Cees Haast (80) overleden

vrijdag 18 januari 2019 om 16:18
Cees Haast (80) overleden

foto: Cor Vos

Cees Haast is vrijdag overleden. De oud-coureur is tachtig jaar oud geworden. Haast was een van de eerste Nederlandse ronderenners. Als ronderenner baarde Haast opzien in de Tour de France van 1965, toen een valpartij in de afdaling van de Col de Lautaret een einde maakte aan de podiumdroom van de Nederlander.

Haast was die ronde erg goed op dreef. Datzelfde jaar rondde hij namelijk als eerste de top van de Col du Vars, waarmee hij de eerste Nederlander ooit werd die als eerste boven kwam op een grote col in de Tour de France. Het is opvallend dat Haast hier in 1965 al toe in staat was; een jaar eerder reed de Nederlander, die in dienst reed van Televizier, pas voor het eerst een berg op.

Dat deed Haast in de Ronde van Zwitserland, die hij op een twaalfde plaats in het algemeen klassement afsloot. Later vertelde hij daar het volgende over: “Ik had nog nooit een col gezien en vroeg De Pel (ploegleider bij Televizier Kees Pellenaars, red) ‘wanneer komt die berg nou?’ ‘Die ben je al over’, antwoordde hij. Ongelogen waar. Het was ook maar een colletje van de derde categorie of zo. Maar sindsdien zat ik voor een bergetappe fluitend aan het ontbijt. Van mij mocht het iedere dag een bergetappe zijn.”

Haast baarde niet alleen opzien in de Tour de France. Ook in de Giro d’Italia en Vuelta a España liet de Nederlander zich gelden; met twee etappezeges in de Vuelta van 1966 en de vijfde plaats in het algemeen klassement 1967 kan Haast in een rijtje met beste Nederlandse ronderenners geschaard worden.

Dit artikel delen:

13 Reacties

Munnichs 18 januari 2019 om 16:26

Was een mooie renner waar je echt van kon genieten.
De deelneming voor de familie bij dit overlijden.

DonQuijote 18 januari 2019 om 18:06

Edit redactie: Aangepast

Heb ergens nog een heel klein uitgeknipt fotootje van een huilende Cees Haast en een huilende Kees Pellenaars toen hij op moest geven.
Prachtige foto die ik wel eens in het groot zou willen zien.

En weten jullie zeker dat de foto van Cees Haast bij dit artikel van Cor Vos is?!
Cor Vos is volgens mij pas begonnen in 1969 en deze foto is van 1966/67

Verweggistan 18 januari 2019 om 18:45

Wellicht liggen de rechten van de foto bij Vos, maar was hij niet de fotograaf. Kan ook nog.

Jacco van Stierop 18 januari 2019 om 18:48

Cor Vos bezit in zijn archief een aanzienlijk aantal negatieven van foto’s die niet van zijn hand zijn. Een jaar of 10 geleden heb ik bij hem een foto gekocht die gemaakt is tijdens de Tour de France in de jaren 20. Wellicht dat ook bij deze foto van Cees Haast het negatief door Cor Vos van de oorspronkelijke fotograaf is overgenomen.

Edit 1: Nadat Cor Vos in maart 1968 als amateurrenner hard ten val was gekomen besloot hij wielerfotograaf te worden. “Voor 199 gulden bestelde ik bij Wehkamp een Zenit 3M. Zo robuust, dat je er spijkers mee in de muur kon slaan”. (bron: het boek ‘Emotions’)
Vanaf 1968 reed Haast niet meer voor de Televizierploeg, dus is het zeer onwaarschijnlijk dat de hier geplaatste foto gemaakt is door Cor Vos.
Edit 2: “…een valpartij in de afdaling van de Col de la Tourette…”
Volgens enkele bronnen (waaronder deze: https://www.youtube.com/watch?v=EShf-Wy_uUs) vond de valpartij plaats kort na de start in de aanloop naar de Col du Lautaret.
“Even voor de valpartij had de coureur grootheden als Felice Gimondi en Raymond Poulidor nog losgereden op de Col du Vars”.
In die 17e etappe ging men vanuit Briançon noordwaarts richting Aix-les-Bains, en ging men beslist niet over de ten zuiden van Briançon gelegen Col du Vars: http://www.memoire-du-cyclisme.eu/eta_tdf_1960_1969/tdf1965_17.php. Het was de dag ervoor, tijdens de 16e etappe, dat Haast als eerste boven kwam op de Col du Vars, gevolgd door Jiminez en Motta.
Slordig Haastwerk.

DonQuijote 18 januari 2019 om 18:55

@Jacco en Verweggistan.
Ja dat kan natuurlijk, maar zoals het nu staat lijkt het alsof Cor die foto heeft gemaakt.
Dan zou eronder moeten staan denk ik: "Foto collectie Cor Vos"

Jean Dumas 18 januari 2019 om 19:22

Edit redactie: Aangepast

kielabokki 18 januari 2019 om 21:04

Jacco heb je Emotions ook?

Jacco van Stierop 18 januari 2019 om 21:33

Jazeker, direct achter mij in de boekenkast. Schitterend boek, Vos weet zelfs in de woestijn van Qatar nog een zeer fraaie plaat te trekken (p 414-415).

DonQuijote 19 januari 2019 om 09:43

Aangepast, ja maar met spelfout.

@Jacco
“slordig haastwerk”
Nou inderdaad, nog wel bij zoiets serieus als de man´s overlijden.

In een boekje uit 1990 ofzoiets van Cor Vos, “Fotograaf op wielen” beschrijft hij ook dat hij in 1968 stopte met fietsen en verveeld raakte van het werken in een fietsenzaak en maar een camera kocht, een Zenith idd :)
Ik pak dat boekje soms omdat de teksten erg grappig en smeuig zijn. En de foto´s natuurlijk lekker om naar te kijken.

Ik ga ook weer eens in mijn archieven graven om dat miniscule uitgeknipte fotootje van de huilende Haast en Pellenaars op te zoeken.

Verweggistan 18 januari 2019 om 19:41

@DonQuijote: Dat moet inderdaad. Of dan copyright Cor Vos (soms kan de fotograaf onbekend zijn. Of dat Cor Vos bij het aanleveren dat er niet bij heeft gezet).

IlPirata 18 januari 2019 om 20:14

rip

girardengo 18 januari 2019 om 21:19

De foto is vermoedelijk genomen tijdens het Nederlands kampioenschap in 1966, op de Adsteeg in Beek. Hij moest toen alle zeilen bijzetten om (een tijdje) in het spoor van Gerben Karstens te blijven. Hij werd tweede.

Edit 1:
In 'Wielersport' van 4 augustus 1966 staat de finishfoto van Gerben Karstens op de voorpagina (thuis even opgezocht). De foto is gemaakt door Bob Friedländer. Bij het artikel over de titelstrijd staat onder meer een foto van Cees Haast in het wiel van Karstens, maar daar staat de naam van de fotograaf niet bij.

In dat kampioenschap reed Haast een tijd alleen aan de leiding. Later demarreerde Karstens, kwam bij Haast, en kwam met 8 seconden voorsprong op zijn ploegmakker over de streep.

Edit 2:
Ook in 1964 was Cees Haast op het Adsteegcircuit tweede in het NK, achter Jo de Roo.

ah-ja 18 januari 2019 om 21:54

Mooie anekdote. De beste man was me niet bekend

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone