De beste analist van 2020

vrijdag 11 december 2020 om 20:00
De beste analist van 2020

foto: Cor Vos

Eindejaarslijstjes

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en welke renners verdienen nog een eervolle vermelding voor 2020? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag staat centraal: de beste analist van 2020.

NOS

Naast Herbert Dijkstra en Joris van den Berg zaten dit jaar twee vaste analisten bij de publieke omroep. Net als voorgaande jaren was Maarten Ducrot er daar een van. De 62-jarige oud-prof vormde samen met Dijkstra de Nederlandse versie van Michel Wuyts en José de Cauwer, maar moest het door de chronische rugklachten bij Dijkstra in 2020 vaker zonder hem doen. Ook met Van den Berg aan zijn zijde kwam Ducrot uit de verf. De uitsprakenmachine, bekend van ‘het nieuwe wielrennen’ en ‘hitchkockfinale’, ratelde door.

Stef Clement was die andere. Nog vaker dan in 2019 schoof Clement aan om de kijkers te vertellen waar het op staat. Met venijnige analyses wist de 38-jarige Clement voor meer diepgang te zorgen, onder andere in de Tour de France. Omdat de Brabander pas in 2018 zijn fiets aan de wilgen hing, kon hij veel vertellen over de renners in het hart van de wielerwereld.

Stef Clement – foto: Cor Vos

Andere analisten schoven meermaals aan bij programma’s als De Avondetappe en NOS Studio Sport. Baanrenner Theo Bos was een absolute meerwaarde voor sprintanalyses, terwijl Danny Nelissen en Michael Boogerd het verschil maakten in hun analyses door hun karrevracht aan ervaring. Oud-rensters Iris Slappendel en Roxanne Knetemann zorgden voor meer duiding in het vrouwenwielrennen. Door hun connecties in het vrouwenpeloton wisten zij de rensters snel te herkennen.


Eurosport

De ene deed het aan de zijde van Jeroen Vanbelleghem, de andere aan de zijde van Sander Kleikers. Ook in 2020 deden Karsten Kroon en Bobbie Traksel weer waar ze goed in zijn: messcherpe analyses van de koers geven. Al vielen beide analisten soms meer op door hun aanstekelijke humor.

Vooral de chemie tussen Kroon en Vanbelleghem was opvallend. Dat bleek niet alleen uit de dagelijkse koekjesanekdotes, die het Nederlandse wielerpubliek gemiddeld tien kilometer per etappe konden boeien, maar ook uit de opvallende directheid tegen elkaar. Als Kroon en Vanbelleghem het niet met elkaar eens waren, kibbelden ze er rustig op los. Of volgde er een doodse, toch lachwekkende stilte. ‘Karsten, wist je dat de neef van Jérôme Cousin in Engeland woont? Zijn naam is Jon Cousin’, aldus Vanbelleghem. Kroon liet snel een stilte vallen. Op deze manier kwam de kijker toch weer aan zijn dagelijkse portie humor, in een verder saaie etappe.

Karsten Kroon – foto: Cor Vos

Traksel, die in 2017 als analist naast Vanbelleghem zat bij de historische Girozege van Tom Dumoulin, vormde op Eurosport steeds vaker een duo met Kleikers. De 39-jarige Nederlander kan als ex-prof de koers als geen ander lezen, hetgeen hij dan ook veelvuldig doet in de Eurosportpodcast Kop over Kop. Zijn connecties in het profpeloton maken hem, net als Kroon, tot een uitstekende analist.


Sporza

In de afgelopen jaren kwam José De Cauwer op deze website steevast als beste analist uit de bus. De Cauwer is samen met commentator Michel Wuyts verantwoordelijk voor een groot aantal historische televisiemomenten. Denk maar aan de Ronde van Vlaanderen dit jaar, of de Amstel Gold Race vorig jaar.

Als ex-bondscoach van België en ex-prof draagt de 71-jarige Vlaming een schat aan ervaring met zich mee, over het oude wielrennen én het nieuwe wielrennen. De koers kent daarom maar weinig geheimen voor de Cauwer. Daarnaast zorgt ook zijn droge humor ervoor dat De Cauwer een van de geliefdste analisten is in Vlaanderen én Nederland.

José De Cauwer – foto: Nico Dick

De 62-jarige Eddy Planckaert is een van de beste Belgische wielrenners ooit en is daarom een graag geziene gast aan tafel bij programma’s als Extra Time Koers en Vive le Vélo. De veelwinnaar kent het klappen van de zweep en dat is terug te horen in zijn analyses. De Vlaming is een spraakwaterval pur sang, hetgeen de kwaliteit van de programma’s zeker ten goede komt.

Voor Sven Nys geldt eigenlijk hetzelfde als Planckaert. Nys is immens populair in Vlaanderen en daarom ook een populaire analist. Als manager van Telenet-Baloise Lions weet Nys alles over de crosswereld. Dat weet hij ook goed over te brengen naar de televisiekijkers.

Andere bekende analisten op Sporza: Bert De Backer, Jan Bakelants, Tom Boonen en Bram Tankink. Tankink lijkt zijn draai als analist helemaal gevonden te hebben. Zijn ontwapenende openheid, in combinatie met zijn kennis over de wielerwereld, maken hem tot een goede analist. Lieselot Delcroix is de vaste analist bij het vrouwenwielrennen. Als co-commentator naast Ruben van Gucht maakt ze indruk met haar kunde over de koers.


Overig

foto: Cor Vos

Je houdt van hem of je haat hem: Thijs Zonneveld. De uitgesproken Nederlander timmert na zijn vertrek bij de NOS verder aan de weg bij In het Wiel van het Algemeen Dagblad. Vanuit zijn frietkraam in Frankrijk analyseerde Zonneveld samen met Hidde van Warmerdam dagelijks de Tour de France. Met zijn 175.000 volgers op Twitter is Zonneveld misschien wel de invloedrijkste wieleranalist van Nederland. Thomas Dekker schuift naast Zonneveld en Van Warmerdam regelmatig aan.

Tot slot: Onze ‘eigen’ Raymond Kerckhoffs. De Limburger verliet in 2020 De Telegraaf na 25 jaren dienst en maakte de overstap naar WielerFlits. Daar valt hij op met goede opiniestukken over zaken binnen de koers, maar ook buiten de koers. Kerckhoffs is weliswaar geen profwielrenner geweest, zijn kunde is goed te verklaren: Maar weinig journalisten zitten al zo lang en zo diep in de wielerwereld, als Kerckhoffs.

In de Tour de France gaf niet alleen Kerckhoffs zijn mening over de wielersport op WielerFlits, maar ook Johan Bruyneel. Er zullen weinig mensen in de wielerwereld zijn die beter weten hoe het is om een Tour de France te winnen dan de Belg. Als ploegleider won Bruyneel La Grande Boucle met Lance Armstrong en Alberto Contador. Dat maakte hem de ideale man om scherpe analyses over het machtsvertoon van Jumbo-Visma te schrijven op onze website.


Dit artikel delen:

79 Reacties

Beer 11 december 2020 om 10:15

De Cauwer. Hands down. Met Herygers als goede 2e/veldrit equivalent.

De Cauwer een minder goede side-kick vinden omdat je het niet eens bent met zijn valabele mening vind ik een beetje magertjes. Ik denk dat we van een co-commentator toch mogen verwachten dat hij een mening heeft. Met zijn visie over Roglic-van Aert in de Tour en op het WK zat hij er bovendien boenk op. Met zijn humor, inzicht, ervaring en aangename manier van vertellen blijft hij op eenzame hoogte.

0
Hoebele 11 december 2020 om 10:29

Rox is voor mij zeker de beste nieuwkomer. Prachtig hoe ze Nelissen een paar keer corrigeerde.

0
FritsvanHoefelen 11 december 2020 om 10:51

Ik heb haar een kerstkaart gestuurd voor haar terechtwijzing van, met alle respect treurwilg, Joris vd Berg

0
Kosmonaut 11 december 2020 om 10:51

Tot mijn eigen verbazing dit jaar voor Kroon gekozen! Altijd zichzelf, prettig om naar te luisteren en goed gevoel voor humor. Waar ik vorig jaar al steeds enthousiaster werd van de combinatie met Jeroen ben ik nu gewoon stiekem fan van die twee.
Uiteraard is en blijft de Cauwer ook geweldig, zijn kennis en inzicht is ongeëvenaard maar die laat zich tegenwoordig ook schaamteloos meeslepen in het overdreven chauvinisme van Wuyts. Zet hem naast Renaat en we hebben het hele jaar pure luxe qua commentaar duo’s.

0
heuvelcolombia 11 december 2020 om 10:55

De Cauwer zorgt ervoor dat je ook de eerste uren inschakelt voor wielrennen.
Dat De Cauwer oprecht is over het saaie en soms onbrgrijpelijke gedrag van Roglic prijst hem zeer.

Voor in de finale schakel ik ook graag over naar Engelstalige Eurosport. Kirby en Kelly herkennrn renners het beste!

Voor voor- en nabeschouwingen vind ik Eddy Planckaert het beste. Niet per se inhoudelijk, maar vooral omdat hij een levendig persoon is

0
Groetjesaandevoetjes 11 december 2020 om 11:02

Kelly die renners herkent?

0
heuvelcolombia 11 december 2020 om 12:52

Eerlijk gezegd bedoel ik Kirby, maar goen realiseerde ik me dat Kirby commentor is en geen analist.
Je hebt gelijk.

0
Domestique 11 december 2020 om 11:27

Verbaast me toch dat Clement hier zo hoog staat. Die dreinerige stem en dan altijd die pedante houding erbij alsof hij met de meest waanzinnige inzichten komt.

Karsten Kroon op 2 begrijp ik beter. Die hoor ik ook graag bezig, maar die Jeroen Vanbelleghem die er vaak bij zit trek ik dan weer minder. Net als Clement heeft die een behoorlijk vervelend stemgeluid.

José uiteraard op 1. Het is voor mij bijna nostalgie ondertussen, zoveel mooie wielermomenten beleefd samen met José en Michel. Herygers is inderdaad wat de crossvariant ervan. Je hoort goed dat ze heel veel met Wuyts in een cabine hebben gezeten en bij hem eigenlijk de stiel hebben geleerd.

Een waardige opvolger voor José op Sporza heb ik nog niet gehoord, maar ik kan Boonen en Nys wel appreciëren. Boonen is een echte kenner die je zelden op onzin betrapt, hij praat vlot en straalt natuurlijk een zekere autoriteit uit vanwege zijn eigen carrière. Nys is zakelijker, maar ook altijd met een klare kijk.

De Nederlanders ken ik minder goed, maar de meesten uit het lijstje hier kan ik goed hebben: Nelissen, Boogerd, Bos, Thomas Dekker en eigenlijk zelfs Zonneveld (hoewel die soms ook al net iets te pedant is). Enkel Traksel trek ik niet.

Dan heb je er nog een paar die wel sympathiek zijn, maar eigenlijk weinig tot geen meerwaarde hebben als analist. Dan denk ik aan Tankink, De Backer en Eddy Planckaert. Planckaert is vast amusant voor niet-wielervolgers, met zijn grappen en grollen. Zelf vind ik het toch vooral een ‘zeveraar’ die eigenlijk weinig boeiends over de koers zelf vertelt. Enkel zijn komische anekdotes over zijn eigen koersdagen kan ik wel eens smaken.

Dan is er nog Jan Bakelants, die door Sporza (en dan vooral Ruben van Gucht) als een soort van nieuwe wielerprofessor wordt opgevoerd, maar ik erger me eraan. Hij oreert alsof hij de waarheid in pacht heeft, maar meer dan eens komt er gewoon onzin uit. Ook dat kopje erbij helpt niet.

0
Murcia 11 december 2020 om 13:34

Tankink als analist vind ik ook niet veel, ja hij is een vrolijke noot aan tafel maar op een fenomenaal koersinzicht heb ik hem nooit kunnen betrappen. Boonen vind ik geweldig, hij is onafhankelijk en dat kun je merken aan zijn analyses. De manier waarop hij de sprinttactiek van Trek fileerde was geweldig. Marijn de Vries babbelde een eind rond hoe geweldig en volwassen hun aanpak was en hij liet er geen spaan van heel met die opmerking over het Chiro kamp.

0
girardengo 11 december 2020 om 11:37

Meest rationele en deskundige analist: De Cauwer
Analist met de meeste humor: Kroon

0
Jasper11 11 december 2020 om 11:40

Kroon is zeker niet de beste analist, maar wellicht wel de leukste. Prettig om naar te luisteren. Ik denk dat veel mensen het beste en het leukste door elkaar halen.

Op nr. 1 staat voor mij toch echt Zonneveld. Zoals bekend; you hate him or you love him, maar hij heeft altijd messcherpe analyses en heeft overal een verklaring voor en heeft diepgang in zijn visie. Zit er nagenoeg nooit naast en denkt altijd een stap verder. Heeft gewoon kapot veel verstand van wielrennen.

0
Cayolle 11 december 2020 om 19:21

Helemaal eens!

0
flitsvolger 11 december 2020 om 12:19

Thijs Zonneveld vanwege zijn analyses in de podcasts In het Wiel, waren een meerwaarde naast tv-commentaar (in mijn geval vooral Eurosport) en de updates van Wielerflits.

0
Charlie33 11 december 2020 om 12:43

Waarom doet de redactie geen voorselectie. (zoals wel bij andere categorieen) Het lijkt erop dat jullie niemand voor het hoofd willen stoten.

0
Adrianus 11 december 2020 om 12:52

Jose de Cauwer is echt de beste van allemaal. Wielerkennis, koersinzicht, paraat wielergeheugen,vermakelijk, leuke anecdotes en bovendien een prettige stem om naar te luisteren. Eigenlijk lift Wuyts mee op de rug van de Cauwer, wat betreft de populariteit van het Sporza progamma. Als Sporza niet uit zendt, luister ik ook wel graag naar Karsten Kroon. Bij de NOS zijn de nabeschouwingen met Stef Clement en Danny Nelissen ook niet verkeerd. Waar ik mij echter aan erger, is het figuur Thomas Dekker, vreselijk irritante stem, vooral het showmannetje uithangend, geen toegevoegde waarde en vooral het feit, dat hij met een rioolboekje over de rug van oude ploegmaten zijn bankrekening heeft gespekt, krijg ik maar niet uit mijn gedachten. Dan ben je echt van het laagste van het laagste en verdien je geen podium meer. Begrijp niet, dat ze bij de NOS dit ergerlijk individu steeds maar weer aan de praattafel laten aanschuiven.

0
De Bezemwagen! 11 december 2020 om 13:24

Ik vind Theo Bos zeer helder praten over fietsen. Hopelijk gaan ze hem wat uitproberen als analyst tijdens live verslag. Ben benieuwd hoe hij dat zou doen.

Ik merkte afgelopen Tour dat ik met de NOS begon omdat ik Clement best kan pruimen maar wanneer er werd overgestapt naar Ducroit ik ook overstapte naar Eurosport of de Belg. Maar dit jaar vond ik de Belg ook niet erg fijn om naar te luisteren. Dat ze chauvinistisch zijn snap ik nog wel en dat ze voor Belgen juichen is ook nog logisch maar dit jaar werd ik er helemaal gek van met hun Evenepoel die in elke rit wel werd genoemd en anders Van Aert die moest knechten. Wat een schande dat hij moest knechten voor een eventuele tourwinnaar.

0
Michelangelo 11 december 2020 om 13:37

Exact mijn eigen beleving.

Voor het eerst sinds jaren ben ik van Sporza naar de NOS gezapt ipv andersom. Meestal begon ik op de NOS, inderdaad met / vanwege Clement, en zapte ik naar Sporza bij de wisseling van de wacht. Om vervolgens na enige tijd tot de conclusie te komen dat ik Wuyts met zijn Evenepoel/Van Aert/Groene trui fetisj niet meer trok. Ondanks de aanwezigheid van Jose de Cauwer. En dan toch maar Ducrot…

Ook benieuwd of Theo Bos de stap kan maken van analist achteraf naar co-commentator. Van mij mogen ze hem inderdaad eens die kans geven…

0
Huubi 11 december 2020 om 13:30

Het chauvinisme van Belgen is niet te pruimen.

0
Massimo Bataille 11 december 2020 om 14:08

Ik ga akkoord dat de Van Aert gekte (vooral voor Wuyts) zeer irriterend is ( en ik ben zelf belg). En in de TdF ( en uitbreiding WK) was het echt absurd.
Maar tegelijk moest Kroon in de Giro met het Kelderman-verhaal absoluut niet onderdoen. Wat die man toen allemaal zei sloeg ook nergens op.

0
VerstandOpNul 11 december 2020 om 14:22

Nooit gedacht tot voor kort, maar ik ga voor Thijs Zonneveld.
Ondanks dat het zo’n pedant mannetje is, moet ik toegeven dat zijn analyses in de ‘In het wiel’ podcast altijd heel veel hout snijden en ben ik het eigenlijk vrijwel altijd met hem eens.

0
IlPirata 12 december 2020 om 09:57

Tevens de 'journalist' die voor eigen belang en financiële winst vertrouwelijke gesprekken publiceert, zonder wederhoor. Zie situaties Kroon, Boogerd (boek T.Dekker).
Not my type of guy.

0
Vlinder 11 december 2020 om 15:41

Tijdens de mannenkoers voor mij absoluut de Cauwer. Maar ik moet toegeven dat ik Kroon ook erg prettig vind. Dat is misschien meer vanwege de gezellig babbel (anekdotes , de dieren etc) en ook wisselwerking met Vanbelleghem is aangenaam. Bij de vrouwenkoersen luister ik het liefst naar Roxanne Knetemann en Iris Slappendel. In talkshows zie ik graag Tankink en Theo Bos. Vooral Bos komt met een rustige en realistische kijk op de koers. Tankink is vooral een leuke gezellige gast. Niet persee een superanalist. Planckaert vind ik een clown en dit jaar vooral een onruststoker. Ik heb me echt geërgerd. Zonneveld vind ik in de podcast vooral erg fijn. Thomas Dekker idem. Ducrot trek ik echt niet. Dan zapp ik weg…

0
Brabander 11 december 2020 om 21:32

Normaal gesproken ging mijn stem steevast naar José De Cauwer, maar hij moet het toch (zij het nipt) afleggen tegen Karsten Kroon dit jaar. Door Wuijts word ik toch minder Sporza-minded. Die slaat te ver door tegenwoordig. Daarom vond ik het duo Renaat/ José met de Vuelta echt een verademing.
Maar ook het duo Vanbelleghem/Kroon weet me te boeien. Lekker loos geouweneuzel af en toe. Ik hou er van.

0
IlPirata 12 december 2020 om 06:50

De Cauwer, op grote hoogte, zoals al vele jaren.
Niet onverdienstelijk Clement en Kroon.

0
Lalsacien 12 december 2020 om 08:33

José de Cauwer zonder Wuyts op eenzame hoogte. Met Wuyts erbij wordt hij menselijk…

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone