De eerste profzege van Piotr Havik en BEAT: “De honger is nog niet gestild”

De eerste profzege van Piotr Havik en BEAT: “De honger is nog niet gestild”

foto: Glenn Coessens

woensdag 21 augustus 2019 om 07:35

Piotr Havik stond als individu aan de basis van de oprichting van BEAT Cycling Club. Ruim twee jaar later is uitgerekend hij, met winst in de GP Stad Zottegem, degene die de ploeg een eerste overwinning op profniveau bezorgt. “Het voelt als een eer dat ik deze mijlpaal neerzet”, aldus Havik in een uitgebreide nababbel met WielerFlits.

Onwerkelijk
“De laatste 200 meter kon ik wel genieten, ondanks dat ik naar de klote was”, blikt Havik terug. Na een zware koers bleek hij in de straten van Zottegem de sterkste aanvaller. “Het was een beetje onwerkelijk. Ik wist dat het het hele jaar erin zat. Dat het zich nu uitbetaalt is mooi. Eindelijk. Je hoopt zo vroeg mogelijk te winnen, maar dit is een heel mooie. Door de naam Zottegem, door de zwaarte van het parcours. Daar was het wachten op.”

Na een hard eerste koersuur bleef een veertigtal renners over toen er gevallen werd op een cruciaal punt in de koers. Havik schoof als enige renner van BEAT mee en wist ook een volgende schifting te overleven. “Ik moest oversteken naar acht koplopers. Dat was echt een investering. Het kon prima, want er was nog 65 kilometer koers waarin ik kon bijkomen. Het ging goed en dat gaf vertrouwen, want tot dat moment had ik mij rustig gehouden. Daarna werd het spelletje gespeeld”, legt de 25-jarige coureur uit.

Tactische strijd met Vermeersch
Op aanraden van ploegleider Egon van Kessel besloot Havik op de laatste kasseienstrook vol door te trekken, waardoor hij in volle finale de oversteek kon maken naar een groepje met Gianni Vermeersch (Corendon-Circus) en Zak Dempster (Israel Cycling Academy). “We losten Dempster, maar Vermeersch wilde in de laatste twee kilometer niet overnemen. Ik reed hem daarna in een dalend stuk uit mijn wiel. Dat was vol risico, want ik moest nog corrigeren om mijn fiets recht te houden”, zegt Havik.

“De laatste 800 meter waren vals plat tot de finish. Ik wist dat ik hem pijn kon doen in de wind. Hij kwam nog terug, maar daarna ben ik nog een keer aangegaan en loste hij voor de derde keer. Ik heb echt drie keer omgekeken om te kijken of hij niet aan het hek geplakt zat, maar hij was echt naar de kloten”, aldus Havik, die daardoor de tijd had om uitgebreid te vieren. André Greipel stond naast hem als tweede. “Eerst Philippe Gilbert (die werd derde toen Havik tweede werd in Halle-Ingooigem, red.) en nu Greipel… Ik heb niet te klagen”, lacht hij.

Havik won vorig jaar de Ronde van Overijssel – foto: Léon van Bon / Topcompetitie

Mijlpalen
BEAT stond nog in de kinderschoenen toen Piotr Havik er aan de slag ging. Hij maakte mee hoe de club een continentale wegploeg begon en zelf tekende hij voor de eerste UCI-zege, met de winst in de Ronde van Overijssel vorig jaar. Nu zet Havik ook zijn handtekening onder de eerste profoverwinning op UCI .1-niveau. “Ik ben heel erg blij om het binnen BEAT te kunnen doen. Het is zeker leuk, omdat ik er vanaf het begin bij ben. Eerst individueel en vorig jaar met een team in een nieuwe structuur. Het voelt als een eer dat ik deze mijlpalen neerzet”, aldus een trotse Zuid-Hollander.

Het zijn drukke koersweken voor Havik en BEAT Cycling Club. Zottegem was eigenlijk een wedstrijd in opmaat naar andere Belgische semi-klassiekers. “De honger is nog niet gestild. Dit geeft vertrouwen en rust. De andere koersen kan ik nu met minder druk in. Ik wil echt nog pieken naar de Druivenkoers, de Grote Prijs Jef Scherens in Leuven en de Antwerp Port Epic. Die staan met rood aangestipt, dus ik hoop dat ik de lijn door kan trekken”, kijkt Havik vooruit.

In de Veenendaal Veenendaal Classic (vandaag, red.) beschikt BEAT nog over thuisrijder Martijn Budding en Luuc Bugter. De vraag is of een sprint te ontlopen is. “De klimmetjes zijn niet echt zwaar genoeg. Er zijn teveel teams met sprintbelangen, dat helpt niet en dan kom je niet weg”, aldus Havik. Mocht het een sprint worden, dan is Budding de man voor de conti-formatie.

Lonkt een stap hogerop?
Ondertussen is de transferperiode in volle gang, al loopt het op continentaal niveau nog niet storm. Havik heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij ooit nog een stap hogerop wil maken, al zit hij ook op zijn plek bij BEAT. “Ik kan het geduld opbrengen om nog een jaar te blijven en met de ploeg door te groeien”, is hij van mening. “Over iedere aanbieding die ik krijg ga ik nadenken en die ga ik serieus bespreken met mijn management. Mijn eigen carrière staat toch voorop en zo kan ik als atleet ook groeien.”

Dit artikel delen:

2 Reacties

Samlambeej 21 augustus 2019 om 13:08

Deze naam viel de vorige jaren net zo vaak als ‘Cees Bol’. Belangrijk om nu aan te knopen met een 2e plaats in Halle-Ingooigem en een zege op Belgische bodem voor een paar grote namen.

SjiekeKost 21 augustus 2019 om 14:33

Bedankt voor dit interview WF!
Hopelijk kan hij bij een mooie PCT (of zelfs WT ploeg) terecht. Verdiend een volgende stap hoewel het goed is dat hij daar niet alle druk op lijkt te leggen

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair