Cees Bol optimistisch over Team DSM: “We kunnen van 2022 een goed seizoen maken”

Cees Bol optimistisch over Team DSM: “We kunnen van 2022 een goed seizoen maken”

foto: Cor Vos

donderdag 16 december 2021 om 10:30
Interview

2021 is een bewogen jaar in de carrière van sprinter Cees Bol (26) geworden. Zowel hijzelf als zijn ploeg Team DSM worstelde met tegenslagen. “Dit is zeker niet het beste, maar ook niet het slechtste jaar geworden. Ik had er meer van gehoopt, dat is het kort samengevat”, zegt hij in gesprek met WielerFlits.

Team DSM behaalde dit seizoen slechts acht overwinningen. Op de World Ranking voor teams belandde de Duits-Nederlandse ploeg zelfs als laatste WorldTeam. Een dieptepunt sinds de ploeg tot de hoogste ploegcategorie behoort. Het ging dit jaar weinig over de sportieve prestaties, maar vooral vaak over de vier renners die vroegtijdig vertrokken (Marc Hirschi, Ilan Van Wilder, Felix Gall en Tiesj Benoot) en over de eigenzinnige filosofie van het teammanagement.

Kritiek
De kritiek die op het team wordt geuit, herkent Bol niet. “Dat is af en toe wel moeilijk om te lezen, vooral omdat ik het enorm naar mijn zin heb in deze ploeg. Tuurlijk is het af en toe moeilijk als de prestaties tegenvallen en het in de ploeg niet zo lekker loopt. Dat we daar tijdens het seizoen weer bovenop zijn gekomen, beschouw ik als een van de hoogtepunten van het jaar.”

“Voor mij is dat ook het bewijs dat ik op de goede plek zit en de juiste mensen om mij heen heb om weer beter te worden. Dat gevoel heb ik ook deze winter. Iedereen heeft er echt zin in. De sfeer is supergoed in de ploeg. Ik heb wel echt het gevoel dat we er in 2022 een goed seizoen van kunnen maken.”

Niet alles was slecht afgelopen seizoen. In de tweede etappe van Parijs-Nice bezorgde Bol DSM de eerste seizoenszege door een groot deel van de sprinttop te verslaan. “Dat was een heel mooie overwinning, daar ben ik nog steeds heel trots op. Eigenlijk was heel die week goed met Tiesj (Benoot, red.) die als vijfde eindigde in het klassement.”

Cees Bol won vroeg in het seizoen een rit in Parijs-Nice – foto: Cor Vos

Tour de France
De goede lijn uit Parijs-Nice kon niet woorden doorgezet in de klassiekers en de Tour de France. Vanwege een beroerde aanloop naar de drieweekse wedstrijd door Frankrijk was hij niet in staat het beste van zichzelf te tonen. “Ik ben voorafgaand aan de Tour behoorlijk ziek geweest. Ik heb tien dagen niet kunnen trainen vanwege hoge koorts, dat heeft sowieso een groot effect op mijn fysieke vorm gehad. Je gaat toch met net wat minder vertrouwen van start als je niet honderd procent bent.”

“Wat het extra moeilijk maakt, is dat bijna iedereen in topvorm aan de start staat. Als ploeg zijn wij zo ambitieus dat het moeilijk te accepteren was dat op sommige dagen het best wel goed ging en dat een zesde plaats dan het hoogste haalbare was. Met de geschiedenis die eraan vooraf lag was dat misschien niet eens heel slecht. Maar in plaats van dat we het als iets positiefs zagen, werd het eigenlijk alleen maar moeilijker omdat we het als een tegenslag beschouwden.

“Ik  denk dat het te lang heeft geduurd voordat we de sfeer in de ploeg konden doorbreken. Het was best wel moeilijk en teleurstellend dat we graag meer wilden, maar het niet lukte. Ik heb best wel lang steeds harder geprobeerd, zonder eerst even terug naar de basis te gaan. Eten, trainen, slapen en het in de koers als team proberen. Ik denk dat we te veel met details bezig waren.”

“Op een gegeven moment, na de Tour, kwam het besef en zijn we weer vanaf onderaf gaan opbouwen. Wellicht dat de Vuelta-ploeg dat al iets eerder had gedaan. Dat was super om te zien. Ik zat thuis op de bank te kijken en kreeg daar wel moraal van. Vanaf augustus ging het in heel team weer goed en waren we weer attent in de finales.”

In de Ronde van Spanje behaalde Team DSM met Michael Storer (rit 7 en 10) en Romain Bardet (rit 14) in totaal drie ritzeges. Ook won Storer het bergklassement en eindigde Bardet in dat klassement als tweede.

Cees Bol en Nils Eekhoff – foto: Cor Vos

Giro of Tour?
Volgend seizoen blijft de Noord-Hollander zich richten op de sprints en zal hij ook een deel van de Vlaamse voorjaarsklassiekers rijden. In welke grote ronde hij in 2022 aan de start zal verschijnen, is nog onduidelijk voor hem, daar wordt momenteel over besloten. “De ploeg wil in één grote ronde voor het klassement gaan en één ronde voor dagsucces. De andere grote ronde (waarschijnlijk de Vuelta, red.) willen ze jonge renners een kans geven.”

“Het is nog een beetje de vraag welke ronde het wordt. Je kunt zelf wel invullen dat ik niet voor het algemeen klassement ga”, lacht hij. “Het zal waarschijnlijk de ronde worden waar we voor dagsucces gaan.”

Een grote voorkeur voor de Tour de France of de Giro d’Italia heeft hij op dit moment niet. “De ene dag is het de Tour, de andere dag de Giro. De Tour is in deze sport het grootste podium, maar dat is ook de enige grote ronde waar ik ervaring in heb, wat dat betreft is het ook wel eens gaaf om de Giro te doen. En de Vuelta start in Nederland, dus dat is ook super mooi. Een soort thuiswedstrijd. Eigenlijk hebben ze alle drie wel wat. Ook qua parcours springt er niet eentje bovenuit.”

Dit artikel delen:

22 Reacties

Geel Zwarte Bril 15 december 2021 om 14:02

Slechter kan niet nee, nou kin omhoog en op naar 2022

0
re-cycle 15 december 2021 om 14:33

hoop op wat meer chemie en een gezonde sfeer binnen het team. Vooralsnog verkeerd DSM nog in verregaande staat van ontbinding(en)

0
Vinyakke 15 december 2021 om 14:34

Een klassementsman uit de tweede rij (bardet dus) heeft toch geen 7 man nodig in steun? Dus naast dat klassement zijn er in die ronde toch ook (sprint)mogelijkheden!?

0
FondriestTF3 15 december 2021 om 15:08

Cees heeft toch niet zo’n best jaar gehad eigenlijk. De echte top heeft hij weinig angst in geboezemd, dus kan hij hopelijk dit jaar nog een stap zetten. Anders wordt het een lastiger verhaal op de lange termijn want B-sprinters – met alle respect – hebben het in de World Tour toch wel zwaar.

0
Romāns Vainšteins 15 december 2021 om 15:41

♫♫ The minute you walked in the joint
I could see you were a man of no distinction
A real B-sprinter
Lame lookin' so blushed out
Say, wouldn't you like to know what's goin' on in my mind?
So let me get right to the point
I don't pop my cork for every spurter I see
Hey B-sprinter,
Don't try to spend your time with me ♫♫

0
Arema Pro Cycling Team 15 december 2021 om 17:15

Moet gewoon zijn vorm van Tour 2020 terug vinden.

0
Dikke Man 15 december 2021 om 15:09

Dus in de Vuelta willen ze niet voor het klassement én niet voor dagsucces gaan. De ambitie straalt er vanaf.

0
Panache 15 december 2021 om 16:58

Ze willen jonge renners een kans geven, misschien wel Arensman voor een eerste klassement. Jouw bericht is onnodig negatief geladen.

0
Arema Pro Cycling Team 15 december 2021 om 17:11

@Fat man..ook dit jaar gingen ze met een jonge ploeg naar de Vuelta.

0
Dumoulinke 15 december 2021 om 16:47

Probleem van de DSM-selectie is dat het op geen enkel front een kansrijke renner heeft. Ze zullen het moeten hebben van de talenten die hopelijk spoedig opstaan in hun nog heel jonge selectie. Maar even een schets van hoe de situatie nu is, dus zonder aanname dat er een of meerdere toppers onder die jonkies gaan komen.

Grote rondes: alleen Bardet, maar die lijkt zijn piekjaren (2e en 3e in 2016 en 2017) al lang en breed achter zich te hebben gelaten. Verder geen podiumkandidaten in de selectie.

Klassiekers: ik kan geen enkele naam noemen die ook maar enigszins kans maakt op de overwinning, of ook maar het podium kan benaderen.

Tijdritten: ik kom niet verder dan Søren Kragh Andersen. We weten echter allemaal dat hij geen schijn van kans maakt tegen de Ganna’s van deze wereld.

Sprints: Bol, Daineze en halfgepensioneerde Degenkolb. Wie denk dat een van deze drie renners ook maar een piepkleine kans maakt tegen de Ewans van deze wereld heeft het flink mis. Ik zie ze niet meer dan wat kleine koersen winnen.

DSM zal het komend seizoen vooral moeten hebben van etappe-overwinningen, van een vlucht op het juiste moment, en van een volledig op elkaar ingespeelde selectie. Hoge verwachtingen hoeven we in elk geval niet te koesteren.

0
Panache 15 december 2021 om 17:01

Hadden we in 2021 verwachtingen van Storer, of in 2020 van Hindley?

0
Arema Pro Cycling Team 15 december 2021 om 17:13

Als ik jou verhaal lees, kan 80% van het peloton beter thuis blijven?

0
Michelangelo 15 december 2021 om 17:55

@Arema,
ik denk vooral dat veel ploegen hun aanpak moeten herzien en op een andere manier moeten koersen. Hoe kan het zo zijn dat zo’n beetje iedere vlakke rit in een massasprint eindigt terwijl er vaak maar 3 ploegen een serieuze kandidaat winnaar hebben?

Maar vaak zie je ook uiteindelijk ploegen als DSM niet kiezen voor de vroege kansloze vlucht, maar wel voor een kansloze onderneming in de massasprint. En zolang al dit soort ploegen niet meedoen voor de ontsnapping dan gaat die ook nooit stand houden.

Wat dat betreft heeft Qhubeka in de Giro een mooi voorbeeld gegeven. Goede gezamenlijke aanvallen opzetten: niet 1 renner meesturen, maar met 2 of 3 een echt serieuze aanval opzetten die kans heeft van slagen.

Dat zou DSM met haar renners ook moeten gaan doen. Misschien zelfs wel gewoon met Cees Bol in de aanval.

0
Dantiest 15 december 2021 om 18:21

Cees Bol in de aanval?? haha, die heeft helemaal de inhoud niet om op geaccidenteerd terrein een aanval in een grote wedstrijd tot een goed einde te brengen.

0
de nieuweMerckx 15 december 2021 om 17:28

Ik verwacht wel iets van de Italiaanse sprinter. Die kwam steeds dichter bij een grote overwinning en reed ook nog goed en enthousiast rond in de Italiaanse najaarskoersen.

0
Martijn Arensman 15 december 2021 om 18:30

Tenminste nog 1 iemand die heeft opgelet afgelopen jaar.

Alberto Dainese is de naam.

0
Dantiest 15 december 2021 om 18:41

Tusveld Thymen
maar toch niet om het speerpunt van een WTploeg van te maken?

0
Martijn Arensman 15 december 2021 om 18:13

Toch bijzonder dat elk bericht over deze ploeg gebashed moet worden door de nodige azijnpissers.

“Interessant dan Cees Bol zijn belevingen wil delen. Hopelijk kan hij de benen laten spreken in 2022” is ook een reactie.

0
Romāns Vainšteins 15 december 2021 om 18:41

Maar wel een hele, hele, hele saaie.

Puur persoonlijk kijk ik bij spurters meer naar wat wel zou kunnen en Bol heeft al dicht bij een tourspurt gezeten. De koning worden zal niet gaan maar op de juiste dag met de juiste uitvallers, mistimers, lead out en karma…

0
Arema Pro Cycling Team 15 december 2021 om 18:43

edit wf: ga ergens anders lopen trollen

0
Martijn Arensman 15 december 2021 om 19:36

@Romains,
Lees ik nu tussen de (1e) regels door dat je sensatie interessanter vind? :-)

Stoute fan!

0
jappe666 16 december 2021 om 17:44

De andere grote ronde (waarschijnlijk de Vuelta, red.) willen ze jonge renners een kans geven.”

Hebben ze daar andere renners dan? Als DSM volgend jaar zijn 8 oudste renners in de kern samen naar GT stuurt, zouden ze gemiddeld nog steeds jonger zijn dan 14 ploegen in de Tour van dit jaar.

Ze hebben ook liefst 20 renners die jonger zijn dan de gemiddeld jongste ploeg van vorig jaar in de Tour (uitgezonderd zijzelf).

0

Headlines

Populair

Materiaalzone