Dainese wint chaotische ochtendetappe Giro d’Italia U23, Vlasov nieuwe leider

Door , zaterdag 16 juni 2018 om 10:50
Dainese wint chaotische ochtendetappe Giro d’Italia U23, Vlasov nieuwe leider

foto: GiroU23

Alberto Dainese heeft op de slotdag van de Giro d’Italia U23 de ochtendrit gewonnen. De 20-jarige Italiaan kwam na iets meer dan zeventig kilometer als eerste aan in Valdobbiadene, voor zijn landgenoot Francesco Di Felice en de Belg Julian Mertens. In het klassement verloor Alejandro Osorio zijn leiderstrui aan de Rus Alexander Vlasov door een val in de finale.

Op de slotdag van deze Giro d’Italia U23 konden de renners hun borst natmaken, met zowel een ochtend- als een middagrit. De ochtendetappe werd om klokslag negen uur in Conegliano in gang geschoten, waarna er slechts 72,8 kilometer op het programma stonden naar finishplaats Valdobbiadene. Onderweg kregen de renners enkele klimmetjes voor de wielen geschoven.

Zes koplopers kleuren beginfase
Een dergelijk korte etappe biedt vaak spektakel, en dat was deze keer niet anders. Al vroeg in de koers wist zich een kopgroep van zes avonturiers af te scheiden. De namen? Gabriel Cullaigh, Michael Rice, Edoardo Faresin, Brent Van Moer, Gino Mäder en Roger Adria. Zij kregen een maximale voorsprong van anderhalve minuut, waardoor ze weinig hoop mochten koesteren op een stunt.

De nervositeit steeg met het naderen van finishplaats Valdobbiadene. Met minder dan twintig kilometer te gaan besloot een groep van dertien renners de tegenaanval in te zetten, maar zij kregen geen ruimte van het peloton. Vooraan besloten Cullaigh en Adria om er vanonder te muizen; de twee koplopers sneden de laatste tien kilometer aan met een voorgift van twintig tellen.

Chaotische finale kost leider Osorio de kop
Het bleek echter uitstel van executie, want enkele kilometers later werden de vluchters opgeslokt door het peloton. Wat volgde was een nerveuze finale, die ontsierd werd door een grote valpartij op vijf kilometer van de streep. Het grootste slachtoffer; leider Alejandro Osorio. De onfortuinlijke Colombiaan kwam uiteindelijk met achterstand binnen, en verloor zo zijn leiderstrui aan de Rus Vlasov.

De strijd om de dagwinst ging werd uiteindelijk beslecht in het voordeel van de Italiaan Dainese. Hij versloeg Di Felice en Mertens. Vanmiddag staat de afsluitende tijdrit op het programma naar Ca’ del Poggio, die zal worden verreden volgens een uniek concept.

Dit artikel delen:

7 Reacties

ronddraaien 16 juni 2018 om 10:53

Wat een drama voor Osorio. Hopelijk is PCS nu wat sneller met de uitslag dat de schade duidelijk wordt.

josi 16 juni 2018 om 11:39

@ronddraaien, De schade bedraagt rond de minuut. Wel erg sneu voor Osorio.

ruudenkit 16 juni 2018 om 12:00

erg sneu inderdaad voor osorio, gun je niemand en zeker niet in die fase van een ronde.

ZwartebroekengeIetrui 16 juni 2018 om 12:03

Osorio staat nu ook niet meer in de top 3. Hopen dat Vlasov het vol kan houden tegen de Britten.

WernerFranke 16 juni 2018 om 13:10

Van de top 5 binnen 1’06”, naar 1 renner binnen 1’06” door een val in een half criterium. Jammer voor die gasten die betrokken zijn. Vanmiddag mag je trouwens pas samenwerken in de laatste 2 km, dus geen voordeel voor Osorio en Williams die amper 6 seconden van elkaar starten.

Joachim 16 juni 2018 om 14:13

Barta die 8e stond niet aangekomen.

hartstikkebedankt 16 juni 2018 om 16:46

@Joachim gebroken dijbeen helaas

Headlines

Materiaalzone

Populair