Christoph Pfingsten (34) hangt fiets aan de haak

vrijdag 31 december 2021 om 11:21
Christoph Pfingsten (34) hangt fiets aan de haak

foto: Cor Vos

Voor Christoph Pfingsten zit zijn actieve wielercarrière erop. De 34-jarige Duitser kwam de voorbije seizoenen uit voor Jumbo-Visma, maar kon na twee jaar niet meer rekenen op een contractverlenging. “Vandaag is het tijd om afscheid te nemen”, laat Pfingsten weten via Instagram.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Pfingsten begon zijn carrière in het veld. De Duitser stond namelijk te boek als een talentvolle crosser en maakte vooral furore met zijn razendsnelle start. De renner won in zijn carrière meerdere kleine veldritten in Duitsland en Tsjechië en kroonde zich in 2012 tot Duits crosskampioen bij de elite. Pfingsten koos op een gegeven moment echter voor een carrière als wegwielrenner en wist zich als knecht op te werken naar WorldTour-niveau, eerst bij BORA-hansgrohe en later in dienst van Jumbo-Visma.

De ervaren Duitser heeft de beslissing om te stoppen zo lang mogelijk voor zich uitgeschoven, maar nu is het hoge woord eruit. “Het is een dag waar bijna alle topsporters bang voor zijn. Het is namelijk tijd om afscheid te nemen. Na 25 jaar in het wielerpeloton is er een einde gekomen aan mijn carrière. Ik moet zowel huilen als lachen. Ik huil, aangezien ik eigenlijk nog niet wil stoppen, maar er kwam door verschillende omstandigheden geen nieuw avontuur meer.”

Pfingsten (links) op het podium van het WK veldrijden voor beloften in Hoogerheide, 2009 – foto: Cor Vos

“Ik kan echter ook lachen omdat ik kan terugkijken op enkele mooie momenten. Ik denk dan aan mijn Duitse veldrittitel voor duizenden fans, of aan mijn vierde plaats in een etappe in de Giro d’Italia. Mijn tweede plek in Rund um Köln was ook een hoogtepunt, net als mijn vice-wereldtitel in het veld in 2009 bij de beloften. Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie momenten, maar die kan ik hier niet allemaal opsommen.”

Pfingsten staat in zijn Instagram-post ook stil bij zijn vrouw Gini, familie, kennissen, vrienden en sponsoren. “Ik wil jullie allemaal bedanken voor het feit dat ik deze mooie sport zoveel jaren kon beoefenen. Ik heb alles kunnen zien van de wereld en bijzondere mensen mogen ontmoeten. Mijn vader zegt altijd: als er een deur sluit, gaat er ook een andere deur open. Ik weet nog niet wat ik nu ga doen, maar misschien blijf ik op de een of andere manier wel betrokken bij de sport. Bis bald, Ciao, Goodbye, Au revoir, Doei.”

Dit artikel delen:

4 Reacties

5211 31 december 2021 om 12:22

Toch erg zuur. Zo’n kerel wil dus verder maar er komt niets en dan ter elders uure moeten aankondigen dat je ermee stopt.

0
lo squalo dello Stretto 31 december 2021 om 13:21

Kleurloze renner

0
Murcia 31 december 2021 om 13:33

Degelijke knecht maar zo zijn er helaas velen en op je 34e ben je dan ook afhankelijk van een netwerk. Bij TJV aangetrokken voor Dylan die hem bij BEX niet nodig heeft en dan is deze keuze niet zo vreemd meer.

0
Scott Sunderland 31 december 2021 om 14:34

Pure knecht en ook niet om te zeggen een van de betere. Dan wordt het lastig na je 34ste om nog een ploeg te vinden. Natuurlijke selectie.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone