Chaves gelooft in eindzege ondanks achterstand op Kruijswijk

Chaves gelooft in eindzege ondanks achterstand op Kruijswijk

foto: ANSA/ALESSANDRO DI MEO

vrijdag 27 mei 2016 om 10:29

Volgens Johan Esteban Chaves kan Steven Kruijswijk zijn borst natmaken in de laatste twee bergetappes door de Frans-Italiaanse Alpen. De Colombiaan staat tweede op een ruime achterstand van drie minuten, maar hoopt dat onze landgenoot nog kraakt. Dat vertelt hij aan Cyclingnews.

Scenario-Dumoulin
Chavito haalt onder meer de recente Vuelta a España aan voor zijn hoop. “Wij zijn ook maar mensen, alles kan gebeuren in het wielrennen. Kijk ook wat er vorig jaar met Tom Dumoulin gebeurde in de Ronde van Spanje. Hij werd op het laatste moment onttroond door Fabio Aru. Ik weet niet of dat mij of Kruijswijk zal overkomen. In 2002 verloor Cadel Evans op de laatste col zeventien minuten terwijl hij het klassement aanvoerde. De Giro is pas voorbij als hij voorbij is”, spreekt de 26-jarige Colombiaan van Orica-GreenEDGE bijna Cruijffiaans.

Bergetappes niet verkend
Chaves weet echter niet wat hem in de komende twee bergritten te wachten staat, daar hij weinig tot geen ervaring heeft met de komende beklimmingen. “De beklimming naar Risoul heb ik één keer eerder gedaan in de Tour de l’Avenir, maar die andere bergen ken ik niet. Maar dat is geen probleem, omdat ik zaken dag per dag en etappe per etappe bekijk. Ik maak me pas zorgen over de grote beklimmingen als we ze onder onze wielen krijgen. Op dit punt in de Giro moet je dat ook doen. We zijn allemaal moe, maar ik ga wel enorm mijn best doen de laatste twee bergritten!”

Dit artikel delen:

50 Reacties

Ab Normaal 27 mei 2016 om 10:31

En gelijk heeft ie.
Alles kan nog gebeuren. Hongerklop, slechte dag, tactische blunder.

mus van de maasstad 27 mei 2016 om 10:32

Beetje jammer voor jou dat Dumoulin geen klimmer is en Kruijswijk wel

RaketVuist 27 mei 2016 om 10:33

Prima kerel die Chaves hoor, maar hij moet z’n kleine klauwen van de roze trui afblijven :P

Lance Beenstrong 27 mei 2016 om 10:35

Colombiaantje zal zich iig wel prettig voelen bij 2000m+ qua zuurstof e.d.

Puffin87 27 mei 2016 om 10:37

@mus
Contador is ook een klimmer toch? Die verloor vorig jaar in de laatste 2 bergetappes ook nog meer dan 4 minuten op Aru. Het kan iedereen overkomen. Als het op is, is het op…
Gelukkig ziet Kruijswijk er nog wel heel sterk uit.

IslandBwoy 27 mei 2016 om 10:39

Hij heeft wel gelijk, alles kan gebeuren. Het gaat in ieder geval twee hele spannende dagen worden. Kom op Steven.

wimpy 27 mei 2016 om 10:43

Igor Anton ging ook de vuelta winnen, en we weten allemaal hoe dat afgelopen is.

robotour 27 mei 2016 om 10:43

Er kan van alles gebeuren inderdaad. Het worden nog 296km dwaze kilometers in de bergen voor Kruijswijk. Als iedereen hem gaat aanvallen dan gaat hij het zeer moeilijk krijgen.
Dus lijkt mij beter dat hij zelf gaat aanvallen en zijn eigen tempo bergop gaat rijden.

LyndaLid 27 mei 2016 om 10:46

Vandaag dan maar definitief de strot omdraaien, Kruissie.

Spreekwoordelijk dan, want hartstikke leuke gast die Chaves!

xistnc 27 mei 2016 om 10:46

Zo helpt Dumoulin toch opnieuw een beetje mee aan de Giro-zege van Kruijswijk. In de eerste week door de Nibali’s en andere Valverdes uit te dagen, in de laatste week door de valse hoop die gebaseerd is op het laatste Vuelta-weekend van vorig jaar.

Spinergy 27 mei 2016 om 10:48

als de heren achter Steven ineens een wonderbaarlijke opleving krijgen zou ik dat wonderbaarlijk vinden..
ik denk dat alleen ziekte of pech hem nog kan stoppen.. als hij lek rijdt in een vallei tussen bergen o.i.d. is hij zwaar de Sjaak omdat hij waarschijnlijk snel alleen zit….
wel super spannend dit hoor!! geweldig!!

Barino 27 mei 2016 om 10:50

Ziet er goed uit. Nibali, Valverde en ook Chaves hebben al momenten van zwakte laten zien. Kruijswijk niet. Ik hoop dat ie zijn befaamde derde week ook nu beleeft. Drie minuten zou moeten lukken toch? Het lijken mij ook juist beklimmingen die hem passen. Volgens mij is de kans het grootst dat hij vandaag of morgen de etappe wint eerlijk gezegd.

mus van de maasstad 27 mei 2016 om 10:50

@puffin

en wat verloor kruijswijk toen?

freire93 27 mei 2016 om 10:58

Ik geloof niet in een inzinking van Steven.
Zie eerder Esteban lossen..
Maar we zullen het zien.

Ab Normaal 27 mei 2016 om 11:01

Je kunt het op je klompen aanvoelen. Movistar en Astana gaan iemand in de kopgroep meesturen. Dan zullen Nibali en Valverde proberen aan te vallen vlak onder de top om in de afdaling aan te sluiten bij hun ploegmakker die dan vervolgens vreselijk tempo gaat maken tussen de beide cols.

Giant liet het kinderlijk toe in de Vuelta. Lijkt me dat TLJ gewoon geen kopgroep moet laten wegrijden met een mannetje van Orica, Astana of Movistar er in.
En Steven moet dan zelf ruim onder de top van de eerste col demarreren om alle ploegmakkers van concurrenten te lozen. Dan kan hem, normaal gesproken, vandaag niks gebeuren.

LaurentJalabert 27 mei 2016 om 11:01

Ik ben het wel met hem eens. Ik vind de reacties hier op Wf weer omslaan naar het extreem positieve. “Hij kan niet meer verliezen”, etc..
Als je de twee aankomende ritten goed bekijkt, zie je dat vandaag met zijn huidige vorm (als hij die nog steeds heeft) wel zou moeten lukken. De rit van morgen kan heel tactisch worden gereden door de tegenstand. Al vanaf km 1 bergop, dus grote kans dat Kruiswijk dan geen enkele ploeggenoot meer bij zich heeft, terwijl Movistar, Astana en Katusha dat dan nog wel hebben. Verlies je ze uit het oog in de afdaling en moet je een gat dichten in je eentje zie dan nog maar eens zo makkelijk omhoog te fietsen.

Moraal van het verhaal: Ik zit hier te Shaken van de spanning!

nickdt 27 mei 2016 om 11:02

Tja Chaves. Kruijswijk is wel een betere klimmer dan Dumoulin, dus die vergelijking gaat niet op.

KeesD 27 mei 2016 om 11:07

Inderdaag zoals al veel genoemd..
Dumoulin en Kruijswijk, appels met peren vergelijken.

ddb 27 mei 2016 om 11:11

Het enige wat Chaves in dit interview zegt is dat Kruijswijk nog een slechte dag kan tegen komen. Net zoals hij die zelf ook kan tegen komen. Verwacht vandaag alleen een aanval van Zakarin. Chaves en Valverde zijn blij met podium. Nibali gaat morgen alles of niets spelen verwacht ik

Spinergy 27 mei 2016 om 11:14

ik vind het overigens wel ontzettend dom van Tankink om te zeggen dat hij al gewonnen heeft als je vandaag nog naar 2800 meter moet!!!
als Visconti dat nou zou zeggen als Bala 3 minuten voor zou staan, ok, want die kan Bala dan ook nog echt helpen.

Edit redactie: Niet vloeken aub

Reynaerde 27 mei 2016 om 11:15

Natuurlijk zegt hij dat, maar denk toch dat hij zich met name gaat richten op het verdedigen van zijn tweede plaats. Meer dan een paar kilometer voor de top zie ik hem niet al oorlog maken met Valverde en Zakarin in zijn nek, maar dat is wel de enige manier om 3 minuten te kunnen pakken.

rkfiets 27 mei 2016 om 11:18

Mooi dat hij nog zo strijdvaardig is; dan wordt het misschien toch ook nog strijd om de roze trui. Maar ik moet nog zien dat hij ook de kracht heeft om het Kruijswijk echt moeilijk te maken. En zelfs als Kruijswijk tegenvalt, kan ik me toch niet voorstellen dat hij 3 minuten of meer op zijn naaste tegenstanders zou verliezen.

Koel 27 mei 2016 om 11:18

Ik begrijp het niet zo goed, je weet toch wat je ziet, waar je al dagen naar zit te kijken?
Het begon al met de counter van Dumoulin richting Nibali, Kruijswijk was de enige die kon volgen.
Chaves zat dinsdag z.g. niet op te letten en verloor daardoor tijd.
Onzin natuurlijk, dat heeft met scherpte en vorm te maken.

Alleen malheur kan Kruijswijk nog van de eindzege afhouden, de concurrentie weet precies hoe het zit.
Er zullen nog wat aanvalletjes komen, maar om meer dan plaats behoud of een poging om achter no.1 nog iets op te schuiven, zal het niet zijn.

polotim 27 mei 2016 om 11:20

@Spinergy, iedereen heeft het over die hoogte (is 2740 meter trouwens) maar de aankomstcol is natuurlijk minder hoog. Zal Chaves al z’n duivels al op de eerste berg ontbinden? Lijkt me niet. Dat zal waarschijnlijk toch voorspel zijn vergeleken met wat we op de slotklim te zien krijgen.

Kwouter 27 mei 2016 om 11:22

Ik geloof ook nog in de kansen van Chaves. De etappe van eergisteren, reed hij erg sterk. Hij begon alleen heel snel met een achterstand. Kwam zelfs nog tot 19 sec.
Ik denk zelfs dat het zijn grootste belager is. Valverde is toch altijd iets minder in de lange klimmetjes (doet niet af hoe goed hij is). En nibali ziet er moe en verslagen uit.

Ik kijk uit naar het duel van Chaves en Kruijswijk. Hoop wel dat Kruijswijk wint.

Headlines

Materiaalzone

Populair