De beste analist van 2020

vrijdag 11 december 2020 om 20:00
De beste analist van 2020

foto: Cor Vos

Eindejaarslijstjes

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en welke renners verdienen nog een eervolle vermelding voor 2020? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag staat centraal: de beste analist van 2020.

NOS

Naast Herbert Dijkstra en Joris van den Berg zaten dit jaar twee vaste analisten bij de publieke omroep. Net als voorgaande jaren was Maarten Ducrot er daar een van. De 62-jarige oud-prof vormde samen met Dijkstra de Nederlandse versie van Michel Wuyts en José de Cauwer, maar moest het door de chronische rugklachten bij Dijkstra in 2020 vaker zonder hem doen. Ook met Van den Berg aan zijn zijde kwam Ducrot uit de verf. De uitsprakenmachine, bekend van ‘het nieuwe wielrennen’ en ‘hitchkockfinale’, ratelde door.

Stef Clement was die andere. Nog vaker dan in 2019 schoof Clement aan om de kijkers te vertellen waar het op staat. Met venijnige analyses wist de 38-jarige Clement voor meer diepgang te zorgen, onder andere in de Tour de France. Omdat de Brabander pas in 2018 zijn fiets aan de wilgen hing, kon hij veel vertellen over de renners in het hart van de wielerwereld.

Stef Clement – foto: Cor Vos

Andere analisten schoven meermaals aan bij programma’s als De Avondetappe en NOS Studio Sport. Baanrenner Theo Bos was een absolute meerwaarde voor sprintanalyses, terwijl Danny Nelissen en Michael Boogerd het verschil maakten in hun analyses door hun karrevracht aan ervaring. Oud-rensters Iris Slappendel en Roxanne Knetemann zorgden voor meer duiding in het vrouwenwielrennen. Door hun connecties in het vrouwenpeloton wisten zij de rensters snel te herkennen.


Eurosport

De ene deed het aan de zijde van Jeroen Vanbelleghem, de andere aan de zijde van Sander Kleikers. Ook in 2020 deden Karsten Kroon en Bobbie Traksel weer waar ze goed in zijn: messcherpe analyses van de koers geven. Al vielen beide analisten soms meer op door hun aanstekelijke humor.

Vooral de chemie tussen Kroon en Vanbelleghem was opvallend. Dat bleek niet alleen uit de dagelijkse koekjesanekdotes, die het Nederlandse wielerpubliek gemiddeld tien kilometer per etappe konden boeien, maar ook uit de opvallende directheid tegen elkaar. Als Kroon en Vanbelleghem het niet met elkaar eens waren, kibbelden ze er rustig op los. Of volgde er een doodse, toch lachwekkende stilte. ‘Karsten, wist je dat de neef van Jérôme Cousin in Engeland woont? Zijn naam is Jon Cousin’, aldus Vanbelleghem. Kroon liet snel een stilte vallen. Op deze manier kwam de kijker toch weer aan zijn dagelijkse portie humor, in een verder saaie etappe.

Karsten Kroon – foto: Cor Vos

Traksel, die in 2017 als analist naast Vanbelleghem zat bij de historische Girozege van Tom Dumoulin, vormde op Eurosport steeds vaker een duo met Kleikers. De 39-jarige Nederlander kan als ex-prof de koers als geen ander lezen, hetgeen hij dan ook veelvuldig doet in de Eurosportpodcast Kop over Kop. Zijn connecties in het profpeloton maken hem, net als Kroon, tot een uitstekende analist.


Sporza

In de afgelopen jaren kwam José De Cauwer op deze website steevast als beste analist uit de bus. De Cauwer is samen met commentator Michel Wuyts verantwoordelijk voor een groot aantal historische televisiemomenten. Denk maar aan de Ronde van Vlaanderen dit jaar, of de Amstel Gold Race vorig jaar.

Als ex-bondscoach van België en ex-prof draagt de 71-jarige Vlaming een schat aan ervaring met zich mee, over het oude wielrennen én het nieuwe wielrennen. De koers kent daarom maar weinig geheimen voor de Cauwer. Daarnaast zorgt ook zijn droge humor ervoor dat De Cauwer een van de geliefdste analisten is in Vlaanderen én Nederland.

