Corona woekert in Roemenië, maar organisator stelt Van der Poel en co gerust

Corona woekert in Roemenië, maar organisator stelt Van der Poel en co gerust
maandag 13 juli 2020 om 07:00
Interview

Binnen elf dagen hervat de Europe Tour met de Sibiu Cycling Tour. Tenminste, als het coronavirus geen roet in het eten strooit, want de cijfers in Roemenië waren de voorbije dagen allesbehalve positief. Organisator Cosmin Costea panikeert voorlopig niet. “De regio rond Sibiu blijft gespaard”, vertelt Costea aan WielerFlits.

BORA-hansgrohe (met onder meer Pascal Ackerman) en Israel Start-Up Nation zijn de WorldTourteams aan de start van de Sibiu Cycling Tour. Maar ook Alpecin-Fenix trekt naar Roemenië, inclusief kopman Mathieu van der Poel, die er de laatste hand aan zijn voorbereiding richting Italiaanse eendagskoersen wil leggen.

In Sibiu zijn ze enthousiast met dit startveld. Maar hoe groot is de kans dat deze vierdaagse rittenkoers alsnog wordt geannuleerd? Donderdag telde het land 614 nieuwe besmettingen, vrijdag 592. “Onrustwekkende cijfers”, bevestigt organisator Cosmin Costea ons.

“Maar gelukkig blijft de regio rond Sibiu gespaard. Hier zijn de voorbije dagen amper vier of vijf nieuwe gevallen geregistreerd. Daar maken we ons niet te veel zorgen over. Het enige gevaar is dat de Roemeense overheid de maatregelen verstrengt”, klinkt het. “Daar zijn we uiteraard machteloos tegen. Maar ik hoop dat het niet zover komt.”

Van der Poel kan van Sibiu rechtstreeks naar Italië
“Als het van de organisatie afhangt, hoeven Van der Poel en co zich alvast geen zorgen te maken”, is Costea overtuigd. “We staan voortdurend in contact met de plaatselijke GGD (gezondheidszorg, red.) en we houden ons zowel aan de maatregelen die de overheid ons oplegt, als aan deze die de UCI voorschrijft. Zo zullen bijvoorbeeld dagelijks de temperaturen van de renners gemeten worden. We zullen ook proberen om een aantal dagen voor aanvang van de wedstrijd renners te laten testen op Covid-19.”

Costea belooft op zijn communiezieltje geen enkel risico te zullen nemen, mocht er toch gevaar dreigen voor de renners. “Ik werk zelf al sinds 1987 in de gezondheidszorg en beheers de materie. En ik sta al tien jaar in voor de veiligheid in de Cycling Tour of Sibiu. Als er gevaar dreigt, zal ik de eerste zijn om alles af te gelasten, maar dat is voorlopig zeker niet aan de orde.”

En wat als de renners in quarantaine moeten? “Dat is in Roemenië niet het geval”, legt Costea uit. “De kans bestaat wel dat renners dat moeten doen om na afloop terug in België of Nederland te geraken, maar wat betreft Mathieu van der Poel stelt dat probleem zich wellicht niet, omdat hij na Sibiu kan doorreizen naar Italië. Ik maak uiteraard zijn programma niet, maar dat zou een optie kunnen zijn. En daar zijn geen quarantainemaatregelen van kracht. En de renners die na afloop getest moeten worden om terug te keren naar hun thuisland, gaan we ook bijstaan.”


In een video aan WielerFlits vertelt Cosmin Costea (in het Nederlands) over de situatie in de regio Sibiu:

Dit artikel delen:

18 Reacties

Franco Ballerini 12 juli 2020 om 14:59

Lastig. Van de ene kant zou je zeggen: Mathieu, neem het risico maar liever niet. Echter, met wat wedstrijdritme aan de Strade beginnen is ook wel lekker, en dan is dit de enige optie.

Samlambeej 12 juli 2020 om 15:14

Je kan niet zeggen dat hij geen moeite doet.
Hij heeft een geel shirtje aan met safety erop
en hij spreekt niedriglands.

Fred Postma 12 juli 2020 om 16:40

Nu komt het erop aan. Angst en voorzichtigheid versus moed en wilskracht.
Maar 12 dagen voor de koers en nog geen zekerheid of het doorgaat?
Zo werkt het toch niet vrienden .
Burgos? Nog steeds onzeker of we koers krijgen dit jaar. De tijd dringt.

LB108 12 juli 2020 om 16:45

Hoezo onzeker? Wat weet jij meer over Burgos? En hier zegt men toch net dat alles “ok” is…

Fred Postma 12 juli 2020 om 16:55

Ik ben pas gerust als de laatste etappe van Burgos binnen is en we van een succes kunnen spreken.
Aflassende overheden hangen nog steeds boven de markt.

skylimit 12 juli 2020 om 17:16

Onkruid woekert. Sibiu Tour gaat gewoon door. Er zijn nog steeds veel minder besmettingen dan in Nederland. Kale cijfers geven een vertekend beeld, zonder kenbaar te maken waardoor, waar en waarom er de laatste dagen flinke stijgingen van het aantal besmettingen (zouden) zijn.
Ik acht de kans op besmetting vele malen kleiner dan het krijgen van een auto/fietsongeluk.

SvB 12 juli 2020 om 23:35

per 100 inwoners is daar een (orthodoxe)katholieke kerk. Ondanks beperkingen weet ik dat daar rustig 2x daags op zondag diensten worden gegeven en nergens op wordt gehandhaafd.
Ach, ik post niet zo veel. Ik zeg ook maar wat

chiller87 13 juli 2020 om 09:10

Orthodox katholiek? Volgens mij bedoel je orthodox christelijk. Er zijn inderdaad veel kerken, er worden zelfs nog nieuwe kerken bijgebouwd.

Binda 13 juli 2020 om 14:54

@Chiller87, en jij bedoeld dan waarschijnlijk weer Christelijk orthodox. Orthodox christelijk zijn ze op onze bijbelgordel. verwarrend altijd die kerkscheuringen.

Paul Boudreaux 13 juli 2020 om 01:39

MVDP=”Audentes Fortuna Juvat”

skylimit 13 juli 2020 om 09:00

@svb inderdaad je post en zegt ook maar wat:):):)

Ligthning 13 juli 2020 om 11:41

Ondertussen liet VDP al weten te twijfelen aan zijn deelname. Lees (tussen de regels) : geen voorbereidingswedstrijd voor VDP in Roemenië

guyremgabdel 13 juli 2020 om 14:27

Sedert vanmorgen geldt code oranje voor Roemenië maw er wordt afgeraden om nog te vertrekken. De komende dagen kan het terug groen worden maar evengoed rood en dan wordt er niet meer naar ginder gevlogen vanop Zaventem.

skylimit 13 juli 2020 om 15:27

Terug groen zal het niet worden, hooguit geel, en rood gaat het zeker niet worden, dat zou eerder gelden voor Belgie:):)
Code oranje betekent alleen: “noodzakelijk reizen”.
Echter momenteel is het zo als je vanuit Roemenie naar Oostenrijk wilt, hebt je een COVID19 test (negatief) nodig in het engels of duits die niet ouder is dan 48/72-uur. Voor Griekenland geldt hetzelfde, Hongarije heeft ook soorgelijke restricties ingesteld.
Reizen is zeker wel mogelijk, maar je dient rekening houden met bepaalde voorwaarden.
Van verplicht een x-aantal dagen in quarantaine is geen sprake.
Er is weer een daling in het aantal gemelde dagelijkse besmettingen, benieuwd of dit de komende dagen verder doorzet.

guyremgabdel 13 juli 2020 om 17:52

Idd hier in B. De voorbije dagen zijn er weer enkele gebieden met hogere besmettingen met dank vooral aan de jeugd (18-29j) die party’s niet kunnen laten en daarbij de opgelegde social distancy gewoon negeren. Ze moeten eens goed bewust worden dat coronamaatregels volgen lastig is, maar covid-19 krijgen en daarvan moeten genezen nog veel lastiger is.

LB108 13 juli 2020 om 18:40

@skylimit, als de reis van Roemenie naar Oostenrijk, voor zaken/werk is. Wat in dit geval zo is, Is de negatieve test niet noodzakelijk

Romāns Vainšteins 13 juli 2020 om 19:13

Die party s onder jongeren ga je je steeds minder en minder tegen kunnen houden want die lui laten zich niet tegenhouden, voedingsgrond voor een nieuw type underground die een beetje de tijden van de jaren 90 raves gaan doen herleven misschien.
een versnelling richting

skylimit 13 juli 2020 om 21:16

@lb108 ik weet niet hoe ze vakantievierende mensen (met een Roemeens paspoort) kunnen onderscheiden van zakelijke/werkende mensen(met een Roemeens paspoort) die naar Oostenrijk reizen en daar verblijven.
Misschien was ik niet duidelijk, het betreft hier alleen Roemenen die naar Oostenrijk/Griekenland/Hongarije reizen. Ik weet niet of deze regeling ook geldt voor niet Roemenen die naar Oostenrijk reizen.

Headlines

Materiaalzone

Populair