Clement over Poels: “Allergrootste klassieker prestatie ooit van een Nederlander”
foto: Marcel Koch
woensdag 27 april 2016 om 09:25

Clement over Poels: “Allergrootste klassieker prestatie ooit van een Nederlander”

Stef Clement vindt de prestatie die Wout Poels zondag afleverde in Luik-Bastenaken-Luik van dermate hoog niveau, dat hij het betitelt als ‘de allergrootste klassieker prestatie ooit van een Nederlander in het wielrennen’. Dat vertelde de IAM Cycling-renner in WielerFlits Live, naar aanleiding van een uitspraak van Adrie van der Poel.

Voorafgaand aan Luik-Bastenaken-Luik verwachtte Van der Poel niet dat dit jaar een Nederlander hem op zou volgen. De oud-prof wist in 1988 La Doyenne te winnen en was tot afgelopen weekend de laatste landgenoot die dat lukte. “De Nederlanders zijn wel vaste waardes, maar eindigen altijd tussen de vijfde en de tiende plaats. Sport is winnen en niet vijfde of tiende worden”, stelde de inmiddels 56-jarige Van der Poel.

‘Niet te vergelijken’
Clement vond de uitspraken van Van der Poel over de wielrenners van tegenwoordig ongenuanceerd, zo liet hij al in een bericht op Twitter weten. “Dat is heel tekenend voor die generatie renners. Je kunt het bijna niet meer met elkaar vergelijken”, licht de viervoudig Nederlands kampioen tijdrijden zijn uitspraak toe. “In het jaar dat Adrie van der Poel won, toen hadden we met een ander peloton, andere sport, andere snelheid en ander materiaal te maken. Het decor was helemaal anders. De samenstelling en de klasse van het peloton was helemaal anders.”

‘Niveau in het wielrennen is nog nooit zo hoog geweest’
“Ik denk echt dat we afgelopen zondag – verwacht of onverwacht – de allergrootste klassieker prestatie ooit van een Nederlander in het wielrennen hebben gezien”, zegt de Brabander. “Het niveau van het wielrennen is nog nooit zo hoog geweest, in de breedte sowieso. De mate waarin alle concurrenten aan elkaar gewaagd zijn, dat is nog nooit zo goed geweest als nu.”

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Clement, waarin hij zijn uitgesproken mening ook uit over oplossingen om ‘saaie’ koersen attractiever te maken. Daarnaast vertelt hij over zijn revalidatie van de dubbele sleutelbeenbreuk die hij opliep in de Amstel Gold Race, en zijn ambities voor later dit seizoen.

[poll id=”226″]

RIDE Magazine
79 Reacties
Sorteer op:
27 april 2016 11:17
eens met Henk en Kingstown : Hennie Kuiper PR
redactie polletje !
27 april 2016 11:21
@Prima facie, goed idee. Ik ben voor.
27 april 2016 11:27
Een schitterende overwinning voor Poels absoluut. Maar Kuiper in Parijs - Roubaix blijft voor mij toch echt de mooiste van een Nederlander ooit. In die tijd waren we als Nederland ontzettend verwend met renners als Kuiper, Raas, Kneteman, Zoetemelk en ga nog maar een tijdje door.
27 april 2016 11:29
Zeker niet de allergrootste overwinning. Ja zoals hierboven genoemd, Kuiper is nog mooier en grootser, Jo de Roo in Lombardije. Maar wel mooier dan Terpstra en Knaven. Die 2 wonnen echt omdat ze in ploeg met Boonen en Museeuw zaten. Tenminste, dat gevoel had ik bij die overwinningen.
27 april 2016 11:31
En wat te denken over Hennie kuiper in de besneeuwde versie die Hinault won.... Helaas na een ongenaakbare Hinault 2e
27 april 2016 11:31
Iedere periode heeft zijn kampioenen, op het materiaal-, met de begeleiding- en in het peloton van dat moment. Vergelijken is nauwelijks mogelijk. Zou Merckx nu de tour winnen tegen Coppi , Hinault of Amststrong; wie zal het zeggen? Het verhaal van Clement is wat mij betreft dus grote onzin. Excuus voor zijn eigen 'magere' optreden de afgelopen jaren 'want het niveau is nu zoooo verschikkelijk hoog'?
27 april 2016 11:33
Is het niveau nu wel hoger dan 10-15 jaar geleden? Pak de klimrecords er bij en dit wordt redelijk ontkracht. Doping is hierin geen argument.

Vd Poel had een zeer realistische voorbeschouwing en eigenlijk geeft Poels hem gelijk. Vd Poel wilde iemand zien aanvallen, omdat wachten op de sprint vrij kansloos zou zijn. En dat deed Poels: meespringen met de aanvallers én verrassend snel het initiatief nemen in de eindsprint. Geen genoegen nemen met top-12, maar gaan voor winst (met kans op falen). Bauke kan hier van leren.
27 april 2016 11:42
Kan ik het wel mee eens zijn, daarbij ook zijn "lijdensweg" in aanmerking genomen, jongensdroom in ieder geval.
Knaven en Terpstra konden winnen omdat hun ploeg alles controleerde en de rest per definitie voor plaats twee streed.
27 april 2016 11:45
Sowieso raar om klassiekers met elkaar te vergelijken. Ook raar om andere tijden met elkaar te vergelijken.

Dus elke klassieker die nu nog gewonnen wordt is in principe weer knapper dan de vorige, ervanuitgaande dat het peleton ook niet stilstaat in ontwikkeling?

Wat is moeilijker; met aanrommelende training een koers winnen tegen andere aanrommelaars, of met professionele training een koers winnen tegen andere professionals.

Wat mij betreft om het even.
27 april 2016 11:51
Rooks 83 dat was wel even wat anders. Toen reed de hele wereldtop in LBL, nu is bv. Sagan er al niets eens en Froome knecht. De enige die toen ontbrak was Eddy Merckx (reeds gestopt)
27 april 2016 11:52
Zou Clement ook spreken namens Contador, Valverde, Gilbert, Boonen, Nibali, Cancellara?
Was het 10, 20, 30 jaar geleden veel makkelijker om te winnen?
Verder eens met @DeGroteMolen.
27 april 2016 11:58
@DeGroteMolen, de toppers zijn misschien niet beter geworden, maar de 'ondersteuning' zeker wel. Bovendien zijn er meer (sub)toppers. Ik denk niet dat Clement iemand is die zijn eigen presteren hiermee wil goedpraten. Hij heeft het over Poels.
27 april 2016 12:04
Het is de afgelopen tijd net wielrennen in de verschillende topics: Wachten, wachten, wachten.... Tot @Orakel de spijker op zn kop slaat.

Zelfs als het niveau hoger is tegenwoordig staat daar tegenover dat het met de huidige kennis, materialen en methoden ook "makkelijker" is dat niveau te halen. Met dezelfde inspanning rij je harder zegmaar. Beetje zoals @Scotty dus al aanhaalt.

Wel geloof ik dat, mede daardoor, de absolute top breder is en je dus meer concurrentie hebt. Wat dat betreft is het net zoals met bv. voetbal: Hoe meer titelfavorieten er zijn, hoe knapper het is om kampioen te worden. Dat dan weer wel..
27 april 2016 12:08
Kuiper Parijs - Roubaix 1983
Rooks L-B-L 1983
Raas M - SR 1977
Vd Poel Vlaanderen 1985
Kuiper Lombardije 1981

Mijn Top 5 Nederlandse klassieker zeges die ik redelijk bewust heb meegemaakt en die ik (met heel veel respect) nog hoger inschat dan de zege van Poels. Dekker in Parijs - Tours natuurlijk ook maar dat is tegenwoordig geen monument meer.
27 april 2016 12:12
@Koel
Dat klopt voor Knaven maar zeker niet voor Terpstra. Cancellara, Stybar, Vanmarcke, Sagan en Degenkolb waren in principe het sterkst, Boonen en Terpstra konden samen met o.a. Wiggins in extremis terugkeren. Maar het zag er lang naar uit dat die eerste vijf het mochten uitvechten. (Die vijf namen niet geheel toevallig ook uiteindelijk plaats 2-6 in.)
27 april 2016 12:22
Ik kan me prima vinden in de uitleg van Clement, hij heeft goede argumenten en een doordacht verhaal. Ik denk persoonlijk alleen dat je tijden überhaupt niet met elkaar moet vergelijken. De uitspraken van Adrie van der Poel waren ook niet zo raar overigens, denk dat Stef zich daar in zijn tweet wat te hard over uitlaat, wat hij in zijn genuanceerd verhaal daarna wel goed verwoord uitlegt en waaruit blijkt dat de soep toch weer minder warm wordt gegeten dan ze is opgediend.
27 april 2016 12:26
Bij een eventuele volgende overwinning in een monumentale klassieker van een Nederlander komt de volgende geïnterviewde renner tot de uitspraak dat dit de mooiste overwinning ooit was. Vergelijken is echter onmogelijk.
27 april 2016 12:30
Gisteren achter gekomen: Vlek is Clement!
27 april 2016 12:47
Niet verder vertellen. ;)
27 april 2016 12:54
@Tutu
Volledig eens met je rijtje, ofwel Kuiper FTW!
27 april 2016 13:03
In ieder geval hebben NL'lers nu recent 2 top-top-topkoersen en ritten in alle rondes gewonnen, er zijn genoeg jaren dat dat minder was.

Ik schrijf trouwens nog een Poels op die Aru (beiden reeds op achterstand) er in een a deux oplegt in de tour 2016 vanuit de naar elkaar loerende elitegroep op een hele smerige berg, waarom niet, ijzer smeedt je wanneer het heet is, dit kan wel eens zijn beste jaar ooit zijn.
27 april 2016 13:16
Ik snap wel wat Clement bedoelt en daar valt heel veel voor te zeggen. Toch is het ook wel zo dat zoals de oudere generatie niet kan oordelen over het huidige wielrennen het andersom misschien ook grotendeels zo is.. Ik weet bijv. niet hoe LBL 1960 verlopen is, heb er niks van gezien of gehoord. Ondanks dat het vroeger minder professioneel was en de sport in de breedte een minder sterk niveau had zullen er best prestaties van Nederlanders zijn geweest die relatief gezien net zo indrukwekkend of nog meer waren dan deze prestatie van Poels. Ik heb er toch wel moeite mee om te stellen dat de (fantastische) overwinning van Poels de sterkste Nederlandse klassieke overwinning aller tijden was. Zou het een solo van 60km zijn geweest had ik er al minder moeite mee. We moeten ook niet gaan overdrijven meteen.

Wat voor mij vooral duidelijk wordt is hoe Stef over de meeste mannen van de jaren '70 generatie denkt en dat het een dingetje voor hem is dat vrij hoog zit. Het lijkt er eerder op dat Clement al een tijdje met dit gevoel rondloopt en de winst van Poels aangegrepen wordt om zijn punt te maken, dan dat de prestatie op zo'n eenzame hoogte staat dat hij plots deze mening heeft.
27 april 2016 13:22
Clement heeft een beetje last van 'nu-is-alles-beter'-syndroom.

v/d Poel doelde meer op types als Gesink en Mollema met een hoop ereplaatsen in klassiekers en grote rondes. Het lijkt alsof Dumoulin en Poels dat nu een beetje gaan doorbreken.

Ik ben er ook van overtuigd dat Poels nu nog meer gaat winnen, net als Dekker eenmaal los was toen hij zijn eerste tour etappe won.
27 april 2016 13:24
Ik deel dat gevoel van Clement wel. Die verhalen uit de oude doos heb ik ook zeer weinig mee tenzij ze van de meester-verteller Roger vandaan komen.
27 april 2016 13:35
Vind het punt dat Clement wilt maken nogal overdreven. Hoe meer aandacht er voor de koers is, hoe beter.
Ik vond de uitspraken van VdPoel niet heel ongenuanceerd. Er zat op voorhand ook helemaal geen Nederlander bij die ik tot de absolute favorieten zou rekenen, terwijl die er in zijn tijd wel waren.
En zelfs al zijn z'n uitspraken wel ongenuanceerd: Wees blij met de aandacht die er aan wielrennen en de klassiekers wordt besteed.
Kijk naar het voetbal, waar de huidige generatie al jaren wordt afgebrand en vergeleken met de grootheden die we ooit hebben voortgebracht, terwijl ook die sport enorm is veranderd. Aandacht, of die nou negatief of positief is, moet je altijd waarderen. Van negatieve publiciteit moet je iets positiefs proberen te maken en van positieve publiciteit moet je genieten.
Je kan ook een sport beoefenen waarbij je nauwelijks de nationale TV haalt en een topprestatie hooguit een berichtje in sportjournaal oplevert, zoals met Jeffrey Herlings. Relativeren is een groot goed, meneer Clement!

Reacties zijn gesloten.