Cees Bol boekt sprintzege in Parijs-Nice, Michael Matthews grijpt leiding

maandag 8 maart 2021 om 16:19
Cees Bol boekt sprintzege in Parijs-Nice, Michael Matthews grijpt leiding

foto: Cor Vos

De tweede etappe van Parijs-Nice 2021 is gewonnen door Cees Bol. De Nederlandse sprinter van Team DSM was na een rit van 188 kilometer, waarin onderweg waaiers op de loer lagen, de beste sprinter in de straten van Amilly. Hij versloeg Mads Pedersen. Michael Matthews eindigde als derde en neemt daardoor de leiderstrui over van Sam Bennett.

Armée en De Bondt op pad
Na 25 kilometer koers reed de kopgroep van de dag weg. Het werd een Belgische entente tussen Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) en Sander Armée (Qhubeka ASSOS). De voorsprong van de twee liep al snel op naar vier minuten. Op de enige klim van de dag, de Côte des Granges-le-Roi, won Armée voor De Bondt. In het peloton pakte bergtruidrager Fabien Doubey het laatste puntje, waardoor hij zijn leiding in het bergklassement verstevigde.

Armée en De Bondt – foto: Cor Vos

Honderd kilometer voor de finish zag Trek-Segafredo kansen voor waaiers. De ploeg van kopman Mads Pedersen gebruikte de wind om het peloton te laten breken. Onder meer Steven Kruijswijk zat achter de breuk, maar de klimmer van Jumbo-Visma had het geluk dat snel alles weer bij elkaar kwam. De tussensprint die kort daarop volgde werd gewonnen door Michael Matthews.

Weer waaiers
Met nog zeventig kilometer te gaan probeerde Deceuninck-Quick-Step het opnieuw op de kant te zetten, waardoor twee groepjes moesten lossen. De meeste favorieten waren echter bij de pinken, al zagen we (opnieuw) Kruijswijk en Thomas De Gendt vechten in de wind om weer terug aan te sluiten. Dat lukte na een achtervolging van vijftien kilometer. Wat volgde was een peloton dat in gestrekte draf richting Amilly reed.

Even waren er waaiers – foto: Cor Vos

Valpartijen
Bij de tweede tussensprint van de dag was het André Greipel, zondag negende in de openingsrit, die Matthews en Nils Politt voorbleef. In de nauwe straatjes kwam vervolgens George Bennett van Jumbo-Visma ten val. De helm van de Nieuw-Zeelandse kampioen was gebroken en dus stond hij lange tijd stil. Met een nieuwe helm kon hij zijn weg vervolgen. Niet veel later gingen ook Senne Leysen en Alexis Vuillermoz onderuit. De Fransman van Total Direct Energie greep naar zijn arm en moest opgeven.

Bij het ingaan van de laatste tien kilometer was er opnieuw een valpartij. Gregor Mühlberger en Daniel Arroyave lagen erbij, maar konden verder. Het strakke tempo in het peloton werd doorgetrokken tot in de finishplaats. Trek-Segafredo, met Mads Pedersen in de gelederen, nam onder de boog van de drie kilometer het heft in handen aan kop in het peloton.

Bol wint na chaotische finale
Daarachter wisten ook Groupama-FDJ, Deceuninck-Quick-Step en BORA-hansgrohe zich te groeperen voor de snelle finale. Op anderhalve kilometer van de meet lag nog een flinke bocht naar rechts, waarna Team DSM overnam voor Bol. In de laatste kilometer was het andermaal chaotisch. Pedersen werd uitstekend gepiloteerd in de laatste rechte lijn, maar de Deen werd met flinke pedaalslagen geklopt door Cees Bol.

Achter Bol wisten Pedersen en Matthews tweede en derde te worden. De Australiër van BikeExchange neemt de leiderstrui over van Sam Bennett, vanwege de behaalde bonificatieseconden onderweg en aan de finish. Matthews leidt het klassement met een voorsprong van vier seconden op Pedersen en Bennett. Dinsdag staat een individuele tijdrit op het programma.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

95 Reacties

Apemantus 8 maart 2021 om 16:22

Lekker! Met overtuiging.

Goed teamwerk ook.

nasibal 8 maart 2021 om 16:22

FENOMEEN!!

KnightBiker 8 maart 2021 om 18:11

In dammen oid? (Ben benieuwd of de wattages binnenkort door het team wereldkundig worden gemaakt..)

RLM 8 maart 2021 om 16:23

Wel, knap voor hem. Verslaat hier toch wel goede renners, al zat Bennett wel echt veel te ver. Maar ook dat is de kunst van het sprinten. Leek ook bijna de enige sprinter die op het goede moment vertrok.

Robbiebier 8 maart 2021 om 19:11

Ik vond bennett er een beetje arrogant bij rijden,zo van jullie doen maar ik kom er zo aan en leg jullie er allemaal op.

Romāns Vainšteins 8 maart 2021 om 19:24

Ja? Zag je dat?

ChefSpijker 8 maart 2021 om 16:23

Perfect gedaan door Tiesj en SKA.

S. Morgenstern 8 maart 2021 om 16:28

Ja, terechte bijsturing van de ploegleiding wat dat betreft.

Krakowic 8 maart 2021 om 16:28

Eekhof was het met name geloof ik. Die hield de deur open in de laatste bocht waardoor Bol goed in positie kon beginnen (zoals Bol zei in het flash interview)

madeinstars 8 maart 2021 om 16:23

Zo, die hadden DSM en Bol zelf heel hard nodig.

Hele goede sprint met veel overmacht! Mooiste move was dat hij nog even onderdoor glipt ebij zijn eigen ploegmaat in die laatste bocht. Zat toen meteen perfect in positie.

Wim Kruithof 8 maart 2021 om 16:25

+1

en wat een overmacht, had ik niet verwacht. Passeert hij toch enkele grote heren.

Dolfy 8 maart 2021 om 16:23

Dat was een sterke sprint van Bol zeg. Bennett zat te ver, kwam nog sterk opzetten wel maar toch te laat om de trui te houden.

LeoR 16 8 maart 2021 om 16:23

Mooie sprint, maar vooral straf hoe hij in de laatste bocht nog een inhaalmanoeuvre deed (en daarbij bijna op zijn eigen ploegmaat knalde).

Jean Dumas 8 maart 2021 om 16:24

Je voelde het aankomen. Zat ideaal achter Pedersen; Bennett en Demare zaten te ver bij de laatste bocht.

vanSpringel 8 maart 2021 om 16:24

Vond dat Bol voor de 1ste keer weer eens kracht uitstraalde. Zou mooi voor hem zijn wanneer ie deze lijn voort kan zetten.

SolitaryShell 8 maart 2021 om 17:27

Van de lijn afwijken is ook niet handig als sprinter.

Turtlehead 8 maart 2021 om 16:24

Nou, gisteren gaf ik er geen vijf cent voor, en dit geeft zomaar een kickstart. Eerste WT-zege, in aardig deelnemersveld.
Ook met dank aan wandeletappe en afwezigheid DQS in laatste vijf km, maar dat weet morgen niemand meer.

Groetjesaandevoetjes 8 maart 2021 om 18:13

aardig? Van de echte top is alleen Ewan niet aanwezig. Heb wel het idee dat Bol goed sprint in chaotische sprints. In de normale rechtaan rechttoe aankomsten legt hij het vaak toch af tegen mannen als Bennett, Ewan, Demare.

hnac 8 maart 2021 om 22:27

@groetjesaandevoetjes
Als dat waar is gaat Bol dit jaar voor de touretappes. Die sprints zijn altijd chaotisch

Kapog 8 maart 2021 om 16:24

Harstikke leuk en aardig dat de UCI de laatste tijd zo veel bezig is met de veiligheid van de renners, maar de ploegen en renners mogen ook wel een klein beetje in de spiegel gaan kijken hoor… Alleen de afgelopen 2 dagen heb je onder andere al:
– Bennett die bizar snel weer op zijn fiets werd gezet na een zware val op zijn hoofd.
– Renners die bidons op een totaal verkeerde manier weggooien waarna ze weer terugstuiteren in het peloton.
– Knechten die in volle finale dwars door het midden van het peloton uitzakken.
– Sprint(treintjes) die elkaar aan alle kanten schouderduwen en beuken geven

harryjohan71 8 maart 2021 om 16:28

Ze hebben Bennett wel gecontroleerd. Wat mij betreft mag dat langer. Ik vind het wel vreemd dat als de dokter moet controleren en het extra tijd kost. Dat de renner dan niet achter de auto teruggebracht mag worden.

Romāns Vainšteins 8 maart 2021 om 16:25

En Cees Bol heeft weer vrienden in 3, 2, 1…

Posterix 8 maart 2021 om 16:28

Exact, goed gezien… wat ben ik blij voor Cees!
#NHB

zwaenie 8 maart 2021 om 16:25

Bennett dan toch niet onklopbaar, zat wel helemaal uit positie de laatste kilometer en kwam nog sterk opzetten.

Jori 8 maart 2021 om 16:26

Rest staat geen eens op de foto, wat een heerlijke sprint!
Pedersen, Coquard, Degenkolb missen duidelijk de snelheid tov Bol, terwijl Bennett dus te ver weg zat en Démare waarschijnlijk gehinderd was door de val.

Hopelijk wel dat dit seizoen Bol een extra stap kan zetten/ dit niveau bevestigen. Met name het positioneren viel vaak nog te veel tegen, voor echte goede resultaten neer te zetten. TdF had ik bijv. vorig jaar wel meer van verwacht. En deed Eekhoff nu de lead-out?

KnightBiker 8 maart 2021 om 18:18

TDF was vorig jaar juist heel goed. En ook zijn debuut volgens mij, dus wat wil je nog meer? Helemaal voor een renner die ik zoals Demaere niet als een pure sprinter zie, maar iets tussen een kasseien renner en een sprinter in…

S. Morgenstern 8 maart 2021 om 16:26

Prachtig! Hele goede laatste bocht, mede dankzij een ploeggenoot. Doet in een sprint gewoon niet onder voor die andere sterke beren. Terecht dat vandaag wel de hele ploeg in dienst reed.

DCQS tweede dag op rij met een matige leadout. Ackermann blijft wat flets.

Koers 8 maart 2021 om 16:26

De Nederlanders hebben over het begin van het seizoen niks te klagen.

boehoe 8 maart 2021 om 16:26

Mooie Nederlandse maand. Mollema, vd Poel en Bol. Wie volgt?

Gilberto 8 maart 2021 om 16:31

Atletiek gezien? Wij zijn gewoon een superieur volkje

flitsvolger 8 maart 2021 om 16:47

Het ‘magere’ jaar van de Nederlanders vorig jaar is alweer goed gemaakt, wat mij betreft

Barry Batsbak 8 maart 2021 om 18:19

Gilberto, vergeet shorttrack niet!

Murcia 8 maart 2021 om 16:26

Schitterende sprint van Bol die hier het werk van de ploeg meer dan overtuigend afmaakt. Dit had hij nodig een zege in de World Tour. Verder een etappe zonder verhaal of het moeten de valpartijen van George Bennett en Vuillermoz zijn.
Ander hoogtepunt was Wuyts die ondersteund door Jose begon over het talent Garcia Acosta bij Movistar. Jongens toch!

Jean Dumas 8 maart 2021 om 16:29

Wuyts vroeg zich gisteren af voor wie DSM in godsnaam op kop reed.

platteprijs 8 maart 2021 om 16:38

Flauw Murcia, dat soort dingen kunnen gebeuren. Als je 20 jaar lang Garcia Acosta hebt gezegd, kan het gebeuren dat je nu ipv Cortina Acosta zegt.

Murcia 8 maart 2021 om 16:58

@platteprijs
Vind ik niks flauws aan als het past in een patroon, wat Jean Dumas zei over DSM gisteren is een ander voorbeeld. Als je wel de concurrent van Ivo Van Damme weet te benoemen in 1976 maar nu blijft doorgaan over een renner die al jaren gestopt is vind ik het vermakelijk te meer daar Wuyts zelf altijd opschept over zijn voorbereiding als commentator. Een ander moment vandaag wat ze compleet misten was Hart die stiekem probeerde boni’s te pakken. Je mag er vanuit gaan dat deze twee heren dat wel interessant zouden vinden of op zijn minst opmerken.

platteprijs 8 maart 2021 om 17:09

@ Murcia denk je nu echt dat Wuyts niet het verschil weet tussen Acosta en Cortina … Wat Dumas zegt is iets anders (dat viel mij ook op en was idd suf). Hier gaat het om een slip of the tongue, en dat kan iedereen gebeuren. Dat ligt niet aan Wuyts’ voorbereiding.

Beer 8 maart 2021 om 20:10

De Cauwer heeft gisteren aangevuld dat het voor Bol was, waarna Wuyts instemde dat ze die over het hoofd gezien hadden. Kan toch gebeuren. Maar blijf rustig verder zoeken naar dingen om o Wuyts in te hakken.

Sven.99 8 maart 2021 om 16:26

Pedersen is echt de meester in het plaatsen.
Duidelijk dat er niet 1 of 2 sprinters bovenuit stijgen de laatste jaren. Veel verschillende renners die elkaar allemaal kloppen.

Gilberto 8 maart 2021 om 16:30

Maak het er wel leuker op toch? Al hou ik helemaal niet van sprinten.
Blij toe overigens dat Pedersen niet wint, eng mannetje

Lalsacien 8 maart 2021 om 17:29

@Gilberto dat is volgens mij al de derde renner die jij eng noemt de afgelopen paar dagen.

Gilberto 8 maart 2021 om 19:28

Zou kunnen. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen

bartp25 8 maart 2021 om 16:26

wat een belachelijke aankomst, iedere keer hoop je dat de UCI iets leert maar het is weer helemaal niks. Ik begrijp dat dit soort stadjes geld betalen voor een aankomst in hun gebied maar het is werkelijk absurd. Wegversmallingen, terugdraaiende bochten, dit is vragen om problemen.

Gilberto 8 maart 2021 om 16:30

Zit toch niet zo te ouwehoere man!

madeinstars 8 maart 2021 om 16:32

Ik vond met deze aankomst toch niet veel mis. Omdat het een beetje opliep was de snelheid niet gigantisch hoog. In de bocht waarin ze vielen schoof er gewoon één onderuit, dat kan overal gebeuren.

bartp25 8 maart 2021 om 16:36

Dit is dus steeds het probleem, mensen die problemen downplayen. Dit moeten we gewoon niet meer willen punt, het was in de aanloop naar de sprint veel te smal, gevaarlijke bochten en het is een godswonder dat er niet meer man gevallen zijn.

Romāns Vainšteins 8 maart 2021 om 16:45

Ik heb met name een probleem met het onnatuurlijke er van, desnoods zelfs de ‘voorbeeldfunctie’ voor zij die dit belangrijk vinden. Wat is er nou dommer dan lekker in het achterland de hele dag over mooie landelijke wegen boren om dan als klapstuk in de urbane zone op hol te slaan. Wanneer ik het eerste blauwwitte bord van mijn stad weer zie na een tocht schakel ik 2 tanden terug en gaat de computer uit.

Panache 8 maart 2021 om 17:44

Downplayen of de hype uitvergroten? Denk niet dat iemand exact de juiste middenweg kan bewandelen.

bartp25 8 maart 2021 om 17:50

Moord en brand schreeuwde de hele wielerwereld na het incident met Groenewegen en Jakobsen, en terecht wat daar fout ging (in zowel gedrag van renners als parcours en beveiliging) mocht nooit meer gebeuren. Wangedrag ging strenger bestraft worden en aankomsten moesten veiliger. Nu de storm is gaan liggen wat is er in feite nou veranderd? Helemaal niks. Renners mogen nog steeds wangedrag vertonen zonder dat ze er op worden aangepakt en er zijn nog steeds aankomsten die simpelweg gevaarlijk zijn. Was deze aankomst super gevaarlijk zoals die in Polen, oke dat is niet het geval, maar alsnog gevaarlijk met de smalle wegen en de bochten in de laatste paar KM. We willen dat de sport veiliger wordt, dan moeten ze juist nu doorpakken.

KnightBiker 8 maart 2021 om 18:33

Het feit dat dit redelijk bergop ging maakt het wat overtrokken in dit geval. Je kan het dan ook lastig beoordelen. MAAR, in het geheel genomen is het nog Niet duidelijk dat de UCI structureel naar de veiligheid kijkt.

FritsvanHoefelen 8 maart 2021 om 16:27

Klasse sprint!

En als je met 4 bij de eerste 25(?) zit, dan is je leadout geslaagd

Turtlehead 8 maart 2021 om 16:38

Onzin. Als je wint is je leadout geslaagd (en eindig je automatisch met een paar ploegmaats vooraan, zeker in een kleinere koers als PN

KnightBiker 8 maart 2021 om 18:34

@turtlehead parijs-nice tot de kleinere koersen rekenen is een beetje een faux pas…

Wheely 8 maart 2021 om 16:27

Man wat een overmacht en goed werk van Eekhoff. Toppers zijn het.

Leuk dat Bling het geel pakt en sportieve felicitaties.

Yeez 8 maart 2021 om 16:29

Bennett met veruit de snelste sprint, maar zat veel te ver. Bij Bol juist andersom. Kon eindelijk laten zien hoe snel hij is, omdat hij wel een keer goed geplaatst zat (wat vaak een dingetje is).

Ackermann sprintte andermaal achteruit en hopelijk trekken ze de volgende keer de kaart Meeus

LB108 8 maart 2021 om 16:48

Als die op de grond ligt, komt hij zeker niet veel verder uit

Lalsacien 8 maart 2021 om 17:31

Bennett begon veel later met zijn sprint. De rest was al al het uitrijden.

Gebruikersnaam 8 maart 2021 om 16:31

Bol gewoon veruit de handigste.

Vooraan enkel omringd door krachtsprinters als Degenkolb, Pedersen en Matthews en als het dan een sprint op explosiviteit is, dan knal je als enige echt pure sprinter gewoon heel simpel weg van al die dieselsprinters die veel te laten beginnen sprinten. Zie je ook aan Bennett die in de achtergrond ook nog vlot overal overheen knalt.

Posterix 8 maart 2021 om 16:31

Goed gereden door de DSM trein!
En aan alle mensen die tijdens de UAE-tour zaten te zagen over DSM en over Bol in het bijzonder… ssssssssssstttttt…. (ahhh lekker man)

madeinstars 8 maart 2021 om 16:33

Nou ja, dat zagen was op dat moment terecht omdat ze er werkelijk niets van bakten. Gisteren was het ook slecht. Vandaag verdienen ze ook terecht de complimenten.

Gebruikersnaam 8 maart 2021 om 16:34

Misschien loopt het nu beter om dat ze toen heel terechte kritiek kregen.

FritsvanHoefelen 8 maart 2021 om 16:38

Posterix, je weet dat dit een hele andere trein is? Alleen Bol is hetzelfde

Posterix 8 maart 2021 om 18:23

Kritiek is goed, zagen is nergens voor nodig.
Ik vond het in ieder geval erg fijn deze overwinning juist vanwege alle kritiek en het was er ook nog eens echt eentje van de hele ploeg!

  • 1
  • 2

Headlines

Materiaalzone