Cimolai verrast met sprintzege in Parijs-Nice

vrijdag 13 maart 2015 om 15:36
Cimolai verrast met sprintzege in Parijs-Nice

Foto: Graham Watson/Bettini

Davide Cimolai heeft de vijfde etappe in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De renner van Lampre-Merida was de snelste in een massasprint en won nipt voor Bryan Coquard en Michael Matthews. Het verhaal van de etappe was echter de monstervlucht van Thomas De Gendt, die op honderd meter voor de streep strandde.

Met de strijdlust zit het in deze Parijs-Nice wel goed bij Thomas De Gendt. Opnieuw zat de Belg, rijdend voor Lotto-Soudal, bij de vlucht van de dag. Gehuld in de bollentrui vertrok hij al vroeg op de dag, toen het peloton bezig was om een klim van de eerste categorie af te werken. De Col de la République stond direct na het vertrek op de route en zorgde ervoor dat een aantal renners al heel vroeg in de koers moesten lossen. Ramon Sinkeldam en Adam Hansen waren er toen al niet meer bij; zij hielden Parijs-Nice allebei nog voor de start voor gezien.

Zoals gezegd was De Gendt al rap gevlogen en de Belg kreeg gezelschap van een viertal renners, bestaande uit Romain Sicard (Europcar), Andrew Talansky (Cannondale-Garmin), Pawel Poljanski (Tinkoff-Saxo) en Jegor Silin (Katusha). Deze vijf kregen een gecontroleerde voorsprong van het peloton, die nooit de vier minuten zou halen. 3.45 was het maximale, maar dat was genoeg om er een spectaculaire finale van te maken.

De Gendt ijzersterk
Op tien kilometer voor de streep vond de kopgroep een klimmetje van de derde categorie op hun pad, waar De Gendt eens even stevig aan de boom schudde. De leider in het bergklassement had zijn punten eerder in de etappe al verzameld, maar kwam ook hier als eerste boven. Silin en Talansky konden nog mee, maar een nieuwe versnelling van De Gendt op het vlakke wierp ook de Amerikaan uit de kopgroep.

Het geloof bij De Gendt was groeiende en toen hij in de laatste kilometer ook Jegor Silin loste, leek de kans op een ritzege levensgroot. Maar zoals dat wel vaker gaat, organiseerde het peloton zich net op tijd en zetten de sprintploegen de gaskraan volledig open in de slotfase. De Gendt hield lang vol, maar werd vlak voor de streep opgeslokt door zijn collega’s. Bryan Coquard leek op weg naar de zege, tot Cimolai hem vlak voor de streep voorbij ging. Michael Matthews, eerder nog klassementsleider, werd derde.

In het algemeen klassement veranderde weinig van belang; Michal Kwiatkowski behoudt het geel.

flag-fr Parijs-Nice 2015 (WT)
Uitslag 5e etappe: Saint-Etienne-Rasteau (192 km)
1. flag-it Davide Cimolai (Lampre-Merida)
2. flag-fr Bryan Coquard (Europcar)
3. flag-au Michael Matthews (Orica-GreenEDGE)
4. flag-fr Nacer Bouhanni (Cofidis)
5. flag-es Joaquin José Rojas (Movistar)
6. flag-no Alexander Kristoff (Katusha)
7. flag-dk Matti Breschel (Tinkoff-Saxo)
8. flag-gb Daniel McLay (Bretagne-Séché Environment)
9. flag-fr Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale)
10. flag-fr Sylvain Chavanel (IAM Cycling)

Volledige rituitslag

Algemeen klassement na 4e etappe:
1. flag-pl Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step) 23u56m6s
2. flag-au Richie Porte (Sky) op 1s
3. flag-gb Geraint Thomas (Sky) op 3s
4. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 27s
5. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) op 32s
6. flag-fr Tony Gallopin (Lotto-Soudal) op 38s
7. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 41s
8. flag-es Gorka Izagirre (Movistar) op 44s
9. flag-pt Tiago Machado (Katusha) op 50s
10. flag-es Rafael Valls (Lampre-Merida) op 51s

15. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1m13s
22. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 1m36s

Volledige klassement

Dit artikel delen:

40 Reacties

ah-ja 13 maart 2015 om 16:53

@purito gelijk hebt je, eerste twee dagen gewerkt voor Bonafazio en als het wat meer heldt draaien ze de rollen om. Die Cimolai zou zich wel eens in het groepje specialisten voor dit soort aankomsten gaan scharen

Zjoske 13 maart 2015 om 17:03

Nieuwe tactiek voor de sprintersploegen: de gaskraan volledig open draaien? ;-)

Javier 13 maart 2015 om 17:09

@JasperVG

Op basis waarvan zie jij Hofland als nieuwe Boonen? Hofland heeft tot nog toe vrijwel niks gepresteerd op kasseien.

Ja hij werd tweede in Kuurne, maar dat was ook alleen maar omdat hij goed geplaatst zat toen Belkin begon te koersen.

vlek 13 maart 2015 om 17:13

Hij zat goed geplaatst inderdaad, maar dat was wel op de Kwaremont. Genoeg renners die daar lossen als Vandenbergh begint te koersen. Of hij echt potentie heeft voor Vlaanderen moet nog blijken, maar dat Kuurne alleen maar was door goed geplaatst te zitten is onzin.

JasperVG 13 maart 2015 om 17:33

@javier

Je kunt aan alles zien dat Hofland barst van de potentie op het gebied van sprinten, heuvel rijden en kasseien rijden. Of hij potentie heeft om een wereldtopper op een van die disciplines te worden is de vraag, maar omdat hij nog zo jong is moet er normaal gesproken nog veel rek in zitten als je kijkt naar wat hij al gepresteerd heeft.

Waarom ik vind dat hij weg bij Jumbo moet is omdat type renners zoals Hofland maar niet door willen breken bij Rabobank/Blanco/Belkin/TLJ. Dit kan natuurlijk bij renners ook een gebrek aan potentie zijn geweest. Maar ik zie Hofland dus liever bij een team rijden waar ze meer gespecialiseert zijn in zijn disciplines en dan gaat mijn gedachten uit naar Etix of Giant.

@Vlek

Je hebt gelijk dat jij natuurlijk wel bijna het hele jaar niks heeft kunnen doen door zijn blessures en daarom ook een stap terug heeft moeten doen. Ik heb zelf nou eenmaal hele hoge verwachtingen bij deze jongen. Het is namelijk echt een beest op een fiets en nog zo jong.

tight 13 maart 2015 om 17:36

Wie zou er morgen durven te fietsen met de Gendt? Wat een gruwelijke baas. Fijn dat hij weer op de goede weg terug is en lekker mag vrijbuiten. Deze man kan zoveel kijkplezier opleveren. Waar zijn alle De Gendt bashers nu?

DerPantzerwagen 13 maart 2015 om 19:06

@ jasper

Dat zie ik dan toch anders.Indien Hofland naar etix gaat zal het toch voor te knechten zijn,want anderen zijn simpelweg beter. Maar goed ik zie Hofland sws niet naar etix gaan ze hebben daar al genoeg betere renners ( op klassiek gzbied weliswaar ) en ook Hofland staat denk ik niet te springen om als het ware te knechten.

HoofdIsVrij 13 maart 2015 om 21:30

Jammer dat de Fransen weer net een zege mislopen.

Bettinwel 13 maart 2015 om 21:36

Zeer fraai van De Gendt, genot om naar te kijken.

Giant-GreenEdge 13 maart 2015 om 21:38

@tight

waarschijnlijk druk bezig met greg van avermaet te bashen in de andere topics… ;)

de Gendt is een geweldig coureur maar wel een specialleke. Bij lotto kan hij dat blijkbaar probleemloos zijn. Ik hoop nog veel geweldige exploten van die jongen te zien! Of hij dat dan ook succesvol weet af te ronden is zelfs bijzaak.

wakkie 13 maart 2015 om 21:56

Als Hoffie zo’n sprintbom was, zou hij nu al steevast korter geëindigd zijn. Op je 24ste ben je best wel op je snelst.

Didier 14 maart 2015 om 06:49

Als kwiatkowski morgen kan overleven op die slotklim, lijkt hij me de favoriet voor de rit overwinning vandaag! Zeker gezien zijn daalcapaciteiten!

PaulSchoonakker 14 maart 2015 om 08:40

Zeker, zeker. Echter een hoop mannen hebben nog wat goed te maken, dus ik hoop op vroege aanvallers voor de laatste klim al. Sky zal alles wel kunnen controleren vrees ik, en dat kwiatje er inderdaad mee vandoor gaat!

Didier 14 maart 2015 om 09:55

Maar vrees dat Kwia lost

kwiatistheman 14 maart 2015 om 12:41

Kwiatkowski zal niet lossen, ik schrijf hem zelf op voor het podium vandaag. De cols vandaag kan hij zeker aan en hij heeft een goeie sprint om het af te maken.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair