ‘lone wolf’ teneur bij de Gendt is. Hij heeft een soort niche van zijn type vlucht gemaakt (alhoewel Durand hem hier in voorging) Bij de gratie van een ploegtactiek die hierop is afgestemd (en een peloton in twijfel) lukt dit. In de juiste groep meezitten is ook een kunst op zich. Laat ik het zo zeggen.. Dit ‘trucje’ kan potsierlijk overkomen zoals bij menig continentale ploeg die zich in de kijker wil rijden, of het kan gewoon van goed koersinzicht en individuele klasse getuigen. Bij de Gendt is het soms optie 1, maar gelukkig vaak optie 2..

jwbriede 26 april 2018 om 20:53

Prachtcoureur; diep respect voor. Laten we eerlijk zijn: dit was in principe een etappe voor een gecontroleerd vluchtgroepje en dan uiteindelijk een massasprint. Nu lees je dat de Gendt mee zit; dan leef je een etappe lang mee en je krijgt in het laatste uur waar voor je kijkgeld.
Trouwens na Trentino vorige week weer leuke korte etappes waar van alles gebeurt. Laat die lange ritten maar weg voortaan.

horsm 26 april 2018 om 20:57

En hij kan natuurlijk keihard fietsen, die De Gendt. Het podium van de Giro haal je niet alleen met koersinzicht en je eigen beperkingen kennen..,

Jungle Man 26 april 2018 om 21:22

Campenaerts bewijst zo ook weer eens zijn waarde

tendam 26 april 2018 om 21:33

Het blijft een raar fenomeen. Iedereen weet wat De Gendt kan, toch laten ze hh

Imbatido 26 april 2018 om 21:38

@Silent Hill: Die derde plaats in de Giro illustreert wel zijn fysieke kwaliteiten natuurlijk. Maar de voornaamste reden is het volgende:

Quote:
Ik trouwde in 2012 en aan het einde van het seizoen ging ik op een lange huwelijksreis. Ik kwam tien kilo zwaarder terug en raakte een groot gedeelte nooit meer kwijt. Ik viel wel wat af, maar een gedeelte zette zich om in spieren. Aan het einde van die Giro woog ik nog zo’n 65 kilo. Na mijn huwelijksreis woog ik 78 kilo en ik ben daarna nooit meer onder de 69 gekomen.

Maar er zijn weinig tot geen renners met zijn fysieke vermogens die dit tot doel stelt. Die gaan in rondes namelijk voor een klassement. Fysiek is De Gendt naar mijn idee gewoon iemand die bij de top kan horen, ook gezien zijn tijdrit. Maarja, hij heeft juist baat die onbevangenheid. Geen druk vanuit de ploeg, niet te maniakaal er voor te hoeven leven, lekker achteraan het peloton hangen en zijn dagen uitzoeken.

djerkson 26 april 2018 om 21:57

@Imbatido: vanwaar heb je die quote? Wil ik wel eens graag lezen, interessant leesvoer blijkbaar!

edit: gevonden, thx vr de tip!

VerstandOpNul 26 april 2018 om 22:19

Tuurlijk is De Gendt een ontzettend sterke coureur.. Maar hoe hij zich tot zijn collega’s verhoudt wordt nooit helemaal duidelijk..

Wielrennen wordt interessant om naar te kijken als je de wereldtop (voorjaarsklassiekers, sprinters, tijdrijders, klassementsmannen, whatever) duels ziet uitvechten.. Met die vroege vluchten van De Gendt zien we hem eigenlijk nooit echt de arena betreden..

Ik loop gewoon niet zo warm voor die hele ‘rittenkaper’ strategie.. Ook een beetje de reserve die ik bij Robert Gesink anno nu heb..

Veloburto 26 april 2018 om 22:41

@Titaantje? Cummings is 37. Misschien zit de sleet er wat op

Headlines

Materiaalzone

Populair