José De Cauwer – foto: Nico Dick

De 62-jarige Eddy Planckaert is een van de beste Belgische wielrenners ooit en is daarom een graag geziene gast aan tafel bij programma’s als Extra Time Koers en Vive le Vélo. De veelwinnaar kent het klappen van de zweep en dat is terug te horen in zijn analyses. De Vlaming is een spraakwaterval pur sang, hetgeen de kwaliteit van de programma’s zeker ten goede komt.

Voor Sven Nys geldt eigenlijk hetzelfde als Planckaert. Nys is immens populair in Vlaanderen en daarom ook een populaire analist. Als manager van Telenet-Baloise Lions weet Nys alles over de crosswereld. Dat weet hij ook goed over te brengen naar de televisiekijkers.

Andere bekende analisten op Sporza: Bert De Backer, Jan Bakelants, Tom Boonen en Bram Tankink. Tankink lijkt zijn draai als analist helemaal gevonden te hebben. Zijn ontwapenende openheid, in combinatie met zijn kennis over de wielerwereld, maken hem tot een goede analist. Lieselot Delcroix is de vaste analist bij het vrouwenwielrennen. Als co-commentator naast Ruben van Gucht maakt ze indruk met haar kunde over de koers.


Overig

foto: Cor Vos

Je houdt van hem of je haat hem: Thijs Zonneveld. De uitgesproken Nederlander timmert na zijn vertrek bij de NOS verder aan de weg bij In het Wiel van het Algemeen Dagblad. Vanuit zijn frietkraam in Frankrijk analyseerde Zonneveld samen met Hidde van Warmerdam dagelijks de Tour de France. Met zijn 175.000 volgers op Twitter is Zonneveld misschien wel de invloedrijkste wieleranalist van Nederland. Thomas Dekker schuift naast Zonneveld en Van Warmerdam regelmatig aan.

Tot slot: Onze ‘eigen’ Raymond Kerckhoffs. De Limburger verliet in 2020 De Telegraaf na 25 jaren dienst en maakte de overstap naar WielerFlits. Daar valt hij op met goede opiniestukken over zaken binnen de koers, maar ook buiten de koers. Kerckhoffs is weliswaar geen profwielrenner geweest, zijn kunde is goed te verklaren: Maar weinig journalisten zitten al zo lang en zo diep in de wielerwereld, als Kerckhoffs.

In de Tour de France gaf niet alleen Kerckhoffs zijn mening over de wielersport op WielerFlits, maar ook Johan Bruyneel. Er zullen weinig mensen in de wielerwereld zijn die beter weten hoe het is om een Tour de France te winnen dan de Belg. Als ploegleider won Bruyneel La Grande Boucle met Lance Armstrong en Alberto Contador. Dat maakte hem de ideale man om scherpe analyses over het machtsvertoon van Jumbo-Visma te schrijven op onze website.


Dit artikel delen:

79 Reacties

assen 11 december 2020 om 07:35

Cauwer wint voor mij dik, heb een enorm zwak voor die man.

Maar dat betekent niet dat ik veel anderen op deze lijst ook erg kan waarderen! Kroon, Zonneveld en ook wel Dekker en Traksel, Nys, Nelissen., Knetemann, en… mmm, blijkbaar kan ik de analisten veeeeel beter pruimen dan de commentatoren.

0
Murcia 11 december 2020 om 07:59

José staat nog altijd op eenzame hoogte. Ook al hij ging dit jaar teveel mee in de anti-Roglic waanzin van Wuyts naar mijn mening. Toch is de kennis die hij heeft en de manier waarop hij die met ons als kijkers deelt onovertroffen. Belangrijk is verder nog zijn humor, Met name in de Vuelta was dat weer een extra reden om op Sporza af te stemmen.

0
platteprijs 11 december 2020 om 08:33

+1

0
Fruit 11 december 2020 om 11:50

Eens! Ik proef overigens dat de subtiele aversie tegen Roglic breder gedragen wordt onder de Vlaamse analisten, iemand die mij uit kan leggen waar dit vandaan komt?

0
Massimo Bataille 11 december 2020 om 11:59

Ik vermoed dat wij ‘verder’ staan van Jumbo-Visma en daarme iets objectiever kijken.
Mogelijks hebben we ook meer wielerhistorie, waardoor we iets romantischer naar de koers kijken.
Ik denk dat je zowiezo wel kan zeggen dat Roglic niet echt een aantrekkelijke renner is. Valt niet echt aan, zorgt voor weinig spektakel en geeft nu ook niet de meest aangename interviews.
Los van het feit dat hij een steengoed renner is, kun je hem niet echt een boegbeeld van wielrennen noemen.
Velen hebben commentaar gehad over de saaiheid van de sky-trein en Froome, maar Roglic is nog saaier als renner eigenlijk.

