Eerste aanwinsten Jumbo-Visma Development, SEG Racing Academy op dreef

zondag 16 augustus 2020 om 07:30
Eerste aanwinsten Jumbo-Visma Development, SEG Racing Academy op dreef

foto: Topcompetitie (archief)

Nationaal

WielerFlits Nationaal kijkt deze week uit naar de herstart van het seizoen. De Nederlandse continentale teams zijn bezig met hun voorbereiding. Zo weten de meeste ploegen steeds meer over hun programma, in binnen- en buitenland. In deze rubriek bundelen wij het laatste nieuws van het nationale wielrennen.

WielerFlits Nationaal kleurt EK-selectie bij de beloften

Afgelopen week maakte bondscoach Adriaan Helmantel zijn zeskoppige selectie voor het EK in Plouay bekend. Daarin zien we louter namen voorbijkomen die we terugzien in WielerFlits Nationaal. Onlangs belegde de bondscoach nog een trainingskamp in de Ardennen, met het oog op de Ronde van de Toekomst. De Franse rittenkoers – ook wel de mini Tour de France – ging vanwege corona-restricties dat toch niet door.

Adriaan Helmantel (rechts) – foto: Cor Vos

“Maar uiteindelijk was het wel goed met het oog op het EK”, vindt Helmantel in gesprek met WielerFlits. “We hebben intensief getraind. Op een van de dagen hebben we een gelijke setting gecreëerd zoals tijdens het EK in Plouay, met een aantal klimmetjes erin. David Dekker toonde daar echt aan dat hij profrijp is. Hij ging vlotjes mee, alhoewel hij tegen de echte klimmers nog tekort komt. Maar hij heeft echt een grote stap gemaakt.”

Door het annuleren van de Ronde van de Toekomst en intussen ook de Vredeskoers en het WK, vallen er plots drie grote wedstrijden voor de nationale selectie weg. Vandaar dat Helmantel voor het EK kiest voor de meest kwalitatieve selectie. “Ik heb de groep tijdens de stage op een andere dag in tweeën gedeeld. Daarbij moest de ene ploeg zorgen dat Dekker niet won, de andere juist wel. Dat ging op het scherpst van de snede en daarvan hebben we veel geleerd.”

flag-europe EK-selectie U23
flag-nl Marijn van den Berg (Metec-TKH)
flag-nl David Dekker (SEG Racing Academy)
flag-nl Daan Hoole (SEG Racing Academy)*
flag-nl Olav Kooij (Jumbo-Visma U23)
flag-nl Enzo Leijnse (Team Sunweb U23)*
flag-nl Rick Pluimers (Jumbo-Visma U23)


Conti-teams massaal in actie tijdens nieuw ingelaste koers op Zandvoort

Het circuit van Zandvoort is zondag het decor van een nieuwe wedstrijd. Doordat veel koersen door het coronavirus zijn geannuleerd, dreigt er een lege wedstrijdagenda voor continentale renners en ploegen. Om dat te voorkomen is in twee weken tijd een nieuwe wedstrijd opgetuigd: de GP Cycling Lab. Lees hier verder.

Zondag nieuwe wielerwedstrijd op circuit Zandvoort: “Het is een beetje uit de hand gelopen”


foto: BEAT Cycling Club

BEAT koerst voor het eerst sinds 8 maart: debuut Van Schip

Voor BEAT Cycling Club staat zaterdag de eerste UCI-koers sinds begin maart op het programma. De continentale ploeg van kopmannen Jan-Willem van Schip en Bas van der Kooij begon het seizoen in de Ster van Zwolle en de Dorpenomloop Rucphen, maar daarna werden door de coronacrisis de nodige wedstrijden afgelast.

De afgelopen weken verdwenen onder meer de Heistse Pijl en de Czech Cycling Tour om verschillende redenen van het programma, waardoor de Omloop van het Hageland van zaterdag de eerste échte koers is waar het team start. Naast Van Schip (die zijn officiële debuut maakt voor BEAT en Van der Kooij zijn ook Luuc Bugter, Yves Coolen, Adam Lewis, Alex Mengoulas en Guillaume Seye van de partij.

Voor Stefano Museeuw, de zoon van Johan, is het dus nog wachten op zijn eerste profkoers in de kleuren van BEAT. Zondag staat hij wel aan de start in de GP Cyclinglab op Zandvoort. Daar rijdt BEAT met alle renners.

Daarna zijn de ogen gericht op de kampioenschappen. Van de drie Belgen in de selectie rijdt alleen Guillaume Seye het BK tijdrijden op donderdag 20 augustus. De specialist was in de jeugdcategorieën al eens succesvol in het tijdrijden en hoopt te kunnen verrassen. Op 23 augustus rijden de Nederlandse renners het NK in Drenthe; onlangs heeft BEAT het parcours al verkend.


Nieuwstips of opmerkingen?

[email protected]


À BLOC sprokkelt wedstrijdprogramma bij elkaar

Ploegmanager Paul Tabak doet er alles aan om zijn À BLOC-ploeg een volwaardig programma te geven, maar dat is extreem lastig. Zaterdag rijdt het team Dwars door het Hageland, met Ivar Slik als een van de kopmannen.

De Noord-Hollander is hersteld na zijn valpartij en opgave in de Sibiu Cycling Tour. Samen met Stijn Appel, Stijn Daemen, Marco Doets, Adriaan Janssen, André Luijk en Martins Pluto rijdt hij de Belgische eendagskoers met finish in Diest. À BLOC heeft het parcours in het Hageland al verkend, evenals het NK-parcours van een week later.

Zondag is À BLOC met dertien man van de partij in de extra ingelaste koers op het circuit van Zandvoort, maar verder is het sprokkelen voor Tabak en co. De ploeg leek deze week de Baltic Chain Tour te kunnen rijden, maar in Estland zijn vanwege de coronacrisis geen Nederlanders welkom. Ook gaat het Lets kampioenschap niet door, een race waar Martins Pluto erg naar uitkeek.

Martins Pluto zag het Lets kampioenschap geschrapt worden – foto: Cor Vos

Voor de beloften in de selectie van À BLOC is mogelijk nog de Belgische U23-wedstrijd GP Color Code Bassenge een mogelijkheid op 6 september, al is daar de mogelijkheid tot inschrijving nog niet geopend. Op die dag staat ook de Omloop van Valkenswaard op het programma, daar zouden dan de eliterenners kunnen starten.

Van 8-13 september staat de Ronde van Roemenië (ook wel Turul Romaniei) op het programma. Weliswaar is Roemenië ‘code oranje’ volgens de overheid, maar daar heeft de ploeg ervaring mee na het rijden van de Sibiu Tour. À BLOC mag op 13 september ook Antwerp Port Epic rijden, mits de veiligheidssituatie er verbetert rondom het coronavirus. Anders wordt die koers afgelast.


Lars van den Berg weer met profs Groupama-FDJ op pad

Goed nieuws voor Lars van den Berg. De 22-jarige Nederlander van de beloftenploeg van Groupama-FDJ mag weer mee met de profs. De ex-renner van Metec-TKH staat op de startlijst voor de Tour de Wallonie, die zondag begint in België. Van den Berg gaat er onder meer rijden voor sprintkopman Arnaud Démare. Met Ramon Sinkeldam rijdt er nog een landgenoot in de ploeg.

Eerder dit seizoen mocht Van den Berg ook al met de WorldTour-formatie mee. Toen wist hij in de Tour du Haut Var naar een derde plaats te rijden in de slotrit. Na die rittenkoers reed hij nog twee koersen (achtste in de Ster van Zwolle, 62ste in Le Samyn) met de opleidingsploeg, alvorens het seizoen stilviel vanwege het coronavirus.


Roel van Sintmaartensdijk maakt overstap naar VolkerWessels-Merckx

Roel van Sintmaartensdijk rijdt aankomend seizoen voor het continentale VolkerWessels-Merckx. De Zuidlander is de enige renner uit de stoppende opleidingsploeg Reggeborgh die doorstroomt naar de continentale formatie.

De 19-jarige Van Sintmaartensdijk is aankomend jaar tweedejaars belofte. Als junior maakte de coureur indruk door een etappe te winnen in de Oberösterreich Juniorenrundfahrt en door vierde te worden in de Ronde des Vallées.

Van Sintmaartensdijk komt bij VolkerWessels-Merckx zijn broer Daan van Sintmaartensdijk tegen, die vorig jaar overkwam van Alecto.


Streep door Zuiderzeeronde

De Zuiderzeeronde gaat dit jaar toch niet door. De wedstrijd uit de Clubcompetitie was na de coronacrisis op zaterdag 5 september op de kalender geplaatst, maar de organisatie heeft laten weten dat de koers voor elites, beloften en junioren afgelast is. Er is niet genoeg politiebegeleiding om de wedstrijd door te laten gaan.

Eerder maakten wij al een video, waarin we uitleggen waarom de politieinzet een probleem vormt voor het nationale wielrennen.


Achtste plaats Sjoerd Bax in koninginnenrit Czech Tour grootste wapenfeit Metec-TKH

Metec-TKH is teruggekeerd uit de sterk bezette Czech Tour. Tussen de WorldTour-teams wist de continentale Tielse formatie zich op dag op dag prima te handhaven, met als hoogtepunt een achtste plaats voor Sjoerd Bax in de koninginnenrit.

De Gorinchemmer is dan ook de best geplaatste renner van Metec-TKH in het klassement. Bax eindigde als negentiende, op bijna anderhalve minuut van winnaar Damien Howson. Ook Marijn van den Berg eindigde in de top-30 (27ste). Jesper Asselman wist in twee etappes bij de eerste twintig te eindigen.


Han Vaanhold met Sensa-Kanjers voor Kanjers in Poolse UCI-koers

Ploegleider Han Vaanhold is deze week aan het werk in een UCI-rittenkoers. Hij begeleidt de ploeg van Sensa-Kanjers voor Kanjers, die een uitnodiging heeft gekregen voor de Tour Bitwa Warszawska 1920 (UCI 2.2) in Polen.

Sam Gademan liet in de eerste twee ritten goede uitslagen noteren. In de proloog werd hij vijftiende op vier seconden van de ritwinnaar en in de eerste rit-in-lijn, met de nodige onverharde stroken, kwam hij als 53ste over de streep. Ook Jaron Bloem, Rick Hezeman, Kars ten Boske, Bastiaan de Bloem en Jelle Johannink staan aan de start namens het clubteam uit de Achterhoek.

De opleidingsploeg van Jumbo-Visma rijdt ook in Polen, met Rick Pluimers, Hidde van Veenendaal en de broers Tim en Mick van Dijke in de selectie. Archie Ryan en Maurice Ballerstedt maken de ploeg compleet. Jesse de Rooij (Bike Aid), Jan Maas (Leopard) en Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix) zijn ook van de partij in Polen.


Gijs Leemreize maakt rentree na vingerblessure

foto: Bram Berkien

Gijs Leemreize keert komende zondag tijdens de speciaal ingelaste GP Cyclinglab op het F1-circuit van Zandvoort terug in competitie. Nog geen drie weken geleden raakte de 20-jarige klimmer een vingertopje kwijt bij een val in de Vuelta a Burgos. “Het herstelt goed!”, laat het talent van Jumbo-Visma Development weten aan WielerFlits.

Leemreize reed in Spanje met de WorldTour-ploeg mee, het team waarnaar hij komende winter promoveert vanuit de Academy. Na de vervelende valpartij werd het talent meteen overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij nog diezelfde avond met succes geopereerd werd aan zijn gekwetste vinger. Nog geen drie weken later zit de jongeling dus alweer op de fiets én gaat hij kijken hoe zijn ringvinger nu reageert op koersprikkels.

