Clement verbaast zich over ex-ploegmaat Roglic

Clement verbaast zich over ex-ploegmaat Roglic

foto: Cor Vos

Primož Roglič zwaait op dit moment de scepter in de Giro d’Italia. De Sloveen was ook superieur in de individuele tijdrit naar San Marino, waardoor zijn naaste belager – Vincenzo Nibali – al op bijna twee minuten staat. “Natuurlijk verbaast het mij”, zo laat zijn oud-ploeggenoot Stef Clement weten in het Sportforum.

Is de Giro d’Italia al beslist? Dat is de vraag na goed één week koers, aangezien Roglič al een zee van voorsprong heeft op zijn directe concurrenten. Zo volgt tweevoudig Girowinnaar Nibali op bijna twee minuten, terwijl Simon Yates en Miguel Ángel López al tegen een achterstand aankijken van meer dan vier minuten.

Over Roglič: “Waarom kan de rest niet mee?”
De Sloveen maakt kortom indruk, zo ziet ook Clement. “Elke rittenkoers die hij dit seizoen heeft gereden, heeft hij gewonnen. Dat zijn geen normale stappen, maar reuzenstappen”, aldus de oud-renner. “Je moet niet speculeren over Roglič, maar je moet kijken naar wat de concurrentie fout doet.”

“Renners als Vincenzo Nibali en Simon Yates worden op één en twee minuten gereden. Wat doen die mannen dan fout? Waarom kan de rest niet mee? Het verbaast me dat het nog mogelijk is om er bovenuit te steken, aangezien de kennis in het peloton hetzelfde lijkt”, aldus Clement.

De Sloveen is de grote favoriet om het roze te veroveren – foto: Cor Vos

Kritische kanttekeningen 
“Het gaat om marginal gains, maar daarmee win je geen minuten”, gaat Clement verder, die een kritische kanttekening plaatst. “We hadden een heel ander idee gehad, als Roglič bij UAE Emirates, Katusha-Alpecin of Astana had gereden”, doelt hij op ploegen die een minder schoon imago hebben.

“Deze jongen is in vijf jaar tijd getransformeerd van skispringer tot potentieel winnaar van een grote ronde. Als hij dat had gedaan bij een ploeg die in een duister hoekje zit, dan hadden we er anders naar gekeken. Het is niet zo dat als je fietst bij Richard Plugge (teammanager Jumbo-Visma), dat alles maar koek en ei is. Ik steek voor niemand mijn hand in het vuur.”

Dit artikel delen:

135 Reacties

Dekker 21 mei 2019 om 15:53

Quotes zijn wat uit zijn verband getrokken.. Als je het fragment bekijkt insinueert Clement eigenlijk helemaal niet zo erg als het nu lijkt. Het was meer weerwoord op Lippens die prestaties van Roglic al heel normaal ging vinden.

NDI22 21 mei 2019 om 15:56

Is dit serieus? 2 tijdritten en wat heuvels. Geen wonder dat de beste tijdrijder er goed voor staat.

Zjoske 21 mei 2019 om 16:37

Je vergeet de valpartij nog waar alle concurrenten tijd verloren op Roglic.

ghostwriter 21 mei 2019 om 16:00

De prestaties van wielrenners als Roglic en Dumoulin zijn natuurlijk verbazingwekkend maar ik vind het eigenlijk not done om iemand aan doping te linken tenzij je daar daadwerkelijk reden toe hebt.

52voor11achter 21 mei 2019 om 16:46

I see what you did there..

Tripodboom 21 mei 2019 om 16:02

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat renners die in het verleden erboven uitstaken, door toegenomen controles nu minder presteren. Dan denk ik aan López en Yates, want zo’ n terugval is niet gewoon of juist wel. Dat zelfde denk ik overigens van Quintana.

Jowinho 21 mei 2019 om 16:16

De omgekeerde wereld dit. Iemand die goed presteert kan niet gedopeerd zijn, maar degene die zwakker presteren hebben wel gedopeerd.

Lopez won dit jaar gewoon nog de Ronde van Catalonië. Yates won de Vuelta. En de controles zijn niet veranderd het laatste jaar.

dikkechaap 21 mei 2019 om 17:30

Bij Quintana viel vooral op dat zijn derde week een stuk minder werd na het invoeren van het ’s nachts testen in grote rondes, maar dat was al in 2015.
Voor de rest zou ik niet weten welke grote verandering er in het testen heeft plaatsgevonden afgelopen jaar (/jaren).

ParijsTours2004 21 mei 2019 om 16:05

Ik heb altijd het idee dat het vooral verdacht is als iemand ZOMAAR supergoed is. Maar dat geldt niet voor Roglic. Zijn prestatiecurve sinds hij in 2013 begon met fietsen is straf, maar niet per se onwaarschijnlijk voor iemand die nog nooit gewielrend heeft, die vanzelf sterker wordt omdat hij nou eenmaal ouder wordt, en die veel talent heeft.
https://cqranking.com/men/asp/gen/rider.asp?riderid=20719

martini151 21 mei 2019 om 16:07

Hij is wel eerlijk. Vorig jaar stak Yates er ook met kop en schouders bovenuit. Toen werden hier ook insinuaties gedaan. Natuurlijk is de Doping niet uit het peloton, maar laten we wel even kijken naar het parcours tot nu toe!

Roglic is naast een prima klimmer, gewoon een uitzonderlijk tijdrijder. Met 2 tijdritten en nauwelijks bergen, had niemand anders verwacht toch?

Mollema werd in het Baskenland nog 78e op 1,5 minuut in een tijdrit van 11,3 km. Nu wordt hij 3e. Ook verdacht?

Yates zakt gewoon volkomen door het ijs tijdens de tijdrit. Dat ligt aan Yates en zeker niet aan Roglic.

horsm 21 mei 2019 om 19:37

Maar het verschil is natuurlijk dat Yates ook daadwerkelijk betrapt is geweest op doping en geschorst. Dat maakt de ‘insinuaties’ minder willekeurig.

flitsvolger 21 mei 2019 om 21:13

Waarom heeft de UCI het geval Simon Yates toen als een administratieve fout van de dokter afgedaan en niet als een reguliere positieve dopingtest? Het is nooit duidelijk geworden wat er gebeurd is met die controle.

Jean Dumas 21 mei 2019 om 16:11

Deze podcast is ook helder.

https://wielerrevue.nl/grote-ronden/giro-ditalia/giro-podcast-7

Romāns Vainšteins 21 mei 2019 om 16:26

A ja, Tom en Willem ja, helder inderdaad

Met de huidige situatie kun je gewoon even gemakkelijk beide kanten op. Zomaar een standpunt innemen en daar halsstarrig op blijven staan is een beetje onnozel in dit metier. Clement spreekt dat eerlijk uit wanneer hem ernaar gevraagd wordt en dat is mijn optiek meer prima.

leegloper 21 mei 2019 om 16:27

Stef Clement in sportforum:

Quote:
“Het is niet zo dat als je bij Richard Plugge fietst […], dat dan alles maar koek en ei is.”

Wielerflits maakt daarvan:

Quote:
“Niet alles bij Richard Plugge is koek en ei”
Samlambeej 21 mei 2019 om 16:44

Precies!
het eerste zegt: “Richard is op zich geen 100% garantie”
het tweede (valse) geeft aan dat er al zaken gebeurd zijn.

Dekker 22 mei 2019 om 07:21

+1

Fast Freddy 21 mei 2019 om 16:28

Zolang het uitgedunde peloton van 20 man niet door 4 TJV’s wordt geleid op de Mortirolo, maak ik me nog niet zo’n zorgen.

Pepsifranck 21 mei 2019 om 16:28

Vreemde lullepraat van de beste man. Dumoulin reed in de giro van 2017 toch ook iedereen op minuten via de tijdrit(ten). Het is nog maar de vraag of Roglic op de lange beklimmingen bergop ook zo dominant is.

Fast Freddy 21 mei 2019 om 16:30

Nadat Pantano is gesnaaid vraag ik mij trouwens wel af hoe de IAM ploeg in hun laatste tour zo wist te vlammen. Inclusief een onvermoeibare Clement. Alles voor een nieuw contract?

52voor11achter 21 mei 2019 om 16:34

Ik vind het ook goed dat Clement dit durft aan te kaarten. We moeten waakzaam blijven.

Het verhoogt trouwens het kijk plezier: zakt Roglic erdoorheen dan zijn we blij, als hij dat niet doet zijn we ook blij!

Polleke 21 mei 2019 om 16:41

Jumbo/Rabo…minstens even onfris verleden als de andere ploegen die hij wel als verdacht neerzet…nooit spuwen in het bord waar je (rijkelijk) uit gevreten hebt Stef…

52voor11achter 21 mei 2019 om 16:48

Dat laatste is nou wat de omerta in stand houdt. Als de ploeg sterk is dan kunnen ze hier juist beter van worden.

leegloper 21 mei 2019 om 16:53

@Polleke,
Vino is nog steeds Vino. Van Rabo via (Blanco,Belkin,Lotto) naar Jumbo is een aantal jaar waarin veel mensen opzij zijn gezet.

reusjen 21 mei 2019 om 18:15

@52voor11achter
Als het ergens op gebaseerd zou zijn wel ja. Maar dit is het zoveelste ‘kijk mij eens buiten de gebaande wegen lopen’ uitspraak van hem. Ik vind hem persoonlijk als analist ook waardeloos, constant overal doorheen aan het schreeuwen. Dus wat mij betreft verdwijnt hij uit het wielrennen, helaas ga ik daar niet over.

krypton 21 mei 2019 om 17:00

Natuurlijk krijg je gefronste wenkbrauwen als je elke ronde wint waar je start en daarna het begin van de Giro domineert. Dat zegt niet dat er daadwerkelijk iets speelt, maar gezien het verleden van deze sport is het vrij normaal.

Polleke 21 mei 2019 om 17:08

@ leegloper…denk je nu echt dat Vino (nu nog) door het hotel sluipt met bloedzakken of dopingspullen…? Die hebben evengoed uit het verleden geleerd als pakweg…. Jumbo…

Opdepodium 21 mei 2019 om 17:20

Stef Clement .
Als analist ben je beter dan je als wielrenner was.
Maar heb je zelf wel altijd de finish gehaald op een snelle Jelle en een stroopwafel .
Lul de behanger.
Vroeger was je nog bang voor een viaduct en ineens rijd meneer in zijn laatste jaren een berg op met een snelle Jelle.
Kom op ik die nog een rondje..
Hij heeft wel gelijk dat hij voor niemand zijn handen in het vuur steekt.
Ook niet voor zichzelf.

EricV 21 mei 2019 om 17:28

Zou er ook maar 1 renner in het peleton rondrijden die helemaal schoon is? Oh wacht misschien die gast die bij de proloog buiten tijd was

Spurter 21 mei 2019 om 17:48

Het klopt wel wat ‘ie zegt. Had ‘ie voor Astana gereden, dan was het meteen verdacht geweest. Tom Dumoulin en MvdP idem dito als ze voor Astana hadden gereden of Italianen waren geweest.

Maar steek m’n hand ook niet in het vuur voor meneer Clement zelf. Nieuwelingen werd ie er overal afgefietst en dan opeens wint ‘ie tijdritten. Als dat gebeurt met een of andere Rus bij de jeugd, dan geloven we er ook niks van.

west 21 mei 2019 om 17:57

Waarom kan de rest niet mee? Volgens mij is er helemaal geen sprake van "niet mee kunnen". De conclusie dat de rest niet mee kan is vooral een staaltje scorebordjournalistiek.
We hebben tot nu toe twee tijdritten en een valpartij gehad. Dat lijkt mij allemaal heel erg verklaarbaar:
2 tijdritten: Een tijdrijder Vs. een stelletje klimmers = achterstand voor de klimmers. Verrassend!
1 valpartij: Iemand die niet valt Vs. iedereen die wel valt = achterstand voor de iedereen die valt. Goh…
Heel raadselachtig allemaal….

Martijn Arensman 21 mei 2019 om 18:24

Vooropgesteld geloof ik in de kwaliteiten van Roglic. Maar ik denk dat Stef openlijk iets uitspreekt dat menig ander zich vroeg of laat gaat afvragen.
Dat getuigt van ballen hebben en een uiterst kritische houding.
Daar houdt ik wel van.

Vlinder 21 mei 2019 om 18:42

@West; dat was inderdaad ook mijn reactie. Zo verwonderlijk is het allemaal niet. Overigens vind ik dat Clement’s verdere woorden wel verkeerd geïnterpreteerd worden. Hij zegt naar mijn idee vooral dat als Roglic bij een ander team had gereden we het dan veel eerder verdacht zouden hebben gevonden. Dat is waarschijnlijk ook zo. Verder zegt hij niet zoveel. Storm in een glas water.

Scott Sunderland 21 mei 2019 om 18:16

Enigszins verbazend is de ontwikkeling van Roglic wel. Maar voorlopig is er nog geen serieuze berg beklommen in deze Giro. Tot nu toe reed hij twee excellente tijdritten en heeft hij oplettend gekoerst / geen pech gehad. De Giro is nog niet binnen. En volgens mij is de concurrentie ook niet denderend voorlopig. Dat dus. Maar ik zou mijn handen niet voor welke renner dan ook in het vuur steken.

Verweggistan 21 mei 2019 om 18:16

Ik snap de vraagtekens, die heb ik ook. Maar deze specifieke tijdrit, 11 sec. sneller dan Campenaerts met pech is niet echt verdacht.

thorsen 21 mei 2019 om 18:20

Leuk dit, mensen vallen over uitspraken die hij waarschijnlijk niet eens heeft gedaan. Althans, dat is wat ik opmaak uit de enkele reacties die de moeite hebben gedaan om de daadwerkelijke uitspraken op te zoeken.

Koekenbakken is ook een mooi beroep.

jacco4 21 mei 2019 om 18:36

Je kunt aan de ene kant niet iemand zo maar beschuldigen aan de andere kant kunnen er meer aanwijzingen zijn. Die nog niet bekend gemaakt kunnen worden. Om eerlijk te zijn als Roglic tot en met einde Giro geen mindere dag heeft. Ga ik ook mijn twijfels hebben.
Helaas moet we zo kritisch zijn, dat heeft het verleden bewezen. Ook erg dat Ineos gebruikt maakt van Ketonen. Dit moet niet kunnen, ik hoop dat de Tourorganisatie hier een punt van gaat maken.

vluggejapie 21 mei 2019 om 18:38

Clement heeft een genuanceerde mening en met wat riooljournalistiek worden zijn woorden verdraaid tot een verdenking. Dat is Wielerflits, blijkbaar.

moa 21 mei 2019 om 18:46

Clément weet natuurlijk meer. Nu nog weten van waar het motortje komt. Stade 2.

Ik geloof al niet meer in Roglic toen ie in de Tour na een lange ontsnapping de voorsprong nog vergrootte op de op de laatste klim ontketende toppers.

Laatste man 21 mei 2019 om 19:55

Wanneer ga je weer huilie doen in het dopingtopic?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair