Cookson: “De onderste steen moet bovenkomen”

Door Nick Doup, zondag 31 januari 2016 om 10:25

foto: Sirotti

In een persconferentie in Heusden-Zolder heeft de UCI meer informatie gegeven over de technische fraude die gisteren is aangetroffen in de fiets van de Belgische belofterenster Femke Van den Driessche. “Wij geloven dat het technologische fraude is”, bevestigt voorzitter Brian Cookson.


Daarnaast was Cookson duidelijk over de straf die staat op deze mechanische doping. “De minimale straf is zes maanden, er is nog geen maximum. Ook is een een aanzienlijke geldboete”, aldus de Brit. Naast de renner, dan wel renster in kwestie kan ook de ploeg gestraft worden voor de fraude.

Van den Driessche heeft een eigen ploeg, die haar op non-actief heeft gezet, maar komt hier uit voor de Belgische selectie. Cookson wilde niet verder uitweiden over dit onderwerp dan dat ook de ploeg gestraft kan worden. De zaak zal naar de disciplinaire commissie gaan.

Cookson waarschuwt: “We zullen je pakken”
Wel is de UCI-voorzitter tevreden over de wijze van testen op mechanische fraude, die verbeterd is ten opzichte van vorig jaar. Toen waren er al regelmatig controles bij onder andere WorldTour-koersen en andere wereldkampioenschappen. Dat nu aangetoond is dat eventuele motortjes gevonden kunnen worden, doet Cookson goed. “Als je valsspeelt, zullen we je pakken”, waarschuwt hij.

Veel wil Cookson momenteel nog niet kwijt over de zaak-Van den Driessche. “We moeten de eerste zaak goed afronden”, aldus Cookson. “We moeten de waarheid weten. De onderste steen moet bovenkomen.”

31 Reacties

zoetepap 31 januari 2016 om 13:03

Bij haar filmpje denk ik 2 dingen: Goed georganiseerd en geacteerd. Wie was die mecanicien die zich van fiets vergiste en dacht ik zal die vuil meegebrachte fiets maar eens vlug kuisen en klaarzetten? Mag een geschorste Epo renner wel oefenen op een WK omloop? En kan er niet proffessioneler gewerkt worden met het alziend toeziend oog van de papa? Nee ik geloof het niet. En ze gebruikt de woorden…’een mecanicien moet(ipv heeft) gedacht’. Alsof dat nu nog niet geweten of uitgeklaard is.

Ultimo 31 januari 2016 om 13:18

Van een karrepaard maak je geen renpaard als je medische doping gebruikt. Maar mechanische doping dan krijg je 100 watt of meer extra dus kunnen ook talentlozen c.q. ongetrainende winnen. Met alle nieuwe technologieen moet dit de kop worden ingedrukt gelijk bij de eerste overtreding. Dus ik zeg gelijk levenslang uitsluiten van wedstrijden mits het is bewezen.

john 31 januari 2016 om 14:06

Cookson niet zo,n grote mond hebben een 19 jarige meisje aanpakken is beter dan die engelsman die met zijn baby verzetje de bergen opvliegt die moet je aanpakken , oh nee is een engelsman en van een bevriende ploeg dus nee daar doen we niks aan dus pakken we een redelijk onbekend meisje die helemaal niet op die fiets gereden heeft, dus wil het nog wel eens zien als dat voor een gerecht gaat komen of je dan nog zo heldhaftig bent

Sephiroth 31 januari 2016 om 14:12

john kraam geen onzin uit, zonder bewijs kan je niks. dus noem namen en lever bewijs als je het hebt.

Voor de rest Go UCI, verstandig om geen uitspraken te doen vorodat je zeker bent, en goed dat er word gecheckt.

Daarnaast 50W extra voor 15-30 min vs 50 watt extra voor een hele race.. ik vind medische doping nog steeds onverantwoorder en vuiler.

Angus 31 januari 2016 om 16:23

Sterke uitspraak: “Wij geloven dat het fraude is” En wat de UCI gelooft is waar, dus wordt ze gestenigd ! Jammer dat de UCI zelf al jaren niet meer geloofwaardig is. Voor mij onschuldig totdat ik de beelden zie waarop ze op die fiets zit. Tot nu toe stond hij afgespoten in de vrachtwagen.

zoetepap 31 januari 2016 om 16:39

@Angus; de fiets stond in de box waar geen aangepaste fiets mag zijn. (nog in de teambus). Met de beelden alleen kan je niks bewijzen trouwens…daarom is het verborgen voor het blote oog.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.