“Ik hoop dat het nu alweer kan”, vertelt Leemreize over zijn blessure. “De vinger herstelt goed en buiten trainen gaat in ieder geval alweer zonder problemen, dus ik verwacht ook wel weer te kunnen koersen. Zeker op het parcours van het circuit in Zandvoort. Alleen het topje van mijn rechter ringvinger is weg. Die groeit ook niet meer terug. Het is nu nog erg gevoelig. Maar als dat straks minder is, kan ik de vinger weer gewoon gebruiken.”

Wanneer de koers zondag volgens planning verloopt, zal de renner van Jumbo-Visma Development ook al snel weer terugkeren in competitie. Mét ambitie welteverstaan: “Zeker! Het eerste doel waar ik me op richt is nu het Uno-X Development Weekend in Noorwegen. Dat zijn drie losse koersen (Hafjell TT, Lillehammer GP en Gylne Gutuer, red.), waarvan Lillehammer een mooie aankomst bergop heeft.”

Daarna richt Leemreize zich op de Ronde de l’Isard – een beloftenkoers in de Pyreneeën – en hoopt hij dat er nog een WK voor beloften op een klimparcours komt. “Maar volgende week rijd ik in ieder geval eerst het NK op de weg op de VAM-berg.”


Jumbo-Visma Development legt twee junioren vast

Staune-Mittet werd elfde op het voorbije WK tijdrijden in Yorkshire – foto: Cor Vos

De opleidingsploeg van Jumbo-Visma voegt volgend jaar twee nieuwe renners toe aan de selectie. Verschillende bronnen melden aan WielerFlits de komst van junioren Loe van Belle (18) en Johannes Staune-Mittet (18). Gijs Leemreize maakt als eerste renner in de geschiedenis van het nieuwe opleidingsteam de overstap naar de WorldTour.

Van Belle deed het in 2019 vooral goed in eendagskoersen en heeft een goed eindschot. Hij werd onder andere tweede in de Omloop der Vlaamse Gewesten. Zijn generatiegenoot uit Noorwegen liet zich vorig jaar zien in het zwaardere rondewerk bij de junioren. Zo werd hij negende in Tour du Pays de Vaud (Nations Cup-wedstrijd) en achtste in GP Rüebliland, twee rittenkoersen in Zwitserland. Daarnaast kroonde hij zich tot Noors kampioen tijdrijden bij de junioren.

Beiden aanwinsten verjaren in januari en zijn daardoor relatief ‘oude’ eerstejaars beloften. Finn Fisher-Black is van december 2001 en is slechts vier weken ouder dan Van Belle en Staune-Mittet. De dubbel Nieuw-Zeelands kampioen bij de beloften heeft komend jaar desondanks een sloot meer ervaring doordat hij zich al kon meten op U23-niveau en reeds een paar wedstrijden met de profs van Jumbo-Visma reed. Zowel Van Belle als Staune-Mittet gingen eerder dit jaar al eens mee op trainingskamp.


Jordi Meeus jaagt op WorldTour-contract: “David Dekker helpt mij daarbij”

Meeus wint in twee keer in Tsjechië – foto: Cor Vos

SEG Racing Academy heeft de competitie hervat met meteen twee profzeges. Hoofdverantwoordelijk is Jordi Meeus. De 22-jarige Belg blufte in de Czech Tour (2.1) menig profrenner af. “Deze overwinningen komen precies op het juiste moment”, vertelt Meeus aan WielerFlits.

Via een gericht trainingsprogramma en e-races stoomde de snelle man zich klaar voor de herstart van het seizoen. “Het was moeilijk te zeggen hoe ver ik stond, omdat je alleen de trainingen als referentie hebt. Maar ik voelde wel dat ik weer een stap heb gezet, dat ik iets gemakkelijker de wattages aankon. Ik wilde ook meteen pieken, omdat je niet weet hoe lang dit seizoen nog duurt. Maar dat ik in Tsjechië twee ritten zou kunnen winnen, had ik absoluut niet verwacht! Niemand niet, denk ik. Ik wilde zo hoog mogelijk eindigen, waarbij ik in mijn hoofd had dat het podium op een van de dagen al echt super zou zijn geweest.”

Dubbelsucces voor de Belg, dus. In Czech Tour reed ook David Dekker, op papier de beste sprinter van SEG Racing Academy. Daarover vertelt Meeus een mooie anekdote. “Ik mocht mijn eigen kans gaan en de ploeg had daar vertrouwen in. In het begin van het seizoen trok ik vaak de sprint aan voor David. Voor hem heeft dat geresulteerd in een supermooi contract bij Jumbo-Visma. Hij was dan niet te beroerd om te zeggen dat ik hem goed had geholpen. Hij zei: ‘Ik heb mijn contract binnen. Maar ik weet dat jij het ook kan, dus nu gaan we het voor jou proberen’. Dat ik het dan kan afmaken met de steun van die jongens, is heel gaaf.”

Lees komende week op WielerFlits.beeen uitgebreid verhaal met Meeus.


SEG Racing Academy heeft huiswerk op orde en slaat meteen toe

Visbeek (rechts) met performance manager Ioannis Tamouridis – foto: Petros Gkotsis

Er vallen steeds meer wedstrijden voor beloften en andere jeugdcategorieën weg. En dus is er voor met name de laatstejaars U23-renners een probleem: de kansen voor hen om profploegen te overtuigen om ze een contract aan te bieden, zijn met de week schaarser. SEG Racing Academy deed er de laatste maanden echter alles aan om hun renners in topconditie te krijgen bij de hervatting van het seizoen.

“Sportief is het een feit dat de beloften dit jaar veel minder mogelijkheden hebben om zichzelf in de etalage te zetten”, zegt teammanager Aike Visbeek daarover tegen WielerFlits. “Dat is een nadeel. Ook voor de ontwikkeling van die renners. Maar als je een renner het voordeel van de twijfel moet geven, dan hebben onze mannen dat mee. Dat danken ze aan de alumni die van ons de stap naar de profs hebben gezet, zoals Fabio Jakobsen en Cees Bol. Maar het niet kunnen koersen is een gemis en dat maakt ook wel wat los bij de jongens.”

Met e-races en webinars heeft SEG Racing Academy geprobeerd om in de corona-break-maanden hun renners de kneepjes van het vak te leren, zonder dat ze in een peloton reden. “Denk aan voorbereidingen op massasprints, toewerken naar een tijdrit of constant blijven in een rittenkoers”, schetst Visbeek de voorbeelden. “De theorie liep dus door, alleen het praktijkexamen liet nu wat langer op zich wachten. Maar wat me vooral zorgen baart, is het feit dat de klimmers dit U23-seizoen heel weinig kansen krijgen om zich te laten zien.”

“De situatie is zoals het is, maar dat is wel heel frustrerend”, gaat Visbeek verder. “Maar als je ziet hoe sommige van onze klimmers op een tijdritfiets zaten, dan moest er echt veel gebeuren om die aero te krijgen. Daar hebben we de voorbije periode tijd voor gehad. Met de webinars en het uitgekiende programma van onze performance staf, hebben we uitstekend werk geleverd. Twee etappezeges met Jordi Meeus en een negende plek in de ploegentijdrit tussen de WorldTour-teams in de Czech Tour, is een kroon op dat werk.”


Ploegwatchers

Sunweb Development – Maxim Horssels
Vlasman CT – Maxim Horssels

BEAT Cycling Club – Nick Doup
À BLOC – Nick Doup

Metec-TKH – Julian Dubbeld
VolkerWessels-Merckx – Julian Dubbeld

Jumbo-Visma Development Team – Youri IJnsen
SEG Racing Academy – Youri IJnsen

Nieuwstips: [email protected] 

Dit artikel delen:

2 Reacties

chasse patat 15 augustus 2020 om 18:19

Mooi verhaal van Meeus over het gesprek met David Dekker.

0
toiletduck 15 augustus 2020 om 23:14

Leuke updates weer!

Begrijp ik nou goed dat David Dekker ook echt gewerkt heeft voor Meeus? Dat zou hem wel sieren.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone