David van der Poel en Brand in Wereldbeker Tábor terug in nationale selectie
foto: Cor Vos
maandag 11 november 2019 om 10:14

David van der Poel en Brand in Wereldbeker Tábor terug in nationale selectie

Na de succesvol verlopen Europese kampioenschappen in Italië richt de Nederlandse crossselectie zich nu op de volgende Wereldbeker. Vanochtend is bekendgemaakt welke renners zaterdag aan de start staan in Tábor.

Nederland verliet met liefst vier gouden medailles en drie bronzen plakken het EK veldrijden in Silvelle en werd daarmee de grote winnaar van het medailleklassement. Met Mathieu van der Poel en Yara Kastelijn werden bij de elite de titels weggekaapt en Ceylin del Carmen Alvarado en Puck Pieterse toonden zich respectievelijk de beste belofte en junior. Ook Annemarie Worst en Shirin van Anrooij vielen in de prijzen.

“Na de succesvolle EK reizen we af voor de Wereldbeker in Tabor. Er zijn geen grote wijzigingen ten opzichte van de Wereldbeker in Bern. David van der Poel sluit weer aan, nadat hij last van zijn rug had bij de Europese kampioenschappen”, laat bondscoach Gerben de Knegt weten. “Hopelijk heeft de rust David goed gedaan en kan hij weer naar zijn niveau toegroeien de komende weken. Ook Lucinda Brand is weer van de partij en is tevens de winnares van vorig jaar in Tábor.”

Ook U23-renner Jens Dekker sluit na lange tijd weer aan. In het seizoen 2015-2016 was hij met veertien zeges met voorsprong de beste junior ter wereld, maar bij de beloften kon Dekker zich tot dusver niet verder ontwikkelen en werd vooral wisselvalligheid troef. Nu heeft hij zijn zinnen gezet op Tábor. De Knegt: “Na zijn overwinning in de cross op de Koppenberg ben ik benieuwd hoe hij het doet in deze Wereldbeker.”

Selectie Elite-mannen
Mathieu van der Poel
Lars van der Haar
Corné van Kessel
Joris Nieuwenhuis
David van der Poel
Stan Godrie
Sieben Wouters
Maik van der Heijden

Selectie Elite-vrouwen
Annemarie Worst
Lucinda Brand
Ceylin del Carmen Alvarado
Inge van der Heijden
Maud Kaptheijns
Yara Kastelijn
Manon Bakker
Sophie de Boer
Geerte Hoeke
Puck Pieterse
Shirin van Anrooij

Selectie U23-mannen
Ryan Kamp
Tim van Dijke
Kyle Achterberg
Pim Ronhaar
Luke Verburg
Jens Dekker

Selectie Junior-mannen
Hugo Kars
Tibor del Grosso
Danny van Lierop
Joost Brinkman
Bailey Groenendaal
Salvador Alvarado

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
11 november 2019 11:13
Ook voor de allerbeste moet geen ongezonde situatie gecreëerd worden!

Dat Mathieu van der Poel uitstekende uitslagen kan voorleggen is een feit. Maar ik heb de indruk dat hij daardoor (en dus niet zijn ploegleider en bondscoach)alles kan bepalen wat hij wil. De renner is tevens de baas.

Zo ben ik er ook ervan overtuigd dat als een andere renner dezelfde ,weinig indrukwekkende resultaten als David van der Poel zou voorleggen,hij geen contract had gekregen bij Corendon. Toen Corendon Mathieu contracteerde..moest men er David op de koop toe bijnemen! En het was luisteren geblazen!

Op zondag heeft David last van zijn rug, maar kan een dag later wel weer prima starten in Niel. Bondscoach de Knegt is vervolgens niet verbaasd...nee..integendeel...die laat nog begripvolle,zalvende woorden optekenen in voorliggend stuk van Wielerflits(11 november 10:14):

"David van der Poel sluit weer aan, nadat hij last van zijn rug had bij de Europese kampioenschappen, laat bondscoach Gerben de Knegt weten. Hopelijk heeft de rust David goed gedaan en kan hij weer naar zijn niveau toegroeien de komende weken".

Dit patroon zie ik al tijden lang,zoals ik ook in het verleden continu de aanhoudende dalende lijn van Boom zag. Waar dat toe leidde is duidelijk geworden.

Conclusie: Mathieu van der Poel rijdt -tot nu toe-uitstekende resultaten, maar dat een bondscoach en de leiding van Corendon bij de familie van der Poel in dienst zijn komt over als een ongezonde situatie. Dat heb ik nog niemand anders zien klaarspelen: Bondscoach en ploegleiding als ja-knikkers. Ben benieuwd naar de uitslag van David van der Poel in Tabor.
  11 november 2019 11:24
  Los van dat David in kleinere buitenlandse crossen zelf nog wel eens wint, is dit toch verre van een unieke situatie? Best vaak dat familieleden van wereldtoppers in de staf of selectie van de renner worden opgenomen. Een plekje daar opofferen is dan het behouden van de wereldtopper waard.

  Zie Juraj en Peter. Of Gorka en Joseba. Sep en z'n broer die mecanicien(?) is. Broertje VIviani en Sabatini hebben vast ook niet om hun prestaties een contract gekregen bij Cofidis. Al won broertje wel vanuit het niets opeens een massasprint dit najaar. Maar goed David wint ook zo zijn crossjes dus. In elk geval zijn er tig voorbeelden te bedenken en is het helemaal niet raar dat dit gebeurt.
  11 november 2019 12:04
  Nummer 11 van de UCI, winnaar van de EKZ Cross Tour. Zou zo iemand bij een ander team echt nooit een contract krijgen?
11 november 2019 11:32
@chefspijker

Uit meerdere rare gevallen mag niet afgeleid worden dat het daardoor aanvaardbaar wordt. Dat is een denkfout. David wint zijn crosjes in B-koersen tegen Janneke,Mieke en klein Pierke. Ik heb hem bij de elite nog nooit een grote koers zien winnen! Een contract moet geboden worden op basis van onweerlegbare prestaties, maar toch niet op basis van een familierelatie;..wat krijgen we nou.
  11 november 2019 11:54
  Wanneer die andere gevallen nooit een ongezonde situaties hebben opgeleverd, dan kun je ze uitstekend gebruiken als tegenargument bij de stelling dat het in dit geval op een ongezonde situatie lijkt.
  11 november 2019 12:00
  De resultaten van David in de afgelopen seizoenen waren goed genoeg voor een profcontract. Het niveau was hoger dan bijv. Meisen en Jim Aernouts. Alleen dit seizoen is het nog niet goed, mede door die rugproblemen. Vorig jaar top10 in een aantal WB en SP crossen. Derde in Neerpelt en Essen. Top20 in de UCI ranking.
  11 november 2019 12:02
  Gast, wat is er met je?

  Volgens mij mogen de gebroeders Roodhooft contracteren wie ze willen, en dat zullen ze doen met het bedrijfsbelang als criterium. David kan best onderdeel zijn van het contract van Mathieu, en dat is alleen maar goed als daardoor voor Mathieu een betere omgeving om te presteren wordt gecreëerd.
  Verder zou ik niemand weten die beter is dan David en hem kan vervangen in deze selectie.
  11 november 2019 17:02
  Waarom niet? Als de prestatie van broertje Poel/Sagan/Nibali/Bouhanni/Indurain/Coppi helpt bij het presteren van hun betere broer, dan is dat toch reden om ze mee te nemen? Je koopt voor een topper toch ook de beste mechanieker, het beste materiaal en de duurste energiereep (pijnlijk voorbeeld) of niet? Terwijl er ook nog nooit een energiereep een wedstrijd heeft gewonnen.

Reacties zijn gesloten.