Coach Wout van Aert: “Ik hoop dat er een oplossing komt die rust creëert in zijn hoofd”

maandag 19 november 2018 om 08:42
Coach Wout van Aert: “Ik hoop dat er een oplossing komt die rust creëert in zijn hoofd”

foto: Photopress.be

Wout van Aert kwam zaterdag in de wereldbekercross van Tábor niet verder dan een zevende plaats. “Mindere presteren heeft puur met conditie te maken”, aldus coach Marc Lamberts in diverse Vlaamse kranten.

De reden voor zijn mindere conditie? “Hij koerst met muizenissen in het hoofd. Het maakt hem minder belastbaar op training, waardoor ook het trainingseffect vervalt”, klinkt de uitleg met Lamberts. “In competitie kan hij minder diep gaan. Ik zie bijvoorbeeld lagere hartslagen dan normaal.”

Om optimaal te presteren is ook een vooraf bepaalde planning belangrijk. “Normaal plannen we samen een vol jaar vooruit. Nu valt er voorlopig niet te plannen”, hint Lamberts naar de rechtszaak tussen Van Aert en voormalig werkgever Sniper Cycling. “We staan machteloos.”

In deze zaak was er afgelopen week de uitspraak van de UCI dat Van Aert naar een nieuwe ploeg voor 2019 uit mocht gaan kijken. “Ik weet niet of die ‘carte blanche’ van de UCI hem zo gerust kan stellen. Ik hoop dat er een oplossing komt die rust creëert in zijn hoofd”, klinkt de wens van Lamberts.

Lamberts staat zelf onder contract bij Jumbo, de mogelijke opdrachtgever van Van Aert vanaf 1 januari. “Ik zou het graag hebben, maar de vraag is of dat wel realistisch en legaal is”, zegt de Belg over de mogelijke overstap. “Het is een juridische strijd die ook bij Jumbo in handen ligt van advocaten.”

Van Aert heeft de laatste jaren flink wat spiermassa erbij gekregen, maar dat moet volgens Lamberts geen reden zijn voor zijn mindere presteren. “Voor de goede orde: die extra spiermassa heeft niks te maken met zijn switch naar de weg”, ontkent Lamberts een veranderde focus. “De realiteit is dat Wout een mesomorf lichaamstype heeft. Een lichaam dat makkelijk spieren opbouwt.”

“Zelfs de allerbeste Wout zal op de meeste crossparcours moeilijk winnen tegen de allerbeste Mathieu (van der Poel, red.), maar speelt dan wel mee voor plaats twee”, aldus Lamberts. “Het doel is nu dan ook om Wout fysiek top te krijgen tegen het einde van dit cross-seizoen zodat hij opnieuw een sterk voorjaar kan rijden.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

Barttej 19 november 2018 om 09:13

Edit redactie: Scherp, aangepast!

Polleke 19 november 2018 om 09:18

Je hebt geen trainer nodig om dit te analyseren, om het op te lossen eventuerl wel… ‘we staan machteloos’ klinkt nu ook niet bepaald strijdvaardig…

KnightBiker 19 november 2018 om 10:40

Mathieu is idd iets licht er gebouwd, en dat helpt wel bij Parcoursen waar je behendig moet zijn… maar dat wil niet zeggen dat op de weg Mathieu zo maar even beter is: Met de extra spieren zou Het zo maar kunnen zijn dat Van Aert beter of netzo goed uit De voeten kan op Paris Roubaix, en wellicht De betere tijdrijder is.
Mathieu kan wellicht beter presteren op parcoursen als de Ronde van Vlaanderen en zeker In De Heuvelklassiekers. Maar het blijft verbazen in hoevere de carrieres van Van Aert en vdpoel parallel lopen.
Als Van Aert daarbij af en toe op het belangrijkste moment Mathieu een Hak kan zetten dan blijft Het spannend!

tendam 19 november 2018 om 10:47

Van Aert lijkt wat taaier. Dat is in de lange klassiekers zo'n beetje de belangrijkste eigenschap, dus misschien zal hij daarin wel beter naar voren komen. De Koppenbergcross is echt afzien voor Van der Poel, en dan wordt het toch een stuk minder bij hem.

Maar ja, misschien is VDP tussen de Sagans en Van Avermaets wat meer gemotiveerd.

Sandervs76 19 november 2018 om 11:52

Het viel mij steeds op dat in sommige wegkoersen Van Aert koerst als een ezel. Constant koers maken en hou me ten goede, dat siert hem. Maar Van der Poel vond ik (in die paar ritten die ik van hem op de weg gezien heb) veel sluwer koersen, soms even een plekje in de luwte zoeken. Gewoon koersinzicht. Van Aert is leeg op het laatst, Van de Poel maakt het karwei af. Nogmaals, ik zeg niet dat Van Aert een ezel is, maar als hij wat sluwer te werk gaat valt er voor hem meer te halen. Selectief omgaan met je energie in plaats van smijten met je krachten, hoe taai je ook bent. De Koppenbergcross was voor Van der Poel dit jaar een offday (naast het feit dat het niet zijn favoriete ronde is, dat is waar), maar vorig jaar legde hij ze er allemaal op.

Jeff 19 november 2018 om 12:24

@Sandervs76

Ben het niet meteen eens met jou visie. Ik vond dat Van Aert in sommige wedstrijden zelfs iets te afwachtend koerste. De Omloop het Nieuwsblad had hij bijvoorbeeld zomaar kunnen winnen mits een aanvallendere rijstijl en ook in Gent-Wevelgem & RVV waren er misschien wel mogelijkheden voor een nog beter resultaat. Ik vind anderzijds MVDP vaak als een bezetene met het hol open koersen, zie NK, ook al pakte het daar nog goed voor hem uit. Je kan ze op dat vlak (de weg) ook niet 100% naast elkaar leggen, aangezien MVDP in 2018 maar 2 koersen op wereld niveau reed (NK & EK) en Van Aert heel het voorseizoen tegen de wereldtop reed.

illu 19 november 2018 om 13:25

@Sander

zoals eerder aangegeven klopt die analyse in mijn ogen niet echt. Over het koersinzicht van WvA kan ik weinig zeggen, maar VdP gooit juist erg vaak met zijn krachten (en heeft er dan op de een of andere manier nog weer genoeg over op het eind). Dus ik zou niet durven stellen dat VdP tactisch beter rijdt, eerder andersom zelfs denk ik!

Sandervs76 19 november 2018 om 15:00

Ik doelde eigenlijk ook een beetje op de kleinere koersen waar ze samen in reden in voorgaande jaren. Dit had ik wel wat nader mogen specificeren. Dwars door het Hageland, die koersen. Afgelopen jaar was het voor Wout ook pionieren tussen de grote jongens, wat hij overigens verdienstelijk heeft gedaan. Maar Van der Poel lijkt me tactisch net een beetje scherper. Jullie melden beide dat hij woekert met zijn krachten maar bijvoorbeeld op het NK wel scoort. Leest hij zijn concurrentie dan goed? Of zou dat dan alleen maar meer geluk dan wijsheid zijn? Gaat er bij mij niet zomaar in.

Jeff 19 november 2018 om 12:19

Fijn om ook dit geluid eens te horen. Jammer dat we de laatste 2 crosswinters de beste Van Aert amper gezien hebben. Ben er van overtuigd dat hij zelfs de beste MVDP nog steeds het vuur aan de schenen kan leggen. Zijn huidige 'afwezigheid' voedt het gevoel van de superioriteit van MVDP, wat als Van Aert-supporter natuurlijk wel steekt.

Ik vrees dat het op korte termijn niet zal beteren en dat het afwachten wordt tot Van Aert eindelijke in de veilige, gestructureerde en professionele omgeving van een WT-team zit. Komaan Jumbo, #freewout

@Wielerflits: ik was verbaasd om de volgende alinea te lezen: “Zelfs de allerbeste Wout zal op de meeste crossparcours moeilijk winnen tegen de allerbeste Mathieu (van der Poel, red.), maar speelt dan wel mee voor plaats twee”, aldus Lamberts."
-> Wat is jullie bron hiervoor? In het gelijkaardige artikel in Het Nieuwsblad stond dit alvast niet zo te lezen en kan me moeilijk voorstellen dat Lamberts dit zo stelt.

Nico Dick 19 november 2018 om 13:05

is letterlijke quote van Lamberts in Het Laatste Nieuws

Jeff 19 november 2018 om 13:09

Ok, bedankt!

In Het Nieuwsblad staat dit er niet bij en ik vertrouw toch meer op die krant dan Het Laatste Nieuws.

illu 19 november 2018 om 13:24

Hoezo is dat een rare quote?

Gewoon realistisch (WvA zou VdP eigenlijk alleen op zware omlopen kunnen kloppen door het verschil in techniek) en daar moet je respect voor hebben dat hij dat gewoon zo durft te zeggen.

Jeff 19 november 2018 om 14:31

Op de vlakke parcoursen met 300 bochten is Van Aert in 99% van de races geklopt door de betere techniek van MVDP, daar ga ik in mee. Maar zelfs in die crossen moet hij op 15 seconden kunnen blijven hangen. Op parcoursen met een eigen en zwaardere identiteit geef ik de ‘echte’ Van Aert (in topvorm) een gelijkwaardige kans; of het nu Koppenberg (klimmen), Koksijde (zand) of één of ander modderbad is (genre Cauberg 2018). Om die reden verbaasd het met de Lamberts zou gesteld hebben dat Van Aert 'op de meeste' parcoursen sowieso geklopt is. Bovendien verwacht je van een trainer niet dat hij zijn poulain zo gaat neerhalen en wat meer vertrouwen toont. Het Laatste Nieuws is niet de meest betrouwbare Belgische krant.

Mwielerfan 19 november 2018 om 21:45

Dat dichtbij elkaar blijven en gelijkwaardig zijn hebben we eigenlijk alleen gezien in het jaar dat vdp geblesseerd was en terug kwam. Tegen een geblesseerde vdp kon wva regelmatig winnen inderdaad

Jeff 20 november 2018 om 09:31

Dat is een heel vrije interpretatie van je mwielerfan, haha :-)
Was MVDP echt het hele seizoen geblesseerd en won hij toch van Van Aert? Wat een fenomeen! Of was hij gewoon in het begin van het seizoen geblesseerd waardoor hij de eerste wedstrijden miste en in de kerstperiode/januari frisser voor de dag kwam?

rvb 20 november 2018 om 00:02

Je moet trainen dat je niet met je hoofd fietst maar met je benen.

Taliesin 21 november 2018 om 12:47

Jeff,

Het idee dat het verschil tussen de twee voormalige kemphanen terug te voeren valt op puur techniek is natuurlijk lariekoek. We zien Mathieu nu al twee seizoenen alles winnen op alle soorten parcours. Dat is niet op techniek alleen maar ook omdat hij minstens een net zo grote motor heeft en daarbij fors explosiever is. Ik verwacht dan ook dat hij in wegwedstrijden met name daarvan heel veel profijt gaat hebben.

De sport heeft een goede van Aert nodig en als dit het beste is wat hij te geven heeft dan sprint Mathieu er gigantisch bovenuit. Jammer voor ons fans dat de rest niet kan aanhaken, een zulk talent heeft het veldrijden nog nooit gezien.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair