Cheng: “2016 mijn tiende en laatste seizoen”

Door , woensdag 20 januari 2016 om 19:38
Cheng: “2016 mijn tiende en laatste seizoen”

Foto: Sirotti

Ji Cheng is in de Tour Down Under begonnen aan zijn laatste jaar als professioneel wielrenner. Voor een Europese ploeg althans, want hij zal zijn aflopende verbintenis bij Giant-Alpecin niet verlengen. “Ik wil het Chinese wielrennen helpen ontwikkelen”, vertelt hij aan Cyclingnews.

Meer Chinezen in de Tour
Cheng wilde vooral bewijzen dat niets onmogelijk is. Verdwijnen uit de wielersport doet hij dan ook niet. “Ik zou graag talentvolle renners van vijftien of zestien jaar oud de kans willen bieden om profrenner te worden. Ik heb altijd gezegd dat er meer talentvolle renners in China zijn dan ikzelf, zeker de jongere generatie. Ik heb het pad voor hen geplaveid. Want ondanks dat ik geen sprinter, klimmer of tijdrijder ben, heb ik bewezen dat een Chinese wielrenner mee kan doen aan de Tour de France. Ik wil ook dat er meer Chinezen meedoen aan de Aziatische kampioenschappen, het WK en de Olympische Spelen. Dat is nu niet het geval, terwijl de renners daar wel de kwaliteiten voor hebben. Ik volg de progressie van een aantal jongens, zoals Yikui Niu die uit mijn provincie komt. Maar ook Zhi Hui Zhang, die zijn tweede Europese seizoen gaat starten bij SEG Racing Academy.”

Werken voor TV-station
Naast het ontwikkelen van de Chinese wielersport, wil The Breakawaykiller het wielrennen ook op de kaart zetten in zijn thuisland. “In de Tour Down Under maken de organisatoren en de TV-netwerken gebruik van de ervaringen van oud-renners als Robbie McEwen en Jens Voigt. In China hebben we dat soort mensen niet. Vorig jaar heb ik de Tour becommentarieerd voor CCTV en LeTV in een studio in Peking. CCTV is rechtenhouder, maar zendt de Tour niet dagelijks live uit. Vorig jaar zeiden ze me dat ze het wel dagelijks zouden doen als ik dan het commentaar zou leveren. Maar ik moest natuurlijk nog wel gewoon mijn wedstrijden rijden, waardoor ze enkel de eerste twee ritten en de laatste etappes hebben gedaan. Ik was een beetje nerveus op het begin, maar was toch snel op mijn gemak. Ik voorspel echter een grote toekomst voor de wielersport in China, waar de sport kan bijdragen aan het gevecht tegen luchtvervuiling en het stoppen met roken. Zo doet Fuyu Li (ex-Discovery Channel, ex-RadioShack, red.) al goed werk bij de Hengxiang-ploeg”, aldus Cheng, die in oktober in de Tour of Hainan zijn profcarrière hoopt af te sluiten.

Dit artikel delen:

8 Reacties

nielsboy 20 januari 2016 om 19:44

Mooie visie heeft hij met het helpen met het ontwikkelen van de wielersport in China. Met 1,2 miljard chinezen, moeten er vast wel mensen tussen zitten die goede wielrenners kunnen worden op WT niveau. Het is alleen een kwestie, van ze vinden, en de juiste begeleiding geven.

HoofdIsVrij 20 januari 2016 om 19:55

Mooie woorden inderdaad. Ook over het terugdringen van luchtvervuiling dmv fietsen. In veel Aziatische steden merk je dat er wel degelijke een scene is van fietsers, maar dat het door de enorme luchtvervuiling enorm lastig is om het fietsen op een serieuze manier te beoefenen. Mensen zoals Cheng kunnen er niet genoeg zijn.

Verweggistan 20 januari 2016 om 20:02

Er schijnen een aantal ‘problemen’ te zijn bij Chinese wielrenners, volgens mij zei Cheng Ji dat vorig jaar eens in een interview. Als eerste de mentaliteit (cultuur) en de techniek. Er zijn veel Chinezen die hard kunnen fietsen, maar vooral op de baan. In een peloton schijnt men bijvoorbeeld veel te lief te zijn, er wordt niet om posities geknokt bij een bocht, maar de meest ervaren/beste renners worden gewoon voorgelaten. Het andere probleem is dat veel Chinezen, ook de wielrenners, roken.

SolerEritrean 20 januari 2016 om 20:04

Fuyu Li, zo'n beetje de Johan Bruyneel van China.

@Verweggistan

Zeer interessant. Roken in China zit nog in zijn boomingfase denk ik.

Purito 20 januari 2016 om 20:18

Nu hoeft dat roken geen probleem te zijn. Het is bekend dat viervoudig wereldkampioen sprint Kyou-Hyuk Lee tussen de wedstrijden door aan een sigaretje zat te lurken ;)

Pees 20 januari 2016 om 20:51

Rintje Ritsma ook… En die komt uit Friesland :)

albertooo 20 januari 2016 om 21:30

Rigo Uran heeft ook nog wel wat foto’s met sigaret in de mond. Er zijn zelfs theorieën dat rook of CO inademen, bij kleine concentraties hematocriet en prestaties kan verbeteren.

Cadellie 20 januari 2016 om 22:52

Pete Kennaugh van Sky heeft op instagram ook een foto dat hij een sigaretje rookt.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.