David Lappartient verdedigt keuze voor Rwanda: “Ik zie een regering die mensen verenigt”
foto: Cor Vos
zaterdag 25 september 2021 om 16:01

David Lappartient verdedigt keuze voor Rwanda: “Ik zie een regering die mensen verenigt”

David Lappartient staat achter de keuze om het WK in 2025 toe te wijzen aan Rwanda. De Franse UCI-voorzitter vertelt in gesprek met CyclingNews: “Ik zie een regering die mensen verenigt.”

“Er spelen daar natuurlijk bepaalde dingen”, doelt Lappartient op het regime van Paul Kagame, dat soms twijfelachtig in het nieuws komt. Deze week bijvoorbeeld, toen de bekende Rwandees Paul Rusesabagine, die in 1994 tijdens de genocide ongeveer 1200 landgenoten redde in zijn ‘Hotel Rwanda’, tot 25 jaar celstraf werd veroordeeld wegens vermeend terrorisme. Critici beweren echter dat kritiek op Kagame ten grondslag ligt aan de veroordeling van de volksheld.

“Ik weet niet of er ergens in de wereld een perfecte democratie bestaat”, verweert Lappartient zich. “Ik heb altijd gezegd dat mensenrechten een belangrijk onderwerp zijn voor ons. Ik ben naar Rwanda geweest en heb veel Rwandezen ontmoet. Wat ik daar zag, is een regering die een zeer gecompliceerde crisis heeft doorstaan en nu in staat is mensen te verenigen.”

“Als je kijkt naar waar Rwanda vandaan komt en waar het nu is, denk ik dat dat alleen kan worden bereikt met echt leiderschap. Soms moeten we niet naar alle regeringen in de wereld kijken door onze Europese bril. Ik geloof oprecht dat er veel steun is voor de autoriteiten in Rwanda, voor wat zij hebben gedaan op het gebied van gezondheid, op het gebied van cohesie”, eindigt hij.

 
10 Reacties
Sorteer op:
25 september 2021 16:22
UCI voorzitter is recent inbRwanda geweest zn heeft er vele mensen ontmoet. Is waarschijnlijk zijn zwart smeergeld daar even gaan ophalen want zo werkt dat.
  25 september 2021 16:42
  Top dat jij ons even uitlegt hoe het werkt. Toch weer een leerzaam dagje geweest zo, bedankt.
  25 september 2021 17:59
  Dat zal wel niet, maar wel altijd hét zwakke argument om te gebruiken: "ik ben er zelf geweest en de mensen waren blij" Hij klinkt nu net als Sneijder over Quatar. Hij had de keuze voor Rwanda best kunnen verdedigen, maar nu komt ie over als een kneus.
25 september 2021 16:57
“Als je kijkt naar waar Rwanda vandaan komt en waar het nu is, denk ik dat dat alleen kan worden bereikt met echt leiderschap." Fijne knul die Lappertient. Er worden in Rwanda onafhankelijke journalisten vermoord. Corrupt tot op het bot deze man.
  25 september 2021 17:33
  Helaas is de realiteit dat een aanval op de onafhankelijke journalistiek de afgelopen paar jaar zeker mensen verenigt(kijk naar Hongarije, Polen, VS, Rusland etc.), kan me alleen niet voorstellen dat onze vriend Lappartient het daarover heeft. Maar dat de UCI(of welke grote sportbond dan ook, de meest bizarre verhalen lees je overigens vooral over de internationale schaakbond) corrupt is en schijt heeft aan mensenrechten mag toch geen verassing meer zijn.
25 september 2021 17:59
Dit is onvergeeflijk. Ik wilde graag wachten tot het tegen die tijd eens aandacht vraagt, maar dit is te erg. Sport is sport, en een WK in Rwanda is dus prima (zoals ook in Quatar of Bejijng of Kazachstan, Wit-Rusland…). Als je een regime gaat goed praten waar met gezond verstand heus wel wat op af te dingen valt ben. Fouter dan fout. Wat een schoft! Er zijn er recentelijk al op staande voet ontslagen voor minder…
  25 september 2021 18:02
  Ik geloof dat mensen als jij echt geen flauw benul hebben van de situatie daar en vooral hoe die was. Wil niet zeggen dat het er nu de goede kant op gaat, maar de meest mensen roepen maar gewoon wat.
25 september 2021 18:06
Gemiste kans. Snap de keuze voor Rwanda heel goed en de motivering van Lappaertient kan ik grotendeels wel volgen. Maar waarom niet wat strenger zijn en een puntje van kritiek laten doorschemeren? Geef gewoon aan dat je de laatste ontwikkelingen niet bepaald goed keurt en de beslissing niet nooit meer kan worden terug gedraaid. Nu is het alle (terechte) kritiek wegwuiven en dan kom je snel lachwekkend over.
25 september 2021 18:20
Rwanda is naar Afrikaanse begrippen momenteel tamelijk stabiel en veilig. Dat klopt. Nochtans zou Lappertient de regering van Kagame niet mogen prijzen - die "vereniging" gebeurt wel met zwaard en zweep in de hand. Aan de andere kant: als (hele) grote sportbonden kampioenschappen organiseren in landen als Wit-Rusland, Qatar en China, is Rwanda bepaald niet het slechtste in dat rijtje.
25 september 2021 21:05
Misschien het artikel in NRC van zaterdag maar eens lezen over het hoe en wat m.b.t. de ontvoering door Rwanda van Paul Rusesabagine.

Reacties zijn gesloten.