Dave Brailsford: “Nog niet neerleggen bij heerschappij Tadej Pogacar”

Dave Brailsford: “Nog niet neerleggen bij heerschappij Tadej Pogacar”

Foto: Cor Vos

zondag 4 juli 2021 om 07:30
Interview

Voor de start van deze Tour de France werd er nog met vrees naar de kracht in de breedte van INEOS – Grenadiers gekeken. Met vier kopmannen voor het klassement kon de Britse formatie een ware plaag voor de Slovenen Tadej Pogacar en Primoz Roglic worden. Inmiddels is Roglic weggevallen. Pogacar blijkt outstanding te zijn, terwijl INEOS – Grenadiers alleen nog Richard Caparaz in de rangschikking heeft staan.

Met een achterstand van 5’01 op Pogacar lijkt het dat de Ecuadoraan ook al op een onoverbrugbare achterstand staat. De tweede man van de Britten in de rangschikking is Richie Porte op ruim 22 minuten, terwijl Geraint Thomas door de gevolgen van zijn valpartij in de derde rit ook helemaal uit het klassement is weggevallen. Voorbij de finish in Le Grand Bornand sprak WielerFlits met teammanager Dave Brailsford. Hij blijft optimistisch.

Hoe kijkt u naar de prestatie van Pogacar die vandaag alle klassementsrenners na een aanval van 34 kilometer op 3’20 rijdt?
Brailsford: “Ik denk dat we ver in de wielergeschiedenis terug moeten gaan om een vergelijkbare prestatie te vinden. Tadej verdient alle credits. Hij staat op een ander niveau dan al zijn concurrenten. Je moet ook moed hebben om zo’n actie op 34 kilometer van de streep te beginnen. Daar heb ik veel respect voor.”

Dave Brailsford. foto: Cor Vos

Wat betekent deze uithaal van Pogacar voor jullie ploeg?
“We zullen moeten blijven vechten. Voor deze Tour had ik al een ronde verwacht waarin volop aangevallen zou worden. Tot dusver is het een ongelooflijk mooie ronde. De eerste week was al ongekend zwaar. Als ik zie hoe er vrijdag naar Le Creusot en zaterdag naar Le Grand Bornand is gekoerst, dat is ongelooflijk. Dit soort ritten vergt van iedereen enorm veel krachten. Als iedereen met deze intensiteit in de rest van de Tour blijft koersen, dan vraag ik me af wie er over twee weken nog overblijft. Ik denk dat we in de afgelopen jaren nooit zo’n zware Tour hebben gezien. Daardoor kan het nog heel spannend worden. Wij gaan deze Tour vanaf nu ook van dag tot dag bekijken. Er kan nog heel veel gebeuren. Wij zullen zeker blijven strijden.”

Denkt u dan dat er nog kansen zijn tegen deze ongenaakbaar ogende Pogacar?
“Hij is momenteel veruit de sterkste renner in deze Tour, maar het is nog een lange weg tot Parijs. Er komen nog veel zware etappes. De intensiteit ligt heel hoog, maar daarnaast gebeurt er met iedereen ook het een of ander. We hebben topfavorieten als Geraint Thomas en Primoz Roglic al weg zien vallen in het klassement. Iedereen verwachtte een nieuw duel tussen Pogacar en Roglic. Die strijd was na drie dagen al ten einde. Pogacar domineert nu, maar dat wil niet zeggen dat hem niks kan overkomen. Wij moeten gewoon blijven vechten voor onze positie.”

Het is nu duidelijk dat Richard Carapaz binnen jullie ploeg de onbetwistbare leider is?
“Het is duidelijk dat hij de sterkste van ons team is. Hij toont lef. Op weg naar Le Creusot en Le Grand Bornand heeft hij twee dagen lang het aangedurfd om in de aanval te gaan. Ik hou van die instelling. Ik denk dat we die moed in de ploeg moeten houden. We moeten ons niet nu niet gaan neerleggen bij de heerschappij van Pogacar, maar realiseren dat na iedere bocht de situatie totaal anders kan zijn.”

Dit artikel delen:

25 Reacties

fietsvriend 3 juli 2021 om 19:39

Een fijne bijkomstigheid tot dusver – een nederige Brailsford. En daarbij opgeteld dat Pogacar niet te koop is voor INEOS.

SolitaryShell 3 juli 2021 om 19:54

Aan de ene kant zegt ie dat ze zich niet moeten neerleggen, maar eerder zegt hij eigenlijk dat alleen pech Pogacar nog kan tegenhouden…

Warrig verhaal.

Turtlehead 3 juli 2021 om 20:05

Als Pogi Parijs niet haalt door een valpartij of ‘een beslissing van mannen in witte jassen’ (vrij naar Jacques Goddet), moet je natuurlijk zorgen dat je tweede staat.

Handige Harry 3 juli 2021 om 20:11

Toch niet zo’n raar verhaal?

Hij erkent dat Pogacar veruit de beste is en dat hij in deze vorm de Tour gaat winnen.
Dat ze zich niet bij de situatie neerleggen betekent gewoon dat ze niet achter hem aan blijven rijden maar iets gaan proberen.

Romāns Vainšteins 3 juli 2021 om 20:47

Het is zelfs zo dat je simpelweg moet uitgaan van een Pogacar die ergens een bocht mist of de mongolenwaaier insukkelt. Zonder die aanname kan dat alsnog gebeuren en heb je je renners niet meer in positie om er mee vandoor te gaan.

Anton van Valouwe 4 juli 2021 om 08:35

Het is maar hoe je het interpreteren wilt, over "warrig" gesproken..

Ed De B 4 juli 2021 om 08:36

Mongolenwaaier?

peterwinnen 3 juli 2021 om 20:31

Indrukwekkende Pogacar, maar aan de andere kant overschat hij zichzelf misschien een beetje. Koers zwaar blijven maken lijkt me de enige mogelijkheid nog voor INEOS, in de hoop dat Pogi teveel met krachten smijt.

VerstandOpNul 3 juli 2021 om 22:45

Koers zwaar maken lijkt me in deze situatie de slechtst denkbare aanpak.
Alleen in een waaierrit zie ik Ineos in staat om hem tijd aan te smeren..

xistnc 3 juli 2021 om 21:09

Dat ‘iets proberen’ mag best met wat meer grinta, Dave. Gisteren alleen Van Baarle mee, vandaag alleen Castroviejo. Als je steeds wacht tot de finale of tot Pogacar gaat, ben je te laat.

de adelaar 3 juli 2021 om 21:20

Ik zou maar eens gaan nadenken over de rol van Martinez Dave!! Dit jaar geen tourzege

Scott Sunderland 4 juli 2021 om 02:28

Daniel Felipe Martínez ? Die zie ik nooit een grote ronde winnen hoor. Wel een goede renner uiteraard.

Rufusvb 3 juli 2021 om 21:48

Gewoon lekker aanvallend blijven koersen, oorlog maken in de koers en op die manier proberen ritten te kapen!

Jean Dumas 3 juli 2021 om 22:34

Ik vind ze minder sterk dan verwacht. Carapaz valt ook 2x terug na aanvallen, hoewel dat vandaag geen schande is als je ziet hoe vroeg Pogacar aangaat en met welke snelheid.

Pietspeed 3 juli 2021 om 23:52

Dat is een open deur Dave. Één week gehad en een echte bergrit, waarin Pogacar all out gaat.
Als Van Aert morgen de beuk erin gooit en met sterke vluchtgroep weg is, dan kan het scenario morgen zo maar anders zijn. Van Aert groeit mi nog, en is mentaal erg sterk.
Iig, 2 weken nog. Parijs is nog ver. En met de woorden van Dave "….dat na iedere bocht de situatie totaal anders kan zijn.”

Scott Sunderland 4 juli 2021 om 02:23

Zeg je nou dat Van Aert de Tour kan winnen ?? Fantastische renner, maar die gaat binnenkort de top tien gewoon weer uit.

Gerrit van Oosten 4 juli 2021 om 01:06

1 slechte dag en 15 minuten is niets

Scott Sunderland 4 juli 2021 om 02:26

Groot gelijk. Pogacar is superieur en gaat waarschijnlijk de Tour makkelijk winnen, maar je moet wel iets blijven proberen. Pogacar kan pech krijgen of zelfs een slechte dag. Dat laatste lijkt nu zeer onwaarschijnlijk, maar je weet het nooit.

Petje 4 juli 2021 om 07:20

Dit is voor Ineos vreselijk, zoveel geld en dan weten dat de tour niet snel meer gewonnen gaat worden.
UAE heeft ook vreselijk veel geld en is Sky 2.0 aan het worden.

Jumbo heeft wel een identiteit en is geen vreemdelingenlegioen.
Voor Jumbo o.a. is het aanhaken en continu verder kijken, hoop op nog meer budget.

Johnny7 4 juli 2021 om 07:55

Jumbo geen vreemdelingenlegioen? Leef jij nog in 2016 ofzo?

harryjohan71 4 juli 2021 om 08:10

@Johnny7 leg gewoon evenuit waarom jij JV een vreemdelingenlegioen vindt? Ik ben namelijk wel benieuwd naar de definitie daarvan.

harryjohan71 4 juli 2021 om 08:24

Ik zal je helpen! Het is een legioen die vooral uit buitenlanders bestaat. JV bestaat voor meer dan 50% uit Nederlandse wielrenners. Conclusie: geen vreemdelingen legioen als 1 van de weinige ploegen binnen de WT

Johnny7 4 juli 2021 om 09:01

Dit is lachwekkend.

Kopman grote rondes: buitenlander (Sloveen)
Kopman klassiekers: buitenlander (Belg)
Onlangs twee aangetrokken topknechten: buitenlanders (Fransman en Australiër)
Hoogste klassement renner in huidige Tour: buitenlander (Deen)
Hoogste klassement renner in recente Giro: buitenlander (Noor)

Nu ben ik van mening dat Jumbo inderdaad niet zoals INEOS een 90% vreemdelingenlegioen is maar de laatste jaren is de identiteit van Jumbo gewoon veranderd. Dat is noodgedwongen dat klopt. MVDP halen lijkt onmogelijk maar met het aantrekken van een Poels en eventueel nog wat Nederlandse renner zouden ze een stap in de goede richting zetten.

harryjohan71 4 juli 2021 om 09:20

@Johnny7 Dit is ook de reden dat JV flink investeert in de Academy en Development Team, maar ook ondersteuning geeft aan Nederlandse wielerploegen op lager niveau. Ze willen Nederlandse renners opleiden en het Nederlandse wielrennen naar een hoger niveau tillen. Dit is lange termijnwerk. Vorig jaar voornamelijk Nederlandse jonge renners aangetrokken dan wel door laten stromen, Leemreize, Kooij, Oomen en Dekker. Nog vindt jij dat het steeds meer een vreemdelingenlegioen wordt. Als er Nederlandse renners waren geweest van het niveau Dennis en Laporte en ook nog bij JV willen rijden, hadden ze die heus wel aangetrokken. Het aantal Nederlandse renners bij JV is volgend jaar weer hoger dan dit jaar is mijn verwachting. De echte toppers om op WT niveau wedstrijden te winnen heeft Nederland nu bijna niet, als je in de top wilt blijven meedraaien moet je dus wel kiezen voor Buitenlandse renners. Gelukkig bouwt JV wel een identiteit op en blijven de renners voor een lange periode bij de ploeg. Persoonlijk heb ik dit liever dan elk jaar weer andere renners in de ploeg. Roglic is een Buitenlandse renner maar hier heb ik meer iets mee dan een Nederlandse renner die een jaartje bij de ploeg rijdt en dan weer naar een andere ploeg gaat.

james lee 4 juli 2021 om 12:02

Probeer maar gewoon tweede te word, dan kan je als nog eerste worden . De kans is heel groot.

Headlines

Materiaalzone

Populair