0
Domestique 11 december 2020 om 12:11

Dat valt allemaal best wel mee hoor. Beetje opgeklopt na het WK, maar verder is er in België vooral veel respect voor de constante prestaties van Roglic.

Het is gewoon zo dat commentatoren vaak strijd willen zien voor de winst en dan wat meer meeleven met de underdog die in de aanval moet. Dat was bij Froome net zo. Veel Nederlanders die een hartsgrondige hekel hadden aan Froome, hebben nu wel sympathie voor Roglic omdat hij voor een Nederlands team rijdt (en misschien ook wel omdat hij nog geen pufjesgate heeft gehad en niet zo lelijk op zijn fiets zit als Froome), maar eigenlijk is er niet zoveel verschil.

Roglic heeft een sterk team dat aanvallen in de bergen bijna onmogelijk maakt en zelf teert hij vooral op zijn tijdrit en sterke punch in de laatste kilometer. Net als veel kijkers leeft José dan mee met bv. een Carapaz die toch nog voor wat spektakel zorgt.

Ook naast de fiets spreekt Roglic niet echt tot de verbeelding.

Edit: min of meer wat Massimo zei dus :-)

0
Fruit 11 december 2020 om 12:16

Daar heb je een punt, Roglic is een beetje een kleurloze coureur. In dat perspectief zou je het in lijn kunnen zien met hoe “hier” over pakweg een renner als Evans en de latere hegemonie van Froome/Sky gesproken werd, die ook niet altijd het respect kregen wat ze wellicht wel verdienden.

0
Michelangelo 11 december 2020 om 12:29

@Massimo,
Nou blinken veel interviewers ook niet uit in het stellen van briljante vragen. En dan moet je er niet raar van opkijken als je dan ook geen briljante antwoorden krijgt.

Gisteren toevallig die documentaire gezien over Wout. En daar zie je achter de schermen toch echt een andere Roglic. Collegiaal, vriendelijk, en ook erg gevat en humoristisch.

Kleurloos? Misschien… Maar hij heeft vooral baat bij een voorspelbare koers vanwege zijn kracht in de laatste meters, gecombineerd met zijn prima tijdrit. Door van heel ver aan te vallen maakt hij het zichzelf moeilijker ipv makkelijker.

Ik zoom dan liever iets verder uit, en zie gewoon een renner met een heel bijzonder verhaal. En da’s misschien wel veel boeiender dan de zoveelste boerenzoon die is gaan fietsen en zo prof is geworden…

0
Domestique 11 december 2020 om 12:30

Froome had toch ook een bijzonder verhaal?

0
Murcia 11 december 2020 om 13:19

Bij het WK was de hetze tegen Roglic er gewoon ver over, daar zijn geen verzachtende omstandigheden voor te verzinnen. Als commentator ben je dan slecht bezig als je niet wilt zien hoe hij al aan zijn max zat. Van Aert gaf aan dat als Primoz op kop kwam ze twee km per uur langzamer gingen. Mij gaat het om respect, je hoeft geen fan van het type renner te zijn maar actief anti-supporteren zoals in de slotkilometers van La Covatilla met een snerend "gefeliciteerd" vond ik Jose onwaardig. Ook was het voortdurende gewauwel van hem en Renaat (overigens met afstand mijn favoriete duo) over Roglic die alleen de Vuelta won dankzij bonificatie seconden bizar als deze renner 4 etappes op verschillende wijze wint. Men had bv in de Tour ook wel eens kunnen melden hoe knap zijn prestatie was na de val in de Dauphine. Buchmann viel daar ook en was in de Tour nergens te bekennen terwijl Roglic met twee trainingsdagen in de benen na de val zo'n ronde nog kon rijden.

0
Michelangelo 11 december 2020 om 13:28

@domestique,
Ja, maar ook zijn puffer… en dat soort zaken doen het heel slecht op mijn “sympathiemeetlat”

Daarnaast (en da’s persoonlijke voorkeur) zie ik bij Froome iets “glibberigs” in zijn interviews. En vind ik hem qua stijl verschrikkelijk om naar te kijken, maar in tegenstelling tot een renner als Mollema of Martin is het niet eens mooi in al zijn lelijkheid…

Neemt niet weg dat ik wel bewondering kan opbrengen voor zijn revalidatie na zijn verschrikkelijke val.

0
Romāns Vainšteins 11 december 2020 om 08:08

Kroon en Clement. Niet zozeer analisten maar ex coureurs en liefhebbers van het gezonde soort (niet te fanatiek)

0
Jan 11 december 2020 om 08:15

De Cauwer is er doorgezakt voor mij afgelopen seizoen

0
AWestie 11 december 2020 om 08:17

De Cauwer & Planckaert hebben dit jaar niet hun beste uitspraken gedaan (niet alleen rondom Roglic) en in Belgische programma’s zijn er nieuwe experts opgestaan.

Na de laatste podcast van LtD met Herbert Dijkstra snap ik die man ook steeds meer, maar ik vraag mij af of hij past als tv-analist.

Aangezien hier meerdere soorten media naast elkaar worden gezet:
– podcastanalist is voor mij Zonneveld of Bruyneel
– live tv: Clement is verfrissend
– nabeschouwing: Boonen e.a. bij Extra Time
– voor de gezelligheid: altijd José, de rest is professioneler.

0
Simon1 11 december 2020 om 08:22

Ik vind het nog steeds vervelend dat mr. doping gewoon op eurosport commentaar mag geven. In principe heeft Kroon de wielersport proberen om zeep te helpen door zijn valsspelen, en nu mag hij dood leuk kritiek geven op andere renners.

0
Simon1 11 december 2020 om 08:32

Mis daarom ook Rob Hatch in het rijtje. Als ik van iemand heb genoten kwa analyses dit jaar was het Bram Tankik wel. Voor mij kwa analysten de doorbraak van het jaar.

0
LucasR 11 december 2020 om 11:19

Rob Hatch is de commentator he, niet de analyst. Dat is dan vaak Sean Kelly of Brian Smith bijvoorbeeld.

0
LucasR 11 december 2020 om 11:21

Los van dat dopingverleden, dat interesseert mij niet zo veel, vind ik het Engelse commentaar op Eurosport echt zo veel beter dan het Nederlandse, dat is echt niet te pruimen. Ook veel beter dan het Nederlandse commentaar op veel andere zenders trouwens..

0
Sebas 11 december 2020 om 08:23

José ook nog altijd mijn nummer 1.

Ik luister ook graag naar Kroon. Geniet wel van de openheid (behalve over doping) en zijn anekdotes. Hij zit er echter nog te vaak naast in de koers, maar ook daar komt hij vooralsnog mee weg.

“Nee Jeroen, nullllll % kans dat die kopgroep het haalt. Nee echt 0 %.” En dan vervolgens 2 uur moeten recht praten waarom die kopgroep het toch gaat halen. Ja, das niet handig .. wel vermakelijk.

Lijkt het ook lekker erbij te nemen ipv het hele serieuze van Van Belleghem.

0
Fast Freddy 11 december 2020 om 08:24

Voor de tv kijker is eigenlijk het duo dat de muziek maakt. Wuyts& de Cauwer is favoriet, tenzij er favoriete belgen meerijden. Dan gaat mijn voorkeur naar Kroon ondanks van Bellegem.
Het kortstondige duo Zonneveld&Berkhout bij ES kon mij ook bekoren, maar dat is alweer lang geleden.

0
VespavanBern 11 december 2020 om 08:28

Twijfelgevalletje tussen de cauwer, kroon, of ducrot. Toch maar voor José gegaan, al vond ik ook Ducrot dit jaar weer erg leuk om naar te luisteren, ik snap alle kritiek (bijna haat kun je het inmiddels wel noemen) die hij hier krijgt niet. In mijn ogen duid hij heel goed de gedachtes van de renners tijdens de koers. Goed, de Iseran vorig jaar was inderdaad vreemd, dat was wel heel erg conversatief.

Verder vond ik Theo Bos ook opvallend prettig tijdens nabeschouwingen etc. Heeft ontzettend veel verstand van waar hij het over heeft, bij een sprintanalyse merk je dat.

0
Stijn P 11 december 2020 om 10:59

Mijn grootste irritatie wbt Ducrot is, naast zijn doorgaans hele slappe verhalen, dat hij vaker wel dan niet de namen van renners verkeerd heeft, na 30 sec pas ziet wie het is, of het uberhaupt niet ziet. Helemaal erg in massasprints: “Sagan, Sagan, Sagan, Sagann!!! ….Ewan wint”.

0
Stijn P 11 december 2020 om 10:59

Mijn grootste irritatie wbt Ducrot is, naast zijn doorgaans hele slappe verhalen, dat hij vaker wel dan niet de namen van renners verkeerd heeft, na 30 sec pas ziet wie het is, of het uberhaupt niet ziet. Helemaal erg in massasprints: “Sagan, Sagan, Sagan, Sagann!!! ….Ewan wint”.

0
FDJ 11 december 2020 om 08:43

Ik heb op Theo Bos gestemd. Rustige, duidelijke analyses geeft hij. Mag van mij veel vaker bij de NOS zijn zegje doen. Verademing tov van Nelissen en Clement.

Ik heb bijvoorbeeld niets met Clement. Veel schreeuwen, zichzelf nogal erg leuk en belangrijk vinden. En heeft afgedaan na Roglic opmerkingen vorig jaar.

0
Wheely 11 december 2020 om 09:18

Theo is inderdaad een keurige analist, vooral op het gebied van sprint natuurlijk.

0
Marik 11 december 2020 om 08:50

Ja daar is het lijstje waar ik op zat te wachten, dit jaar geen José, die is met enorme vaart voorbij gestreefd door Karsten Kroon. In combinatie met Van Belleghem komt hij het beste tot zijn recht, omdat hij dan het beste wordt uitgedaagd.

0
FritsvanHoefelen 11 december 2020 om 08:53

José blijft nummer 1.

Kroon heeft het dit jaar wel geinig gedaan en Zonneveld is altijd goed.

Ik kan die demagoog Clement nog steeds niet aan. Vooral ook omdat ik hem niet vertrouw met zijn topjaar bij IAM.

0
tendam 11 december 2020 om 11:00

Topjaar bij IAM? Hij was ooit 3e op het WK tijdrijden. En hij reed ooit top-10 in de Dauphiné. Dat niveau heeft hij volgens mij bij IAM niet aangetikt.

Hij is bij de NOS wel snel vervormd tot het type ‘ik heb een mening om een mening te hebben’, zoals Ducrot dat ook is. Onzin beweren om maar een discussie aan te zwengelen, en dat dan blijven beweren.

0
Michelangelo 11 december 2020 om 09:13

Voor mij is de analist van het jaar Johan Bruyneel. Jammer genoeg staat hij niet op de lijst, maar hij heeft met zijn diepgaande analyses Wielerflits in de kopgroep geplaatst. Nooit ernaast, altijd boenk erop. Zoals zijn haarfijne analyse van Bernal als grootste gevaar voor geel, twee dagen voordat hij eraf gereden werd door Van Aert. Om vervolgens klaar te staan met een analyse dat hij dat allemaal wel logisch vond. Ongeevenaard deze man!

Van de personen die wel op de lijst staan: Karsten Kroon. Ook al ben ik voor deze rubriek al jarenlang fervent “Jose-stemmer”, dit jaar is mijn Vlaamse vriend meerdere malen door de ondergrens gezakt. In de TdF, door mee te gaan in het gejammer van Wuyts. Bij het WK (ook ingegeven door Wuyts), maar ook in de Vuelta, met zijn welgeme(e)n(d)e proficiat aan Roglic en het niet meteen veroordelen van de levensgevaarlijke sprint van Bennett. Hopelijk volgend jaar weer beterschap bij deze man, het liefst niet meer aan de zijde van Wuyts maar vaker naast Renaat.

En dan Kroon: Samen met Vanbelleghem een schitterend duo. Zeker ook in etappes die niet het aangluren waard zijn, maken ze er samen wat moois van. Humor, zelfspot, oog voor de omgeving en kennis van het fietsen zelf.

Dat verder Eddy P. op de lijst staat van analisten verbaast me. Want hij analyseert niet, hij emotioneert de koers. Niks van wat hij zegt is op feiten gebaseerd, maar gewoon wat hij op dat moment voelt, doorspekt met chauvinstische onderbuikgevoelens. Leuk voor studiovulling, maar dan naast iemand die wel feiten en gevoelens kan scheiden, zoals bijv. Nys.

Hopelijk gaat Sporza het komend jaar goed kijken wie ze op welk moment gaan inzetten. Ze hebben zoveel sterren, maar dit jaar kwam er niemand goed uit de verf…

0
Groetjesaandevoetjes 11 december 2020 om 10:59

Die analyse dat Bernal de grip op zijn professionele leven kwijt was geraakt door de mooie vrouwen in Colombia was ook heel sterk van Bruyneel haha.

Vind alleen Boogerd iets minder analytisch, voor de rest hebben we goede analysten in Nederland. Vlaamse media volg ik niet zo.

0
Veloburto 11 december 2020 om 09:21

Lastig kiezen. Ik vind Kroon en De Cauwer beiden ongelooflijke helden.

0
Wheely 11 december 2020 om 09:22

Kroon gestemd, maar eigenlijk meer als commentator, het is gewoon een hele prettige en grappige vent. Qua analyse is de Cauwer eigenlijk nog steeds beter natuurlijk, zijn ervaring in combinatie met huidige kennis van zaken is goud waard. Bos deed het ook goed.

0
Veloburto 11 december 2020 om 09:22

Ik vind Zonneveld een overschatte blaaskaak. Hij trapt soms open deuren in met een attitude van heb ik jou daar

0
Michiel De Rooij 11 december 2020 om 09:37

Super irritante gast idd

0
tendam 11 december 2020 om 11:02

Zonneveld is voorspelbaar, z’n columns zijn ook allemaal stilistisch identiek, maar hij weet wel het bloed onder de nagels van oude omerta-figuren als Lefevere en Vino vandaan te halen, en hij weet ook gewoon veel van de sport.

0
IlPirata 12 december 2020 om 10:02

Tevens de ‘journalist’ die voor eigen belang en financiële winst vertrouwelijke gesprekken publiceert, zonder wederhoor. Zie situaties Kroon, Boogerd (boek T.Dekker).
Not my type of guy.

0
yo-eddy 11 december 2020 om 09:27

Dit hele lijstje is toch een luxe, zelden een jaar met zoveel goede analisten gezien.

0
Michelangelo 11 december 2020 om 12:39

+2,
Dit jaar zijn de analisten een stuk sterker dan de commentatoren. En de meeste analisten zijn echt wel van een degelijk niveau, en wordt het een kwestie van persoonlijke smaak. En natuurlijk hoe goed ze samengaan met hun roomie.

Favo duo voor mij is Kroon met Vanbelleghem.
Als “losse” analist zie ik graag Theo Bos en Sven Nys. Rustig, beschouwend, kennis van zaken, respect voor de sporters en een hele duidelijke mening. Perfect voor de voor- en nabeschouwingen (en Sven zeker ook als co-commentator).
Voor de schurende randjes dan weer Clement en Zonneveld. Da’s veel meer love’m or hate’m. Ik hou wel van de ongepoijste mening, zeker van Zonneveld als het gaat om veiligheid of doping in de koers.

En ook de andere analisten zijn vaak gewoon degelijk, voldoende. Maar heb wat minder met de stijl van Nelissen. Ducrot heeft een beter jaar achter de rug, waarbij hij wat minder zijn stokpaardjes had mbt het nieuwe wielrennen.

Kortom, net als Yo-eddy een dikke duim (ironisch genoeg is enkel Yo-Eddy-Planckaert echt door de ondergrens gegaan met zijn constante geblet om groen….)

0
Massimo Bataille 11 december 2020 om 09:27

Weinig twijfel aan, De Cauwer blijft de topper hierin. Waar Wuyts volledig inzakte in zijn Chauvenisme, bleef de Cauwer nog ietswat neutraler.
Het weinig enthousiasme aan Roglic steun ik zelfs volledig. De beste renner, maar je wordt er absoluut niet warm van.
Wat ik wel niet begrijp is dat zoveel mensen op Kroon stemmen. Met alle respect, maar hij zit er meer naast dan erop. Hij schat zoveel situaties totaal verkeerd in. Zelfs ikzelf kan betere voorspellingen en analyses maken dan die man.

Tegelijk kan ik zeer genieten van Nys, zeer rustige en objectieve kijk op de zaken, met veel insteek naar de ‘wetenschap’.
Tankink en Planckaert zijn natuurlijk ook wel top ( geinig), maar eerder voor in de studio of Extra Time, dan live bij het commentaar tijdens de uitzending.

0
Harris 11 december 2020 om 09:31

Dit jaar absoluut Kroon, naast wie je hem ook neer zet hij blijft altijd zichzelf, durft het oneens te zijn met zijn medecommentator, heeft humor en genoeg te vertellen.

De Cauwer is top naast iemand als Renaat omdat die hem de ruimte geeft om wat te vertellen, maar naast alles- en betweter Wuyts wordt ie steeds meer een “Ja ja ja ja”, “nee nee nee nee”, “inderdaad inderdaad inderdaad”, “absoluut absoluut absoluut ” en “dat mag je wel zeggen” mompelende oude man.

0
Massimo Bataille 11 december 2020 om 12:04

Ik heb enkel de Giro gevolgd, maar Kroon is voor mij amper analist-waardig te noemen. Zit heel vaak verkeerd met zijn voorspelling/analyses en getuigt eigenlijk niet echt van koerskennis ( waarschijnlijk heeft hij het wel, maar het komt er absoluut niet uit).
Ik heb dan liever iemand die wel correct over de koers praat al heeft hij iets minder anekdotes.

En ik vind Jose daarin best wel meevallen eigenlijk, zegt wel bijna altijd zijn mening en durft zeker niet akkoord gaan met Wuyts. Als je het vergelijkt met Jeroen, die gaat altijd akkoord met Kroon en geeft zelden weerwoord.

0
Wheely 12 december 2020 om 11:06

@Massimo
Ik heb ook niet de indruk dat Kroon ambieert een echte analist te zijn. Die zal zichzelf nooit als zodanig kwalificeren.

0
mackie 11 december 2020 om 09:35

Eigenlijk zou José De Cauwer altijd op 1 moeten staan. van mij mag het ook de jaarlijkse José De Cauwer award worden. daarom gekozen voor een “nieuwe stem” Clement. heeft koers inzicht, heeft een mening ( zie roglic, en je hoeft het niet altijd met hem eens te zijn)

0
heuvelcolombia 11 december 2020 om 10:49

Interessante logica ;)

0
HoofdIsVrij 11 december 2020 om 10:58

Nou… Bruyneel en Kerckhoffs gaan het nog spannend laten worden wie er laatste wordt.

0
Klein Verzet 11 december 2020 om 12:56

+1

Niet eerder gaf ik dit jaar de voorkeur aan Clement boven De Cauwer. Op momenten, meestal de beginuren, dat Clement in het NOS-commentaarhokje zat stemde ik mijn kanaal daarop af. Soms begon ik me zelfs te storen aan De Cauwers “Dat mag je wel zeggen, ja.” Nee, Clement is een verfrissende geluid met een puntige eigen mening. Top!

PS. Kroon vond ik niet onaardig als natuurkundige, die niet weet dat kracht maal snelheid hetzelfde is als vermogen. Maar voor de diertjes onderweg was ie best vermakelijk, en hij leefde intens mee met de lijdensweg van Kelderman, dat dan weer wel.

0
Cochise 11 december 2020 om 09:35

Het is dus eigenlijk eerder de beste Nederlandstalige analist?

0
Michiel De Rooij 11 december 2020 om 09:36

Ik ga voor Kelderfan

0
Murcia 11 december 2020 om 10:25

+1
Hij ziet dingen die wij nooit opmerken.

0
Japsie 11 december 2020 om 09:41

Ik vind dat de Cauer meer kennis van zaken heeft op verschillende vlakken dan menig andere analisten die ik ook kan waarderen. Met name op het gebied van parcourskennis, windrichtingen en tactische zaken. Hierin is zijn verleden als ex-ploegleider van grote toegevoegde waarde. Dit mis is bij bijvoorbeeld een Kroon en Dekker, die meer vanuit hun rennersverleden de koers analyseren.
Grootste miskleun: De heer Planckaert: Het boze kleutergedrag na het WK was weerzinwekkend onprofessioneel.

0
Chasse_patate 11 december 2020 om 09:57

Bas Tietema. Met Tour de Tietema is het beste.

0
Groetjesaandevoetjes 11 december 2020 om 11:00

Volgens mij heeft Bas geen minuut van de Giro meegekregen haha. Zat alleen maar zelf af te zien.

0
JaJalabert 11 december 2020 om 10:13

Vooral Ducrot doorhalen en verbannen. Mag als afscheidscadeau een mooie zijspan krijgen, die man zit er altijd naast.

José blijft oud en vertrouwd. Daarnaast kan ik de uitgesproken en oprechte Clement of Karsten op ES wel waarderen.

0
Bikeage 11 december 2020 om 12:32

“Mag als afscheidscadeau een mooie zijspan krijgen, die man zit er altijd naast.”

:) :) :)

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone