Christine Majerus houdt Denise Betsema van zege bij comeback in Zonnebeke

zaterdag 25 januari 2020 om 14:32
Christine Majerus houdt Denise Betsema van zege bij comeback in Zonnebeke

foto: Cor Vos

De Kasteelcross Zonnebeke is bij de vrouwen gewonnen door Christine Majerus. De Luxemburgse van Boels-Dolmans vloerde in de slotfase Denise Betsema, die in de C2-wedstrijd haar rentree maakte na haar schorsing. Ellen Van Loy vervolledigde het podium als de nummer drie.

Daags voor de Wereldbeker van Hoogerheide liet de volledige top in het vrouwenveldrijden verstek gaan voor Zonnebeke. De overwinning lag dus voor het grijpen voor iemand van de tweede lijn. Betsema – die voor het eerst sinds haar schorsing weer acte de presence gaf in een veldrit – moest op de achterste startrij plaatsnemen, maar dit leek haar weinig te deren in een nat en mistig Zonnebeke. Aan het einde van de eerste ronde was ze al vooraan te vinden. Marion Norbert-Riberolle, Ellen Van Loy en Christine Majerus hielden haar gezelschap. Toen Van Loy niet veel later eens op de pedalen stampte moest Nobert-Riberolle afhaken. Met drie zouden ze om de zege mogen strijden.

Betsema keek lang de kat uit de boom, maar nam in de voorlaatste omloop het initiatief. Haar opponentes moesten een paar meter prijsgeven, maar wisten het gat uiteindelijk weer te dichten. In het eerste deel van de laatste ronde voerde Majerus de forcing, maar vlak voor het inrijden van de materiaalpost wist Betsema het commando over te nemen. Van Loy volgde op enkele meters maar bleef altijd binnen schootsafstand, tot ze zichzelf uitschakelde door te vallen in een modderige passage net voor de balken.

De strijd om de zegebloemen ging zodoende nog maar tussen twee dames. Op de schuine loopstrook vlak voor de finish trok Majerus het laken naar zich toe door hard weg te lopen van haar Nederlandse concurrente. De Luxemburgse, die zich op social media kritisch uitliet over Betsema, nam met enkele ferme passen afstand en besliste de wedstrijd in haar voordeel.

Het podium van Zonnebeke – foto: Nico Dick

flag-be Uitslag Kasteelcross Zonnebeke elite vrouwen (C2)
1. flag-lu Christine Majerus
2. flag-nl Denise Betsema
3. flag-be Ellen Van Loy
4. flag-be Loes Sels
5. flag-be Karen Verhestraeten
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

10 Reacties

Dolfy 25 januari 2020 om 14:45

Mooie strijd gezien vooraan. Betsema technisch de betere vooraan, dat probeerde ze uit te spelen ook, drie keer zo een gat weten te slaan maar op de krachtstroken kwam Majerus steeds weer terug. Van Loy op het einde op, gaf ze zelf ook aan.

Emergo 25 januari 2020 om 14:53

Toevoegen aan de wk-selectie zou ik zeggen.

Erik33 25 januari 2020 om 14:57

Goed plan.

john 25 januari 2020 om 14:58

ja te beginnen met morgen in Hoogerheide

Emergo 25 januari 2020 om 15:36

Ze geeft zelf aan dat Hoogerheide afvalt omdat ze niet bij de eerste 50 van de UCI-ranking staat.

trickstuff 25 januari 2020 om 19:25

Waarom toevoegen aan de WK selectie? Het gros van de Nederlandse dames wordt er echt niet afgereden door Majerus. Het kan best zijn dat Betsema de benen, vorm of klasse heeft voor een selectie, maar ik vind deze uitslag niet doorslaggevend.
Ik denk dat de bondscoach ook mee zal laten wegen dat Betsema momenteel niet zo lekker ligt in het wereldje.

Brabander 25 januari 2020 om 16:31

Zoals ik toch wel een bietje had verwacht gelijk vooraan te vinden. Niet echt een representatief deelnemersveld natuurlijk, maar je moet het toch maar doen. Majerus toch wel verrassende winnares. Die komt niet vaak als eerste over de streep.

trickstuff 25 januari 2020 om 18:57

Laten liet gelaten

James Highsand 25 januari 2020 om 19:47

Volgens mij was er vandaag juist veel steun voor Betsema, zowel onder collega-rensters als het publiek. En wat betreft de WK-selectie: De Knegt zal haar vergelijken met zijn aanvankelijke nummer zeven van de selectie. Alleen als die nummer zeven morgen een dijk van een wedstrijd rijdt, minstens bij de eerste tien, zal hij nog gaan twijfelen over de selectie van Betsema. Majerus heeft met die afweging totaal niets te maken.

jibi verboort 25 januari 2020 om 21:08

@ Brabander
Christine Majerus won wel het eindklassement in De Boels Ladies Tour en liet bijv. Lucinda Brand,Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen achter zich. In de crossen in 2020 presteerde ze werkelijk uitstekend met 4 overwinningen, maar ook een fraaie 4e plaats in de WB koers van Nommay. Christine Majerus is dus toch een niet te onderschatten rijdster. (bron: wvcycling.com).

Denise Betsema wordt vrijwel zeker geselecteerd. Er pleit vanuit tal van gezichtspunten meer voor-dan tegen.

Headlines

Materiaalzone

Populair