Cookson: “De onderste steen moet bovenkomen”

Door , zondag 31 januari 2016 om 10:25

foto: Sirotti

In een persconferentie in Heusden-Zolder heeft de UCI meer informatie gegeven over de technische fraude die gisteren is aangetroffen in de fiets van de Belgische belofterenster Femke Van den Driessche. “Wij geloven dat het technologische fraude is”, bevestigt voorzitter Brian Cookson.


Daarnaast was Cookson duidelijk over de straf die staat op deze mechanische doping. “De minimale straf is zes maanden, er is nog geen maximum. Ook is een een aanzienlijke geldboete”, aldus de Brit. Naast de renner, dan wel renster in kwestie kan ook de ploeg gestraft worden voor de fraude.

Van den Driessche heeft een eigen ploeg, die haar op non-actief heeft gezet, maar komt hier uit voor de Belgische selectie. Cookson wilde niet verder uitweiden over dit onderwerp dan dat ook de ploeg gestraft kan worden. De zaak zal naar de disciplinaire commissie gaan.

Cookson waarschuwt: “We zullen je pakken”
Wel is de UCI-voorzitter tevreden over de wijze van testen op mechanische fraude, die verbeterd is ten opzichte van vorig jaar. Toen waren er al regelmatig controles bij onder andere WorldTour-koersen en andere wereldkampioenschappen. Dat nu aangetoond is dat eventuele motortjes gevonden kunnen worden, doet Cookson goed. “Als je valsspeelt, zullen we je pakken”, waarschuwt hij.

Veel wil Cookson momenteel nog niet kwijt over de zaak-Van den Driessche. “We moeten de eerste zaak goed afronden”, aldus Cookson. “We moeten de waarheid weten. De onderste steen moet bovenkomen.”

Dit artikel delen:

31 Reacties

ikbenprocycling 31 januari 2016 om 10:28

Ik zeg, vergeet die geldboete: pek en veren !

aardappeljager 31 januari 2016 om 10:29

Ben wel benieuwd wie hier op aangestuurd heeft

the student 31 januari 2016 om 10:33

Ik ben vooral bang dat t meisje slachtoffer is van t ego van de vader. 6 maanden schorsing zou veel te kort zijn. Maar er zijn natuurlijk wel meer vormen van materiaalfraude die minder ernstig zijn, Te lichte fietsen of dergelijke waarvoor de regelementen zijn gemaakt.

walkowiak 31 januari 2016 om 10:34

de coureur kan niet alleen werken bij dit soort fraudes, het is ploegwerk

Hein-Jan 31 januari 2016 om 10:41

Fietsen met motortje is toch gewoon levenslang vertrekken?
Ga maar lekker voor de lol rondrijden in recreatiekoersen. Een motor is zo veel erger dan medische doping, om het zo maar even te noemen. Heeft niets meer met de prestatie van een menselijk lichaam te maken.

mackie 31 januari 2016 om 10:42

Voortaan dus alle fietsen controleren voor de koers. Fietsen die goed gekeurd zijn verzegelen. Rijdt een wielrenner zonder gezegelde fiets volgt een dsq, wil je BV in een meerdaagse wedstrijd een fiets toevoegen n.a.v defect gekeurde fiets, eerst weer keuring aanvragen dan pas op de wagen/weg.

Utrecht19 31 januari 2016 om 10:42

Het zou wat zijn als de ploeg ook een schorsing krijgt, in dit geval België. Ben je mooi klaar mee als land zijnde die hier helemaal niets (meer dan waarschijnlijk) mee te maken heeft

Wheely 31 januari 2016 om 10:43

De mecanicien mag levenslang geschorst worden wat mij betreft. Ferrari achtige praktijken.

Hakkie2 31 januari 2016 om 10:48

Ik denk ook dat je dit niet alleen kunt. De mecanicien moet hier van hebben geweten. Als ze een mecanicien van de ploeg heeft, is het dus eigenlijk wel waarschijnlijk dat de hele ploegleiding er van weet. Persoonlijk vind ik mechanische doping veel erger dan welke ‘gewone’ doping ook. Van voedingssupplement naar doping is nog een stap die geleidelijk zou kunnen gaan (niet goed te praten natuurlijk), maar om een motortje in je fiets te bouwen… Dan ben je wel heel bewust over de schreef gegaan.

zoetepap 31 januari 2016 om 10:50

negatieve reclame is altijd goede reclame toch? Ook de Festina horloges stegen in aanzien. Hoeveel kost zo een Wilier Turbo Doortrapper en leveren ze die aan mijn deur? Kan ik onderweg bijladen aan een paaltje of moet ik een cafe/hotel binnen als ik niet wil doortrappen?

achtpuntzes 31 januari 2016 om 10:56

@ zoetepap:
voor zo’n 4000-6000 levert math salden je een op maat gemaakte e-bike, en gratis verzendkosten boven de 100 euro, dus ja, aan huis geleverd ja.

Romāns Vainšteins 31 januari 2016 om 11:04

Maarrrrrrrrrrrr, heeft ze er nou bewezen op gereden of niet ? Stond ie alleen maar klaar of is er op gereden ? Dat maakt namelijk veel verschil. Nog geen enkel nieuwsbericht heeft hier duidelijkheid over verschaft.

Roberto 31 januari 2016 om 11:06

It’s all in de family

achtpuntzes 31 januari 2016 om 11:08

@ RV:
volgens mij heeft Femke er niet op gereden, de controle vond toch plaats in de eerste ronde?

xistnc 31 januari 2016 om 11:15

Het wordt nu inderdaad interessant om af te wachten in hoeverre de UCI hier juridisch klaar voor is.

Het zal vast te stellen zijn dat Femke de intentie had om op een niet-gereguleerde fiets deel te nemen. En daar zal allicht regelgeving voor zijn, mag je toch hopen. Dan heb je nog de eventuele intentie om vals te spelen en daarmee de uitslag te beïnvloeden, maar qua formulering van de regelgeving kom je dan al op glad ijs. En dan inderdaad nog het gegeven dat een veldrijder meerdere fietsen tot zijn/haar beschikking heeft, maar niet per se op al die fietsen ook daadwerkelijk rijdt of gereden heeft.

#hupuci

Romāns Vainšteins 31 januari 2016 om 11:16

Dan hebben ze volgens mij juridisch geen kans wanneer iemand uit ‘de entourage’ alle blaam naar zich toetrekt. Het zou hen sieren.

Rodney 31 januari 2016 om 11:23

@RV
Maar maakt dat echt uit? Hoe zit dat dan bijvoorbeeld met ongebruikte ampullen EPO die aangetroffen worden?

Parijs is nog ver 31 januari 2016 om 11:33

@Rodney
Ex-atlete Ria Stalman is wel eens betrapt bij de Mexicaanse grens met een auto vol doping.
Maar ze beweerde dat nooit gebruikt te hebben. Goud op de Olympische Spelen gewonnen!
Nooit geschorst. Onlangs alsnog bekend. Zaak is verjaard. Goud en een Koninklijke onderscheiding mag ze houden. Ik weet niet precies in hoeverre dat vergelijkbaar is…..

zoetepap 31 januari 2016 om 11:34

Is Frank VDB niet ooit geschorst voor een gevonden Epotheek in zijn huis? Het entourage verhaal lijkt me vooraf ingestudeerd om de schade te beperken. Stoere taal ok maar 6maand schorsing en niks voor de ploeg zal niet afschrikken maar de focus herleggen naar betaalde info over onaangekondigde controles. Men zou nog kunnen werken met grote trekijzers ergens achter een boom net boven de heuvel voor de ultieme jump…

Kirsipuu 31 januari 2016 om 11:58

Schorsing of niet, haar carrière zit er op. Niemand gaat haar nog een contract geven. Mechanische doping is het laagste wat er is.

zoetepap 31 januari 2016 om 12:28

Nieuwe top 10: 1.Armstrong. 2.Pantani. 3.Ricco. 4.Landis. 5.Hamilton. 6.Di Luca. 7.Femke. 8.Pollentier. 9.Santambrogio. 10.Merckx. Straf straf lijstje toch?

Velominatus 31 januari 2016 om 12:29

Straf voor de ploeg is in dit geval straf voor de Belgische selectie. Terecht? Lastig. Lijkt me niet onwaarschijnlijk dat sommigen binnen de Belgische ploeg dit hebben geweten of vermoed. Dat iedereen het wist lijkt me weer onwaarschijnlijk.
De verontwaardiging van De Bie was in ieder geval dezelfde als de verontwaardiging van bv. Vino bij ieder dopinggeval in zijn omgeving.

Onie 31 januari 2016 om 12:30

“Ik ken haar als iemand die sterk onder de invloed staat van haar familie.” Aldus te ploegleider. Klinkt als een te enthousiaste vader, wanneer dit inderdaad het geval is zal hij harder gestraft moeten worden dan zijn dochter.

Haanaf 31 januari 2016 om 12:32

Ach, nu is iedereen verontwaardigd.

Over een halfjaar zijn we het weer vergeten.

Net als met de Nederlandse ploegleider die zo’n beetje zijn hele wielerloopbaan professionele doping heeft gebruikt en daarnaast ook anderen heeft aangezet doping te gebruiken. Nu zijn “we” boos omdat hij alsnog geschorst wordt.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.