Cookson presenteert ‘6-puntenplan’ voor herverkiezing

zaterdag 3 juni 2017 om 09:50
Cookson presenteert ‘6-puntenplan’ voor herverkiezing

foto: Sirotti

Brian Cookson wil ook de komende vier jaar voorzitter blijven van de UCI, de internationale wielerbond. De Brit heeft via een ‘6-puntenplan’ zijn visie gepresenteerd om in september herkozen te worden.

Cookson zegt veel te hebben bereikt in de afgelopen vier jaar. Hij wil zijn werk graag afmaken. “De sport is nu schoner, sterker en transparanter”, schrijft hij. “We hebben samen veel progressie geboekt, maar er moet nog meer gedaan worden om deze fundamenten veilig te stellen en om de groei van de wielersport te versnellen over de hele wereld. Dat is waarom ik voor een tweede termijn ga als voorzitter van de UCI.”

Een tweede termijn zou direct zijn laatste betekenen. Cookson heeft zelf de regel ingevoerd dat voorzitters na twee termijnen moeten vertrekken.

De Brit noemt de volgende zes punten in zijn verkiezingsprogramma:
1. Stimuleer groei voor alle disciplines van het wielrennen.
2. Versnel internationale ontwikkeling.
3. Zorg voor gelijke kansen voor vrouwen.
4. Kom op voor wielrennen als transportmiddel en vrijetijdsbesteding.
5. Geef het goede voorbeeld en zorg voor excellentie in onze activiteiten.
6. Blijf werken om het herstelde vertrouwen in de sport en de UCI te behouden.

Cookson is vooralsnog de enige kandidaat voor het voorzitterschap. Volgens de geruchten zouden ook Tom Van Damme (voorzitter van de Belgische bond) en David Lappartient (voorzitter van de Europese bond) overwegen om mee te doen aan de verkiezingsstrijd.

Lees hier het volledige verkiezingsprogramma van Brian Cookson

Dit artikel delen:

36 Reacties

platteprijs 3 juni 2017 om 09:59

Hij zegt veel bereikt te hebben … Wat heeft hij eigenlijk bereikt?

0
rahimns 3 juni 2017 om 10:05

Mis het punt van het verbeteren van de veiligheid voor wielrenners

0
achtpuntzes 3 juni 2017 om 10:09

weinig tot niks.

zijn grootste prestatie was het wippen van Pat McQuaid, verder was het niet veel.

Quote:
6. Blijf werken om het herstelde vertrouwen in de sport en de UCI te behouden.

hij doet hier net of ze er al zijn op dit punt, maar volgens mij valt er nog veel te winnen op dit gebied.

0
NDI22 3 juni 2017 om 10:12

Punt 5 is een grap. Ik herinner mij het baanwielrennen op de OS. Heb er daarna weinig meer over gehoord. In iedere sport had je een rel gehad met veranderingen tot gevolg. Ik vind de UCI sowieso een zwakke organisatie die te veel macht heeft laten liggen bij de ASO en RCS.

0
Vlugge 3 juni 2017 om 10:13

@platte prijs
Hij geeft aan dat de sport transparanter en schoner is. En daar lijkt het voorlopig ook op. Er worden nauwelijks nog toprenners gepakt met doping. Zijn toch veelal wanhopige renners van de C-garnituur. Dit kan betekenen dat het beleid waar hij voor staat zijn vruchten afwerpt of dat de renners (veel)slimmer zijn dan de autoriteiten. Daarnaast is het vrouwenwielrwnnen en het internationale wielrennen natuurlijk al beter dan pakweg 4 jaar geleden. Er zijn meer grote wedstrijden voor dames en er zijn meer profs bij de dames. Qua internationalisering zijn er ook meer grote wedstrijden gekomen buiten Europa. Je kunt het met zijn beleid eens zijn of niet, maar de punten waar hij naar streeft zijn wel beter geworden.

0
Pietertje2 3 juni 2017 om 10:27

Eens met rahimns, ook ik mis het punt veiligheid.
Daarnaast zouden duidelijkere regels ook een goed streven zijn.

0
UrbanSteel 3 juni 2017 om 10:33

@Vlugge

Welke grote wedstrijden buiten Europa sinds Cookson de grote man is zijn er bijgekomen ? Down Under , California en de twee wedstrijden in Canada waren er al. Of bedoel je een paar zandbakkoersen waar geen hond naar komt kijken, de Abu Dhabi Tour en de Dubai Tour ?

0
Sephiroth 3 juni 2017 om 10:38

veiligheid mis ik idd.

0
AusFan 3 juni 2017 om 10:39

@UrbanSteel
Cadel Evans Great Ocean Road Race?

0
kaalpani 3 juni 2017 om 10:43

Volgens mij moet je een visie laten zien en uitvoeren tijdens je ambtstermijn. Nu verzandt hij (net als reguliere politici) in loze beloftes en gebrek aan daadkracht. Alles om maar aan de macht te blijven is geoorloofd!

0
UrbanSteel 3 juni 2017 om 10:44

@ Ausfan

Al mocht dat een grote race zijn dan is het dus één wedstrijd , waarvan nog moet blijken hoelang hij zal bestaan en of het een grote wedstrijd wordt.

0
Verweggistan 3 juni 2017 om 10:56

Het open-deuren plan. (met name 1,2,5 en 6) en dat blijft het eigenlijk ook wel na het doorkijken van het programma.
Zoals hier al genoemd: veiligheid van de renners
Maar ook het verbeteren van de relatie, het overleg en communicatie met de ‘stake-holders’: de organisatoren, de teams, de rennersvakbond, sponsoren. En daarmee samenhangend: nieuwe ideeën pas invoeren het seizoen nadat het bedacht is, niet het seizoen dat het bedacht wordt. (zoals de puntenranking, de nieuwe WT koersen enz, en mislukte plannen als de 8 renners per ploeg en er waren nog wat dingen.) Nu stonden met name teams plots voor verrassingen.
Maar goed, Cookson heeft het geprobeerd; iedereen was McQuaid zat. Het grote probleem van de UCI is en blijft echter een gebrek aan inkomsten. En dan kun je wel van alles willen, maar dan worden dat toch vaak maatregelen waarmee er meer inkomsten worden gegenereerd (meer WT wedstrijden, vooral in verre landen).
Maar nu mag iemand anders het van mij wel proberen.

0
platteprijs 3 juni 2017 om 11:00

Ik denk dat het heel goed is als er een tweetal uitdagers komt. En daarna een echte en transparante verkiezing. En niet het ‘kopen’ van stemmen bij exotische bonden zoals dat bij de Fifa is gebeurd. En ik ben het met de anderen eens dat veiligheid mist en zelfs bovenaan het lijstje zou moeten staan. Het lijkt wel alsof Cookson Stig en andere slachtoffers nu al vergeten is.

0
Il Cavaliere 3 juni 2017 om 11:01

1 Open deur
2 Want? Is de UCI een communistische organisatie waarbij ze op moet komen voor het belang van ieder? Die landen kunnen dat zelf wel..
3 Onzin. Vrouwen zullen niet gelijk behandeld worden als mannen omdat het een lager niveau is en saaier om naar te kijken. Dat blijkt al jarenlang uit de kijkcijfers.
4 Prima.
5 LOL
6 Herstelde vertrouwen? Na alle recente schandalen bij de UCI?

0
RaketVuist 3 juni 2017 om 11:02

Wat een vaag gelul. Kom eens met specifieke punten.

0
Baukema Tomoulin 3 juni 2017 om 11:03

Volgens mij is zijn belangrijkste daad in de afgelopen tijd ‘more muney’ -met texaans accent uitspreken- geweest.
-WK bij de olie sjieks.
-voetbal-achtige contractafkoop praktijken toegestaan.
– 10 nieuwe WT wedstrijden toegevoegd, inclusief (op zijn zachtst gezegd) discutabele keuzes bv Turkije.

Verder heeft hij zoveel mogelijk Britse wielrenners en met name Sky het hand boven het hoofd gehouden.
Lijkt mij voldoende voor een herverkiezing…

0
platteprijs 3 juni 2017 om 11:03

Vrouwenwielrennen is absoluut niet per definitie saaier om naar te kijken. Kijkcijfers is daarbij geen graadmeter.

0
Sephiroth 3 juni 2017 om 11:13

Il Cavaliere: Vrouwen wielrennen saaier? Sorry ik vind het 9 van de 10 keer leuker dan bij de mannen. Veel meer een open koers in plaats van het meestal wach-wacht-wacht-poef rijden van de mannen.

0
Poeksel 3 juni 2017 om 11:21

Veel gezeik hier, maar hij heeft het toch beter gedaan dan zijn voorgangers?

0
achtpuntzes 3 juni 2017 om 11:22

waarschijnlijk heeft Brian nu al spijt dat hij de maximale termijn van 8 jaar voor zichzelf heeft doorgevoerd.

0
Bonnud Efni 3 juni 2017 om 11:26

#1, 2 en 3 is om iedereen te paaien voor de stemmen. # 4 en 5 complete onzin en geen toegevoegde waarde voor het wielrennen an sich. #6 , dan moet je zelf plaats maken voor opvolging.

0
SolitaryShell 3 juni 2017 om 11:28
Quote:
Poeksel – 3 juni 2017 om 11:21

Veel gezeik hier, maar hij heeft het toch beter gedaan dan zijn voorgangers?

Vertel, wat heeft Cookson precies beter gedaan? Voorbeelden graag.

0
Sagan=hulk 3 juni 2017 om 11:41

Voor mij is Cookson toch één van de slechtste uci voorzitters aller tijden, op alle vlakken heeft het hele Britse wielrennen een streepje voor dankzij hem. Jammer dat de twee mogelijke tegenkanditaten ook zo’n figuren zijn die meer naar macht dan naar tewerkstellingen hunkeren.

Voor mij zou het perfect zijn om een ex-renner uci voorzitter te maken. Wel een die geen ploegleider is, maar een redelijk recente ex-renner voelt het peloton beter aan. Ik denk aan een Jens Voight, Thor Hushovd.

0
maklukzat 3 juni 2017 om 11:42

@SolitaryShell
Ik weet niet of je Pat McQuaid kent, maar die had de naam behoorlijk corrupt te zijn. Dat hoor ik over Cookson toch veel minder. Dus wat dat betreft zijn ze in de goede richting. Het valt niet mee om een organisatie als de UCI om te vormen. Dus kritiek is weer zo makkelijk.

0
rahimns 3 juni 2017 om 11:49

@poeksel ik zou het punt om meer te doen aan veiligheid voor de renners niet af doen als gezeik. Ik vind het een enorm belangrijk punt en het valt me enorm tegen dat Cookson er geen woord over rept.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone