Chris Froome: “Koersen is een voorrecht, ik denk nog lang niet aan mijn pensioen”

woensdag 13 oktober 2021 om 12:56
Chris Froome: “Koersen is een voorrecht, ik denk nog lang niet aan mijn pensioen”

foto: Cor Vos

Chris Froome maakte de afgelopen winter de overstap van INEOS Grenadiers naar Israel Start-Up Nation. De beste prestatie van de 36-jarige Brit dit jaar is een 23ste plaats in het eindklassement van de Ronde van Slowakije. Na een horrorblessure is Froomey geen schim meer van de viervoudig Tour de France-winnaar die hij was. “Stoppen? Nee, dank je”, zegt hij tegen La Repubblica.

“Ik heb na mijn val nog in het ziekenhuis van Saint-Étienne nagedacht of ik niet moest stoppen”, vertelt Froome. “Ik zette op een rij met wat ik wilde in mijn leven, of ik wilde blijven koersen of iets anders wilde gaan doen. Toen ontdekte ik dat ik echt houd van koersen, strijden, reizen, fietsen in de buitenlucht. Ik houd van de levensstijl van een profwielrenner. Zelfs als ik niet terugkeer op mijn niveau van weleer, is het voor mij van onschatbare waarde om te blijven fietsen. Ik heb nog een contract voor twee jaar bij Israel Start-Up Nation en ik wil doorgaan. Dit is een heel mooie baan”, aldus de Brit, die in bezit is van een lucratief contract.

Froome gaf zichzelf veel kans om die Tour van 2019 te winnen. Hij zou bij winst de geschiedenis ingaan met Eddy Merckx, Bernard Hinault, Jacques Anquetil en Miguel Indurain. Na het strippen van Lance Armstrongs zeven eindzeges, zijn zij met vijf overwinningen weer recordhouder. Maar toen sloeg bij Froome het noodlot toe. “Ik droom nog steeds van die vijfde Tour-zege. Bij het zien van Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali, geeft me dat enorm veel motivatie om te blijven trainen. Zij zijn respectievelijk vijf en een jaar ouder dan ik ben. Maar ze wonnen afgelopen maand ook nog wedstrijden. Dat geeft mij moed.”

Pogacar en Froome voor de start van de Tour dit jaar – foto: Cor Vos

Respect voor Pogačar, Van der Poel en Evenepoel
Een vijfde Tour-zege lijkt echter een bijna onhaalbare kaart, met de opkomst van supertalenten als Tadej Pogačar. “Ik ben vooral onder de indruk van zijn mentale conditie, van het gemak waarmee hij koersen tegemoet gaat. Hij heeft altijd veel druk op zijn schouders en de manier waarop hij ermee omgaat is ongelooflijk. Ik heb hem nog nooit iets verkeerds zien doen in koers. Als hij aanvalt, wint hij. En zegeviert hij niet, dan heeft hij de controle in handen. Als niets hem tegenhoudt, kan hij elk record breken. En als hij wil, kan hij de eerste zijn na Marco Pantani die in hetzelfde jaar de Giro d’Italia en Tour op zijn naam weet te zetten.”

Froome zelf probeerde dat in 2018. Hij werd toen derde in de Tour, maar won daarvoor op grootse wijze de Giro – “Het mooiste moment in mijn carrière” – ten koste van Tom Dumoulin. Hij viel toen ver voor de finish aan, iets wat we nu steeds vaker terug zien. “Die roekeloze aanval heeft misschien wel de ogen geopend van anderen. Neem Julian Alaphilippe, Remco Evenepoel of Mathieu van der Poel: ze zijn nooit bang om van ver aan te vallen of om meerdere keren een demarrage te plaatsen. We hebben de afgelopen drie jaar veel prachtige wedstrijden gezien. Meer dan we in de voorgaande tien hadden gezien”, beaamt Froome.

Dit artikel delen:

26 Reacties

Dikke Vrouw 13 oktober 2021 om 13:01

Sir Chris is toch een echte liefhebber

Turtlehead 13 oktober 2021 om 14:10

Het is ontroerend. Diepe zakken heeft ie ook.

ThorHushovd 13 oktober 2021 om 13:05

Haha goed gedaan Chris! Uiteraard blijven fietsen nu nog. Zo’n contract krijgt hij nooit weer, zelfs een tiende er van is al een heel ding om te behalen zonder koersfiets. Dus ik geef hem 100% gelijk. En hopelijk klopt het ook, dat hij geniet van de levensstijl: dan is het dubbele winst. Ik waardeer het ook dat hij nog dromen uitspreekt en dus nog blijft geloven in (ritten)winst voor hemzelf.

Ik ben verrassend positief over froome haha, ook een keer leuk :).

Innsbruck 13 oktober 2021 om 13:29

Krijg een zwak voor z’n instelling

zolang ik niet denk aan die gruwelijke stijl in gruwelijk saaie Tours.

FDJ 13 oktober 2021 om 13:41

Zo gruwelijk saai waren die niet en als ze het al waren niet door Froome, maar door het afwachtende rijden van zijn concurrenten. Ik vergeet bijvoorbeeld nooit hoe hij met Sagan die waaier opzette en in die afdaling Quintana als een schoothondje naar de slachtbank leidde. Het was in 2015 bijvoorbeeld Quintana zelf die door te afwachtend rijden niet kon profiteren van een mindere Froome. Heeft Nairo later zelf toegegeven.

Alfons Haavers 13 oktober 2021 om 14:11

Ik was ook nooit fan van Froome en die houten klaas-stijl op en naast de fiets, maar met 7 GT’s op zijn palmares staat hij wel in het rijtje van de groterondekampioenen. Naast Indurain, Contador en Coppi, net onder Anquetil. Hinault en Merckx nog wel van een ander kaliber.

Geweldig palmares.

Innsbruck 13 oktober 2021 om 14:49

Dan ben je toch kort van geheugen. Het was verschrikkelijk zo'n sleur. De Tours waren op voorhand al beslist. Zijn trein legde een tempo waar niemand over kon komen. Ze drijfden als lamme eendjes in een mandje met de 5 Sky mannen over de finish in bergritten die voor spektakel moesten zorgen. Er was altijd hypercontrole. Nooit choas. Op die afdaling en waaierrit na, bijna nooit een aanval. Won een Tour zonder ritzege. Nog erger dan Roglic die hem met TJV helaas kopieert en (een uitzondering daar gelaten) voornamelijk volgt om in de laatste kilometer te sprinten. In de tijdrit trekken ze het verschil open.

En die keer met Sagan, tja toen zat ie goed vooraan met G Thomas en als goeie tijdrijders konden ze wel mee met Bodnar en Sagan.

Ik ben voor zwakkere ploegen, door ze kleiner te maken (5 max6 voorlopig niet rendabel), salarisplafonds (misschien niet bevorderlijk voor de sport) of een articifieel systeem van sterrenverdeling. Je zou bv. niet kunnen starten met een 5 sterren renner en zeven 4 sterren renner.

Reiger 13 oktober 2021 om 15:55

Eens met Innsbruck hier. De Tours met Froome waren door zijn sterke ploeg niet om aan te gluren. De Tour van vorig jaar trouwens ook niet tot Pogacar er in de laatste tijdrit een legendarische van maakte. Kleinere ploegen zodat de toppers eerder één tegen één moeten gaan strijden. Al heb ik afgelopen Tour ook stevig genoten door Pogacar, van der Poel en Van Aert.

FDJ 13 oktober 2021 om 16:19

Eerder een andere mening toegedaan. Ik herinner mij Froome absoluut niet als een saai renner.

Innsbruck 13 oktober 2021 om 16:33

Kan FDJ. Die interviews waren zo nodig nog valser dan de meeste politici. En die dubbele toegestane dosis salbutamol (waar ik kweetnie hoeveel keer moet voor puffen) is ook niet iets wat je van ‘m doet afkeren?

Om maar te zwijgen van z’n batterij advocaten die als verdediging opwierpen dat hij was uitgedroogd.. OMG mensen die leiden aan uitdroging eindigen niet bij de voorsten in een wielerkoers op wereldniveau.

FDJ 13 oktober 2021 om 17:58

Doet opzich natuurlijk niets af aan het feit of een renner leuk koerst en dat is mijn punt.

Massimo Bataille 13 oktober 2021 om 19:15

Als ik denk aan Froome denk ik ook vooral aan onvergetelijke momenten. Het ‘lopen’ op de Ventoux, de waaier met Sagan, de gekke positie bergaf om toch maar paar seconden te nemen en idd de spectaclaire aanval om de Giro op zijn kop te zetten.

Iedereen kijkt natuurlijk naar de Sky trein, maar in zijn meeste grote rondes ging de trein tot pakweg 2-3km van het einde en dan was het ieder voor zich.
Tegenwoordig is Roglic en Jumbo nog vreselijker en slepen ze hem tot 500m vd finish waarna hij met zijn (fenomenale) sprint een paar seconden neemt (al dan niet boni).
Dan krijg ik algauw terug heimwee naar een Froome die tenminste vanop 2km aanviel.

Koersmaniak 13 oktober 2021 om 13:53

Een poging van Froome om Pogacar in dezelfde val te laten trappen die hem genekt heeft: de combi Giro-Tour.
Daarna reed hij (ook voor zijn val) slechts top-90 in wedstrijden. Zijn huidige niveau dus.

monsieur soixante pourcent 13 oktober 2021 om 14:08

Maar wat een prachtige vrijdagmiddag was dat op de Zoncolan…

Uiteindelijk is het voor zijn nalatenschap ook wel beter dat hij geen 5 tourzeges behaald heeft.

LeoR 16 14 oktober 2021 om 10:55

@koersmaniak,
Bij mijn weten is het niet door de combi giro-tour dat hij zijn rechterdijbeen, heup, elleboog, nek en meerdere ribben brak. Leek me dan toch echt meer aan die horror-crash tegen een muur te liggen. Maar goed, ieder zijn mening ;)

Dat hij ook voor zijn val al pelotonvulling was (amper top-90), is natuurlijk ook een verzinsel. Hij reed dat jaar een aardige Tour of Alps in dienst van zijn jonge ploegmaats en leek in de Dauphiné 'gewoon' op weg naar een topnotering. Stond voor de fatale opwarming al meer dan een halve minuut voor op pakweg Buchmann en TJ, die uiteindelijk mee op het podium mochten met Fuglsang.

Het seizoen ervoor won hij op magistrale wijze nog de Giro, vervolledigde hij daarmee zijn 'grand slam' (weliswaar niet in hetzelfde seizoen) en reed hij nadien nog naar een podiumplek in de Tour die door een ploegmaat van hem gewonnen werd.

Dat de Tour van 2019, ondanks een ijzersterke Alaphillipe, uiteindelijk een 1-2tje was voor zijn ploeg doet me trouwens vermoeden dat ze het bij INEOS wel voor mekaar gingen krijgen om Froome daar zijn 5de Tour te laten winnen.

Klein Verzet 13 oktober 2021 om 13:59

Als hij met zoveel passie de wielersport koestert, zou ik hem bijna vergeven dat ie salbutamol gebruikte.

Michiel 13 oktober 2021 om 14:21

Ikbegin steeds meer respect voor deze man te krijgen

Scott Sunderland 13 oktober 2021 om 14:33

Ik ben nooit een anti-supporter van Froome geweest en ook nooit een fan. Ik heb wel altijd bewondering gehad voor zijn gedrevenheid en zijn doorzettingsvermogen. Misschien nog groter dan zijn talent. Hij legt niet snel neer bij een nederlaag. Ik verwacht de komende jaren niets van hem qua uitslagen. Lekker voor hem dat hij nog zo’n groot contract heeft. Dat kun je hem niet kwalijk nemen. Dom geweest van de ploeg uit Israël, sportief gezien.

Lalsacien 13 oktober 2021 om 14:54

Een sponsor heeft ook commerciële belangen. En die zijn zeker de moeite waard. Er wordt meer dan ooit over de ploeg gesproken.

Turtlehead 13 oktober 2021 om 15:12

… hij voedt eerder de privé-kick van de ploegeigenaar, dan dat hij een commerciële waarde vertegenwoordigt denk ik.
Beetje verhaal Gilbert bij Lotto: het had heel spectaculair goed kunnen uitpakken (en dan genereren deze mannen heel waardevolle PR, zoals bijv. Cavendish deze Tour), maar het is drie keer niks geworden.

Txirrindularitza 13 oktober 2021 om 15:31

” Hij viel toen ver voor de finish aan, iets wat we nu steeds vaker terug zien. “Die roekeloze aanval heeft misschien wel de ogen geopend van anderen. Neem Julian Alaphilippe, Remco Evenepoel of Mathieu van der Poel: ze zijn nooit bang om van ver aan te vallen of om meerdere keren een demarrage te plaatsen. We hebben de afgelopen drie jaar veel prachtige wedstrijden gezien. Meer dan we in de voorgaande tien hadden gezien”, beaamt Froome.”

Haha, die malle Froomie. Even doen alsof je het aanvallend rijden hebt uitgevonden! Is me dat een gotspe.

hjjanssen1973 13 oktober 2021 om 16:38

Alle respect voor Froome. Maar hij heeft het aanvallen niet bedacht. 10 jaar geleden deed Floyd Landis bv hetzelfde.

de adelaar 13 oktober 2021 om 16:39

Al met al is het m te prijzen dat ie geen volgevreten vedette is. Hij vind fietsen leuk

platteprijs 13 oktober 2021 om 18:01

Ik vind fietsen leuk zonder dat vette salaris.

jan jansen 13 oktober 2021 om 18:27

Geen respect voor een renner die bedriegt met zijn leger aan advocaten bij sky.

LaDoyenne 13 oktober 2021 om 19:34

Nochtans mag hij zeker met een pensioen. Want, voor beelden van een grote ronderenner die door het gebeuk van andermans knecht bergop moet lossen, hebben we sinds afgelopen Ronde van Lombardije geen nood meer aan Froome. Daarvoor hebben we nu iemand anders.

Headlines

Materiaalzone

Populair