David Gaudu klopt Wout van Aert op de streep in derde rit Dauphiné

dinsdag 7 juni 2022 om 16:41
David Gaudu klopt Wout van Aert op de streep in derde rit Dauphiné

foto: Cor Vos

David Gaudu heeft de derde etappe van het Critérium du Dauphiné achter zijn naam gezet. Op de aankomst bergop in Chastreix-Sancy dacht Wout van Aert dat hij de eindspurt van het uitgedunde peloton had gewonnen, maar de Belg juichte te vroeg. Gaudu had zijn jump net iets beter getimed en pakte de zege. Van Aert werd wel de nieuwe leider.

Op de derde dag kregen de renners voor de eerste keer een aankomst bergop voorgeschoteld. Met 2700 hoogtemeters beloofde het een interessante en uitputtende dag te worden. Met de winnaar van gisteren, Alexis Vuillermoz, als nieuwe drager van de gele trui, werd de koers even voor half een op gang gebracht. Sebastian Schönberger (B&B Hotels-KTM) was de aanstichter van de eerste kopgroep en kreeg Omer Goldstein (Israel-Premier Tech), Jonas Gregaard (Uno-X) en Thomas Champion (Cofidis) met zich mee.

Vroege vluchters Goldstein, Champion, Schönberger en Gregaard – foto: Cor Vos

Opmerkelijke tegenaanval van B&B Hotels-KTM
Goldstein moest zich al snel weer laten terugzakken, waarna de overige drie vluchters ruim drie minuten wegreden. In het tweede koersuur ontstond een opmerkelijke tegenaanval van drie man van B&B Hotels-KTM. Pierre Rolland, drager van de blauw-witte bergtrui, ging samen met Alexis Gougeard en Miguel Heidemann op zoek naar ploegmaat Schönberger en zijn vluchtmakkers en na 64 kilometer sloten zij van voren aan. TotalEnergies, de ploeg van leider Vuillermoz, hield de ontsnapping echter steeds binnen schootsafstand.

Met nog 54 kilometer te gaan zat het werk van Heidemann van voren erop en even later moest ook Gougeard eraf. Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer bedroeg het verschil tussen de kopgroep en het peloton nog slechts tweeënhalve minuut en begon ook Jumbo-Visma zich met de achtervolging te bemoeien. Ondertussen dunde de kopgroep op de veeleisende wegen nog verder uit, want ook Champion loste. Daardoor bleven alleen Gregaard en het B&B-duo Rolland en Schönberger over.

Door toedoen van Jumbo-Visma liep de voorsprong van de vluchters langzaamaan verder terug. De teams van de klassementsrenners probeerden hun kopmannen intussen zo goed mogelijk te positioneren in de aanloop naar de slotklim van Chastreix-Sancy, de 6,2 kilometer lange klim aan gemiddeld 5,6%. Rolland probeerde vlak voor de voet van de klim de kopgroep nog een keer op gang te trekken, maar het peloton had de drie aanvallers al in het vizier en het was wachten tot het laatste gaatje werd dichtgereden.

De opmerkelijke driemansaanval van B&B Hotels-KTM – foto: Cor Vos

Jumbo-Visma bepaalt het tempo op de slotklim
Rolland haakte in de eerste 500 meter van de klim als eerste af. Gregaard probeerde het op vier kilometer van de finish nog even alleen, maar de renner van Uno-X was in zijn eentje geen partij voor het peloton met Jumbo-Visma op kop. De geel-zwarte ploeg voerde de grote groep aan, met de mannen van INEOS Grenadiers daar direct achter. Op drie kilometer van de streep versnelde Tsgabu Grmay. De move van de Ethiopiër bleek de aanzet voor een aanval van Rémi Cavagna en die kreeg Tao Geoghegan Hart, Jonas Vingegaard en Jan Hirt achter zich aan.

Alles bleef echter nog bij elkaar. Vingegaard nam dan de controle over, in dienst van Primož Roglič en Wout van Aert. Ondertussen loste geletruidrager Vuillermoz uit het peloton, met nog ongeveer tweeënhalve kilometer te gaan. Vooraan reed Vingegaard onverminderd hard door. Op 1400 meter plaatste Ben O’Connor een versnelling, maar Roglič bracht de rest mee naar zijn achterwiel. Van Aert zakte er even doorheen, maar werd teruggebracht door zijn Deense ploegmaat Vingegaard. Een uitgedund peloton denderde vervolgens onder de rode vod door.

Wout van Aert ging de sprint aan en leek het te gaan redden tot de streep. De groene trui stak zijn armen in de lucht, maar zag op de finish David Gaudu nog langszij komen en besefte meteen dat hij te vroeg had gejuicht. Voor de Fransman van Groupama-FDJ was het zijn tweede zege van het seizoen, nadat hij eerder al een rit in de Volta ao Algarve had gewonnen. Hij had ook al zijn portie pech gehad; in Parijs-Nice haalde hij na een val de finish niet en de Ardense klassiekers moest hij door bronchitis aan zich voorbij laten gaan.

Dit artikel delen:

212 Reacties

Gibo 7 juni 2022 om 18:15

TJV heeft goed werk geleverd. Als je goed bent moet je ook kunnen winnen zonder dat je het in de schoot geworpen krijgt. Niemand werd zo goed afgezet of geleid dan van Aert. Hij wint niet (ik zeg bewust niet dat hij verliest) omwille van de voorbereiding van de ploeg maar omwille van zichzelf (zowel het juichen als de benen).
Ik vermoed dat hij na gisteren wel op tafel geslagen heeft dus dat maakt het niet winnen vandaag wel extra zuur.

Een groene trui rapen is nog geen zekerheid. Sagan had telkens een volledige ploeg voor hem die waar nodig de spurters kon losrijden en een hele rit het gewicht om de schouders kon dragen. Met vingegaard (wat hij vandaag deed is top maar gaat hij dit ook doen in een tour?), wout zelf en roglic heb je drie renners die geen kop werk gaan doen. Als het gewicht enkel op de schouders van TJV komt dan zie ik de vluchters in overgangsritten vaak sprinten. In de tour zal hij op bondgenoten moeten rekenen, bondgenoten die zich durven meten met van aert (verder dan alpecin en quickstep, mits een goede alphilippe, kom ik niet)

0
Jeszon 7 juni 2022 om 18:28

Froome op 31 seconden, doet echt z’n best! Kan ik alleen maar waarderen.

0
Pietspeed 7 juni 2022 om 20:43

Wordt niet anders verwacht van hem voor 5 miljoen.

0
Henk Boer 7 juni 2022 om 18:33

Er zijn nu helemaal veel te weinig Nederlanders bij Jumbo , die nog meedoen om de prijzen.Dit loopt nu echt de spuigaten uit. Misschien moet Verstappen maar mee, de eerste dagen in de Tour. Zal toch ook wel een basisconditie hebben waarmee ie met een beetje ondersteuning de tijdslimiet kan halen in de vlakke etappes.

0
Dikke Vrouw 7 juni 2022 om 18:39

Giro niet gezien henk ?

0
Henk Boer 7 juni 2022 om 18:42

Ik zeg dit met het oog op de tour die voor de publiciteit irt de gewone man en vrouw natuurlijk 10 x zoveel impact heeft dan de giro. Jumbo wil toch tomaten en filelapjes
verkopen , neem ik aan.

0
Baukema Tomoulin 7 juni 2022 om 19:37

F1 is uiteraard geen sport. Max kan misschien met de E-bike ronde meedoen

0
Murcia 7 juni 2022 om 19:45

Henk Boer is de volgende in een lange lijn van niet bijster originele provocateurs. Sorry, maar het moet toch echt mogelijk zijn om met iets beter en origineler materiaal te komen dan dit Vlaamse Henk.

0
Henk Boer 7 juni 2022 om 19:58

Wat is jouw probleem Murcia? Te klein rondje ?

0
Pietspeed 7 juni 2022 om 20:45

Spuigaten Henk

0
Henk Boer 7 juni 2022 om 20:49

Inderdaad.

0
Mystery Rider 8 juni 2022 om 09:29

De F1 rijders (en andere autocoureurs) hebben allemaal een conditie om U tegen te zeggen – het aantal G-krachten dat ze te verwerken krijgen is fenomenaal en dat kan je alleen maar aan door spierkracht en conditie training!

Fietsen is voor de meesten van hen dan ook dagdagelijkse kost…ze hebben helaas wel niet de ervaring om in een peloton te rijden, hahahaha :)

0
girardengo 7 juni 2022 om 19:07

Mooi is dat, weer een hele discussie over de gelen (en de groene), terwijl het vermeldenswaardige toch wel de slalom van achteruit en jump van Gaudu was. Mooi overwinning. Verder goede les voor Van Aert.

0
Maenhout 7 juni 2022 om 19:15

Morgen wel doortrappen tot de streep.

0
Pietspeed 7 juni 2022 om 19:43

‘Kan de beste overkomen ‘ zal Wout wel bedoeld hebben.

0
meqadon 7 juni 2022 om 20:06

Wout heeft een flipje gedaan. Beter nu dan in de tour..

0
Pedalo 7 juni 2022 om 20:16

Hahaha….en dan ben ik nog wel Jumbo fan. Ken je die mop van die Belg die dacht te winnen…..

0
Mystery Rider 8 juni 2022 om 09:24

Het kan dus echt wel de beste renners overkomen … Flip, Van Aert, heeft Matje dit al voorgehad???

Maar die heeft nog altijd alvast ‘de plank’.

En het is alleszins nog altijd beter dan Van Vleuten die dacht dat ze goud had :)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone