Sepp Kuss bezorgt Jumbo-Visma derde ritzege, Daniel Martínez wint Dauphiné

zondag 16 augustus 2020 om 16:37
Sepp Kuss bezorgt Jumbo-Visma derde ritzege, Daniel Martínez wint Dauphiné

foto: ASO

Het Critérium du Dauphiné 2020 is gewonnen door Daniel Felipe Martínez van EF Pro Cycling. De Colombiaan wist na een secondenspel Thibaut Pinot van de gele trui te houden, nadat Primoz Roglic voor de rit al had opgegeven. Na een spektakelstuk in de 153 kilometer lange slotrit rondom Megève ging de ritzege naar Sepp Kuss, die het gehavende Jumbo-Visma daarmee de derde ritzege van de Dauphiné bezorgde.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Door de opgave van Primoz Roglic lag het klassement opeens weer helemaal open. Jumbo-Visma hoefde niet meer te controleren en andere renners zagen hun kans schoon om Thibaut Pinot (de nieuwe leider, maar nog zonder gele trui) aan te vallen. Dat resulteerde in vuurwerk in de openingsfase, met veel toppers op de voorposten.

Grote mannen trekken vroeg ten aanval
Op de eerste klim reed een kopgroep van dertien man weg, met daarbij Pinot zelf, maar ook Tom Dumoulin (elfde in het klassement), Mikel Landa (vierde) en Tadej Pogacar (negende). Dumoulin had bovendien Wout van Aert en Sepp Kuss mee. Grote namen als Julian Alaphilippe, Romain Bardet, Adam Yates en Alexey Lutsenko waren ook van de partij, maar de ploegen van de klassementsrenners die de slag gemist hadden (o.a. Guillaume Martin en Nairo Quintana) reden in aanloop naar de Col de Romme het verschil van een minuut dicht.

Dumoulin liet dat niet gebeuren en was vervolgens de aanstichter van een nieuwe ‘kopgroep’ van liefst 25 renners. Ook die poging hield geen stand omdat er slag om slinger gedemarreerd werd. Dat resulteerde in een nieuwe aanvalspoging met 23 renners met onder meer Pinot, Dumoulin, Sivakov, Kuss, Pogacar, Landa, Alaphilippe en Guillaume Martin. Sivakov en Alaphilippe vonden elkaar in de slotfase van de Col de la Colombière, de derde klim van de dag.

Tom Dumoulin toonde zich actief in de openingsfase – foto: Cor Vos

Sivakov en Alaphilippe samen
De twee kwamen met een lichte voorsprong over de top van de Colombière en breidden die voorgift op de achtervolgende groep uit in de afzink naar de voet van de Col des Aravis. De groep-Pinot-Dumoulin volgde 80 kilometer voor de finish op 1.20 van de koplopers, met het peloton daar weer een minuut achter. De grote verliezer van de dag werd Mikel Landa, die halverwege de rit het tempo niet meer kon volgen en zijn goede plek in het klassement verspeelde.

Met nog vijftig kilometer te gaan was de voorsprong van Alaphilippe en Sivakov nog altijd anderhalve minuut op de favorietengroep, maar in de vallei richting de laatste drie beklimmingen verloren zij toch wat tijd. De zaak werd nog lastiger toen Sivakov in een afdaling hard ten val kwam. De Rus kon flink geschaafd en met een kapot tenue zijn weg vervolgen. Hij wist het gat met Alaphilippe zelfs weer te dichten. Ondertussen had de geloste Nairo Quintana opgegeven met knieklachten.

Sivakov en Alaphilippe – foto: ASO

Martínez, López en Pogacar zetten Pinot onder druk
Op 25 kilometer van de meet begonnen de volgende schermutselingen bij de favorieten: Pogacar en López trokken ten aanval op de Côte de Domancy, gevolgd door Kuss en Martínez. Het zorgde ervoor dat Pinot al vroeg in de finale geïsoleerd raakte. De Fransman had de nodige moeite om het tempo bij te benen en zag zijn virtuele leidende positie in gevaar komen. Alaphilippe, Sivakov, Pogacar, Martínez, López en Kuss vonden elkaar aan de kop, waarvan de Colombianen de beste papieren hadden in het klassement.

Het gat met de groep-Pinot-Dumoulin, waar de samenwerking niet ideaal verliep, groeide al snel naar een minuut. Martínez pakte daardoor de virtuele leiding, met López kort achter hem en Pogacar op een vijftigtal seconden. Een aanval van Kuss zorgde ervoor dat Alaphilippe definitief afhaakte, in tegenstelling tot López. De Astana-kopman vocht zich terug naar de kopgroep en begon in hun gezelschap aan de slotklim naar Megève.

