Cheng Ji rijdt laatste profkoers op eigen bodem

Cheng Ji rijdt laatste profkoers op eigen bodem

foto: Sirotti

donderdag 20 oktober 2016 om 13:09

Cheng Ji staat voor zijn laatste koers als professioneel wielrenner. De Breakaway Killer van Giant-Alpecin zwaait komende week in de Tour of Hainan af na tien jaar op het hoogste niveau, waarvan de laatste acht bij de Nederlands-Duitse formatie van Iwan Spekenbrink.

Veel betekend voor Chinese wielrennen
Als pionier staat de 29-jarige Ji aan de wieg van het Chinese wielrennen. “Ik heb als prof mee kunnen doen aan de grootste koersen op aarde en dat heeft een hele grote impact op het wielrennen in China gehad. Ik ben blij dat ik daarin een rol heb kunnen spelen. Fysiek gezien had ik nog wel een paar jaar meegekund in Europa. Maar ik ben inmiddels al wat ouder en heb andere doelen in het leven. Ik wil me concentreren op mijn familie. Ik ben onlangs vader geworden en dat heeft eraan bijgedragen om na dit seizoen te stoppen en me te richten op een nieuw leven in China.” In zijn carrière reed Ji alle grote rondes minstens één keer uit. Hij boekte tot op heden geen profzege.

Chinese wielrennen ontwikkelen
In januari van dit jaar gaf Ji al aan dat hij zou stoppen. Hij wil zich richten op het ontwikkelen van de Chinese wielersport. “Ik zou graag talentvolle renners van vijftien of zestien jaar oud de kans willen bieden om profrenner te worden. Ik heb altijd gezegd dat er meer talentvolle renners in China zijn dan ikzelf, zeker de jongere generatie. Ik heb het pad voor hen geplaveid. Want ondanks dat ik geen sprinter, klimmer of tijdrijder ben, heb ik bewezen dat een Chinese wielrenner mee kan doen aan de Tour de France. […] Ik volg de progressie van een aantal jongens, zoals Yikui Niu die uit mijn provincie komt. Maar ook Zhi Hui Jiang, die zijn tweede Europese seizoen gaat starten bij SEG Racing Academy.”

Naast Ji, meldt Giant-Alpecin in het persbericht ook dat Frederik Ludvigsson de ploeg moet verlaten. Van John Degenkolb, Koen de Kort (beiden Trek-Segafredo), Lars van der Haar (Telenet Fidea Lions) en Tobias Ludvigsson (FDJ) was dat al bekend.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Ab Normaal 20 oktober 2016 om 14:26

Heeej, die zag ik niet aankomen.
Jammer, best een icoontje van het wielrennen eigenlijk op zijn manier.

Velen hier zullen hem missen als onderwerp voor een post.

finton 20 oktober 2016 om 14:34

Met 29 jaar had hij nog best wel even mee gekund. Ik ben benieuwd wat hij bedoelt met ‘ontwikkelen van de Chinese wielersport’, wordt hij ploegleider, trainer of plakt hij er nog wat jaartjes aan vast in een continentaal team?

schipperaar 20 oktober 2016 om 14:59

Mooie leeftijd om te stoppen, hopelijk kan ie zich inzetten voor de Chinese wielersport met de juiste visie wars vd commerce, het gaje(s) goed.

Spinergy 20 oktober 2016 om 16:52

Gelukkig heb ik hem tijdens de Tour van 2014 nog als eerste langs zien komen tijdens de laatste tijdrit.

ippglobal 20 oktober 2016 om 17:16

held

josi 20 oktober 2016 om 17:34

@spinergy, He, daar was ik ook. Verder heeft hij natuurlijk vaak genoeg op kop gereden met 180 man in zijn wiel. Al met al toch best een verdienstelijke carrière.

horner fan 20 oktober 2016 om 18:24

Heeft zijn best gedaan. Veel gewerkt voor de ploeg. Geen hoogvlieger of iemand die kon winnen. Maar daar hebben ze in de ploeg andere renners voor. Wens hem veel geluk.

TeamNL 20 oktober 2016 om 19:02

Meer dan 1 miljard mensen in China, er zal toch wel minimaal 1 topper tussen zitten?

Tinkerbell 20 oktober 2016 om 21:34

Jammer dat ze Fredrik Ludvigsson niet nog een kans geven. Die reed op jonge leeftijd al heel behoorlijke resultaten maar heeft bij Giant eigenlijk nooit zijn potentieel kunnen tonen door een enorme hoeveelheid pech..

Darth333 21 oktober 2016 om 02:38

Ik zag Cheng Ji nog in Apeldoorn tijdens de proloog. Het is een hele goede knecht geweest.

Dondersje 21 oktober 2016 om 03:46

een groot sportman neemt vandaag afscheid binnen het profpeloton. Je was een voorbeeld voor velen. Het ga je goed ‘tijger van de groene atlas’.

Spinergy 21 oktober 2016 om 09:55

@josi: op de laatste klim naar Coulounieux-Chamiers ;)

Als je de Tour uit kunt rijden, kun je wel fietsen natuurlijk.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair