Dayer Quintana wint slotrit Colombio Oro y Paz, Bernal eindwinnaar

Dayer Quintana wint slotrit Colombio Oro y Paz, Bernal eindwinnaar

foto: Sirotti (archief)

zondag 11 februari 2018 om 20:06

Dayer Quintana heeft in Colombia de laatste etappe van de Colombia Oro y Paz op zijn naam geschreven. Hij kwam solo aan op de laatste beklimming van de dag. Egan Bernal mag de eindoverwinning aan zijn palmares toevoegen.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

De vroege vlucht bestond vandaag in Colombia uit maar liefst 33 renners. Tao Geoghegan Hart, Sebastián Henao (Sky), Nathan Brown, Julian Cardona (EF Education First-Drapac), Antonio Pedrero, Dayer Quintana (Movistar), Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) en onze landgenoot Jetse Bol (Manzana Postobon) trokken ten aanval. De vluchters reden naar een maximale voorsprong van ongeveer vier minuten. De eerste twee tussensprints van de dag waren een prooi voor Miguel Rubiano. Opvallend was dat hij bij de tweede tussensprint Gaviria voor wist te blijven.

Bergpunten
César Nicolas Paredes had duidelijk voor de vroege vlucht gekozen om een gooi te kunnen door naar het bergklassement, waar hij aan het begin van de etappe tweede in stond. Op de eerste klim van de dag, de Cerrito, moest hij alleen Jordan Parra voor laten. Lucas Haedo kwam als derde boven op de beklimming van de derde categorie. Op de tweede beklimming van de dag wist Paredes echter geen rol van betekenis te spelen. Johnatan Cañaveral pakte hier de volle mep, voor Rodrigo Contreras en Jorge Camilo Castiblanco.

De winnaar van de eerste twee tussensprints besloot in de afdaling van de tweede beklimming van de dag te vertrekken uit de kopgroep. Met nog 28 kilometer te gaan begon hij aan een solo, wat hij ongeveer zes kilometer wist vol te houden. Hierna besloot Fernando Gaviria een aanval te lanceren, op jacht naar het maximale aantal punten in de tussensprint. Parra sloot iets later bij hem aan.

Vuurwerk op de slotklim
Contreras was niet tevreden met de stand van zaken dus besloot ook naar voren te rijden. Hij nam niet veel later gelijk afstand van zijn laatste concurrenten. Met nog tien kilometer te gaan op de slotklim had hij ongeveer 30 seconden voorsprong op vier achtervolgers en bijna drie minuten voorsprong op het pak. Movistar voerde namens leider Nairo Quintana het peloton de beklimming op.

Terwijl de eenzame leider het zwaar had in de slotfase was Egan Bernal de eerste van de favorieten die ten aanval trok. Daniel Felipe Martinez sloot al gauw aan bij het 21-jarige rondetalent. Geoghegan Hart hield korte tijd de benen stil en kon zijn Colombiaanse ploegmaats zo nog even op gang helpen. Iets wat hij met volle overgave deed, want hij stond niet veel later zo goed als stil. In de laatste honderden meters werd Contreras nog ingehaald door Dayer Quintana, die het laatste uur verder geen seconde in beeld was.

Achter de winnaar kwam Bernal als tweede binnen, voor ploegmaat Sebastián Henao. In de achtergrond was het peloton volledig uit elkaar geslagen. Nairo Quintana wist niet dicht genoeg te naderen tot Bernal om hem af te houden de eindzege. Hij finishte als tweede in het algemeen klassement. Rigoberto Uran eindigde als derde in de eerste editie van de Colombiaanse rittenkoers.

Dit artikel delen:

30 Reacties

Jan Blokland 11 februari 2018 om 20:08

Zo, echt knap van Bernal.
Nairo Quintana eraf rijden. Wow. Dit wordt een hele grote jongen

0
froomey 11 februari 2018 om 20:10

Hoe goed gaat Bernal wel niet worden? Nu al 5 profzegez en nog maar 21. Quinana werd pas prof toen die 22 werd.

0
WernerFranke 11 februari 2018 om 20:11

Gruwelijk een beeld gebracht, maar een wondermooie eindwinnaar. Nieuwe schakel in de Sky-trein? Vergeet het, volgend jaar is deze gast gewoon overal kopman.

0
AWestie 11 februari 2018 om 20:12

Tuurlijk ook stukje klasse van Bernal, maar hij heeft volgens mij ook het geluk dat Uran en Quintana elkaar nada gunnen en dus niet voor elkaar rijden om Bernal te achterhalen. Het twee-honden-vechten-om-een-been principe.

0
Tinkerbell 11 februari 2018 om 20:14

Blijft jammer dat zo’n groot talent voor zo’n vervelende ploeg rijdt.

0
ronddraaien 11 februari 2018 om 20:17

Dom gereden van Quintana en Uran, maar om als kersvers 21-jarig knulletje derde hond te mogen spelen…

0
Romāns Vainšteins 11 februari 2018 om 20:17

Mij lijkt ‘Quesiqueno’ met name erg vroeg in piekvorm, heel lastig om te zeggen hoe zich dat in topkoersen gaat vertalen.

0
Jan Blokland 11 februari 2018 om 20:20

Hij kan er als derde wel mee heengaan. Je moet het toch maar doen. Let wel heren, hij is nog maar 21 jaar. En het is wel de Ronde van Colombia. Niet zomaar een etappe wedstrijd

0
MatthiasVDH 11 februari 2018 om 20:24

Hebben we dan ooit een groter klimtalent gehad dan Bernal in de laatste 10 jaar? Niemand stond zo ver op 21 jarige leeftijd.

0
Polleke 11 februari 2018 om 20:44

Lopez is 23, heeft al 2 benen gebroken maar toch al de RVZwitserland, Oostenrijk en diverse etappes en top 10 in GT’s op zijn palmares,,,gaat vuurwerk geven als al die Colombianen een keer bananas gaan…

0
Agos-Vidalos 11 februari 2018 om 20:53

Scorebordjournalistiek! Hij is volgens mij meer in vorm dan Uran en Quintana. Bernal was namelijk ook al actief in Australië, de andere heren maken hun eerste kilometers van het jaar. Bovendien staart iedereen zich blind op de leeftijd van die jongen alsof het de factor 10 betreft van zijn wielertalent. Ja, hij is al goed maar het is geen wielergod die iedereen op een hoop gaat fietsen de komende jaren. Inderdaad, de tijd zal het leren.

0
ronddraaien 11 februari 2018 om 20:56

@agos
“Ja, hij is al goed maar het is geen wielergod die iedereen op een hoop gaat fietsen de komende jaren.”
Euh toch wel.

0
NDI22 11 februari 2018 om 20:59

Heel aparte finish. Dayer was inderdaad niet in beeld geweest, ik dacht zelfs dat hij een fout maakte op de finish lijn. Maar dat was de regie die tussen allerlei camera’s wisselde en de achtervolgende groep niet in beeld had. De andere Henao kwam ook uit het niets Bernal helpen nadat Hart gelost was.

0
Benito 11 februari 2018 om 21:04

[Adrie van der Poel Modus] Hoe kan een 21 jarige van 60 kilo, een voornamelijk vlakke tijdrit van 25 km winnen op het Colombiaanse kampioenschap met 52.3 km/u. Terwijl die zelfde persoon een jaar eerder in een vlakke tijdrit van 10 km in de Tirreno Adriatico niet verder komt dan 47.7 km/u, waar de winnaar 53.4 km/u rijdt?

0
WernerFranke 11 februari 2018 om 21:09

@benito
Zijn concurrenten gingen bijna even hard, dus het zal wel een pijlsnel parcours zijn. Daarnaast was zijn tijdrit het onderdeel waar hij deze winter het meest aan gewerkt heeft, en van Androni naar Sky zal dat wel voor verbetering zorgen.

0
FVH 11 februari 2018 om 21:23

@MatthiasVDH
Andy Schleck misschien
Ondertussen ook al 11 jaar geleden dat hij tweede werd in de giro
Doodzonde hoe die zijn carrière verlopen is

0
ChefSpijker 11 februari 2018 om 21:24

Alleen het starten met Sky-materiaal ipv Androni-materiaal zal waarschijnlijk al een flink verschil maken. Neem daarbij een verbeterde positie, training, begeleiding en je schiet al een hoop op.

0
Benito 11 februari 2018 om 21:34

Waar ik geen rekening mee had gehouden is de hoogte, dat zal nog wel het meeste uitmaken, Medellin ligt op ongeveer 1500 meter. Weet niet hoe de wind stond, maar zonder wind gerekend, kom ik volgens snelle berekening erop uit dat hij rond de 400 Watt moet hebben getrapt. Voor iemand van 60 kg is dat 6.67 W/kg.

0
Stenalic 11 februari 2018 om 21:42

He maar jongens, even serieus! Die Bernal!!! Die jongen is pas 21 maar nu al zo ontzettend goed! Wat een talent! Moet wel heel gek lopen of hij wordt de nieuwe recordhouder winaar grote rondes. 8x de tour aan het einde van zijn carrière, minstens! Mark my words!!

0
marehoek 11 februari 2018 om 21:47

Dayer Quintana leek hij zo corpulent , of is hij zo zwaar ?

0
FietsPanKrukVor 11 februari 2018 om 22:01

@NDI22 Sebas Henao zat net als Hart (en D Quintana) in de vroege ontsnapping, die zaten hele tijd bij Sevilla en nog 2-3 andere maar die zijn sinds Contreras weg reed eigenlijk nie tmeer in beeld geweest.

0
west 11 februari 2018 om 22:02

@marehoek
Die jongen moet verplicht een heel klassiek voorjaar rijden, bij gebrek aan andere kandidaten.

0
04398 11 februari 2018 om 22:57

Ze hebben er weer eentje binnen hoor bij sky, die Bernal komt er wel. Alleen jammer dat zijn tijdrit nog wat minder is maar goed dat heeft Quintana ook en die kan ook rondes winnen en ik zie in Bernal toch net iets meer talent vooralsnog.

0
teunster 11 februari 2018 om 23:15

Of hij grote rondes gaat winnen weet ik niet, maar hij lijkt ook dit jaar weer te bevestigen. Poe!

0
flashke 11 februari 2018 om 23:23

De vraag is niet of hij een Grote Ronde gaat winnen, maar wanneer hij een Grote Ronde wint.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone