Rik Verbrugghe: “Nu zou ik Dylan Teuns graag voor het klassement zien gaan”

Door , vrijdag 12 juli 2019 om 06:50
Rik Verbrugghe: “Nu zou ik Dylan Teuns graag voor het klassement zien gaan”

©Cor Vos

Rik Verbrugghe combineert zijn job als sportief directeur bij Bahrain Merida met die van Belgisch bondscoach. “Maar Belgian Cycling is mijn belangrijkste werkgever.” Zo komt het dat Verbrugghe de mooiste zege uit de carrière van zijn pupil Dylan Teuns niet live heeft meegemaakt. Hij is immers met de Belgische beloftenselectie op stage in de Alpen. “Maar ik heb van hieruit evenzeer genoten”, vertelt Verbrugghe aan WielerFlits.


Het was Rik Verbrugghe die Dylan Teuns eind 2013 uit de anonimiteit haalde door hem – toen als laatstejaarsbelofte – naar de opleidingsploeg van BMC te halen. De Limburger greep die kans met beide handen, won ritten in onder meer de Tour de Bretagne, de Tour de l’Avenir en de Giro della Valle d’Aosta. In de U23-versie van zowel Luik-Bastenaken-Luik als de Omloop Het Nieuwsblad werd hij tweede.

Op het eind van 2014 bevestigde Teuns al het goede tijdens een stageperiode, waarna hij de overstap mocht maken naar het hoofdteam. Maar dan wel zonder Verbrugghe, die vanaf 2015 aan de slag ging bij IAM Cycling. Maar Verbrugghe verloor Teuns nooit uit het oog. En vier jaar laten vonden de twee elkaar terug bij Bahrain Merida. “Ik weet wat Dylan nog tekort komt om écht tot de wereldtop te behoren”, vertelde Verbrugghe ons eind vorig jaar nog. “Daar werken we aan, zodat hij in 2019 de aansluiting maakt.”

Tactisch perfect
Een goed half jaar later heeft Verbrugghe het gelijk aan zijn kant. In de Waalse klassiekers haalde Teuns nog niet zijn allerbeste niveau  (Hij werd wel negende in Luik-Bastenaken-Luik), maar deze zomer breekt hij wel helemaal door met ritwinst in zowel de Dauphiné als de Tour de France. Verbrugghe volgde de wedstrijd vanuit de Alpen, in het gezelschap van de Belgische beloftenselectie.

Rik Verbrugghe / Cor Vos © 2019

“Ik ben er dan wel niet bij in de Tour, we hebben wel de voorbereidingen samen gedaan”, vertelt Verbrugghe. “Vooraf hadden we een viertal ritten aangestipt waarin Dylan kon scoren. Deze Vogezenrit was een eerste reële mogelijkheid. De kans op succes zag ik onderweg met de kilometer groeien. Dylan heeft het immers tactisch perfect aangepakt. Toen zijn concurrenten krachten verspeelden in die sprintjes voor de bergtrui, spaarde hij zich. Dat speelde in de finale sowieso in zijn voordeel.”

Zelfvertrouwen
Verbrugghe benadrukt nog een keer hoe hard Teuns heeft geknokt om dit niveau te halen. “Ik wist dat zowel zijn explosiviteit als zijn souplesse nog beter moest. Samen met David Bailey (head of performance bij Bahrain, red) heeft hij daar de voorbije winter hard aan gewerkt. Daarnaast had Dylan nog een gebrek aan zelfvertrouwen. Hij heeft een vertrouwensman nodig die honderd procent in hem gelooft. Daar heb ik mijn steentje toe bijgedragen. Ik geloof al jaren in zijn capaciteiten. De combinatie van zowel de fysieke als mentale progressie werpt nu zijn vruchten af.”

Opvallend: Verbrugghe wil zo snel mogelijk overleg met Dylan Teuns. “Zoals ik al vertelde hadden we nog een aantal ritten aangestipt, maar ik zou hem nu graag zien gaan voor een klassement. Hij heeft nu die eerste etappezege op zak en hij staat er goed voor in de voorlopige stand. Ik denk dat hij klaar is om een gooi te doen naar een toptienplaats. Ik wil dat absoluut met hem bespreken. Of dat niet té hoog gegrepen is? Vergeet niet dat hij ook in de Dauphiné al twee dagen in het geel reed en er uiteindelijk als zesde eindigde. En nee, dat zeg ik niet omdat Nibali tijd verloor. Dat staat daar los van.” Als ploegleider de juiste beslissing op het juiste moment nemen. Zo ziet Verbrugghe het. “Omdat ik weet wat hij kan.”

Cofidis
Verbrugghe kreeg ondertussen een voorstel van Team Cofidis, terwijl Dylan Teuns nog tot eind 2020 onder contract ligt bij Bahrain-Merida. Zo dreigt de Limburger opnieuw gescheiden te worden van zijn mentor. “Voor alle duidelijkheid, zo ver zijn we nog niet”, zegt Verbrugghe. “Ik heb inderdaad een mooi aanbieding gekregen van Cédric Vasseur (teammanager Cofidis, red), maar ik heb nog niets beslist. Ook Bahrain trekt aan mijn mouw. Daarnaast moet ik ook nog om te tafel zitten met de mensen van de Belgische Wielerbond, want mijn job als bondscoach heeft ten allen tijde voorrang.”

Cor Vos © 2019

“Stel dat ik toch de stap naar Cofidis zet, dan heeft Dylan er vrede mee”, vertelt Verbrugghe nog. “Hij zou uiteraard graag hebben dat ik aan zijn zijde blijf, want tenslotte heeft hij ook voor Bahrain gekozen omdat ik er sportief directeur ben. Maar tezelfdertijd geeft hij aan dat hij mijn nu relatief minder nodig heeft. Dat hij nu verder kan. Ik was gecharmeerd dat hij zoveel begrip toonde. We zien wel hoe het verder evolueert. Ik heb geen haast om daarin een beslissing te nemen.”

Dit artikel delen:

4 Reacties

coenj 12 juli 2019 om 08:26

Wel een mooi moment om te kijken hoe ver je in het klassement kan komen.
Maar als hij nooit klassementsrenner wil worden zou ik lekker voor de etappe zeges gaan. Is volgens mij een wat relaxter wielerbestaan dan klassementsrenner.

assen 12 juli 2019 om 08:38

Kom kom, dit is een zeer mooie prestatie van Dylan. En hij heeft al eerdere mooie prestaties neergezet. Maar wel met de voetjes op de grond blijven, hard je best blijven doen, en dan – wie weet wat de toekomst brengt.

Jean Dumas 12 juli 2019 om 09:10

Attent koersen, geen fouten maken. Maar nu ook weer niet met die motoren van Bahrain om je heen tourwinnaartje gaan spelen.

elander 12 juli 2019 om 11:09

Juist. Uiteindelijk was hij gisteren gewoon de beste van een groep vroege vluchters zonder wereldtoppers in het klimwerk.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair