Chaves gelooft in eindzege ondanks achterstand op Kruijswijk

Chaves gelooft in eindzege ondanks achterstand op Kruijswijk

foto: ANSA/ALESSANDRO DI MEO

vrijdag 27 mei 2016 om 10:29

Volgens Johan Esteban Chaves kan Steven Kruijswijk zijn borst natmaken in de laatste twee bergetappes door de Frans-Italiaanse Alpen. De Colombiaan staat tweede op een ruime achterstand van drie minuten, maar hoopt dat onze landgenoot nog kraakt. Dat vertelt hij aan Cyclingnews.

Scenario-Dumoulin
Chavito haalt onder meer de recente Vuelta a España aan voor zijn hoop. “Wij zijn ook maar mensen, alles kan gebeuren in het wielrennen. Kijk ook wat er vorig jaar met Tom Dumoulin gebeurde in de Ronde van Spanje. Hij werd op het laatste moment onttroond door Fabio Aru. Ik weet niet of dat mij of Kruijswijk zal overkomen. In 2002 verloor Cadel Evans op de laatste col zeventien minuten terwijl hij het klassement aanvoerde. De Giro is pas voorbij als hij voorbij is”, spreekt de 26-jarige Colombiaan van Orica-GreenEDGE bijna Cruijffiaans.

Bergetappes niet verkend
Chaves weet echter niet wat hem in de komende twee bergritten te wachten staat, daar hij weinig tot geen ervaring heeft met de komende beklimmingen. “De beklimming naar Risoul heb ik één keer eerder gedaan in de Tour de l’Avenir, maar die andere bergen ken ik niet. Maar dat is geen probleem, omdat ik zaken dag per dag en etappe per etappe bekijk. Ik maak me pas zorgen over de grote beklimmingen als we ze onder onze wielen krijgen. Op dit punt in de Giro moet je dat ook doen. We zijn allemaal moe, maar ik ga wel enorm mijn best doen de laatste twee bergritten!”

Dit artikel delen:

50 Reacties

jan jansen 27 mei 2016 om 11:23

Chaves is nog jong en moet nog veel leren.

horsm 27 mei 2016 om 11:23

Chaves heeft trouwens niet echt een moment van zwakte gehad. Hij lette niet op op dinsdag en reed toen in zijn eentje bijna nog terug toen het weer heuvel op ging terwijl de samenwerking in de groep Kruijswijk uitstekend was. Ook in de klimtijdrit verloor hij weinig tijd. Tot nu toe heeft hij weinig onder gedaan voor Steven in de bergen. En hij moet de ijle lucht ook goed aankunnen, was in de Vuelta ook prima in de derde week etc.

Kortom: Stevie moet iedereen laten gaan en focussen op het wiel van Johan Esteban C.

Boomie1 27 mei 2016 om 11:27

@ Koel: Niet helemaal waar natuurlijk. Ja in topvorm ben je scherper, maar Chaves heeft daar ook de Giro niet verloren, als hij hem verliest. In de tijdritten heeft ie bij elkaar opgeteld al 2:33 min verloren op Kruijswijk.

Als je doelt op de counter van Dumoulin op Nibali op de klim naar Roccarossa waar Wellens won, kan ik je uit je droom helpen, toen eindigde Chaves als 7e en 7 sec voor Kruijswijk.

@on-topic
Al met al heeft Chaves wel gelijk. 1 lekke band van Kruijswijk en Chaves die door rijdt met Valverde etc en Kruijswijk kan gezien zijn. Tis allemaal koffie dik kijken en dat maakt de koers nou net zo mooi!

Hengacity1 27 mei 2016 om 11:31

Geloof niet zo in een coupe van Astana en Movistar vandaag, de eerste 60 Km zijn nagenoeg vlak/vals plat omhoog.. perfect voor de tempobeulen van LTJ, hoop zelf dat Roglic mee gaat in de aanval, vind hem de laatste dagen tegenvallen! Go Kruijswijk!

Speedy 27 mei 2016 om 11:31

Ik denk vandaag kan er niet te veel gebeuren. Het gaat al snel bergop zodat er een mannetje vooruit niet veel tijd kan pakken. Dan wordt het man tegen man, waar Kruijswijk heel goed is.

Morgen is een heel ander verhaal. Daar kan door de vele klimmen een kopgroep met vooruitgeschoven pionnen veel tijd pakken en het later Kruijswijk echt moeilijk maken. Als hij morgen een slechte dag heeft, kan hij die Giro nog verliezen.

Het is nu echt een voordeel dat Dumoulin vorig jaar de Vuelta verloor. Nu is iedereen gewaarschuwd: Kruijswijk, de teamleiding en ook wij supporters.

Bertvd 27 mei 2016 om 11:37

Hopen mag altijd :).

Maar zonder gekheid. Kruijswijk heeft een prachtige marge, dus opponenten zullen hun krachten heel goed moeten verdelen. Maar dan heb je nog steeds niet gewonnen. Het blijft wielrennen…

En dus blijft de bloeddruk onverminderd hoog.

Explorer 27 mei 2016 om 11:38

Chalet gaat Steven echt niet op meer dan 4 min rijden. Steven heeft aangetoond erg professioneel met voeding drinken en conditie om te gaan. Hij is in deze giro een van de beste klimmers. Hongerklop uitgesloten. Het enige wat ik kan bedenken is materiaal pech.

gardeyn 27 mei 2016 om 11:38

@kwouter: waarbij je even vergeet dat Kruijswijk, Valverde, Zakarin en Nibali dinsdag al kilometers met de neus in de wind zaten en Chaves geen meter op kop heeft gereden in het tussenstuk en dus frisser geweest moet zijn. Maar we gaan het zien. Van mij mag Chaves twee keer winnen met een minuutje voorsprong…. ;)

schipperaar 27 mei 2016 om 11:44

Onze kleine vriend vergeet dat Valverde eerder Steven zal bijstaan om nog te klimmen int ak. Van de afdaling heeft ie niks te vrezen, gewoon een goed wiel kiezen. Hopelijk heeft ie geen verkoudheid of iets opgelopen, met een lichte bronchitus is alles om zeep, net als Dumoulin vorig jaar op de laatste dag al moeite had met een verkeersdrempel. Mocht ie zijn vorm behouden,kan die op Risoul alles en iedereen de oren wassen zolang ie niet de hongerklop van Merxck (of was het de vuistslag) tegenkomt. Niet Teefvened won hier de tour, Mercxk verloor hem, zwalgend over zijn stuur, op 10km volledig in de vernieling.

montventoux 27 mei 2016 om 11:47

@schipperaar Teefvened? Bernard?

Speedy 27 mei 2016 om 11:47

@gardeyn
Dinsdag heeft Chaves de laatste klim helemaal alleen moeten doen. Hij ging helemaal kapot en verloor het laatste vlakkere stuk nog 20 seconden. Kruijswijk sprong bijna de hele race van wiel naar wiel: Nibali, Valverde en op het laast Zakarin.

john 27 mei 2016 om 11:49

Ja het zijn ook heel gelovige mensen daar in Colombia

john 27 mei 2016 om 11:51

Ja het zijn ook heel gelovige mensen in Colombia

Jan Blokland 27 mei 2016 om 11:53

Ach, laten we de woorden van onze Joop maar gebruiken. "Parijs is nog ver", in dit geval Turijn.
Maar Kruizie is natuurlijk wel de sterkste op dit moment van de rest.
Ook voor Chaves telt dat hij uit de top 3 kan knikkeren. Wat dat betreft kan de laatste nog de eerste worden als de rest een hongerklop krijgt. Ha, ha, ha.

PedroDelgado 27 mei 2016 om 11:58

@henga
Het ontgaat me waarom iedereen nu nog zoveel verwacht van Roglic. Dat ‘broekie’ rijdt zijn eerste grote ronde, en wat voor een! Die is leeg.

UrbanSteel 27 mei 2016 om 12:03

@schipperaar

Dat was niet op/de Risoul waar Merckx door Thevenet uit de gele trui werd gereden maar tijdens de 15e etappe Nice Pra-Loup ( een bescheiden beklimming ). Merckx werd zowat door elke topper voorbij gereden na alleen op kop aan de beklimming te zijn begonnen en zijn gele trui verloor.

Sephiroth 27 mei 2016 om 12:08

It ain’t over till the fat lady sings mensen… morgen avond zullen we zien of onze hoop waarheid is geworden. Tot dat moment toe kan alles nog gebeuren, van ziekte, materiaal pech, hongerklop tot toch een inzinking aan toe.

Spinergy 27 mei 2016 om 12:11

@pelotim, dat klopt maar die hoogte kan wel invloed hebben op wat er later gebeurt met je, kijk maar naar Eric Arnold om maar iets extreems te noemen…
overigens, is ooit gebleken dat Steven daar last van heeft in zijn eerder top10 Giro’s? volgens mij niet.. daarom gaf ik het ook niet aan, maar meer om aan te geven dat ze nog echt wel hoge bergen over moeten en Tankink makkelijk praten heeft..

Wielerfan1987 27 mei 2016 om 12:18

Ik hoop anders stilletjes dat Kruijswijk alle concurrentie inclusief deze jongeman vandaag nog een draai om de oren gaat geven…..

schipperaar 27 mei 2016 om 12:28

De hoogte gaat waarschijnlijk geen probleem op leveren, de wind is NO bij 1050mb, allemaal in t voordeel vd Roze Jaguar. ZW of ZO is veel benauwder.
Hij heeft trouwens al een lekker kleurtje voor een rossige.

RetroRoel 27 mei 2016 om 12:49

De vergelijking met Contador vorig jaar gaat ook niet op. Die wilde de tour nog winnen en liet de laatste etappe gecontroleerd ‘lopen’ om energie te sparen.

vanSpringel 27 mei 2016 om 13:26

Het wordt k.tweer dit weekend. De enige die de zon nog kan laten schijnen is Stephen de King.

Schollekop 27 mei 2016 om 13:26

Geloof niet dat Chaves en co. nog tijd zullen pakken op Kruijsweg. Die is eenvoudigweg te sterk. Neemt niet weg dat ik met stijgende verbazing naar de prestaties van kruijsweg zit kijken. Na elke etappe ziet hij er ook nog eens okselfris uit.

pirazzi 27 mei 2016 om 16:42

Kruijswijk kun je inderdaad wel Kruijsweg noemen nu.

Headlines

Materiaalzone

Populair