De eerste van Marco: “Er is al sprake van euforie in de ploeg”

De eerste van Marco: “Er is al sprake van euforie in de ploeg”

Foto: Marcel Koch

zondag 2 juli 2017 om 22:00

Marco Minnaard is misschien wel de minst bekende Nederlander die deze zomer de Tour de France afwerkt, maar daarom is hij niet minder interessant. WielerFlits volgt het debuut van de 28-jarige Zeeuw op de voet en belt hem iedere twee à drie dagen over zijn ervaringen in de grootste rittenkoers ter wereld.

Het woord dat de eerste twee dagen van de Tour de France typeert is toch wel de regen. De kletsnatte omstandigheden brachten ook het nodige gevaar met zich mee, maar Minnaard en zijn ploegmaats bleven gespaard. “Eigenlijk heb ik nooit echt geflirt met een valpartij. Op het moment van die grote val op 25 kilometer van het einde zaten we aan de goede kant van de weg en hadden we geen probleem om er nog langs te komen. Maar dat is natuurlijk allemaal wel een kwestie van geluk”, vertelt de Zeeuw.

Maar van een ontspannen dagje spreken, dat is volgens Minnaard ook niet juist. “In het begin nog wel, toen was het eigenlijk opvallend rustig. De vlucht was direct weg en dat nam veel stress in het peloton weg. Maar vanaf dat het begint te regenen, merk je dat iedereen rondom jou plots onrustig wordt. De grote namen willen in een keer allemaal naar voren en het wordt een enorm nerveuze boel. Het is dan toch heel de tijd gefocust blijven om niemand in gevaar te brengen. Die regen zorgde voor een aparte situatie.”

Achtertuin van de sponsor
Een extra motivatie voor de renners van Wanty-Groupe Gobert vandaag: ze koersten doorheen de thuisregio van de hoofdsponsors. De ontsnapping van de dag halen was dus een must, en daar deed Yohann Offredo nog een schepje bovenop door de Prijs van de Strijdlust naar zich toe te halen. “Er was op gehamerd dat er iemand mee moest zijn, het maakte zelfs niet uit wie. Op 20 kilometer van de finish was er een groot evenement van onze sponsoren met meer dan 2000 gasten die ons stonden op te wachten. Dan mag je natuurlijk niet afgaan. Daar moesten we ons laten zien en dankzij Offredo is dat extra goed gelukt.”

“Het was voor ons ook heel spannend om dat allemaal te blijven volgen in het oortje. Hilaire (Van der Schueren) schreeuwde de hele tijd door het oortje wat de voorsprong was, vooral voor Offredo zelf dan. Als je dan op een bepaald moment, net na die valpartij, hoort dat het verschil terug oploopt naar de minuut, dan begin je er plots wel in te geloven. Er werd een tijdje echt geaarzeld in het peloton en dat kon ons geluk zijn. Maar Offredo heeft er uiteindelijk toch alles uitgehaald, wat erin zat vandaag.”

“Offredo legt de lat hoog”
Niet alleen Offredo maakte indruk. Naast zijn aanval, eindigden er nog vijf renners van de blauwe brigade bij de eerste 25, goed voor de prijs van beste ploeg van de dag. “Dan was er nadien toch al sprake van euforie. Ik denk dat het wel mag op zo een dag. Als je doelen stelt voor de hele Tour en het op de eerste dag al meteen lukt, dan heb je alle recht om daar heel blij mee te zijn. Anderzijds legt Offredo de lat meteen hoog. Dat is achteraf ook benadrukt: we zijn hier niet om zomaar mee te rijden, maar echt om sportief iets te betekenen. De komende dagen hoop ik daar zelf ook toe bij te dragen.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Gerhard 2 juli 2017 om 22:22

Ze hebben het oprecht goed gedaan vandaag!

ikbenprocycling 2 juli 2017 om 22:52

Raas effect?

McMulenga 2 juli 2017 om 23:54

En 3 man in de top 20 is ook verdienstelijk!

nederbelg 3 juli 2017 om 00:09

Had ze daar idd al met 5 in de top 25 zien staan. Geen idee wat er op de achtergrond speelde… Het hilarische is wel dat ik nog steeds niet weet waar die gele Wanty – Groupe Robert voor staat (is dat één sponsor of zijn het er twee?) en daar ook volstrekt niet wakker van lig in mijn bijvoorbeeld ook Quickstep-vloerloze huis. Het effect van wielersponsoring lijkt me altijd al zwaar overtrokken.
Mooie rubriek overigens!

Rubicon 3 juli 2017 om 06:46

Groupe Gobert is een onderneming in bouwmaterialen, Wanty zit op het gebied van machine onderhoud, staalconstructies, wegmarkering en grondwerk.

dark-knight 3 juli 2017 om 10:15

Het zal toch wel doorgerekend zijn en rendabel gebleken, maar ik kan me er ook absoluut niet druk over maken.
Leuk interview!

ShutUp 3 juli 2017 om 12:50

Beetje dwaas om met 5 man of meer in een vlakke rit in de top-30 te willen eindigen, op zich nobel maar het lijkt me beter om elke dag met 2-3 andere renners er vol voor te gaan en zo ook beurtelings ritten in spaarstand te kunnen rijden. Anders gaan ze nog heel raar staan kijken denk ik eens de zwaardere ritten eraan komen.

Headlines

Materiaalzone

Populair