Kuss kiest voor solo
Aan de voet van de slotklim naar Megève was het verschil tussen de kopgroep (Martínez, López, Pogacar, Sivakov, Kuss) en de favorietengroep veertig seconden. Kuss reed al vroeg vijftien seconden weg bij zijn medevluchters. In de achtergrond probeerde Pinot met man en macht zijn ‘leidende’ positie te redden. Hij wist López in te rekenen, maar kon zijn grootste belager Martínez nog niet in de kraag vatten.

Kuss imponeerde en bouwde zijn voorsprong op Martínez, Pogacar en Sivakov uit naar 40 seconden, waardoor hij de ritzege voor zich op kon eisen. Na Wout van Aert en Primoz Roglic draagt ook de Amerikaanse klimmer zijn steentje bij aan een succesvolle, maar ook dubbele week van Jumbo-Visma in de Dauphiné.

Martínez trekt eindzege over de streep
Een halve minuut achter de groep-Martínez volgde de groep-Pinot. Het secondenspel in de top van het klassement werd daardoor als maar spannender, met Pinot virtueel twintig tellen achter Mártinez. Maar de Colombiaan van EF Pro Cycling reed een ijzersterke finale en wist met een tweede plaats in de daguitslag genoeg voorsprong te pakken om de eindzege te veroveren.

In de daguitslag werd Tom Dumoulin knap vijfde op 51 seconden van zijn winnende ploeggenoot, wat hem een zevende plek in het eindklassement opleverde. Voor Pinot resteerde de zevende plaats in de rit en een tweede plek in het eindklassement. Guillaume Martin mocht als nummer drie mee het eindpodium op.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

84 Reacties

Glorious 16 augustus 2020 om 16:39

En de puntentrui ook binnen voor Jumbo.

0
horsm 16 augustus 2020 om 16:49

Ploegenklassement ook, lijkt me

0
Paul Bus 16 augustus 2020 om 16:39

Toffe etappe

0
fietsvriend 16 augustus 2020 om 16:40

+1

0
Wheely 16 augustus 2020 om 16:47

Wielrennen zoals het bedoeld is!

0
Mario de Vries 16 augustus 2020 om 21:02

Wat een grandioze wielerkoers heb ik vandaag gezien.
Wat een verademing zonder die doodcontrolerende blokken. Iedereen durft en iedereen ruikt zijn kans!
Eerst al die tweetallen, dan groeperen er een paar, dan haakt er ergens weer 1 af. Er ontstaan weer andere groepjes hier en daar met ieder zo hun eigen belangen, waar sommige elkaar vinden in gezamelijke belangen. Dan lijkt het tussen Martinez en Lopez te gaan, met eventueel nog Pogacar, Pinot lijkt gezien. Lopez blijkt al snel de mindere en gaat eraf. Kuss en Sivakov denken, zoek het maar uit, werk maar, wij willen alleen die rit. Opeens is Lopez weer terug, en gaat er meteen over. Word weer bijgehaalt, maar probeert het nog een keer, terwijl nog steeds de mindere lijkt. Ineens is daar mijn favoriet Pinot die als een ware strijder zichzelf herpakt, en ineens toch weer in de race is voor de eindoverwinning, spanning tot het eind. Dumoulin laat Pinot niet rijden, en brengt ook de andere Fransen weer mee. Een ware Franse achtervolging met het prachtige kwartet Pinot, Martin, Bardet en Barguil, zou Pinot het nog redden? Nee, Martinez blijft zeer netjes doorrijden en pakt de ronde. Kuss mocht eigen gang gaan en wint deze geweldige etappe. Wielrennen op zijn mooist!
Tot slot een groot compliment naar de regie want alles werd super in beeld gebracht!!

0
nasibal 16 augustus 2020 om 16:39

Dat Tom’t wel goed voor de Tour!

0
Fuubs 16 augustus 2020 om 16:40

Zo slecht, dat ik er om moest lachen.

0
fietsvriend 16 augustus 2020 om 16:40

Haha, die Martinez lacht zich toch helemaal kapot

0
Paul Bus 16 augustus 2020 om 16:50

Leuk voor die Roze lolly’s gun die gasten grote overwinning

0
Marik 16 augustus 2020 om 16:40

Nu nog een keer een Nederlandse zege bij Jumbo dan is het helemaal mooi.

0
Jonas in mijn Vingaard 16 augustus 2020 om 16:43

Tom wint de tour, haha

0
Jonas in mijn Vingaard 16 augustus 2020 om 16:41

Wat is die Kuss toch een ongelofelijke heerlijke geweldige renner om te zien fietsen.

0
Jonas in mijn Vingaard 16 augustus 2020 om 16:42

Mooi voor die jonge Martinez, maar in de Tour gaat Dumoulin te sterk voor hem zijn ;)

0
vevie 16 augustus 2020 om 16:42

Mooie rit, hoor. Zo man tegen man zou het vaker moeten zijn. Helaas lukt dat in de grotere wedstrijden vaak niet door de sterkte van bepaalde ploegen. Martinez gemazzeld met opgave Bernal, Roglic en Buchmann. Geluk heb je soms echter ook nodig. Netjes gedaan

0
horsm 16 augustus 2020 om 16:42

Kuss, wat een klasbak!

0
Verweggistan 16 augustus 2020 om 16:43

Leuke etappe. Had een beetje een slotetappe Parijs-nice gevoel. Oh, en natuurlijk weer Kussje voor Sepp :)

0
Jacco van Stierop 16 augustus 2020 om 16:43

Schitterende etappe! Knappe zege van Kuss, goed het juiste moment afgewacht en een prachtig antwoord gegeven op het uitvallen van Roglic.
Genoten van Sivakov, niet klein te krijgen.
Zeer vreemde koers van Pinot, aan Reichenbach had hij ook al niet veel. Martinez goochem gereden en genoeg marge opgebouwd.
Wel weer eens lekker, zo’n koers waar elke controle ontbreekt.

0
Scibby 16 augustus 2020 om 17:24

Ongelofelijk, Sivakov bleef maar terugkomen. Lopez had er ook een handje van. Echt mooi om te zien. Iedere keer weer terugvechten.

0
Murcia 16 augustus 2020 om 16:43

Genoten van de etappe en TJV. Sepp een uitstekende winnaar en Tom die er weer aankomt. Pogacar die ook weer beter wordt en Pinot die verliest omdat hij niet ploegmaats heeft van het niveau om dit soort koersen te winnen. Martinez verdient het omdat hij het initiatief heeft genomen net als Lopez, alleen kon hij het wel volhouden.

0
Maenhout 16 augustus 2020 om 16:47

Pinot is vooral ook niet voldoende bevriend met de andere Fransen…

0
Murcia 16 augustus 2020 om 16:50

Ja, Pinot zijn relatie met andere landgenoten is niet bepaald ideaal te noemen. Maar een ploeg als FDJ is bergop gewoon te zwak in de ondersteuning voor hem. Ik mag hopen dat tenminste Gaudu de Tour haalt want met Reichenbach ga je geen potten breken.

0
the student 16 augustus 2020 om 16:51

Dit dus. Die vier Pinot moet met Martin, maar vooral Bardet en Barguil eens een pintje gaan drinken. Martin wilde wel, maar de andere twee niet.

0
Wildebert 16 augustus 2020 om 17:04

Je zag Bardet ook flink gepikeerd uitsturen toen Pinot hem een keer terughaalde.

0
LB117 16 augustus 2020 om 17:06

Als die 4 franse’ coques ook maar iets meer voor elkaar over hadden hadden er 2 of 3 op het podium gestaan.

0
S. Morgenstern 16 augustus 2020 om 17:12

Ik vond Pinot juist verrassend veel hulp krijgen. Flip en Barguil heb ik stevige beurten zien doen, terwijl ze daar op dat moment helemaal geen reden voor hadden en Martin draaide ook mee nadat hij er al eens af gereden was. Ze hadden hem veel meer werk op kunnen dringen.

0
Wildebert 16 augustus 2020 om 17:32

@morgenstern, Martin reed denk ik voor zijn eigen podiumplek (gelukt) en flip maakt graag vrienden.

0
Franco Ballerini 16 augustus 2020 om 16:46

Prachtige prestatie. Hema is trouwens als subsponsor wel spekkoper zeg. Veel opvallender op het shirt dan Jumbo en Visma, zeker ook bij het interview na afloop waar alleen de bovenkant van het shirt te zien is. Het is ze wel gegund.

0
tendam 16 augustus 2020 om 16:56

Mag Kuss al mee naar de Tour van je?

0
Franco Ballerini 16 augustus 2020 om 17:04

Vooruit dan maar :-) Ik blijf (voorlopig!) nog bij mijn standpunt dat Bennett een betere renner is (zie gisteren, dat zie ik Kuss never nooit doen). Ook denk ik dat de Plus veel meer potentie heeft; ik zie hem nog wel een (niet al te sterk bezette) grote ronde winnen.

0
tendam 16 augustus 2020 om 17:25

Kuss rijdt hier het hele Tourpeloton eraf… Kuss heeft veel meer talent dan Bennett, dat zal Bennett als eerste toegeven.

0
Scibby 16 augustus 2020 om 17:26

Kuss werd vandaag eerste Bennet maar tweede gisteren ;)

0
Franco Ballerini 16 augustus 2020 om 17:40

@tendam: ik weet dat je een grote fan van Kuss bent, maar overdrijven is ook een vak.
De twee grootste kanshebbers op een Touroverwinning waren niet meer in koers. De andere kopmannen voor de Tour hoeven nu nog totaal niet in topvorm te zijn. Of verkeer jij werkelijk in de veronderstelling dat Kuss een betere renner is dan Pogacar, Pinot, Yates, Dumoulin etc.?

0
tendam 17 augustus 2020 om 08:40

@franco ballerini
Dat is niet overdreven, Kuss heeft op dit punt in z’n carrière al veel meer bereikt dan Bennett had. Gisteren was hij gewoon de sterkste renner, of toch zeker een van de sterkste.

Ik ben eigenlijk meer ‘fan’ van Bennett, maar Kuss is echt wel de betere renner. Bennett is al wat taaier, dat is het verschil.

0
Wheely 16 augustus 2020 om 16:46

Is stiekem gewoon Bernal joh die Martinez!

0
Paul Bus 16 augustus 2020 om 16:58

Leuk familiespel zoek de verschillen

0
LB117 16 augustus 2020 om 17:07

Easy, Bernal heeft nog geen haargroei op z’n kin…

0
Wheely 16 augustus 2020 om 17:35

Ja hij had een kapje voor in de flash daarom.

0
lander luypaert 16 augustus 2020 om 16:47

Met dank aan Pogacar die de boel op 25km van het eind helemaal open brak. en toen bleven de 4 sterkste over.

0
VerstandOpNul 16 augustus 2020 om 16:48

Wat een bazenetappe zeg..
Genoten van Sivakov, Alaphilippe, Kuss, Dumoulin, Pinot..
Fietsende aso Lopez bakt er weer niks van als het erop aankomt..
Proficiat aan die EF-colombiaan, al had ik liever Pinot zien winnen..

0
Maenhout 16 augustus 2020 om 16:48

Mooi gedaan van Kuss: kopman eruit, zelf maar de etappe winnen, met stijl. Van harte gegund!

0
Kelder is de Man 16 augustus 2020 om 16:49

Prachtige rit en overwinnaar. Tom in goede doen. Maar Sivakov heeft me het meest verbaast/d. Die val zag er heel lelijk uit. Jammer dat Pinot niet het AK pakt.

0
Murcia 16 augustus 2020 om 16:51

Op adrenaline deze rit klasse uitgefietst, maar dat gaat erg veel pijn doen de komende dagen.

0
Kelder is de Man 16 augustus 2020 om 16:53

Murcia.. Dat lijkt me ook, wat een klapper.

0
Wildebert 16 augustus 2020 om 17:06

Yep, die Sietvaakaf is een hele harde noot. Jemig!

0
vanSpringel 16 augustus 2020 om 16:50

Kuss, de Andrew Hollock van de polyfonische zang. Zo verschrikkelijk fantastisch mooi.

0
Wheely 16 augustus 2020 om 16:51

Flashback naar gisteren, Van Aert en De Gendt komen precies weer samen over de meet.

0
wieler4live 16 augustus 2020 om 16:52

Tom 7e en kuss nog 10e toch nog een goede afsluiting

0
Wheely 16 augustus 2020 om 17:05

Ja toch nog twee mannen in het AK ook.

0
kelderfan 16 augustus 2020 om 16:53

Kuss echt een klasbak en Dumoulin wordt steeds beter.
Mooie zege.

0
Wildebert 16 augustus 2020 om 17:08

En Van Aert wederom top gereden. Die kun je maar beter in je team hebben zitten.

0
NCK17 16 augustus 2020 om 16:54

Jumbo-Visma weer heel sterk. Dumoulin hoort bij de topfavorieten voor de tour. Hij heeft een constant stijgende lijn te pakken. Quintana, Landa en Porte er nog helemaal doorgezakt, die hebben nog veel werk te doen voor de tour. Pogacar zeer wisselvallend deze dauphine, de ene dag hoort hij bij de beste de andere dag komt hij redelijk vroeg in de problemen. Pinot stelde wat teleur vandaag. Bardet viel mij juist mee.
Martinez is vrij onopvallend naar de eindzege gereden. Denk dat hij beter zal zijn dan Uran in de tour.

0
Onie 16 augustus 2020 om 16:55

Na 15 minuten nog geen Quintana of Landa. Die zullen wel hebben laten lopen, maar wat een veldslag weer. Op Sivakov na gelukkig zonder kleerscheuren.

0
floris_harr 16 augustus 2020 om 16:57

Hopelijk vallen die knieklachten van Quintana mee, die val in Colombia had ook met zijn knie te maken. Hoop toch wel dat de oudere generatie (Landa, Quintana, Bardet) de komende jaren nog rollen gaan spelen in de grote rondes en niet worden overvleugelt door al die jonge talenten.

0
Grobbel 16 augustus 2020 om 17:04

Quintana reed nochtans een ijzersterk pre-Corona-voorjaar, dus die zou ik nog niet te snel afschrijven.

0
Panache 16 augustus 2020 om 19:53

30-30-29 is tegenwoordig de oudere generatie.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone