Davide Ballerini sprint naar zege in Omloop Het Nieuwsblad

Davide Ballerini sprint naar zege in Omloop Het Nieuwsblad

foto: Cor Vos

zaterdag 27 februari 2021 om 16:02

Davide Ballerini won zaterdag de Omloop Het Nieuwsblad. De renner van Deceuninck-Quick-Step bleef in een sprint met een omvangrijke groep Jake Stewart en Sep Vanmarcke voor.

Het seizoen is begonnen. Om 11.05 uur klonk het startschot voor de 76e Omloop Het Nieuwsblad in Gent.

Vroege vlucht met De Backer en De Ketele
Een vroege vlucht liet niet lang op zich wachten. Al na enkele kilometers reden Kenny De Ketele, Bert De Backer, Yevgeniy Fedorov, Matis Louvel en Ryan Gibbons weg uit het peloton. In de uren die volgden kregen zij met een voorsprong van acht minuten volop de ruimte.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick-Step en Movistar jagen op vroege vlucht
Met nog 140 kilometer te gaan begonnen Movistar en Deceuninck-Quick-Step zich om de voorsprong van het vijftal vooraan te bekommeren. Met twee renners op kop haalden zij steeds weer kleine hapjes uit hun achterstand.

Ondertussen doemden met de Leberg, Den Ast, Kattenberg en Holleweg de eerste hellingen op. Na elke helling nam de nervositeit in het peloton een beetje toe. We zagen het terug in het aantal valpartijen: Mark Padun, Paul Martens, Sonny Colbrelli, Sep Vanmarcke en Otto Vergaerde gingen allemaal naar de grond nog voor de finale goed en wel was begonnen.

De valpartij met Vanmarcke – foto: Cor Vos

Toen Kasper Asgreen op zeventig kilometer van de meet met een flinke kopbeurt nog maar eens een hap uit de voorsprong (2 minuten en 30 seconden) van de vroege vlucht haalde, werd duidelijk dat de eerste aanvallen niet lang meer op zich lieten wachten. Victor Campenaerts en Julius van den Berg probeerden het, maar werden even snel weer geneutraliseerd.

Rutsch, Kooij en Jacobs proberen het
Jonas Rutsch kon daarna rekenen op meer succes. Op 68 kilometer van de finish ging de Duitser er vandoor. De 23-jarige renner kreeg de kopgroep in het vizier, maar werd op 52 kilometer van de meet weer tot de orde geroepen na de Wolvenberg.

De finale leek daarna definitief begonnen. Op weg naar de Molenberg maakten Olav Kooij en Johan Jacobs zich los van het peloton. Zij haalden als eerste de vroege vlucht bij. Bij de favorieten bleef de actie van de twee talenten van Movistar en Jumbo-Visma niet onopgemerkt.

Molenberg maakt brokken
Een tiental coureurs, waaronder Julian Alaphilippe, Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke, Tom Pidcock en Davide Ballerini, maakten de oversteek op de Molenberg en gingen met een halve minuut voorsprong naar de tweede passage van de Leberg en de Berendries.

Alaphilippe solo na aanval op Berendries
Op de Berendries ontbond Alaphilippe zijn duivels. De wereldkampioen gaf er een snok op en reed Van Avermaet, Vanmarcke en Pidcock uit de wielen. Met nog dertig kilometer te gaan stevende Alaphilippe alleen af op de finish.

Alaphilippe in de aanval – foto: Cor Vos

Muur van Geraardsbergen en Bosberg maken geen verschillen
De renner van Deceuninck-Quick-Step had al snel een voorsprong van dertig seconden te pakken, maar vlak voor de Muur van Geraardsbergen smolten alle groepen in de wedstrijd weer samen. Een groep van veertig renners reed vervolgens tezamen omhoog.

Gianni Moscon probeerde het na de Kapelmuur. De Italiaan zag zijn poging enkele kilometers later op de Bosberg stranden. Op deze laatste beklimming zagen we nog een aanval van een renner van Qhubeka ASSOS, maar ook hij kon het peloton niet uit elkaar scheuren.

Massasprint in de maak
Een massasprint was vervolgens in de maak. Met Bryan Coquard, Christophe Laporte en Alexander Kristoff waren er nog enkele rappe mannen vooraan aanwezig. Deceuninck-Quick-Step controleerde dan weer het peloton voor Ballerini.

Ballerini wint Omloop Het Nieuwsblad – foto: Cor Vos

Ballerini wint
Een mechanisch probleem in de slotkilometer zorgde ervoor dat er een streep kon door de naam van Kristoff, maar vermoedelijk kon de Noor ook niks meer uitrichten tegen de dominantie van Deceuninck-Quick-Step. De Belgische WorldTour-ploeg piloteerde Ballerini in de laatste meters tamelijk eenvoudig naar de zege. Tweede werd Stewart, derde Vanmarcke.

Dit artikel delen:

95 Reacties

CechRepublic 27 februari 2021 om 16:05

Ze doen het toch gewoon weer. Knap gedaan hoor.

0
Sven.99 27 februari 2021 om 16:06

Pff had het wel echt willen zien tegen kristoff. Nu tegen c sprinters was het echt eitje.
Saaie editie, omstandigheden té goed.

0
HoofdIsVrij 27 februari 2021 om 16:07

Knappe prestatie van Jake Stewart dat die hier nog bij zat.

Verder wat gezapige koers. We hebben toch de grote 3 nodig voor echt vuurwerk. Één is niet genoeg. Benieuwd of MvdP morgen mij kan tegenspreken.

0
Romāns Vainšteins 27 februari 2021 om 16:15

Op het oog een gezapige koers maar wel een aantal interessante dingen kunnen zien. Ballerini lijkt me ook niet meteen een gelukswinnaar die hier de mogelijkheid van een sprint pakt maar iemand die tot toegespitste kopman op de keien groeien kan. Die heeft toch wel het hele palet Flandrien in zich.
Flippie geweldig maar kansloos op de pelotonwegen richting de muur, hij geeft daar natuurlijk wel Ballerini mooi de kans om zich naar helemaal alleen op de foto (van opzij) te sparen.

0
Elvs 27 februari 2021 om 16:08

Niemand die in de laatste km’s had kunnen proberen het karretje van QS in de poep te rijden? Deze uitkomst was 10 km voor het eind wel duidelijk

0
CechRepublic 27 februari 2021 om 16:09

Ze reden natuurlijk gewoon stevig door.

0
Michelangelo 27 februari 2021 om 16:14

Ze reden wel stevig door, maar op deze manier laat je jezelf naar de slachtbank rijden.

Bijv AG2R, met heel veel man erbij maar niks proberen.

Overigens: Asgreen beslist eigenlijk de sprint voor Quickstep. Mee insturen in de bocht, en daar het gat laten vallen. Niet sportief, wel effectief.

0
Elvs 27 februari 2021 om 16:20

Ze reden idd door, maar geen enkele poging ondernemen werkt natuurlijk ook niet.

Erg jammer van Kristoff, had nog enige spanning kunnen brengen

0
Romāns Vainšteins 27 februari 2021 om 16:29

Onmogelijk op deze wegen met deze wind.

0
CechRepublic 27 februari 2021 om 18:19

Wat ik eigenlijk bedoelde, maar veel te understated schreef, was dat ze simpelweg veel te hard reden met vier man om iets zinvols te proberen. Gewoon knap gedaan van DQS, maar wel saai ja, Dat zijn topprestaties wel vaker om te zien.

0
Veloburto 27 februari 2021 om 16:09

Mmm, ik vond dit de gaarste editie ooit, maar kan ook aan mij liggen

0
Frank V 27 februari 2021 om 16:10

Verdiende overwinning. DQS nam verantwoordelijkheid en kort na de Bosberg met Lampaert en Asgreen én Alaphilippe. Zo hou je de ploeg natuurlijk uit de moeilijkheden. En ja hoor, ze vielen weer. Dik balen voor Kristoff. Buiten alle chaos om hield DQS soeverein de kop. Toen was het nog een koud kunstje voor de man in vorm Ballerini. Vanmarcke geeft ondanks de val blijkt van hele goeie benen.

0
Gebruikersnaam 27 februari 2021 om 16:10

Enige ploeg die het verdiende, in alle omstandigheden blijven koersen.

0
Franco Ballerini 27 februari 2021 om 16:11

Tegenvallende koers. Alleen Alaphillipe kon me wel bekoren.

0
bilthoven 27 februari 2021 om 16:11

Wat een talent, die Jake Stewart!!! Net een half jaartje prof en dan al zo sterk dit seizoen. Werd ook al 4e in de Ster van Besseges.

0
S. Morgenstern 27 februari 2021 om 16:11

Niet de meest boeiende editie, maar toch genoeg leuke dingen gezien. Flip die iedereen degradeert meer zonder zijn maatjes toch zijn limieten heeft tegenover het peloton. Ballerini met een overtuigende sprint. Pidcock die zich toont als toekomstige topper op dit terrein. Kooij die zich er als 19jarige heerlijk tussen gooit in de voor finale. Stewart op het podium. De Luxemburgse kampioen. Die jonge gast van Movistar die ook al zo goed klom de laatste weken.

De subtoppers vielen wel wat tegen, waardoor het er op lijkt dat we in de monumenten het koersbeeld in de finale al uit kunnen tekenen. Greg had er bijvoorbeeld weinig op zitten en de mannen van Trek waren zelf al helemaal afwezig.

0
Sven.99 27 februari 2021 om 16:11

Vanmarcke 3e in een groepssprint Gilbert 5e, dan weet je dat er weinig snelle mannen bijzitten
Laporte en coquard ook last gehad van de val?
Slecht in beeld gebracht

0
Lalsacien 27 februari 2021 om 16:52

Ik dacht te zien dat de twee Fransen inderdaad wat last hadden van de val maar ze zaten ervoor eigenlijk al te ver van achteren om echt kans te maken.

0
Jopster 27 februari 2021 om 16:12

Vanaf km 60 alleen maar Deceuninck – Quick Step renners vooraan gezien. Met dit sterrenteam moest het ook wel maar prima uitgespeeld.

0
platteprijs 27 februari 2021 om 16:12

Tumultueus slot van een wedstrijd die we snel weer vergeten. De valpartij creëerde veel meer chaos dan in beeld was. De drie van Jumbo waren daarna helemaal weg.
Ballerini wel verdiend, vooral omdat hij al in de kopgroep zat.

0
Gebruikersnaam 27 februari 2021 om 16:14

Tja, als je daar gehinderd wordt, dan zat je ook gewoon al te ver

0
platteprijs 27 februari 2021 om 16:15

Met zijn drieën kun je naar voren rijden in de laatste km’s, net als die mannen van Intermarchë deden. Maar je had idd je ook voorin kunnen nestelen, dat klopt.

0
Gebruikersnaam 27 februari 2021 om 16:18

In deze koers ga je in de smalle bochtige slotkilometer niet veel meer opschuiven

Blijkbaar wisten alleen DQS, Gilbert en Vanmarcke dat

0
S. Morgenstern 27 februari 2021 om 16:22

Niet in de slotkilometer, wel in het stuk ervoor waar ze volop aan het opschuiven waren. Die valpartij aan de linkerkant maakt er echter een heel aantal kansloos.

0
jkjustin 27 februari 2021 om 16:12

Ondanks de val van Stybar, hadden ze bij DQS volledig de controle vandaag.

0
Limal 27 februari 2021 om 16:12

Dit was de koers van de desillusie. Het kopgroepje dat wegreed had mooie namen, maar Alaphillipe besloot om van veel te ver aan te vallen en dan liepen ze allemaal stilletjesaan leeg. Geen onverdiende winnaar met Ballerini, maar de lekke band van Kristoff nam ook daar nog de spanning van weg.

Hopen dat Kuurne meer spektakel levert en dit tot aan de meet!

0
Koersmaniak 27 februari 2021 om 16:12

Ballerini was mooi afgezet, met strijkijzers Vanmarcke en Gilbert in het wiel. Geen van de snelle mannen die zich wist te positioneren, gek..

0
platteprijs 27 februari 2021 om 16:16

Vanmarcke is geen strijkijzer, Ballerini is gewoon echt snel

0
Koersmaniak 27 februari 2021 om 16:22

Spreekwoordelijk wel.
Als je kijkt wie er is snelle mannen: Coquard, Trentin, Heather, Pedersen, Theuns,… Ik weet niet wie er nog allemaal bij zat.
Die snelle mannen zouden zich beter moeten kunnen plaatsen

0
Jacco van Stierop 27 februari 2021 om 16:13

Sterk staaltje ploegwerk van DQS en uitstekend afgemaakt door Ballerini. Aardige préfinale maar vanaf De Muur zakte het helaas in. Wel fijn het Vlaamse landschap weer te zien.

0
Wheely 27 februari 2021 om 16:14

Ik voorspel dat ze morgen met minder man naar de meet gaan rijden.

0
Romāns Vainšteins 27 februari 2021 om 16:17

Dat denk ik ook. De wind in de finale is meestal de sleutel in deze.

0
Michelangelo 27 februari 2021 om 16:17

Asgreen speelt het leep in de laatste bocht. Laat daar mooi een gaatje vallen, waardoor een groot deel van het peloton klaar is.

Maar ja, dat krijg je ook als je de blauwe brigade op deze manier laat rijden.

0
Romāns Vainšteins 27 februari 2021 om 16:19

Er was ook geen ander treintje en evenmin een snelle die het aandurfde om daarvoor al Ballerini s wiel te pakken. Sowieso link om te doen want die gast is erg behendig.

0
Frank V 27 februari 2021 om 16:22

Niet sportief zei je ook al. Moeten we hier problemen mee hebben? Dis toch koers.

0
Michelangelo 27 februari 2021 om 16:48

Ach, het hoort erbij.
Maar probleem is wel dat je er een aantal hebt die vol door de bocht willen, en dan iemand die zich in de bocht laat terugzakken. En remmen in de bocht is nooit echt prettig. Was duidelijk een bewussie, had ook kunnen afgeven en rechtdoor kunnen sturen om het aan de rest te laten.

Maar het zet wel de anderen van Quickstep in de zetel. En da’s de kwaliteit van de blauwe mannen en het (tactisch?) onvermogen van de andere ploegen.

0
tendam 27 februari 2021 om 16:18

Alaphilippe en in mindere mate Pidcock de sterksten in koers, maar de omstandigheden zaten niet mee. Verder snel weer vergeten, deze Omloop die meer op Kuurne leek.

0
Sven.99 27 februari 2021 om 16:20

Leuk kennismaken, Jake Stewart

0
S'mon 27 februari 2021 om 16:20

Ik hoop dat Pidcock zich in de toekomst niet enkel richt op grote rondes, maar ook op de (Vlaamse) klassiekers.

Mooie overwinning van DQS, echt teamwork!

0
Michiel De Rooij 27 februari 2021 om 16:21

Op een paar km voor de meet ging de deurbel. Ik kwam terug en zag de herhaling vd sprint. Geen enkele Jumbo erbij, terwijl er 3 in de kopgroep zaten. Wat ske beurt?

0
Limal 27 februari 2021 om 16:23

DQSke beurt

0
Emergo 27 februari 2021 om 16:29

Valpartij in het peloton en net op de verkeerde plaats zitten.

0
Cochise 27 februari 2021 om 16:25

Toen Zonneveld, Wuyts en De Cauwer in een podcast smalend zeiden dat Ballerini een goed renner is maar niet om rekening mee te houden in de kasseikoersen had ik al het gevoel dat ze dat wel eens terug op hun bord zouden kunnen krijgen. Het gebeurt sneller dan gedacht.

Oke, hij was gediend door de omstandigheden maar toch ook al mee met die 12 dus de overwinning zeker niet gestolen.

0
Romāns Vainšteins 27 februari 2021 om 16:28

Ik heb het vermoeden dan Ballerini deze jaargang al standaard bij de besten mee gaat rijden op wellicht de ronde na dan. Morgen start ie ook neem ik aan?

0
Gitan 27 februari 2021 om 16:31

Nee, morgen is het voor Hodeg mocht het sprinten worden.

0
Wim Kruithof 27 februari 2021 om 16:39

Romans, mooi staaltje grammatica. ;-)

0
Frank V 27 februari 2021 om 16:43

Lampaert herinnerde ons nog aan het EK en de Druivenkoers, waar Ballerini de enige was die VDP kon volgen.

0
Peter Lippens 27 februari 2021 om 17:08

Wie houdt er rekening met de mening van Wuyts en al zeker van die gekke Zonneveld ook niet. Ballerinin is gewoon erg snel, net onder de absolute topsprinters en blijkbaar ook goed in de kasseiklassiekers.

0
Berggeit1988 27 februari 2021 om 17:25

Haha ja helemaal mee eens. De grote favoriet voor San Remo. Rijdt hij morgen ook?

0
Wheely 27 februari 2021 om 19:12

Tijdens de Tour de la Provence schreeuwde ik al hoog van de toren dat we Ballerini op mogen schrijven voor MSR. Wuyts en Zonneveld snappen er niks van.

0
Wim Kruithof 27 februari 2021 om 16:37

Als Alaphilippe oprecht wegreed met Ballerini op het oog, zou dat een mooi staaltje teamwerk zijn. Dit is wat Ballerini in het flashinterview zegt. Lijkt mij toch vooral dat hij zelf wilde floreren… en Ballerini een prettige tweede optie was.

0
Gala 28 februari 2021 om 07:56

Denk ik ook.
Plan was m.i. dat Alaphilippe nog enkele mannen zou meegekregen hebben na de Berendries om dan nog eens verschroeiend uit te halen op de Bosberg. Pas toen hij alleen kwam te zitten heeft men bij DCQS naar plan 2 geschakeld.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone