Sepp Kuss bezorgt Jumbo-Visma derde ritzege, Daniel Martínez wint Dauphiné

zondag 16 augustus 2020 om 16:37
Sepp Kuss bezorgt Jumbo-Visma derde ritzege, Daniel Martínez wint Dauphiné

foto: ASO

Het Critérium du Dauphiné 2020 is gewonnen door Daniel Felipe Martínez van EF Pro Cycling. De Colombiaan wist na een secondenspel Thibaut Pinot van de gele trui te houden, nadat Primoz Roglic voor de rit al had opgegeven. Na een spektakelstuk in de 153 kilometer lange slotrit rondom Megève ging de ritzege naar Sepp Kuss, die het gehavende Jumbo-Visma daarmee de derde ritzege van de Dauphiné bezorgde.

Door de opgave van Primoz Roglic lag het klassement opeens weer helemaal open. Jumbo-Visma hoefde niet meer te controleren en andere renners zagen hun kans schoon om Thibaut Pinot (de nieuwe leider, maar nog zonder gele trui) aan te vallen. Dat resulteerde in vuurwerk in de openingsfase, met veel toppers op de voorposten.

Grote mannen trekken vroeg ten aanval
Op de eerste klim reed een kopgroep van dertien man weg, met daarbij Pinot zelf, maar ook Tom Dumoulin (elfde in het klassement), Mikel Landa (vierde) en Tadej Pogacar (negende). Dumoulin had bovendien Wout van Aert en Sepp Kuss mee. Grote namen als Julian Alaphilippe, Romain Bardet, Adam Yates en Alexey Lutsenko waren ook van de partij, maar de ploegen van de klassementsrenners die de slag gemist hadden (o.a. Guillaume Martin en Nairo Quintana) reden in aanloop naar de Col de Romme het verschil van een minuut dicht.

Dumoulin liet dat niet gebeuren en was vervolgens de aanstichter van een nieuwe ‘kopgroep’ van liefst 25 renners. Ook die poging hield geen stand omdat er slag om slinger gedemarreerd werd. Dat resulteerde in een nieuwe aanvalspoging met 23 renners met onder meer Pinot, Dumoulin, Sivakov, Kuss, Pogacar, Landa, Alaphilippe en Guillaume Martin. Sivakov en Alaphilippe vonden elkaar in de slotfase van de Col de la Colombière, de derde klim van de dag.

Tom Dumoulin toonde zich actief in de openingsfase – foto: Cor Vos

Sivakov en Alaphilippe samen
De twee kwamen met een lichte voorsprong over de top van de Colombière en breidden die voorgift op de achtervolgende groep uit in de afzink naar de voet van de Col des Aravis. De groep-Pinot-Dumoulin volgde 80 kilometer voor de finish op 1.20 van de koplopers, met het peloton daar weer een minuut achter. De grote verliezer van de dag werd Mikel Landa, die halverwege de rit het tempo niet meer kon volgen en zijn goede plek in het klassement verspeelde.

Met nog vijftig kilometer te gaan was de voorsprong van Alaphilippe en Sivakov nog altijd anderhalve minuut op de favorietengroep, maar in de vallei richting de laatste drie beklimmingen verloren zij toch wat tijd. De zaak werd nog lastiger toen Sivakov in een afdaling hard ten val kwam. De Rus kon flink geschaafd en met een kapot tenue zijn weg vervolgen. Hij wist het gat met Alaphilippe zelfs weer te dichten. Ondertussen had de geloste Nairo Quintana opgegeven met knieklachten.

Sivakov en Alaphilippe – foto: ASO

Martínez, López en Pogacar zetten Pinot onder druk
Op 25 kilometer van de meet begonnen de volgende schermutselingen bij de favorieten: Pogacar en López trokken ten aanval op de Côte de Domancy, gevolgd door Kuss en Martínez. Het zorgde ervoor dat Pinot al vroeg in de finale geïsoleerd raakte. De Fransman had de nodige moeite om het tempo bij te benen en zag zijn virtuele leidende positie in gevaar komen. Alaphilippe, Sivakov, Pogacar, Martínez, López en Kuss vonden elkaar aan de kop, waarvan de Colombianen de beste papieren hadden in het klassement.

Het gat met de groep-Pinot-Dumoulin, waar de samenwerking niet ideaal verliep, groeide al snel naar een minuut. Martínez pakte daardoor de virtuele leiding, met López kort achter hem en Pogacar op een vijftigtal seconden. Een aanval van Kuss zorgde ervoor dat Alaphilippe definitief afhaakte, in tegenstelling tot López. De Astana-kopman vocht zich terug naar de kopgroep en begon in hun gezelschap aan de slotklim naar Megève.

Kuss kiest voor solo
Aan de voet van de slotklim naar Megève was het verschil tussen de kopgroep (Martínez, López, Pogacar, Sivakov, Kuss) en de favorietengroep veertig seconden. Kuss reed al vroeg vijftien seconden weg bij zijn medevluchters. In de achtergrond probeerde Pinot met man en macht zijn ‘leidende’ positie te redden. Hij wist López in te rekenen, maar kon zijn grootste belager Martínez nog niet in de kraag vatten.

Kuss imponeerde en bouwde zijn voorsprong op Martínez, Pogacar en Sivakov uit naar 40 seconden, waardoor hij de ritzege voor zich op kon eisen. Na Wout van Aert en Primoz Roglic draagt ook de Amerikaanse klimmer zijn steentje bij aan een succesvolle, maar ook dubbele week van Jumbo-Visma in de Dauphiné.

Martínez trekt eindzege over de streep
Een halve minuut achter de groep-Martínez volgde de groep-Pinot. Het secondenspel in de top van het klassement werd daardoor als maar spannender, met Pinot virtueel twintig tellen achter Mártinez. Maar de Colombiaan van EF Pro Cycling reed een ijzersterke finale en wist met een tweede plaats in de daguitslag genoeg voorsprong te pakken om de eindzege te veroveren.

In de daguitslag werd Tom Dumoulin knap vijfde op 51 seconden van zijn winnende ploeggenoot, wat hem een zevende plek in het eindklassement opleverde. Voor Pinot resteerde de zevende plaats in de rit en een tweede plek in het eindklassement. Guillaume Martin mocht als nummer drie mee het eindpodium op.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

84 Reacties

Tripodboom 16 augustus 2020 om 16:57

Blij dat die verschrikkelijk lelijk fietsende Pinot, die als een kip zonder kop rondrijdt, niet heeft gewonnen.

Kelder is de Man 16 augustus 2020 om 17:02

Dus het esthetische element is nu ook al van belang als het aankomt op winnaars.. pff. Vind het trouwens mooi.. vechtend als een leeuw.

Paul Bus 16 augustus 2020 om 17:04

Ik had het Pinot wel gegund, nooit te beroerd om er lekker in te vliegen

Sephiroth 16 augustus 2020 om 17:20

Ik gun het Pinot heel erg. Leuke renner die de aanval niet schuwt. Je ziet hem meer dan de huidige winnaar

tendam 16 augustus 2020 om 16:57

Wat een prachtrit. De hele dag vol gas. En wat is Kuss een enorm talent, the next great American hope.

Franco Ballerini 16 augustus 2020 om 17:20

Heel mooi wat hij vandaag heeft laten zien, maar voor de Next denk ik toch eerder aan Dygert en Simmons.

lander luypaert 16 augustus 2020 om 17:48

en Mcnulty lijkt ook wel zeer sterk

HoofdIsVrij 16 augustus 2020 om 16:58

Schitterende ongecontroleerde koers gezien. Die doet mijn wielerhart harder kloppen.

Het zou een zegen voor de koers zijn mochten Kruijswijk en Roglic niet starten in de Tour en Ineos niet op niveau komen.

IlPirata 16 augustus 2020 om 17:00

Waar zijn Quintana en Landa gebleven?

Wellens Nietens 16 augustus 2020 om 17:03

Quintana was volgens Sporza afgestapt ergens halverwege, weet niet waarom.

JanRaas 16 augustus 2020 om 17:07

Kamna jonge, wordt dit de verrassing van de tour?

Scott Sunderland 16 augustus 2020 om 17:11

Aantal observaties:
– Dumoulin wordt steeds beter en krijgt er weer vertrouwen in. Die staat er straks in de Tour.
– Pinot lijkt vooral mentaal ook niet de sterkste qua prestatiedruk. In het begin van de etappe leek het wel of hij geschrokken was dat hij ineens de leider in de koers was.
– De oudere garde vrij belabberd : Thomas, Froome, Uran, Landa, Quintana, Porte
– Nieuwere renners doen het beter : Pogacar, Martinez, Kuss, Kämna, Sivakov.

Wildebert 16 augustus 2020 om 17:16

Eens, met als aanvulling dat Dumo er ook weer lol in lijkt te krijgen. Da’s ook belangrijk. En dat de ‘topknechten’ van TJV een zeer hoog niveau halen en presteren als de kans er is.

Scott Sunderland 16 augustus 2020 om 17:27

Absoluut ! Dumoulin heeft het weer naar zijn zin. Het enthousiasme spat er vanaf.

Krul 16 augustus 2020 om 19:06

Eens. Plus, ik observeer dat er super veel belangrijke renners vallen. Is dat mede door de gretigheid omdat het seizoen maar zo kort is dit jaar?

Frank V 16 augustus 2020 om 17:12

Het maakt eigenlijk niet uit welke wedstrijden hij nog wint. Kuss is zo’n renner waar je over 10 jaar nog over spreekt.
Sivakov ook indrukwekkend op het einde van zo’n week.

nickdt 16 augustus 2020 om 17:15

Gaan veel buiten tijd binnenkomen denk ik.

Hollow Knight 16 augustus 2020 om 17:23

Straf dat Wout van Aert de groene trui kan winnen in zo’n bergachtige Dauphiné (weliswaar omdat Roglic is uitgevallen). Ik wil hem voor groen zien gaan in de Tour! Krijgen we eindelijk eens een spannend duel om die trui.

Maenhout 16 augustus 2020 om 17:38

Heeft de eerste en enige sprint gewonnen! Meteen goed voor groen. (En daarna ook een lekker potje meegetrapt)

hanjovdberg 16 augustus 2020 om 17:50

Tijdrit erbij en Tom had zelfs dit rondje nog kunnen winnen. We zien Tom alleen maar verbeteren en hij is lekker aan het trainen, aanvallen en wedstrijdritme opdoen. Hij zal starten als schaduwkopman maar voor mij stiekem toch ook een favoriet aan het worden.

user5697 16 augustus 2020 om 17:51

Eindelijk nog eens koers uit de oude doos. En dat alleen omdat de kopmannen Bernal en Roglic weggevallen zijn. Zo zou koers steeds moeten zijn. Plots durven outsiders en subtoppers wel aanvallen. Niet altijd met resultaat, maar de koers ontploft en er is spektakel. Jammer dat het bij die ene rit zal blijven. In de Tour zullen de INEOS- en JUMBO-treintjes de koers weer lam leggen. En durven de vierde tot de vijftiende van het klassement niet aan te vallen omdat ze wel eens op een counter zouden kunnen lopen en zo een paar plaatsjes verliezen.

Jean Dumas 16 augustus 2020 om 17:52

Sivakov gaat in mijn Tourpool. Beste man in koers.

fietsvriend 16 augustus 2020 om 18:48

Even een zeurvraag over de bubbel, maar ik zie die rwnbers ba aankomst de hele tijd knuffelen met hun geliefde en/of kinderen. Is dat nou verstandig? Of zitten die ook in de bubbel?

IlPirata 16 augustus 2020 om 18:50

Martinez lekker constant dit seizeoen. Mooi ploegje EF voor de TdF.

Krul 16 augustus 2020 om 19:10

Thomas komt binnen als laatste met Higuita op 33:48. Martin vandaag weer buiten de tijd limiet, maar dat maakt gelukkig niets uit in de laatste etappe. En Froome komt binnen op 33:38. Wat is er hier aan de hand? Zand in de ogen strooien?

S. Morgenstern 16 augustus 2020 om 19:21

Die zitten inderdaad mijlenver van topvorm vandaan. Lijkt totaal onwaarschijnlijk dat ze over een paar weken mee kunnen doen met de besten. Hopelijk valt het mee met Bernal en trekt Sivakov deze lijn door.

Romāns Vainšteins 16 augustus 2020 om 19:27

Ook als je heel slim en sneaky op schema ligt doe je zoiets niet lijkt me, al is het maar om het gemor vanuit het journaille te voorkomen. Je zou ze eigenlijk allebei lekker thuislaten bijna.

Scott Sunderland 16 augustus 2020 om 22:45

Dat Thomas zo waardeloos rijdt zeg. Die wordt slechter in plaats van beter deze week.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair