Chaigneau: “Contact Metec-TKH kwam als verrassing”

Chaigneau: “Contact Metec-TKH kwam als verrassing”
zaterdag 21 november 2015 om 10:00

Metec-TKH heeft de opvolger van Allard Engels binnen. De nog altijd maar 27-jarige Robin Chaigneau zal komend seizoen onder de vleugels van eerste ploegleider Adri van Houwelingen de kneepjes van het vak leren. “Het eerste jaar ga ik voornamelijk wedstrijden op de nationale kalender doen”, vertelt Chaigneau aan WielerFlits.

Verrassing
De Zuid-Hollander heeft zijn ambities op de fiets ingeruild voor een carrière voor de klas, hetgeen hij dan nu ook doet. Anderhalve week geleden kreeg Chaigneau echter een telefoontje, of hij niet achter het stuur wilde kruipen. “Het was voor mezelf een hele verrassing. Metec-TKH was in eerste instantie op zoek naar een ploegleider en wilde het begeleidingsteam regionaler hebben. Op die manier kunnen ze makkelijker en sneller bij elkaar komen. Het contact tussen teammanager Michel Megens en mij is altijd goed geweest, ondanks dat ik nooit bij zijn ploeg gereden heb. Hij wilde me er graag bij hebben als ploegleider. Dat werd me eerder nooit aangeboden, waardoor ik het een hele leuke uitdaging vind.”

Jonge ploegleider
De overstap van Chaigneau is opmerkelijk te noemen, gezien zijn relatief jonge leeftijd. Hij zelf denkt daar anders over. “Ik heb de nodige ervaring opgedaan als wielrenner. Ik ben een paar jaar prof geweest bij Skil-Shimano, heb veel wedstrijden op Continental-niveau gereden en in ploegen gezeten waarin we toch de nodige overwinningen hebben behaald. Denk aan Wim Stroetinga bij Koga, bij Skil-Shimano met Marcel Kittel en Kenny van Hummel en in de periode daarvoor was ikzelf succesvol in de sprints. Ik sta nu fulltime voor de klas, waarbij veel verantwoording naar de ouders, de kinderen en je collega’s naar voren komen. Die ervaring neem ik straks ook mee richting de ploeg. Daar zal ik de aankomende jaren heel veel gaan leren van een Adri van Houwelingen.”

Sprinttrein voor Johim Ariesen
Hoewel hij totaal geen idee heeft wat hij van zijn nieuwe job moet verwachten, weet Chaigneau wel wat hij hoopt toe te voegen aan zijn nieuwe ploeg. “Bij Skil-Shimano zijn wij destijds aan de slag gegaan met een specifieke sprinttrein, die je nu nog steeds op televisie ziet. Dat was op dat moment het wapen waar wij sterk in konden worden. Daardoor heb ik meegekregen hoe belangrijk een sprinttrein kan zijn. De afgelopen jaren ben ik daar zelf ook onderdeel van geweest bij Stroetinga en ook nog een jaar met Johim Ariesen (beiden bij Koga, red.), die voor Metec-TKH het afgelopen seizoen natuurlijk erg goed heeft gereden en de nodige resultaten heeft behaald. Ik denk wel dat ik mijn ervaring op dat vlak kan delen.”

Duidelijke visie
In grote lijnen weet de nieuwe ploegleider wat de ploeg komend seizoen van hem verwacht, terwijl hij ook voor de klas zal blijven staan. “Adri draait de meeste wedstrijddagen, puur omdat hij daar de tijd voor heeft. Ik zal met een kleiner programma, met twintig tot 25 wedstrijdagen, starten. Dat zullen vooral koersen zijn op de nationale kalender. Eventueel zou ik in mijn vakanties wat etappekoersen kunnen doen. Dat ik daar spelenderwijs het vak een beetje leer kennen. Wat ik wel belangrijk vind bij een Continental-team, is dat de renners veel ervaring op doen én altijd de kans moeten krijgen om een persoonlijk succes te kunnen behalen. Dat is heel waardevol, om in jezelf te investeren en jezelf te voeden met resultaten. Daar moet je als ploegleider altijd oog voor blijven houden, vind ik.”

Dit artikel delen:

2 Reacties

heuvelcolombia 21 november 2015 om 10:19
Quote:
Ik sta nu fulltime voor de klas, waarbij veel verantwoording naar de ouders, de kinderen en je collega’s naar voren komen. Die ervaring neem ik straks ook mee richting de ploeg.

Ik zie de link niet helemaal. Dan zou iedereen ervaring hebben.

Quote:
Hoewel hij totaal geen idee heeft wat hij van zijn nieuwe job moet verwachten,

Ook een beetje vreemd dit.

Ondanks dat, kan hij heel goed een hele goede ploegleider zijn.

Verweggistan 21 november 2015 om 10:28

Hij zal wel iets bedoelen als dat hij als leraar heeft geleerd om met mensen om te gaan, zowel de leerlingen motiveren als hoe belangrijk het is om rekening te houden met omgevingsfactoren (ouders e.d.). ‘De totale mens’ om in Louis van Gaal termen te spreken.

Headlines

Materiaalzone

Populair