Cookson presenteert ‘6-puntenplan’ voor herverkiezing
foto: Sirotti
zaterdag 3 juni 2017 om 09:50

Cookson presenteert ‘6-puntenplan’ voor herverkiezing

Brian Cookson wil ook de komende vier jaar voorzitter blijven van de UCI, de internationale wielerbond. De Brit heeft via een ‘6-puntenplan’ zijn visie gepresenteerd om in september herkozen te worden.

Cookson zegt veel te hebben bereikt in de afgelopen vier jaar. Hij wil zijn werk graag afmaken. “De sport is nu schoner, sterker en transparanter”, schrijft hij. “We hebben samen veel progressie geboekt, maar er moet nog meer gedaan worden om deze fundamenten veilig te stellen en om de groei van de wielersport te versnellen over de hele wereld. Dat is waarom ik voor een tweede termijn ga als voorzitter van de UCI.”

Een tweede termijn zou direct zijn laatste betekenen. Cookson heeft zelf de regel ingevoerd dat voorzitters na twee termijnen moeten vertrekken.

De Brit noemt de volgende zes punten in zijn verkiezingsprogramma:
1. Stimuleer groei voor alle disciplines van het wielrennen.
2. Versnel internationale ontwikkeling.
3. Zorg voor gelijke kansen voor vrouwen.
4. Kom op voor wielrennen als transportmiddel en vrijetijdsbesteding.
5. Geef het goede voorbeeld en zorg voor excellentie in onze activiteiten.
6. Blijf werken om het herstelde vertrouwen in de sport en de UCI te behouden.

Cookson is vooralsnog de enige kandidaat voor het voorzitterschap. Volgens de geruchten zouden ook Tom Van Damme (voorzitter van de Belgische bond) en David Lappartient (voorzitter van de Europese bond) overwegen om mee te doen aan de verkiezingsstrijd.

Lees hier het volledige verkiezingsprogramma van Brian Cookson

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
3 juni 2017 11:59
Wat maklukzat zegt, zover mij bekend is Cookson veel minder corrupt dan zijn voorgangers.

@rahimns: hij noemt veiligheid 'crucial' en vindt het blijkbaar net als jij een enorm belangrijk punt. Volgens mij is er nu ook meer aandacht voor dan vier jaar geleden.
3 juni 2017 12:13
veiligheid??????? dat doet niet ter zake? dat zou toch met stip op de eerste 3 plekken moeten staan!
3 juni 2017 12:26
@Poeksel het is een subpunt in 1 van de laatste alinea's ... het zou bovenaan moeten staan. Het overtuigd mij zoals velen met mij dat het hoog op de urgentie lijst staat van de UCI. Alle incidenten van de laatste jaren en dat zijn er van klein naar groot echt enorm veel... en ik zie nagenoeg geen verandering in beleid.
3 juni 2017 12:28
Ik dacht eerst te lezen: ... komt met zes punten om de UCI en het wielrennen te verbeteren'. En toen dacht ik: 'Heel goed, beter laat dan nooit'. Blijkt 'ie na jaren nix doen te moeten worden herverkozen....
3 juni 2017 12:30
hoe zou het trouwens zijn met erevoorzitter Heintje Verbruggen?

in ieder geval is het Cookson niet gelukt om hem die eretitel af te nemen.
3 juni 2017 12:44
Mooi idee van Sagan=hulk. Jens Voigt lijkt mij een fantastisch mens om de UCI te leiden. Echter zal hij het druk hebben met zijn familie met 8?¿? Kinderen. En ik denk ook niet dat hij deze functie ambieert. Gelukkig zijn er meer van dit soort hoog gewaardeerde (oud) renners in het peloton.
Tom Dumoulin voorzitter voor over 16 jaar?
3 juni 2017 13:38
Punt 2 toont toch aan hoe diep het neoliberalisme in ons westers weefsel zit. Steeds zoeken naar een zo groot mogelijke afzetmarkt, nieuwe sponsors uit landen zoals Kazachstan, Bahrein en de VAE, terwijl het wielrennen in landen waar het leeft zoals Spanje en Italië, maar ook Zwitserland en Oostenrijk zienderogen verschraalt. Waarom moet dat per se een doelstelling zijn, "internationale ontwikkeling"?
3 juni 2017 14:11
Aangekondigd als vernieuwer, maar bleek al snel een man die de traditionele mindset in de wielrennerij gewoon bleef voortzetten. Niet hervormingsgezind genoeg. Heeft iemand eindelijk een vernieuwende persoonlijkheid als kandidaat in gedachten?
3 juni 2017 19:04
Hij vergeet punt 7: Nog meer open deuren intrappen.

Volgens mij doet hij het op zich prima, maar ik heb nog nooit zo'n inspiratieloos plan gezien.
6 juni 2017 12:51
Ik vind Cookson een verademing tov zijn voorgangers. Hij heeft meerdere keren conflicten met de ASO netjes opgelost. Hij heeft dopinggebruik duidelijk verminderd. Hij heeft vrouwenwielrennen op een veel hoger platform gekregen. Hij heeft iets aan veiligheid gedaan (al ben ik het er roerend mee eens dat dat onvoldoende is). Hij heeft de World Tour hervormd tot een begrijpelijk geheel met een ranking die hout snijdt.
Dit plan is echter een matig, inspiratieloos geheel, waarin veiligheid onvoldoende belicht wordt.
6 juni 2017 13:14
Het is maar net hoe je het leest natuurlijk; politiek gedoe altijd met die bobo's. Punt 1 kan je bijvoorbeeld op allerlei manieren interpreteren. Commercieel gezien blijft het wielrennen ver achter het potentieel. Maar dat vraagt naar mijn idee om een concrete agenda waarin de pijnpunten benoemd worden en waarin moedige, creatieve oplossingen aangedragen worden. In die zin is deze agenda gewoon teleurstellend, heeft het een veel te hoog prietpraat gehalte.
Over de persoon kan je onmogelijk negatief zijn, maar dat heeft alles met het niveau van zijn voorgangers te maken; een corrupt boevennest dat zich schaamteloos verrijkte over de ruggen van de mannen die afzien geprofessionaliseert hebben.

Reacties zijn gesloten.