De eerste van Marco: “Ontroerd toen ik mijn selectie vernam”

De eerste van Marco: “Ontroerd toen ik mijn selectie vernam”

Foto: Sirotti

vrijdag 30 juni 2017 om 20:00

Marco Minnaard is misschien wel de minst bekende Nederlander die deze zomer de Tour de France afwerkt, maar daarom is hij niet minder interessant. WielerFlits volgt het debuut van de 28-jarige Zeeuw op de voet en belt hem iedere twee à drie dagen over zijn ervaringen in de grootste rittenkoers ter wereld.

La Grande Boucle begint natuurlijk morgen pas met een proloog van 14 kilometer door het Duitse Düsseldorf, maar toch is het Tourcircus al in volle gang. Minnaard beleeft drukke dagen voorafgaand aan zijn eerste grote ronde ooit. “We zijn hier woensdagmiddag toegekomen en dat was eigenlijk nog wel een rustige avond, maar gisteren is het echt begonnen. Interviews, besprekingen met de ploeg, de officiële ploegvoorstelling, een briefing van de ASO. Tussendoor moet je ook wat fietsen en naar de masseur. Heel druk dus, maar ik geniet er wel van. Het is leuk om dit allemaal eens mee te maken.”

Kamergenoot druk bezet
Minnaard rijdt in dienst van het ProContinentale Wanty-Groupe Gobert, qua media-aandacht niet te vergelijken met de grote WorldTour-ploegen. Maar de jongens van Hilaire Van der Schueren hebben niet te klagen. “We hebben natuurlijk geen persconferentie moeten houden, maar na de presentatie zijn we als ploeg toch een tijdje bij de journalisten blijven hangen. Vooral vanuit België en Nederland is er veel aandacht, maar opvallend genoeg ook uit Frankrijk. Mijn kamergenoot Guillaume Martin, die heb ik nog niet veel op zijn kamer gezien. Hij is constant druk met interviews geven in de lobby en zo.”

Martin bewees met een achttiende plek in het Criterium du Dauphiné over bijzonder veel potentieel te beschikken. Die rittenkoers was ook voor Minnaard een belangrijke week. “Meer nog, voor mij was dat eigenlijk de belangrijkste test van het jaar. Ik had van tevoren in gedachten: de Dauphiné wordt de ultieme test of ik het hoogste niveau aankan, ja of nee. Vorig jaar heb ik ook in de Dauphiné gereden en toen merkte ik dat het niveau ietsje te hoog gegrepen was. Dat het nu wel lukt, geeft veel vertrouwen.”

Ontroerd door selectie
De Dauphiné is dan ook de wedstrijd waar Minnaard uiteindelijk zijn Tourselectie heeft afgedwongen. Hoe verliep het moment waarop hij zijn selectie vernam eigenlijk? “Ik vernam het eigenlijk maar net voordat de ploeg het persbericht de wereld instuurde, toen kreeg ik een belletje. Ik moet zeggen: ik was wel een beetje ontroerd. Ik heb er altijd van gedroomd om een grote ronde te rijden, als je dan te horen krijgt dat het gaat gebeuren, dan is dat voor mezelf een schitterend moment. Ik ben direct naar mijn familie gegaan om het te vertellen en ben gelijk het parcours gaan bekijken. Het besef was er vrij snel.”

Van stress is er bij de 28-jarige Zeeuw, die morgen als tweede renner aan de proloog begint, weinig sprake aan de vooravond van de grootste koers die hij ooit heeft gereden. “Dat valt eigenlijk heel goed mee. Ook binnen onze ploeg, het is allemaal echt opvallend rustig. Iedereen heeft vooral veel zin in de komende drie weken en je voelt een positieve sfeer. We zijn natuurlijk met alleen maar debutanten, dus is er ook onzekerheid, zeker nu het allemaal plots heel dichtbij komt, maar dat gaat momenteel niet overheersen. Laat deze rust maar even blijven, want het wordt nog druk genoeg de komende weken.”

Dit artikel delen:

20 Reacties

ThijsB 30 juni 2017 om 20:14

Leuk om te lezen!

Ben wel benieuwd naar Minnaard en zijn ploeg, ik denk dat ze nog wel wat leuke dingen kunnen laten zien.
Dit lijkt me een erg leuke rubriek te worden; waarschijnlijk wat meer verhalen over de achterhoede (al zou ik Minnaard natuurlijk ook graag op de voorgrond zien).

Raafje 30 juni 2017 om 20:19

Wat is hij voor soort renner eigenlijk?

Scott Sunderland 30 juni 2017 om 20:24

Lekker vrij koersen. Aanvallen in etappes die hem liggen en absoluut Parijs zien te halen. Want misschien krijgt hij nooit meer de kans om de Tour te rijden. Hij is geen topper maar hij is zich daarvan bewust. Succes Marco. Het is je gegund.

TykkeThor 30 juni 2017 om 20:28

Mooi initiatief weer jongens. Ga ik zeker lezen.

Scott Sunderland 30 juni 2017 om 20:28

Volgens mij is hij een renner waarvan bekend staat dat hij redelijk kan klimmen. Geen echte pure klimmer, maar toch voor het wat zwaardere terrein.

Romāns Vainšteins 30 juni 2017 om 20:36

Goede rubriek.

nasibal 30 juni 2017 om 20:42

Tof initiatief, dit ga ik zeker volgen!

klootje kriekeljon 30 juni 2017 om 20:43

Dat is de Tour, doet dit met mensen. Ook dit soort verhalen maakt het een prachtig evenement. Al zitten we weer te gapen voor de tv straks.

CyclesGoff 30 juni 2017 om 20:50

Als tweede vertrekken? Kom op Marco, pak die virtuele gele trui, al is het maar voor iets minder dan een minuut!

nederbelg 30 juni 2017 om 21:08

@cyclesgoff
Is er eigenlijk al van bij aanvang een echte hot seat, of pas als de live uitzending begint?

Verweggistan 30 juni 2017 om 21:31

Leuk item.

Plavka 30 juni 2017 om 21:38

Succes, sympathieke gast, die best goed fietst.

Cadellie 30 juni 2017 om 22:20

Ex mtber bij de rabo ploeg en zo bij het rabo dev team gekomen. Waarna hij in contact gebracht is met Wanty!

HoofdIsVrij 1 juli 2017 om 00:01

Mooi item inderdaad. Dat is ook de tour, pakweg 200 renners met allemaal hun eigen verhaal.

Lopopodium 1 juli 2017 om 00:11

Als tweede starten is inderdaad een vrij unieke kans om stiekem even de leiding te pakken in het (lopende) klassement van de tijdrit!

jobidon 1 juli 2017 om 00:11

Jammer dat er niet wordt vermeld dat hij dit voorjaar als eerste coureur van Wanty een meerdaagse wedstrijd heeft gewonnen. Bij deze dus.

dommerick 1 juli 2017 om 01:03

Super leuk om te lezen! Heb nog bij deze beste man in de klas gezeten op de middelbare school. Toen al zo’n fervent wielrenner die de alcohol liet staan tijdens een seizoen. Voor mij nog onbegrijpelijk op die leeftijd (en nu nog ;) )

Moosje07 1 juli 2017 om 07:42

Hij kan wel een beetje klimmen toch? Hebben het hier niet over de nieuwe van hummel?

@dommerick
Tja.. Daarom zal hij nu ook wel prof zijn en wij niet:p

boehoe 1 juli 2017 om 09:45

Leuke rubriek. Ik hoop dat hij Parijs haalt en onderweg zich eens in een ontsnapping toont.

Laatste man 1 juli 2017 om 10:25

Leuk initiatief. Hopelijk een paar mooie verhalen uit de Tour!

Headlines

Materiaalzone

Populair