Colombiaans beloftenkampioen wijt positieve test aan misleiding

Colombiaans beloftenkampioen wijt positieve test aan misleiding

foto: Sirotti

Róbinson López heeft in een reactie op zijn positieve dopingtest gezegd dat misleiding de oorzaak is. Eerder deze week werd bekend dat de beloftenkampioen van Colombia is betrapt op CERA, ook wel de derde generatie epo genoemd.

“Het is allemaal onderdeel van misleiding”, zegt López in gesprek met Ciclo21. “Ik ben door een persoon slecht geadviseerd. Hij gaf mij vitamines en die heb ik zonder te weten wat er precies in zat genomen.”

“Ik heb niet geweten dat deze zogenaamde vitamines een verboden stof bevatte. Het was ook niet mijn intentie om iets dat verboden is tot me te nemen”, aldus de 20-jarige renner.

López won dit seizoen onder meer het beloftenkampioenschap van Colombia en, afgelopen augustus, het jongerenklassement in de in Zuid-Amerika hoog aangeschreven rittenkoers Vuelta a Colombia. López heeft verklaard het middel een maand voor deze koers te hebben genomen. Naast het winnen van het jongerenklassement finishte hij als veertiende in het algemeen klassement.

De renner van Boyacá es Para Vivirla weigert de naam te noemen van degene die hem het middel heeft verstrekt. Hij zegt wel dat de persoon in kwestie in geen enkel verband te linken is aan de ploeg en ook niet aan Nairo Quintana, die als sponsor aan de ploeg verbonden zou zijn.

“Ik heb veel spijt in een persoon te hebben geloofd die zei mijn vriend te zijn. Ik ben totaal van slag van wat hij mij heeft aangedaan.”

In de hoop de duur van zijn schorsing te beperken, heeft hij aangegeven te willen meewerken met het schorsingsproces van de UCI. “Ik wil dit doen voor het vertrouwen in een schone sport.” Eerder dit jaar werd João Marcelo Gaspar Pereira voor vier jaar geschorst wegens het gebruik van CERA.

Dit artikel delen:

33 Reacties

FondriestTF3 24 november 2017 om 09:18

CERA in een pilletje….???

RaketVuist 24 november 2017 om 09:19

Doe nog maar twee jaartjes bovenop de schorsing als straf voor dit belabberde excuus.

Veloburto 24 november 2017 om 09:29

Mmm, ik vind het maar een vreemd verhaal. Als hij echt was opgelicht door iemand had je toch wel zijn naam genoemd.

achtpuntzes 24 november 2017 om 09:35

Edit redactie: aangepast.

Secondant 24 november 2017 om 09:42

Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je neemt. Naïef om iets te nemen wat je aangeboden wordt. Gewoon voor de gebruikelijke twee jaar schorsen dus.

mark vv 24 november 2017 om 09:48

Ja is ook. Verbannen uit de sport zo 1.

marehoek 24 november 2017 om 09:49

Een lachertje, schorsen zolang dat hij de naam van deze persoon niet bekend maakt, die hem misleid heeft met de ” vitamines”.
Ik denk dat als deze naam bekend wordt, daar de bierput verder open gaat.

wielrenner 24 november 2017 om 09:52

Kletskoek, 2 jaar schorsen!

josi 24 november 2017 om 09:55

Als je als wielrenner zegt dat je preparaten neemt zonder te weten wat er precies in zit, ben je ofwel heel erg dom ofwel een leugenaar.

rahimns 24 november 2017 om 10:33

Epo wordt altijd ingespoten, dus is niet in pilvorm te krijgen… dus wat een slecht excuus

Lalsacien 24 november 2017 om 10:35

Niet met mensen buiten de ploeg sjoemelen! Zo is het terecht als hij zijn ontslag krijgt.

Noud89 24 november 2017 om 10:41

De oordelen hier zijn wel extreem hard en komen volgens mij ook wel deels voort uit onwetendheid rondom het Colombiaanse wielrennen.

Deze renner is zeker enorm naïef geweest, maar zijn verhaal valt zeker niet uit te sluiten, en is naar het Colombiaanse wielerlandschap gekeken zelfs wel redelijk geloofwaardig. Het niet uit de school klappen qua naam kan ook met een stuk persoonlijke veiligheid te maken hebben.

Recent werd ik door een medewielervolger gewezen op het volgende verhaal:

http://www.alpsandes.com/posts/2015/2/17/juan-pablo-villegas

Het is een lang verhaal, maar enorm interessant. Als je het leest zul je waarschijnlijk wel iets genuanceerder tegenover deze naïeve jonge gozer staan.

west 24 november 2017 om 10:45

Nou zou ik in Colombia ook niet gelijk de naam van mijn pillenboer noemen… En in welke mate kan je een twintigjarig kind, want dat is iemand van twintig nou eenmaal mentaal, een enorme dommige dosis goedgelovigheid aanrekenen? Iedereen is op zijn eigen manier superdom op zijn twintigste. Zolang hij er maar van leert.
Wat echter allemaal niks af doet van het feit dat een dopingvergrijp een dopingvergrijp is en er dus gewoon twee of drie jaar schorsing moet volgen. Kan ie daarna voor zijn tweede kans naar Androni ofzo

Emergo 24 november 2017 om 11:15

@West “iedereen op zijn eigen manier dom op zijn twintigste” Waar ligt dan volgens jouw de grens van niet-dom. Please, speak for yourself.

Patat Lefevre 24 november 2017 om 11:30

En weer wordt een dopingzondaar standrechtelijk geëxecuteerd door de WF-gütmensch. Volgens mij moet een UCI commissie hierover beslissen en niet jullie..

Veloburto 24 november 2017 om 11:35

@Patat Lefevere, dit hele platform is toch opgericht zodat mensen een ongezouten mening kunnen ventileren over wielerkwesties…. Anders kunnen we bij elk topic niets meer zeggen…

reusjen 24 november 2017 om 11:38

@west
Dat is niet waar, de mate van verstandigheid(of naiviteit door een gebrek aan ervaring) is totaal per persoon verschillend. Als ik naar mezelf kijk had ik op mijn 20e mijn naiviteit wel verloren, gaan we nog 2 jaar terug dan kon je me vanalles wijsmaken. Het heeft allemaal te maken met waar je opgroeit, wat je geleerd wordt en wat je meemaakt. En dan is er nog een aangeboren gedeelte.

DeLuiaardVanLimburg 24 november 2017 om 11:47

Haha :)

williams 24 november 2017 om 12:00

Vind het altijd raar dat wanneer er de laatste 10 jaar iemand wordt gepakt we moord en brand schreeuwen en tegelijkertijd Eddy Merckx blijven verafgoden… Deze werd in zijn carrière 3 keer gepakt…

dikkechaap 24 november 2017 om 12:01

Puur een praatje voor de publieke opinie. Mensen met enige kennis weten dat dit pure nonsens is. Naast de reeds genoemde argumenten nog deze: 1. CERA is erg prijzig, zeker voor Colombiaanse begrippen. Dat ga je dus niet even stiekem aan iemand geven. 2. Hij probeert een lichtere straf te krijgen door te zeggen dat hij “het middel” eenmalig, een maand voor de wedstrijd heeft genomen. Dat doe je natuurlijk nooit met vitaminen.

Stenalic 24 november 2017 om 12:16

Slecht verhaal dit. Niettemin mag er een onderzoek komen. Geloof niet dat zo’n ventje dat allemaal in z’n eentje kan organiseren.

reusjen 24 november 2017 om 12:27

@williams
Wie is we? Ik vind Merckx een soepkip eerste klas die wat mij betreft prima geschrapt mag worden.

winningmood 24 november 2017 om 12:37

Ieder medicijn of vitamine heeft toch een verpakking waar op staat wat er in zit?

TomDJ 24 november 2017 om 13:55

Injecteren is verboden, ook vitamines.

schipperaar 24 november 2017 om 14:19

@emergo
Een 20 jarige laat zich makkelijk de les lezen zeker als daar nou eenmaal een salaris tegen over staat, slimmer worden we niet, wel wijzer.
Misschien toch iets mis met de leiding.

Headlines

Materiaalzone

Populair