De Gendt: “De Superstrijdlust kan ik op mijn buik schrijven”

De Gendt: “De Superstrijdlust kan ik op mijn buik schrijven”

foto: Sirotti

Thomas De Gendt heeft er weinig vertrouwen in dat hij verkozen wordt tot meest strijdlustige renner van deze Tour de France. Dat stelt de Belg tegenover Sporza. “Ik ben in tien van de achttien ritten in de aanval geweest, maar toch denk ik dat de Superstrijdlust verloren zal zijn”, aldus De Gendt. “Ik weet ook niet wat ik meer had moeten doen.”

De Prijs van de Superstrijdlust wordt grotendeels bepaald door een zeskoppige jury. Daarin zitten vijf Fransen. Greg Lemond is de enige buitenlander die mag stemmen. De overige juryleden zijn ex-prof Laurent Jalabert, tv-commentatrice Marion Rousse, koersdirecteur Thierry Gouvenou en de journalisten Jean Montois (AFP) en Alexandre Roos (L’Equipe). Daarnaast mag ook het publiek één stem uitbrengen middels een poll op Twitter.

“Ik heb het gevoel dat ik geen enkele stem ga krijgen”, zegt De Gendt in gesprek met Het Nieuwsblad. “Het is hier Frankrijk hé. Het is maar zo.”

[poll id=”568″]

Dit artikel delen:

77 Reacties

vluggejapie 21 juli 2017 om 11:50

Liever strijd om de bollen dan aanvallen om het aanvallen. Het gemekker van Thomas legt de onzinnigheid van de superstrijdlust bloot.

sstijnntje 21 juli 2017 om 11:51

@JapieJapo: Ja ook al zo’n knullig klassement. Als je wilt dat voetballers netter spelen dan moet je Rugby normen, waarden&regels gaan toepassen ivp zo’n belachelijk klassement. Topsport is gewoon genadeloos (binnen de regels) en geen bezigheidstherapie waarbij meedoen belangrijker is dan winnen.
Ik heb hardop gejuicht toen Aru aanviel nadat Froome pech had, net als dat het prima is dat Nibali zijn ploeg keihard liet werken toen Dumoulin moest schijten.
Als je daar huiliehuilie over gaat doen kan je beter een trapje lager gaan sporten.

vluggejapie 21 juli 2017 om 11:53

@Wielrennertje

Dan Martin inderdaad een mooie optie, als die prijs dan toch moet worden uitgereikt.

Pietertje2 21 juli 2017 om 12:24

Als het al een Belg zou moeten worden dan schat ik Pauwels hoger in.

Spruch 21 juli 2017 om 12:29

Gezeur van een coureur die altijd een wat verongelijkte toon lijkt te hebben. Geen reclame voor de sport op deze manier. Als je die strijdlust prijs wil hebben, moet je ook weten hoe een goede aanval te doen. Aanvallen om het aanvallen alleen is niet voldoende. Anders hadden heel wat kleine ploegjes uit Frankrijk de afgelopen jaren deze prijs wel gewonnen. Dat de jury bevooroordeeld is, zal zo zijn, maar er hebben toch ook behoorlijk wat niet-Fransen gewonnen de afgelopen jaren. Dus onmogelijk is het zeker niet.

Kirsipuu 21 juli 2017 om 12:52

Ik vind dat De Gendt met zijn overduidelijk aanwezige talenten véél hoger moet mikken dan op elke etappe de eerste 100 kilometer in de aanval te zijn en een paar duizend euro in de tussensprints op te rapen. Bundel nou al je krachten voor enkele vluchtpogingen met kans van slagen, zodat je serieus mee doet om een etappe-overwinning. Daar heeft hij de kwaliteiten voor, dat heeft hij ook al eerder ruimschoots bewezen. Deze Tour heeft hij gereden als een renner van een procontinentale ploeg met een wildcard die hoopt op een transfer naar de WorldTour.

Ligthning 21 juli 2017 om 12:56

Geen slim wielrenner, inderdaad. Maar je kan niet ontkennen dat hij met uitzondering van de dagen dat hij tientallen km op kop moet rijden voor Greipel, hij wel heel vaak in de aanval geweest is. Premies bij elkaar geharkt heeft voor zijn ploeg bij de tussenspurten en op de beklimmingen. Met allicht nog een extra premie voor een ereplaats in het bergklassement. Dat is nog altijd veel beter dan drie kwart van het peloton.

assen 21 juli 2017 om 12:57

Als je aanvalt maar het levert niets op, dan verdien je de prijs ook niet. Denk aan een bokser die voortdurend in het luchtledige slaat, die krijgt ook geen punten.

rednas 21 juli 2017 om 12:59

Aan de andere kant had ie ook al ettelijke kilometers op kop gereden voor greipel terwijl de anderen gewoon in spaarmodus waren. Zn aanvallen waren niet slim, maar wel strijdlustig. Daar gaat het dan ook om. Barguil heeft toch al bollen en twee ritten, dus die gaat waarschijnlijk niet wakker liggen van die strijdlust, en contador vond ik niet echt indrukwekkender dan de gendt.

rednas 21 juli 2017 om 13:01

Dat is net het punt bij strijdlust, renners belonen die strijdlustig waren, los van overwinningen en klassementen!

Jungle Man 21 juli 2017 om 13:15

op basis van “strijdlust” verdient ie hem wat mij betreft.
op basis dat hij geen Frans paspoort heft zal deze prijs wel aan zijn neus voorbij gaan ricjting type Calmejane.
Van de top 10 vind ik dat Dan Martin het meeste lef heft getoond door af en toe aan te vallen, wat ie ook heft bekocht met wat tijdverliezen.

Pietertje2 21 juli 2017 om 13:37

Eigenlijk zou uran hem moeten krijgen.

UrbanSteel 21 juli 2017 om 13:49

@moa

Herb jij Kittel zien vallen ? De camera nam de val[partij aan de linkse kant in beeld , Kittel lag rechts in de kreukels , wel mijn stukje goed lezen , Kittel uitgewoond door de vele aanvallen van Suweb , Kittel door vermoedheid ziek , Kittel daar door minder goed met reageren . En wat je hoofdmoot betreft daar is een ander topic voor.
Daarbij zie ik Sunweb als een Duitse ploeg vanwege de Duitse licentie en niet als een Nederlandse en bekijk ik de zaak dus neutraal.

TeamNL 21 juli 2017 om 13:49

De prijs voor de superstrijdlust moet je verdienen en niet krijgen uit medelijden.

HF2013 21 juli 2017 om 13:59

Van mij mag De Gendt die prijs krijgen, maar ik vind het wel iets sneus hebben. Dit is de man die Mont Ventoux en Stelvio op z’n palmares heeft staan. Hij is 3e geworden in de Giro.
Waarom koerst die man niet veel slimmer. En als hij zelf niet slimmer is, dan heeft hij toch hopelijk een ploegleiding die hem dit kan vertellen. Met een beetje uitkiezen en sparen in grote groepen, had hij hier toch ergens serieus kans kunnen maken op een ritwinst. Gisteren bijvoorbeeld of de etappes van Mollema en Roglic.
Erg zonde, want ik zie De Gendt altijd graag koersen, maar deze Tour zat een nieuwe legendarische etappezege er geen moment in door zijn eigen toedoen.

ShutUp 21 juli 2017 om 14:07

De prijs van de strijdlust is bestemd voor wie meest strijdlustig is, uitslagen zelf maken hierbij niks uit itt wat sommigen beweren. Strijdlust dat is vroeg in de koers de boel openbreken en er een mooi kijkstui van maken. Wie een resultaat (top-10) wil rijden in een etappe die moet net zo lang mogelijk wachten en sparen sparen sparen. Het zou daarom een schande zijn dat De Gendt naast deze prijs zou grijpen. Als het niet De Gendt is dan verdient Backie hem!

Wheely 21 juli 2017 om 14:26

Er zijn weinig renners in de Tour die zo’n lang woord op hun buik kunnen schrijven, Kristoff of Kiryienka misschien.

leegloper 21 juli 2017 om 14:34

Als het zo uitzichtloos is en De Gendt valt desondanks toch aan, dan verdient hij de strijdlust wel. ;)
De Gendt zit vaker in kanslose missies, dat klopt. Maar toch heeft hij daarmee invloed op de koers. In de etappe naar Rodez leek de kopgroep erg kansloos. Toch reed De Gendt hard en waar de rest moest lossen, schakelde hij een tandje bij. Titi smeekte hem om rustiger aan te doen, maar De Gendt buffelde voort. Titi ontplofte, het tijdsverschil nam misschien weer wat toe en in het peloton moesten ze toch extra mannen gaan opofferen. De Gendt werd inderdaad teruggepakt, maar de finale was vrij open. De sprinters hadden weinig knechten meer. Dat komt toch mede door de strijdlust van De Gendt.

moa 21 juli 2017 om 14:45

@urbansteel

Dat ie gevallen is over Sunwebrenner werd door hem aangehaald.

Je bevestigd mijn theorie. De anderen worden moe, die van Sunweb niet. Daar is inderdaad een andere plaats voor. Ik was fan van Barguil, Sunweb maar zit nu met slecht gevoel, dat wou ik gewoon meegeven. En als ik de tweets van insiders lees, ben ik niet de enige.

En Thomas is dit jaar een karikatuur van zichzelf. Volgend jaar betere opbouw en een vrije rol!

Hensie 21 juli 2017 om 16:09

Thomas moet niet mekkeren. Kansloos op kop rijden om het op kop rijden heeft niets met superstrijdlust te maken. Barguill verdient de prijs veel meer. En Matthews ook ergens wel, heeft echt geknokt voor die groene trui!

winningmood 21 juli 2017 om 16:19

Aanvallen om het aanvallen vind ik geen strijdlust. Aanvallen en er mee winnen dat geeft de kracht van het aanvallen weer. Dus Barquil graag als winnaar

Wielrennertje 21 juli 2017 om 16:26

@vluggejapie Vind het ook een onzinnig klassement. Superstrijdlust, hoe moet je dat beoordelen? Is dat wie het meest aanvalt? Wie de beste resultaten boekt met aanvallen? Of, wie gewoon het meest heeft geknokt? Martin heeft echt geknokt en zich, ondanks de tegenvallers, doorgezet. Dan vind ik dat dat de superstrijdlust meer waard is dan iemand die aanvalt om aan te vallen en zich op kop zet om er daarna genadeloos afgereden te worden en het al de hele Tour over die prijs heeft.

schipperaar 21 juli 2017 om 16:27

@moa
Wat een kinnesinne weer, hoe hard reed Roglic omhoog? De ploeg ziet er gesoigneerd wat ik bij veel ploegen mis, presteren hele seizoen door wat met doping het lichaam opfokken praktisch onmogelijk is.
Barquil lijkt herboren en had als lichtgewicht gister duidelijk de wind in de zeilen en reed ook de voorgaande keren niet beduidend harder maar wel als eerste bergop.

Jose Maria 21 juli 2017 om 17:29

Naar mijn idee zou het ook onterecht zijn dat De Gendt hem wint. Geen enkele aanval heeft tot succes geleid, terwijl Barguil er het bergklassement én 2 (bijna 3) etappe zeges heeft opgeleverd. De Gendt is een keer als 22e binnengekomen. Ik snap de logica van De Gendt niet, heeft enkele keren afgegeven op zijn, naar zijn mening, matige medevluchters, maar rijdt zelf ook naar niks. Had er beter een paar etappe’s uitgekozen, in plaats van dag in dag uit kansloos op kop te rijden en wanneer puntje bij paaltje komt, te kort komt voor de etappe overwinning. Kansen zijn er, op de eerste week na, voldoende geweest.

Thijs E 21 juli 2017 om 20:50

De Gendt is een strijder, maar tegelijkertijd ook als een marathonloper uit Lierse. En Lierse is geen Kenia of Ethiopië. Dat maakt hem m.i. tot een sympathieke loser waar de wielerhistorie vol van is. Soms winnen ze, maar meestal niet, dat maakt ze juist tot wat ze zijn.

En daarom moet hij de strijd om de superstrijdlust nipt verliezen, van een Fransman. Want dat maakt de Tour ook de Tour.

Headlines

Materiaalzone

Populair