Daan Olivier (22) stopt met wielrennen

vrijdag 5 juni 2015 om 19:04
Daan Olivier (22) stopt met wielrennen

foto: Sirotti

Daan Olivier heeft in overleg met zijn ploeg Giant-Alpecin besloten zijn contract per 1 juli te ontbinden. De Nederlander stopt met wielrennen en gaat zich richten op zijn studie.

“In 2013 raakte ik overtraind en sindsdien is het wielrennen voor mij minder leuk geworden”, vertelt de 22-jarige Olivier in een persbericht. “Ik realiseerde mij dat er meer is dan profsport. Je moet veel dingen opofferen om het leven van een prof te leven, en deze opofferingen zijn moeilijk om te maken als de sport je geen plezier meer brengt.”

“Ik probeerde deze gevoelens te negeren en het plezier terug te vinden in wielrennen, maar helaas, na mijn val in de afgelopen Ronde van Catalonië realiseerde ik mij dat ik op deze manier niet door kon gaan. Ik heb mijn gedachten gedeeld met de coaches van de ploeg, en nam enige tijd vrij van de koers.” Na discussie met veel bekenden kwam de klimmer tot de conclusie dat hij een ander leven wil leven. “Ik verlaat het profwielrennen om een nieuwe carrière te beginnen.”

Ik realiseerde mij dat er meer is dan profsport

Vanaf september start Olivier met een bachelor opleiding economie. Hij blijft wel fietsen, geeft hij aan, maar dat zal hij blijven doen als hobby. “Het was een lastige keuze om te maken, maar een waarvan ik denk dat hij juist is voor mij.” Ploegmanager Iwan Spekenbrink bedankt zijn pupil: “Wij bedanken Daan voor zijn betrokkenheid bij de ploeg en wensen hem het beste voor de toekomst en zijn verdere carrière.”

In 2011 maakte Olivier zijn eerste kilometers in dienst van Rabobank Development, waarna hij eind 2012 als stagiair van de WorldTour-ploeg zijn opwachting mocht maken. Dit resulteerde echter niet in een overstap naar de grote Rabobank-ploeg. Vanaf 2014 stond hij onder contract bij Giant-Alpecin. Olivier heeft geen profzege kunnen boeken, maar behaalde wel een mooie achtste klassering in de Vuelta a Burgos van 2014.

Afgelopen seizoen vertelde Daan Olivier in het Weekendinterview uitgebreid over de tijd waarin hij overtraind was. “Ik gunde mezelf nooit effetjes rust. Ik heb geleerd dat dit voor mij niet de manier is om topsport te bedrijven”, zei hij destijds.

Dit artikel delen:

63 Reacties

luckyloek 5 juni 2015 om 20:33

Heel erg zonde, maar respect voor zijn keuze. Succes gewenst in de nieuwe loopbaan.

Borsje 5 juni 2015 om 20:34

In sommige reacties klinkt soms wel heel weinig empathie door. Is weloverwogen beslissing. Respecteer dat.

Javier 5 juni 2015 om 20:36

@west

Dat denk ik (helaas niet). klaar is klaar.

hanske 5 juni 2015 om 20:42

Een heel verstandig besluit, zo blijven koersen levert misschien een paar jaar een redelijk salaris op maar maar daarna moet je ook een inkomen generen en dat lukt beter met een opleiding als zonder, bovendien houd hij niet op met koersen maar gaat door op een ander niveau, met daarmee zin in fietsen hebben en er ook lol aan beleven.

schipperaar 5 juni 2015 om 20:44

@kk
Gewoon doodzonde, met een beetje begeleiding en motivatie van zijn ploeg zou iemand van zijn leeftijd nooit overtraind mogen raken, verkeerd trainen, verkeerde voeding, te weinig rust?
Soms moet er iemand anders in je geloven als je het zelf kwijt bent, blijft jammer.

NQuintana 5 juni 2015 om 20:50

Lol @ klootje, precies wat ik dacht.

Tendam +1

JuriaanM 5 juni 2015 om 20:51

Erg zonde, sympathieke gast en toch ook een behoorlijk talent.
@schipperaar, ik dacht een tijdje terug te lezen dat trainers ed. niet nodig zijn en dat renners zelf wel weten hoe het met voeding moet?!

Borsje 5 juni 2015 om 20:52

@ schipperaar: hij doet jouw nickname (gelukkig) geen eer aan. Hulde.

alsjewint 5 juni 2015 om 20:52

Klinkt zo tegenstrijdig om op zo jonge leeftijd al te stoppen met je wielercarrière, terwijl zoveel andere jongens er van zouden dromen om die kans te krijgen. Maar als je jezelf gaat afvragen waar je het allemaal voor doet en er andere dingen zijn die je liever doet, dan kan ik alleen maar zeggen chapeau voor zo’n moedige beslissing om nu al te stoppen. Allez, nog een laatste poging om hem van gedachten te doen veranderen:

Misschien een fietstochtje naar de Noordkaap inlasten. Ook lange stukken zonder afslagen en lang licht. Studieboek op het stuur en trappen maar. Als je daar aankomt heb je de studie economisch fietsen wel onder knie en misschien kun je dan net weer aanhaken bij de Arctic Race of Norway half augustus.

Borsje 5 juni 2015 om 20:53

@ schipperaar: hij doet jouw nickname (gelukkig) geen eer aan. Mooi toch!

Borsje 5 juni 2015 om 20:54

@ schipperaar: hij doet jouw nickname (gelukkig) geen eer aan. Waarom mag ik die reactie niet plaatsen?

Laatste man 5 juni 2015 om 21:05

Zonde voor fietsland Nederland. Dappere beslissing.

Wie weet tot ooit :)

schipperaar 5 juni 2015 om 21:07

Wat een domme bekrompenheid van meestal dezelfden weer, Vos bewees deed dat topsport en studie samen kunnen gaan, misschien te moeilijk voor mannen?

Carbonara 5 juni 2015 om 21:08

Kan iemand Schipperaar tegen zichzelf in bescherming nemen?

JuriaanM 5 juni 2015 om 21:12

@schipperaar Domme bekrompenheid? Als het goed gaat zijn trainers volgens jou dus onnodig en hebben ze geen aandeel in de prestatie. Maar als het slecht gaat hebben ze het ineens gedaan. Lullen hoe het je uitkomt? Verder combineer ik zelf sport (op een aardig hoog niveau) en een zware universitaire studie, mij hoor je niet zeggen dat het niet kan. Je moet er echter wel de persoonlijkheid voor hebben, als je een alles of niets mentaliteit hebt zoals Olivier dit lijkt te hebben snap ik heel goed zijn beslissing.

albertooo 5 juni 2015 om 21:14

Mij lijkt het studentenleven heel wat gezonder dan profwielrennen. Goede beslissing!

Een bachelorstudie is doorgaans is nog altijd iets anders dan een cursus Grieks die blijkbaar op je stuur past.

albertooo 5 juni 2015 om 21:19

@schipperaar
Vos is na het eerste jaar met haar studie gestopt geloof ik. Wetenschappelijke studie is bijna niet te combineren met profsport.

hildeke 5 juni 2015 om 21:26

Erg jammer. Ik zag wel wat in die jongen.

Wielerfan1987 5 juni 2015 om 21:28

Een gemis voor het Nederlandse wielrennen dat hij stopt.
Hij was en is na Kelderman toch het best klimmende talent van zijn lichting.
Echter veel respect voor de moeilijke beslissing die hij gemaakt heeft en zo mogelijk nog meer voor de manier waarop hij er mee om is gegaan.

Omhoog73 5 juni 2015 om 21:35

Erg abrubt om na een slecht jaar meteen de fiets aan de wilgen te hangen.
Beter dat hij nu stopt dan later. Want met deze mentaliteit redt je het niet in de wielerwereld. Wellicht dat hij een psychisch probleem heeft?

schipperaar 5 juni 2015 om 21:38

@juriaan
Zoals je zelf aangeeft is combinatie mogelijk, petje af voor jou en waarschijnlijk heb je misschien ook geen trainer en voedingsadviseur nodig omdat je het liever zelf in de hand hebt, afhankelijk van je sport natuurlijk.
Sommigen hebben dat wel

JuriaanM 5 juni 2015 om 21:40

@schipperaar, ik doel erop dat jij laatst verklaarde dat trainers overbodig zijn, dat is toch behoorlijk in strijd met wat je hier nu zei.

schipperaar 5 juni 2015 om 21:59

@juriaan
Wat ik bedoel is begeleiding wat ik een beetje mis hier, een maatje misschien. Een trainer in wielrennen vind ik nog altijd overbodig, in atletiek niet, ken jouw sport niet. Met je maatje trainen, veel lachen, plezier daar draait het om, fietst zoveel makkelijker en komen resultaten vanzelf. Zag de video van de rabo meiden in sierra nevada waar het plezier vanaf straalde, ook dat is sport.

Jovic 5 juni 2015 om 22:18

Daan geeft aan dat hij het wielrennen niet meer het belangrijkste te vinden. Om topsporter te zijn moet je heel veel geven. Gaat het een een verkeerd dan word het wel heel moeilijk, hij maakt nu gebruik van een andere kans.

snoep de hond 5 juni 2015 om 22:21

@Omhoog73,
Psychisch probleem???? Doe eens even normaal.

Hij heeft een keuze gemaakt om prof te worden of is daar mogelijk zelfs min of meer ingerold (jeugdcategorieën -> Rabobank Cont. -> Giant). Nu hij het leven van een prof leidt komt hij erachter dat hij niet op zijn plek zit en dat hij niet de juiste keuze heeft gemaakt. Ik vind het dan heel dapper en juist sterk om dat met je omgeving te communiceren en na enige bedenktijd een weloverwogen beslissing te nemen om een andere weg in te slaan. Het lijkt mij dat deze jongen juist sterk in zijn schoenen staat.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair