Chris Froome: “Ik heb nog wat werk te doen”
foto: Sirotti
zondag 14 juni 2015 om 08:44

Chris Froome: “Ik heb nog wat werk te doen”

Chris Froome toonde gisteren zijn klasse door in de voorlaatste rit van het Critérium du Dauphiné solo naar de ritzege te rijden. Zijn ploeg, Sky, had in de finale de koers hard gemaakt en zo leek Froome op weg naar de leiderstrui, ware het niet dat Tejay van Garderen (BMC) tot op anderhalve kilometer van de meet in het wiel van de Brit bleef. De Amerikaan hield de achterstand beperkt en heeft, met de slotdag voor de boeg, achttien tellen voor op Froome.

“Ik ga er voor vechten tot het einde”, tekent Nu.nl op uit de mond van Froome, die deze ronde gebruikt als voorbereiding op de Tour de France. “Ik heb nog wat werk te doen en ben nog niet top,” vertelt de Tourwinnaar van 2013, “maar als ik zie hoe ik vandaag heb gereden dan besef ik wel dat ik niet ver van mijn beste vorm ben. Dat stemt me zeer tevreden.”

Deze Dauphiné kent elke bergrit een ander gezicht, en het gele leiderstricot is al vier keer van schouders gewisseld. “Dat is het mooie aan wielrennen. Je kan niet verwachten dat wanneer je de ene dag alles geeft, je de andere dag daar de prijs niet voor zal betalen”, zegt de kopman van Sky. Vandaag staat de slotetappe van Saint-Gervais Mont Blanc naar Modane Valfréjus op de agenda.

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
14 juni 2015 08:55
Ik zou beginnen met wat meer te eten, of ben ik de enige die hem eng dun vindt?
14 juni 2015 09:03
@Fernandi

Dat heb je nou eenmaal met Kenianen
14 juni 2015 09:04
Of wat minder fietsen, dan verbruik je minder calorieën maar dat is met zijn beroep moeilijk.
14 juni 2015 09:07
Het geheim zit in speciale Keniaanse rauwkost.
14 juni 2015 09:08
Maar hij ziet er inderdaad erg dun uit. Tuurlijk zullen ze bij Sky weten wat ze doen, maar hoe kan dat nou zijn ideale gewicht zijn? (niet dat ik daar verder verstand van heb hoor)
14 juni 2015 09:16
Met een 'gezond' Hollands- of Vlaams welvaren gewicht rij je niet zo tegen bergen op.
14 juni 2015 09:23
Laat hem nog wat op zijn houding oefenen;) het ziet er echt niet uit, maar hard gaat het dan weer wel.
14 juni 2015 10:07
Tja, als dit nog niet top is, wat krijgen we dan in hemelsnaam te zien over een paar weken?
14 juni 2015 10:10
Prudhomme's Flying Circus !
14 juni 2015 10:54
Tja op zo'n berg van garderen op 18seconden en inxausti op 40 is nou toch niet zo denderend...
14 juni 2015 11:00
Mogelijk zijn het de peper dure "ketonen" drankjes (2700 euro per liter) die er mede voor zorgen dat Froome en co zo extreem mager zijn en toch zo veel power kunnen genereren. Is al eerder op WF naar gelinkt:

https://hansvdw1.wordpress.com/2015/05/09/verhaal-over-ketonen-en-magerzucht-bij-wielrennen-in-de-morgen-van-9-mei-2015/

http://www.demorgen.be/sport/gevaren-en-geheimen-van-de-magere-mannetjes-in-het-wielerpeloton-a2315079/
14 juni 2015 11:00
Zoek de 10 verschillen met wilco, niet mager maar afgetraind, wilco's buikje steekt nog wat uit lijkt wel. Mannen worden vaak overvoed en soms gedwongen 6000 cal te eten, ook met 3000 kom je rond.
14 juni 2015 11:15
@schipperaar
Kan jij je kennis niet delen met bijvoorbeeld Lotto-Jumbo?
Dan zien we de Nederlandse jongens met gebruinde benen, een boekje grieks voor dummies op het stuur en 2 bruine boterhammen in de achterzak strijden voor de overwinning.
14 juni 2015 11:36
@schipperaar. Buikje bij wielrenners is vaak de 'slappe' buikspieren. Die trainen ze niet (waarom zouden ze), dus die hangt wat meer. Is geen vet. Althans, dat heb ik me door de commentatoren van Sporza meermalen laten vertellen. Het idee van ketonen is natuurlijk totaal niet nieuw, en totaal niet revolutionair. Vetverbranding in plaats van suikerverbranding is altijd een boeiende discussie. En dan kun je beter de ketonen aanbieden, dan de hele vetmoleculen inslikken, afbreken, en weer opbouwen. Het idee van alleen maar heel veel koolhydraten innemen (die 6000 waar schipperaar het over heeft) is volgens mij wel lekker oldskool ('stapelen') maar niet echt zinvol en gezond (volgens mij geeft dat hele grote schommelingen in bloedspiegel, hormoonbalans, en leveractiviteit). En grote maagproblemen. En daar zit je denk ik tijdens een koers van 3 weken met hitte, zweet en weinig rust toch niet op te wachten. Niet voor niets dat er altijd toppers uitvallen omdat ze last krijgen van een maagprobleempje. Doe het ze maar eens na! Ik denk dat een goed mengelseltje met die ketonen (omdat Sky toch rijdt op hartslag, ritme, en constantheid, en dus niet te veel wil pieken waar suikers veel logischer zouden zijn) en van allerlei ander spul best interessant kan zijn. In ieder geval vanuit die maag/darm risico's vermijden. Bekijk het ook eens van de andere kant he .. ze houden he in ieder geval zonder maagproblemen langer vol, en zonder al die hormoonzwabberingen minder fysiologische stress. En als het dan in het hoofd ook nog eens meer rust geeft, heb je al 3 slagen gewonnen ..
14 juni 2015 11:40
Wat ik nog vergat .. je moet dus alleen niet gaan pieken .. gewoon constant toeren draaien, tegen je max aan. Dus niet in het rood. Wordt het wel saai van, want het betekent ook dat je dan uitgaat van een lekker hoog, vlak strijdplan met een gelletje en een stevige actiepiek op 3 km voor de meet, en dan snel heel bijvullen na de finish.. toch wel herkenbaar beeld, niet? .. ;)
14 juni 2015 11:40
@quintana
Kennis delen komt in elke sport van pas maar daar schijnen ze in die ploeg geen kaas(met krentebollen, in de aanbieding deze week)van te hebben gegeten. Froome is niet te mager, het merendeel te dik. Zou jij als colombiaan toch zeker moeten inzien. En ja, met verantwoord voedsel is veel winst te behalen, bij giant staat dit voorop. Verschil zit hem in details, inventief en niet achter de meute aanhollen.
14 juni 2015 11:40
Met dit gewicht wordt de kaseienrit hopelijk even hard genieten als vorig jaar!
14 juni 2015 11:50
@Schipperaar. Ik geloof niet dat de rest niet kennis over die kennis zou kunnen beschikken. Kortom: ze zouden het allemaal kunnen weten. Want zo hogeschool-dieterig is dit niet. Ik geloof wel dat het een open houding vraagt. Dus niet denken dat je met de kennis van gisteren ook morgen weer kunt winnen. Ik zie Sky meer openstaan voor nieuwe dingen (ook in techniek, zie hun ovale voorbladen) dan sommige vlaamse of spaanse ploegen of wielerploegen in het algemeen. Heb ik het wel over legale kennis :). Het wereldje teert toch op historische kennis, ploegleiders met eigen ervaring, en 'zo deden we vroeger ook'. Greg van Avermaet zit ook 8 uur op de fiets om 'lekker' te trainen. Komaan? Er zijn ook weinig marathonlopers die elke vrije woensdagmiddag en zaterdagochtend eens een ommetje doen van 50 km :).. Ik zeg niet dat het niet kan, maar ik je mag best eens twijfelen en iets radicaal anders overwegen.
14 juni 2015 11:53
@Michael. Mee eens dat gewicht daar wel helpt. Maar ik zag toch een Wiggins aardig over die kasseien rossen. En er waren er meer die echt geen Boonen, Degenkol, of Cancellara postuur hebben, die goed reden. Gewoon flink hard over die stenen kunnen rossen brengt je vaak al een heel eind. Letterlijk en figuurlijk :). Wat wel nodig is: een beetje kunnen sturen. En daar kunnen er nog wel een paar wat bijscholing gebruiken.
14 juni 2015 11:55
@klimbok
Goed verhaal, herken er veel in. Begrijp ook niet hoe renners overtraind kunnen raken als je zoals jii zegt tegen je max aanrijdt hoef je geen reserves aan te spreken. Met fietsen kweek je geen buikspieren maar ze komen wel degelijk van pas in de klim. Na 2 weken roeien heb je al resultaat, maar ja, Leo van Vliet mocht ook niet zwemmen, slecht voor zijn benen, allang achterhaald door triatleten. Acht a negen uur op 90%, wie doet het ze na?
14 juni 2015 13:33
Net als alle renners heeft Froome een ideaal gewicht, waarbij het wattage per kg lichaamsgewicht optimaal uitpakt. Buiten de benen is het dan zaak om geen spieren te kweken op plekken waar dat zinloos is (armen, schouders, buik). Extra (overbodige) spieren is extra luchtweerstand en extra gewicht. Dat moet je als klimmer minimaliseren. Ik heb geen idee hoe Sky het voor elkaar krijgt om Froome's spieren te maximaliseren in zijn benen en te minimaliseren in de rest van zijn lijf. Het ligt in ieder geval niet aan de ketonen, dat is een aan placebo grenzend fabeltje voor de bühne.
14 juni 2015 13:40
klimbok, nieuw op Wielerflits maar wat mij betreft heel welkom. Mooie aanvulling, discussie op inhoud.

Word ik vrolijk van.
14 juni 2015 14:17
@Wim Kruithof daar ben ik het met je eens :) leer hier nieuwe dingen bij zoals die Ketonen best een boeiende discussie.
14 juni 2015 14:24
@Orakel: dan ben ik toch benieuwd waarom je denkt dat die ketonen een fabeltje zijn.

@klimbok: weest welkom, helemaal eens met Wim!
14 juni 2015 14:26
@orakel
Als froomy beetje schouders zou hebben, zou die misschien ook wat stiller zitten ipv dat gehinnik wat zijn stroomlijn niet echt bevordert, al is het bergop van minder invloed.
@wim
Mooie aanwinst, wat je zegt.

Reacties zijn gesloten.