Chris Froome zal dit seizoen nog een rugnummer opspelden
foto: Cor Vos
maandag 25 september 2023 om 18:46

Chris Froome zal dit seizoen nog een rugnummer opspelden

We moeten al bijna twee maanden terug voor de laatste wedstrijd van Chris Froome, maar de inmiddels 38-jarige Brit zal dit seizoen nog in actie komen. De viervoudig Tourwinnaar zal in oktober nog deelnemen aan de Tour of Hainan (5-9 oktober) en de Japan Cup (15 oktober).

Froome kwam dit seizoen nog maar tot 32 koersdagen in het tenue van Israel-Premier Tech. De ronderenner begon zijn seizoen in januari met de Tour Down Under en reed daarna nog enkele eendaagse wedstrijden en rittenkoersen, met onder meer de Ronde van Romandië en La Route d’Occitanie.

De resultaten bleven ook dit jaar echter weer uit, en tot overmaat van ramp werd hij niet geselecteerd voor de Tour de France. “Ik ben natuurlijk teleurgesteld. De Tour de France heeft een speciale plek in mijn hart. Fysiek was ik er klaar voor, maar helaas was ik niet in staat om mij volledig te laten zien de afgelopen wedstrijden door materiaalpech”, was zijn eerste reactie na zijn niet-selectie.

Froome kwam na deze sportieve domper nog maar één keer in actie, maar de gewezen kampioen wist de Czech Cycling Tour (27-30 juli) niet tot een goed einde te brengen. Vervolgens bleef het stil rond Froome, maar de klimmer zal volgende maand toch nog zijn opwachting maken in het verre Oosten. Eerst in de Tour of Hainan, om dan zijn seizoen af te sluiten met de Japan Cup.

Toekomst
Israel-Premier Tech haalde Chris Froome binnen met een miljoenencontract voor 2021, 2022 en 2023, maar de Brit wist niet aan de verwachtingen van teambaas Sylvan Adams te voldoen. Het contract van Froome loopt eind dit seizoen af, maar hij is voorlopig niet van plan om zijn fiets aan de wilgen te hangen. Froome heeft weleens geroepen dat hij tot zijn veertigste door wil.

“Dat zou betekenen dat hij nog twee jaar doorgaat. Hij heeft geen vijfjarig contract, maar het kan aangevuld worden als Chris dat wil”, liet Adams in juli nog weten. “Hij heeft mijn persoonlijke toezegging: hij zal met pensioen gaan als onderdeel van Israel-Premier Tech.”

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
25 september 2023 22:06
Zou een mooie Mislilant aankoop zijn voor Jumbo Visma als 3de kopman.
25 september 2023 19:02
Chris blijft voor altijd een held en een hele leuke kerel! Ik denk dat iedereen hem wel nog een ritzege in de Tour gunt en dan afzwaaien. Froomey zal daarna altijd als ploegleider bij Ineos aan de slag kunnen
  25 september 2023 19:17
  Tourheld zeker! Tegelijkertijd vind ik het een erg vreemde situatie. Voor mij zou het iig niet goed voelen een mega-salaris op te strijken en jarenlang niet leveren. Maar dat zal dan die topsporter mentaliteit zijn.
  25 september 2023 19:21
  Je denkt toch niet dat deze man volgend jaar nog een etappe in de Tour gaat winnen? Als je ziet wat deze man dit jaar heeft gepresteerd, kun je alleen maar stellen dat het meer dan schandalig is dat hij nog 1 of 2 jaar doorgaat voor zo'n slordige 5 miljoen per jaar.
  25 september 2023 19:56
  Ik geloof er heilig in dat Froome er alles aan doet en een echte professional is, echter is Adams zo dom geweest om hem dit contract aan te bieden terwijl het duidelijk toen al was dat hij niet een Tour ging winnen
  26 september 2023 10:25
  Als mensen net hun top bereiken, rijden ze nog een tijdje op het relatief lage salaris van daarvoor. Als ze over the hill raken, rijden ze een tijdje op het hoge salaris van hun top nog. Prima toch. Israël wist heel goed dat froome hard gevallen was en ze hebben ongetwijfeld medisch onderzoek laten doen en hun risico's afgewogen
25 september 2023 19:00
Er wordt meer en meer van Alaphillipe gezegd dat hij duur is voor wat hij nog slechts presteert, maar ik denk dat dit kereltje op dat vlak een toppertje is! Echt een zielige situatie.
25 september 2023 20:42
Hij zal nog wel 2 jaar mogen rijden bij Israël-primiar tech voor n truitje….


Een gele?
25 september 2023 21:31
Misschien eens tijd voor een grondig onderzoekje? Oh nee, wacht.
25 september 2023 23:37
Topsport is keihard hè. Ooit stond deze man aan de top, vandaag de dag is zijn relevantie in de wielersport praktisch nul geworden. Nou ja, los van de verontwaardiging over z’n salaris dan.
25 september 2023 18:58
Dat klopt natuurlijk. Door ‘materiaalpech’ werd hij van zijn fiets geblazen. Maar volgend jaar wint ie de Tour. Kan niet anders.
25 september 2023 19:44
Van zero naar hero naar zero
In zijn Sky jaren was er geen houden aan, dan zou men toch mogen verwachten dat hij alleen op zijn intrinsieke klasse, euh… een peloton kan volgen, allas…

Reacties zijn gesloten.