Coquard tegen ASO: “Geef ons een kans”

Coquard tegen ASO: “Geef ons een kans”

foto: Sirotti (archief)

zondag 7 januari 2018 om 16:24

In December wist l’Equipe te melden dat Vital Concept en Wanty-Groupe Gobert kans maakten op de laatste wildcard voor de Tour de France. Bryan Coquard (Vital Concept) vraagt de ASO vandaag om een kans voor de nieuwbakken ploeg om zich te bewijzen.

Volgens de Franse sportkrant zouden Cofidis, Direct Énergie en Fortuneo-Oscaro al zeker zijn van een wildcard. De laatste plek voor een ProContinentale ploeg zou vergeven worden aan Wanty-Groupe Gobert of Vital Concept. De uiteindelijke beslissing zal deze maand gemaakt worden door de ASO.

In gesprek met AFP vertelt Coquard dat het hem vooral om het principe gaat. “Ik maak me niet zorgen om de wildcard zelf. Als de organisatie van de Tour ploegen uitnodigt zonder dat wij ons kunnen bewijzen, trappen ze zichzelf wellicht tegen de schenen. Het zou fijn zijn als wij ons kunnen bewijzen. Ik wil tegen hen zeggen, ‘geef ons een kans!'”

Seizoen 2018
De 25-jarige Fransman begint zijn seizoen van 24 tot 27 januari tijdens de Sharjah Tour (2.1) in de Verenigde Arabische Emiraten, waarna hij de Ster van Bessèges rijdt. Voor de rest van het seizoen staan echter nog veel vraagtekens, voornamelijk omdat zijn ploeg afhankelijk is van wildcards voor de grote wedstrijden. Desalniettemin hoopt hij enkele grote koersen te rijden. “Ik wil Milaan-San Remo, Parijs-Nice en de Amstel Gold Race rijden. En ik wil de Tour rijden met Vital Concept. Als een koers ons uitnodigt weten ze zeker dat we niet starten als pelotonvulling, maar om te winnen”, stelt hij.

Ongeacht de onzekerheid kijkt de sprinter uit naar het nieuwe seizoen. “Het is een nieuwe avontuur dat begint, een nieuwe uitdaging. Met de andere jongens in het team, zijn we al samen geweest in het peloton. Alles moet nog opgebouwd worden maar de groep is al aan elkaar gelast. Ik heb natuurlijk niet het ijkpunt van voorgaande jaren maar ik heb vertrouwen. Ik wil een hele goede sprinter worden. Ik ben heel, heel erg gemotiveerd. Ik kan niet wachten om te sprinten, ik wil zo veel mogelijk wedstrijden winnen”, sluit hij af.

Dit artikel delen:

21 Reacties

LutsenkoFan 7 januari 2018 om 16:27

tja.. alleen maar franse teams is ook slecht voor de wielersport.. zijn tegenwoordig genoeg franse PCT en WT teams dus om dat voor tevredenheid voor de sponsors te doen hoeft van mij niet. Pak een keer wat kleinere of inderdaad wanty.

Mathieu Moller 7 januari 2018 om 16:35

Zou de ASO niet beter wachten tot na Parijs-Nice met het uitdelen van wildcards? Dan kan je ook echt kijken naar welke ploegen er goed voor staan. Of is het dan te krap voor de ploegen of renners om dan pas uitsluitsel te krijgen over je programma?

bostie 7 januari 2018 om 16:37

Waarom niet gewoon met 23 ploegen starten. Een totaal van 184 renners in plaats van 176 zal niet zoveel verschil maken…

tdv21 7 januari 2018 om 16:42

Het is nogal twijfelachtig of naar Vital gaan wel een goede beslissing was. Hij heeft nu de leeftijd waar je moet beginnen met oogsten als sprinter zijnde, maar ipv een upgrade te doen naar, pakweg, Lotto-Soudal, gaat hij naar een klein team dat waarschijnlijk de eerste twee jaar niet eens zal starten in de AmsteL, Tour, enz.

Lalsacien 7 januari 2018 om 16:43

Als er weinig Proconti teams zijn die iets toevoegen zullen ze toch wel voor Franse teams kiezen. Dat is de schuld van teams waar zoveel ronde toppers bij elkaar in de ploeg rijden. Denk aan Sky en Movistar waar ook nog eens de drie toppers in de Tour aanwezig zullen zijn. Verdeel ze over andere ploegen en dan denk ik dat er minder wildcards naar franse ploegen zullen gaan.

tvm 7 januari 2018 om 16:55

Coquard kan natuurlijk ook hopen op de Vuelta en daar alles winnen wat er te winnen valt i.v.m. geen concurrentie.

vluggejapie 7 januari 2018 om 16:59

Coquard met een meer dan degelijke sprinttrein of… Tsja of wat eigenlijk? Misschien wel een top 10 in een sprintetappe met Van Speybrouck? Of een Van Keirsbulck die bereid is 100km kansloos voor het peloton uit te rijden? Of misschien een Guillaume Martin die dit keer wel de top 20 haalt? Vanuit sportief oogpunt zou ik het wel weten. Maar blijkbaar zijn er belangrijkere zaken voor sommige andere toeschouwers?

Polleke 7 januari 2018 om 17:11

Geen kans, zelfs de chauvinistische Fransen durven nooit de 4 WC aan alleen maar Franse ploegen te geven…maar Coquard moet zich even goed in de etalage rijden als hij zijn ploeg in de Tour ‘19 wil krijgen…

Tinkerbell 7 januari 2018 om 17:19

@tvm Ook weinig kans op een wildcard voor de Vuelta met die nieuwe Spaanse PCT ploegen lijkt me en de verplichte wildcard voor Cofidis vanwege de sponsoring.

Veloburto 7 januari 2018 om 18:18

Off topic: wordt het NK live uitgezonden volgend weekend?

Gebruikersnaam 7 januari 2018 om 19:06

Ik zou zeggen dat die wildcard uiteraard naar Vital Concept zal gaan, maar bij nader inzien is dat team eigenlijk wel heel matig, zelfs Delko lijkt me een beter team (als ’t dan toch Frans moet zijn).

dark-knight 7 januari 2018 om 19:14

Ik zie toch 10x liever de wildcards naar alleen maar Franse teams gaan dan naar wanty.
Cofidis heeft Bouhanni, Direct energie heeft Calmejane, Fortuneo heeft Barguil en Vital Concept heeft Coquard. Die zie ik stuk voor stuk liever in de tour dan heel wanty bij elkaar, dat puur als pelotonvulling dient.

ditisdavid 7 januari 2018 om 19:16

@Tinkerbell
Ik zie niet beide nieuwe ploegen de Vuelta rijden. Burgos is (tenzij ze Lobato halen) vooral pelotonvulling en Murias zou zelfs meer uitvallers dan toptienplekken scoren, echt niemand daar die zelfs in een matig sprintveld of vanuit de vlucht beter dan netaan toptien in de etappe kan rijden. Anderzijds hebben Aquablue en Manzana al banden met Unipublic en is van de Franse PCTs Delko vanuit Spaans oogpunt wellicht interessanter, dus de Tour is voor Vital Concept sowieso realistischer.

Van de twaalf wildcards lijken me er zeven sowieso vast te liggen (Androni en ICA voor de Giro, Direct Energie, Cofidis en Fortuneo voor de Tour, Caja en Cofidis voor de Vuelta). De derde wildcard in de Giro is waarschijnlijk voor Wilier, de vierde wildcard in de Tour is voor Vital Concept of Wanty, dan strijden om de laatste wildcard in de Giro Nippo, Bardiani, Gazprom en CCC. Ik verwacht een derde Spaanse ploeg in de Vuelta dus heeft Burgos betere papieren dan Murias, voor het laatste wildcard kun je een heleboel ploegen opschrijven al denk ik dat Aqua Blue wel eens terug zou kunnen komen. Anderzijds had niemand vorig jaar Manzana verwacht, dus het zou ook zomaar kunnen zijn dat pakweg Murias en Roompot plotseling met de tickets aan de haal gaan…

ditisdavid 7 januari 2018 om 19:20

@dark-knight
Tegelijkertijd kan Vital Concept behalve Coquard alleen maar C-sprinters en rouleurs op de been brengen, zodra de weg omhoog gaat wordt dat gewoon busvulling in plaats van vluchtvulling. Zelfs etappe 5 zou het best kunnen zijn dat niemand van die ploeg in het eerste peloton finisht als er een beetje gereden wordt…

Mwielerfan 7 januari 2018 om 19:32

Coquard kan ook nog vanuit break winnen en op Kleinere heuvels.
@polleke is afgelopen 20 regelmatig voorgekomen. Alleen maar Franse wildcards is nl niet goed voor Internationale wielrennen maar wel voor Franse wielrennen. 3x raden wie al die andere kleine franse koersen organiseerd? En als daar iemand wint die ook maar vagelijk bekend is uit de break van tour etappe 13 is dat een dikke plus voor zo’n wedstrijd.

Verder geld voor Spanje hetzelfde. Ik kan me jaren herinneren dat ze andalucia uitnodigden. De renners die de break haalden waren meestal de eerste afvallers.

Wanty voegt echt niks toe. Heel leuk team om erbij te hebben in ronde van Luxemburg en nokere maar maak er niet meer van dan het is.

Tinkerbell 7 januari 2018 om 19:50

@ditisdavid Murias heeft al bevestigd dat ze een wildcard hebben gekregen voor de Vuelta. Burgos vind ik met Mamykin en Herklotz ook nog twee best interessante renners hebben dus die verwacht ik er eigenlijk ook wel bij. Ik heb niet het idee dat Manzana meer zal toevoegen dan Burgos (Aqua Blue wel). Maar omdat dit het eerste jaar is dat beide ploegen procontinentaal zijn verwacht ik dat ze het Spaanse wielrennen zullen gaan steunen.

Lalsacien 7 januari 2018 om 20:52

@Mwielerfan 3x raden? In ieder geval niet de ASO! Want die organiseren meer buitenlandse wedstrijden in het wielrennen dan Franse!

Verweggistan 7 januari 2018 om 20:55

Vital lijkt mij niet sterk genoeg om in de Tour te worden uitgenodigd. Coquard alleen is niet genoeg om er bij te zijn. En verder is het niet veel. Voor de sprinttrein hebben ze Van Genechten, Reza, Manzin en Morice. Bagot en Le Bon voor het aanvalswerk en daarna kom je al bij renners als Courteille, Pacher of Corbel. Wel hebben ze overigens met Muller, Mottier en Ermenault een paar interessante talenten.

BenderBeach 7 januari 2018 om 21:55

@Bostie ja natuurlijk: de ploegen terugbrengen van 8 naar 9 en dan een ploeg extra uitnodigen…. heel logisch!

Wanty deed het in 2017 ook prima, dus wat mij betreft een logische keuze voor de laatste wildcard.

Scotty 7 januari 2018 om 22:33

edit wf: aangepast

fransthys 8 januari 2018 om 15:24

Geen Tour de France voor Coquard, wel voor Wanty Groupe Gobert. Zie https://twitter.com/LeTour Vital Concept is wel uitgenodigd voor de Dauphiné

Headlines

Populair

Materiaalzone